Τουρκική ακταιωρός χτύπησε σκάφος του Λιμενικού - Δείτε το βίντεο-ντοκουμέντο

Τουρκική ακταιωρός χτύπησε σκάφος του Λιμενικού - Δείτε το βίντεο-ντοκουμέντο

Υπήρξε παρενόχληση και πάνω στους ελιγμούς η τουρκική ακταιωρός χτύπησε το σκάφος του λιμενικού - Το σοβαρό περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα - Κλήθηκε για εξηγήσεις ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα

limeniko-arthrou
Να χτυπήσει σκάφος του Λιμενικού Σώματος, επιχείρησε σήμερα στις 5:45 τα ξημερώματα, μία τουρκική ακταιωρός, χτυπώντας και μάλιστα με ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα την πρύμνη του ελληνικού σκάφους.

Επρόκειτο για μία πρωτοφανή κίνηση προκλητικότητας από την Τουρκία, δεδομένου ότι το περιστατικό συνέβη εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στα ανοιχτά της Κω, όπως τουλάχιστον προκύπτει και μέσα από τις συνομιλίες των λιμενικών κατά τη στιγμή του εμβολισμού του ελληνικού σκάφους.

Σύμφωνα με το βίντεο, το τουρκικό πλοίο αρχικά αυξάνει ταχύτητα και εν συνεχεία πέφτει πάνω στο ελληνικό που προπορεύεται, προκαλώντας του «μεγάλη ζημιά στα ρέλια», όπως ακούγεται να λένε οι άνδρες του λιμενικού που επέβαιναν σε αυτό.

Σύμφωνα με το Λιμενικό «το περιπολικό σκάφος εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επί της οριογραμμής».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι, τις τελευταίες ημέρες έχουν μεταφέρει εκ νέου την ένταση από τον Έβρο στο Αιγαίο, προχωρώντας συνεχώς σε επιθετικές ενέργειες εναντίον των ελληνικών πλοίων που επιχειρούν σε όλο το μήκος του ελληνικού αρχιπελάγους για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Ενδεικτικά να σημειώσουμε πως έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου τουρκικά drone, εμφανίζονται να πετούν σε ιδιαίτερα χαμηλό ύψος πάνω από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Το βίντεο ντοκουμέντο ανήρτησε στο Twitter η  ανταποκρίτρια της Bild στην Αθήνα Λιάνα Σπυροπούλου. «Ενώ όλοι πιστεύουν ότι τα πράγματα είναι ήρεμα στο Αιγαίο, επειδή δεν φτάνουν λέμβοι με πρόσφυγες στα νησιά, η Ελλάδα παρενοχλήθηκε επικίνδυνα από τουρκικό σκάφος», έγραψε η δημοσιογράφος στη λεζάντα.

Κλείσιμο

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «έχει κληθεί ο Τούρκος πρέσβης για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών ενώ, όπως κατά πάγια τακτική, ενημερώνονται όλοι οι εταιροί σε ΝΑΤΟ και ΕΕ».

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού έχει ως εξής:

Σκοπούμενη σύγκρουση τουρκικής ακταιωρού με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του

Την 05:45 σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή ν. Κω, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός προέβη σε σκοπούμενη σύγκρουση με περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του εν λόγω σκάφους. Σημειώνεται ότι το περιπολικό σκάφος εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επί της οριογραμμής. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος.

«Η Τουρκία είχε στόχο να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο» αναφέρει ο Γιάννης Πλακιωτάκης

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε τα εξής: «Η Τουρκία για μία ακόμη φορά παραβιάζει με τρόπο προκλητικό και επικίνδυνο τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Ο στόχος της είναι φανερός: Να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο. Η ψυχραιμία των στελεχών του Λιμενικού Σώματος δεν επέτρεψε να πετύχουν τα τουρκικά σχέδια. Για μία ακόμη φορά η Τουρκία εκτίθεται στα μάτια της Διεθνούς Κοινότητας. Όσο κι αν ενοχλείται η Τουρκία, το Λιμενικό Σώμα συνεχίζει να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορά μας έχοντας αυξήσει στον μέγιστο βαθμό την επιχειρησιακή του δραστηριότητα».


Διαβάστε επίσης: 

Μητσοτάκης: Ο Έβρος και το Αιγαίο αποτελούν την «ασπίδα» της Ευρώπης

Προκλήσεις Ερντογάν για τα σύνορα: Συγκρίνει τους Έλληνες με τους ναζί


Δείτε βίντεο - ντοκουμέντο : Τουρκική ακταιωρός χτύπησε σκάφος του Λιμενικού
Βίντεο - ντοκουμέντο : Τουρκική ακταιωρός χτύπησε σκάφος του Λιμενικού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης