Κορωνοϊός: Να ελέγχονται για τον ιό όσοι μετανάστες έρχονται από την Τουρκία ζητούν οι λιμενικοί της Λέσβου

metanastes-2

Έκκληση στους αρμόδιους φορείς να βρούν χώρους ώστε όσοι μετανάστες καταφέρουν και φθάσουν στο νησί να μεταφερθούν σε κλειστούς χώρους, ώστε να ελεγχθούν

Μπορεί η κυβέρνηση να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην εξαπλωθεί όσο γίνεται ο κορωνοϊός στη χώρα, μεταξύ των οποίων και μέτρα για εκείνους που θέλουν να έρθουν στη χώρα μας και δεν ανήκουν σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο υπάρχει μια ιδιαίτερη ανησυχία σε όσους βρίσκονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, κώδωνα κινδύνου για την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού κρούει ο πρόεδρος των Λιμενικών στη Λέσβο κ. Φώτης Γαρουφαλιάς ο οποίος επισημαίνει τα προβλήματα που υπάρχουν με τις μεταναστευτικές ροές που έρχονται από την Τουρκία μέσω θαλάσσης. Μέσω ανακοίνωσής του κάνει έκκληση στους αρμόδιους φορείς να βρούν χώρους ώστε όσοι μετανάστες καταφέρουν και φθάσουν στο νησί να μεταφερθούν σε κλειστούς χώρους, ώστε να ελεγχθούν εάν φέρουν τον φονικό ιό που θερίζει τον πλανήτη. Στην μακροσκελή ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: "Απευθυνόμενοι τόσο στους αρμοδίους της Κεντρικής κυβέρνησης όσο και στους τοπικούς εκλεγμένους επικεφαλείς του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, κάνουμε έκκληση να προβείτε άμεσα στην εξεύρεση κατάλληλων χώρων με τις στοιχειώδεις προδιαγραφές , για το χρονικό διάστημα και μόνο που θα διαρκέσει αυτή η έκτακτη κατάσταση και ανεξάρτητα με το τι έχει γίνει και ειπωθεί ως τώρα σε σχέση με τις δομές ,αφού η κατάσταση πλέον έχει αλλάξει με απρόβλεπτο και δραματικό τρόπο".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου των Λιμενικών κ. Φώτη Γαρουφαλιά υπάρχει έντονος προβληματισμός με δεδομένη την κατάσταση και όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού.

Στην ανακοίνωση του Σωματείου αναφέρεται ότι: " Με δεδομένη την κατάσταση και έτσι όπως έχει αυτή διαμορφωθεί σχετικά με την πανδημία του Κορωνοϊού, θα θέλαμε να εκφράσουμε τον προβληματισμό μας και την έντονη ανησυχία μας, αφού όπως φαίνεται υπάρχει μια «τρύπα» στην προσπάθεια που κάνουμε σε όλη την χώρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του.

Συγκεκριμένα βλέπουμε τα αυστηρά και σωστά μέτρα που ανακοινώνονται και ένα από αυτά είναι, ότι όσοι εισέρχονται στην χώρα από το εξωτερικό θα πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους για δεκατέσσερις (14) μέρες, Ερώτημα πρώτο. Οι Μετανάστες

–Πρόσφυγες που έρχονται από Τουρκία που έχει κρούσματα, αλλά προέρχονται και από χώρες καταγωγής , που αρκετές έχουν κρούσματα Κορωνοϊού σε ποιο σπίτι θα περιοριστούν ; Και αφού δεν έχουν σπίτι ποια είναι η μέριμνα που έχει ληφθεί ώστε να μεταφερθούν σε ένα χώρο για τις προβλεπόμενες μέρες για την ανάλογη εξέταση και παρακολούθηση της πορείας της υγείας τους:

Μήπως θεωρεί κάποιος σοβαρή αντιμετώπιση το να τους κρατάμε στην ύπαιθρο, σε όποια περιοχή αποβιβαστούν, μην έχοντας που να τους μεταφέρουμε ειδικά στην παρούσα συγκυρία; Έχει κανένα νόημα να λαμβάνονται τόσα μέτρα, μεταξύ των οποίων και η διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Τουρκία, όταν την ίδια στιγμή καταφθάνουν βάρκες των σαράντα(40)ατόμων με χαρακτηριστικά υψηλού υγειονομικού ρίσκου; Είναι επομένως επιβεβλημένο να υποδειχτεί άμεσα, είτε ένας είτε δυο χώροι, έτσι ώστε να μεταφέρονται όλοι όσοι έρχονται αφού πρώτα εξεταστούν, για να αποφευχθεί κατά το δυνατόν οποιαδήποτε διασπορά σε περίπτωση ύπαρξης τυχόν κρούσματος. Στην συνέχεια θα πρέπει να μεταφέρονται στην ενδοχώρα πάλι σε περιορισμένο χώρο ώστε να παρέρχεται ο προβλεπόμενος χρόνος μετάδοσης του ιού.

Απευθυνόμενοι τόσο στους αρμοδίους της Κεντρικής κυβέρνησης όσο και στους τοπικούς εκλεγμένους επικεφαλείς του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, κάνουμε έκκληση να προβείτε άμεσα στην εξεύρεση κατάλληλων χώρων με τις στοιχειώδεις προδιαγραφές , για το χρονικό διάστημα και μόνο που θα διαρκέσει αυτή η έκτακτη κατάσταση και ανεξάρτητα με το τι έχει γίνει και ειπωθεί ως τώρα σε σχέση με τις δομές ,αφού η κατάσταση πλέον έχει αλλάξει με απρόβλεπτο και δραματικό τρόπο.

Εξ όσων γνωρίζουμε στην συνάντηση των εμπλεκομένων με τον κ. Μηταράκη είχε συμφωνηθεί ο κάθε δήμος να μεριμνά για όσους Μετανάστες και Πρόσφυγες θα καταφθάνουν εντός των ορίων του και εμπίπτουν στο νέο καθεστώς, συμφώνα με το οποίο δεν δίνεται δικαίωμα αίτησης παροχής Ασύλου. Προφανώς αυτή η μέριμνα αφορά στοιχειώδη φροντίδα, φυσικά με την συνδρομή αρκετών εμπλεκόμενων. Αν αυτού δημοσιοποιήθηκε και μας κοινοποιήθηκε η παράσταση το Δημάρχου Δυτικής Λέσβου κ. Βέρρου με την οποία στην ουσία εγκαλούμαστε ως αρχή, για το ότι κρατάμε τους Μετανάστες στις περιοχές που βγαίνουν. Δηλαδή εκεί που μας χρωστούσαν μας ζητάνε και το βόδι. Δεν αρκεί που διαθέτουμε μεγάλο αριθμό συναδέλφων σε διάφορες περιοχές, κάνοντας τους φύλακες τους οδηγούς τους σιτιστές και αλλά πολλά, δείχνοντας υπευθυνότητα και υπομονή χωρίς καμία προδιαγραφή ασφαλείας και υγιεινής ,επειδή κανείς δεν δίνει λύση, θα τα ακούσουμε κιόλας;

Κύριοι θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι παρότι από ότι φαίνεται, περιμένετε πολλά από εμάς και αυτό ενδεχομένως, γιατί εδώ και πέντε(5) χρόνια κάνουμε πολλά περισσότερα απ όσα μας αναλογούν, υποκαθιστώντας πολλές φορές αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες και μέχρι να ενεργοποιηθεί ένα απροετοίμαστο σύστημα, ειδικά το 2015,εντουτοις παραμένουμε ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ και ΟΡΓΑΝΑ αυτού του κράτους και δεν είναι δική μας δουλειά να μεριμνούμε για την εξεύρεση χώρων και την ανάλογη διαμόρφωση τους. Αντιθέτως εσείς ως εκλεγμένοι άρχοντες αυτού του τόπου και ειδικά σε μια τέτοια έκτακτη κατάσταση και πρωτόγνωρη θα πρέπει όλοι μαζί να μεριμνήσετε στο βαθμό που σας αναλογεί και ενδεχομένως πέραν των αρμοδιοτήτων σας, ώστε να προστατεύσετε την υγεία και την ζωή των κατοίκων αυτού του νησιού.

Πέραν των παραπάνω θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για την υγεία μας ως Λιμενικοί αφού τόσο οι συνάδελφοι στα πλωτά, αλλά και όλοι οι άλλοι που συμμετέχουμε στην διεκπεραίωση των μεταναστών προβληματιζόμαστε όταν βλέπουμε εικόνες γιατρών και υγειονομικού προσωπικού ντυμένοι σαν αστροναύτες να εξετάζουν τους μετανάστες που μεταφέρθηκαν από εδώ στην Μαλακάσα ,όταν εμείς τους φυλούσαμε δέκα(10) και πλέον μέρες στο Λιμάνι μόνο με τις στολές μας!!!

Αναρωτήθηκε κανείς όταν έχουν ληφθεί τόσα μέτρα, πως είναι η ψυχολογία μας και ειδικά των συναδέλφων όταν έρχονται σε επαφή και επιβιβάζουν στο σκάφος σαράντα(40) και πλέον ανθρώπους σε τόσο λίγα τετραγωνικά; Το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό και αν εμείς δεχόμαστε να παίζουμε κορόνα γράμματα την υγεία μας; Το γεγονός ότι πράγματι ως Λιμενικοί έχουμε κάνει και κάνουμε με το παραπάνω το καθήκον μας, ίσως και με ηρωισμό, αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε και καμικάζι ούτε μας χαρακτηρίζει αυτοκτονική διάθεση. Και εν πάση περιπτώσει πέραν της υγείας των συναδέλφων , ας σκεφτεί κάποιος ότι εάν υπάρξει κρούσμα σε οποιοδήποτε συμβάν, ο κάθε συνάδελφος που συμμετέχει θα είναι εν δυνάμει περιστατικό διασποράς του ιού στην κοινότητα. Ενώ εάν υπάρξει κρούσμα σε κάποια βάρκα, τότε αυτονόητα το πλήρωμα που επιλήφθηκε θα τεθεί σε καραντίνα απέχοντας από τις επιχειρήσεις και τα πληρώματα δεν είναι ανεξάντλητα σε αριθμό, με ότι αυτό σημαίνει για την φύλαξη των συνόρων. Για το λόγο αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να τους θωρακίσουμε κατάλληλα. Ζητάμε επομένως να δοθούν σαφείς εξειδικευμένες οδηγίες από τις υγειονομικές αρχές σε συνεργασία με την Υπηρεσία, που να αφορούν την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας μεταφοράς και την χορήγηση του ανάλογου ενδεδειγμένου εξοπλισμού, αλλά και υγειονομικού
υλικού άμεσα.

Κλείνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε πως θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει, αφού μελετηθεί σωστά, είτε υγειονομική σύσταση είτε πρόβλεψη για όσους μετακινούνται προς την Λέσβο προκειμένου, ακριβώς επειδή πλέον δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο κρούσμα να αποφευχθεί κάποιο εισαγόμενο είτε από εξωτερικό είτε από την υπόλοιπη χώρα. Μια τέτοια πρόβλεψη την θεωρούμε επιβεβλημένη δεδομένης της ιδιαιτερότητας που έχουμε αυτό το διάστημα, όσον αφορά την πληθυσμιακή σύνθεση και κατανομή, με χιλιάδες Μετανάστες και Πρόσφυγες, οι οποίοι διαμένουν σε συνθήκες που απέχουν πολύ από τα υγειονομικά μέτρα που λαμβάνονται".

Διαβάστε επίσης:

Bild: Πιθανό να υπάρξει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, αναφέρει ελληνικό έγγραφο

Υπουργείο Εξωτερικών: Επείγον σήμα σε τέσσερις ελληνικές πρεσβείες για νέο κύμα «fake news» από την Τουρκία

Έβρος: «Καταγγέλλουν» τα μπλοκ από μπετόν στις Καστανιές οι Τούρκοι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (26)

Gt

Τελικα στην Ελλαδα ο παρανομος μεταναστης εχει μεγαλυτερη αξια απο τον Ελληνα. Πολλα τα λεφτα Αρη!

χώρους ψάχνουνε ;;;

Πολύ σωστά. Να βρουν χώρους. Να κάνω και εγώ μία πρόταση, τι χώρους να βρουν. Βάλτε αρόδο κανά δυό σαπιοκάραβα, από αυτά που δεν ταξιδεύουν πιά και είναι αραγμένα περιμένοντας να πάνε για παλιοσίδερα, και βάλτε εκεί τους "πρόσφυγες". Όλους μαζί, άνευ εξαιρέσεως, όλους εκατό διακόσια μέτρα από την στεριά. Γαλέτα και νερό και από μία κουβέρτα στον καθένα. Και μετά συ λέω εγώ αν θα συνεχίσουν να έρχονται οι "ταλαίπωροι 17χρονοι" που κατά πως έλεγε προχθές ο άλλος, "έρχονται για μεροκάματο". Να μαθευτεί το που θα καταλήξουν, γιατί τους έχουν φουσκώσει τα μυαλά πως θα μένουν σε διαμερίσματα ή ξενοδοχεία με πισίνες και φαγητά χαλάλ, να μάθουν που θα τους βάλουν, και σου λέω εγώ μετά αν θα έρχονται. Άντε γιατί παράγινε το κακό με δαύτους...

Σταύρος

Μα αφού δεν έρχονται πλέον, γιατί ο πρωθυπουργός μας δείχνει πυγμή, κ τ ασκέρια που βλέπω καθημερινά να καταφθάνουν με συμπράκαλα, μάλλον οφείλονται στην καραντίνα μου.

Νοτιος

Συγνωμη αλλα ασχετα με τα προβληματα που αντιμετωπιζουν οι Λιμενικοι εγω βλεπω οτι η ροη των μεταναστων δεν εχει σταματισει !! ΕΛΕΟΟΟς. Κανεις δεν βλεπει οτι κανενας Ελληνας δεν τους θελει? Εξαιρουνται βεβαια αυτοι που εχουν οικονομικο οφελος και οι βλαμενοι. Τι αλλο να πω.

Σάκης

Οι λιμενικοί να κάνουν τη δουλειά τους και να μην αφήνουν κανένα να περάσει. Ειδικά τώρα ακόμα και με χρήση πλαστικών σφαιρών. Πρέπει να καταλάβουμε ότι με αυτή την πανδημία κάθε λάθρο είναι υγειονομική βόμβα. Αλίμονο αν περάσει έστω και ένας. Και αυτοί που είναι εδώ να μεταφερθούν άμεσα σε ξερονήσια.

Εicke

Ρε κοπροσκυλα λιμενικοι ποια ειναι η δουλεια σας ? να κανετε τους ταξιτζηδες σε οποιον λαθραιο ερχεται κατα δω η' να φυλαττε τα συνορα της χωρας ? Οποιος ερχεται με το ιδιο βαρκακι δεσιμο με σκοινι και παλι πισω απο κει που ηρθε . Εαν την βουλιαξουν αφηστε τους να πνιγουν. Εαν τους βρειτε σε ακτη η' κοντα της στη βαρκα τους και πισω. Εδω δεν εχουμε μεσα για να ελεγξουμε τους εαυτους μας και θα τα δινουμε γι αυτα τα σκουπιδια ? Αει σιχτιρ πια.

Η Κούβα έχει σύνορα, η Κορέα επίσης! Να κάνετε την δουλειά σας, ορίστε μας!

"Για τον περιορισμό της εξέλιξης της πανδημίας επί ελληνικού εδάφους, σε ισχύ τέθηκε στις 6 σήμερα το πρωί η απαγόρευση εισόδου στη χώρα πολιτών από κράτη εκτός ΕΕ (οι Έλληνες πολίτες εισέρχονται κανονικά), εκτός αν τίθεται ζήτημα οικογένειας ή επείγουσας εργασίας." https://www.protothema.gr/greece/article/985785/metra-gia-ton-koronoio-poioi-katastimata-kleinoun-simera-bloko-stous-polites-ektos-ee/

Αν δεν μπορείτε να φυλάξτε σύνορα, παραιτηθείτε! Να πάνε τα επιδόματα εκεί που πιάνουν τόπο!

"Στη δινη του κορωνοϊού βρίσκεται η Ευρώπη, η οποία πλήττεται σφοδρά από την πανδημία. Την ώρα που αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ για 30 ημέρες." https://www.protothema.gr/world/article/985726/ee-kleinoun-ta-exoterika-sunora-gia-30-imeres/

baso

τι λετε ρε ορνια?? δεν γινονται τεστ σε εμας κ θα κανουμε σε αυτους?? η δουλειά σας ειναι να τους στελνετε πισω εαν δεν μπορείτε σπιτι σας κηφήνες.... κ μη μου πειτε οτι δεν φταινε εχουν διαταγες... εαν ενωθούν ολοι μια γροθια... κ μεχρι να κανετε τεστ δεν θα κολλησετε ?? ζωα....

Ή δεν καταλάβατε ή δεν διαβάζετε ΠΘ

"Συγκεκριμενα, από αύριο(Σ.Σ. σήμερα) στις 6 το πρωί δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα μας πολίτες που δεν είναι Έλληνες ή από χώρες της ΕΕ." https://www.protothema.gr/greece/article/985651/koronoios-hardalias-i-ellada-kleinei-ta-sunora-gia-polites-ektos-ee/

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης