Κορωνοϊός, κρουαζιερόπλοιο: «Η Ελλάδα δέχεται τουριστικό πόλεμο» λέει η δήμαρχος της Κέρκυρας

Κορωνοϊός, κρουαζιερόπλοιο: «Η Ελλάδα δέχεται τουριστικό πόλεμο» λέει η δήμαρχος της Κέρκυρας

Το 40% φτάνουν οι ακυρώσεις στις κρουαζιέρες λόγω της πανδημίας - Οι τουρίστες του MSC Opera αποβιβάστηκαν κανονικά στην Κέρκυρα 

msc-opera-updates
Η αναστάτωση που προκλήθηκε από την υπόθεση του κρουαζιερόπλοιου «MSC Opera» δείχνει ξεκαθαρα ότι τα... χειρότερα είναι μπροστά μας λόγω του κορωνοϊού. Αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε επιβάτης πάνω στο πλοίο που νοσεί, όμως ο πανικός που προκλήθηκε και η ταλαιπωρία των περίπου 2.000 επιβατών είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όλους όσοι προγραμμάτιζαν να πάνε κρουαζιέρα.

Το πλήγμα για την Ελλάδα θα είναι ισχυρό αφού ήδη υπάρχουν ακυρώσεις που φθάνουν και το 40% λόγω της πανδημίας. Μπορεί ο κλάδος της κρουαζιέρας να υποστηρίζει ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφάλειας και πρόληψης όμως ο κόσμος είναι επιφυλακτικός. Στην αρχή υπήρχε αισιοδοξία ότι θα επωφεληθεί η Μεσόγειος μετά τα κρούσματα κορωνοϊού στην Κίνα όμως τώρα εξαπλώθηκε και κάνουν όλοι επανσχεδιασμούς. Πολλά κρουαζιερόπλοια πάνε στη Γαλλία πλέον αφού η Ιταλία είναι στηνκαρδιά του προβλήματος. Κάποια ενδέχετια να έρθούν στην Ελλαδα και να ξεκινούν από δω τις κρουαζιέρες. Ήδη η Norwegian Cruise Line, με το πλοίο «Norwegian Spirit» θα χρησιμοποιήσει τον Πειραιά ως homeport για πρώτη φορά. Τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν στις 19 Απριλίου και θα ολοκληρωθούν στις 15 Νοεμβρίου, ενώ, συνολικά θα πραγματοποιηθούν 31 κρουαζιέρες.

Οι τουρίστες του "MSC Opera" αποβιβάστηκαν χθες κανονικά στην Κέρκυρα και έκαναν τις εκδρομές τους, όμως το πρόβλημα δημιουργήθηκε από πριν. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαράσλειο Μέγαρο το πρωί της Πέμπτης με τουριστικούς φορείς του νησιού, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας, Μερόπη Υδραίου εμφανίστηκε καθησυχαστική εμφανίστηκε στις της δηλώσεις, λίγη ώρα πριν την προσέγγιση του κρουαζιερόπλοιου «MSC Opera» στο λιμάνι του νησιού.

Η Δήμαρχος δήλωσε ότι, «πριν το πλοίο καταπλεύσει στο λιμάνι, με διαβεβαίωσε και ο Λιμενάρχης Κέρκυρας, είναι σε συνεχή επαφή με τον καπετάνιο του πλοίου, αλλά και τον γιατρό, και καθ’ όλη την διαδρομή του από τον Πειραιά προς την Κέρκυρα έχοντας την ενημέρωση ότι δεν υπήρξε κανένα κρούσμα στη διάρκεια του ταξιδιού», ενώ επεσήμανε πως «δεν πρέπει να παρασυρθούμε και να ευνοήσουμε εντός εισαγωγικών – έναν «τουριστικό πόλεμο» που γίνεται κατά του τόπου μας, της Κέρκυρας, αλλά και γενικότερα κατά της χώρας μας ως τουριστικός προορισμός».

Η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) με αφορμή τον κορωνοϊό, έχει εκδόσει ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει:

«Έχει ήδη αρχίσει η τουριστική περίοδος και η δραστηριότητα της κρουαζιέρας όπου και τους επόμενους μήνες αναμένονται προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων στους προορισμούς της επικράτειας μεταφέροντα εκατομμύρια επιβάτες – τουρίστες.

Προς τον σκοπό αυτό, η Ένωση βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα Μέλη της, που εκπροσωπούν τις διαχειρίστριες εταιρείες κρουαζιεροπλοίων, συγκεντρώνοντας όλα τα στοιχεία από πλευράς δρομολογίων – στην εκτέλεση κυκλικών ταξιδιών – με προσεγγίσεις και σε λιμένες γειτονικών χωρών.» και προσθέτει:

«Προκειμένου δε για την λήψη των αναγκαίων μέτρων από πλευράς των τοπικών αρμοδίων Αρχών, υπάρχει επικοινωνία με την κεντρική Διοίκηση των Υπουργείων Ναυτιλίας και Υγείας και ιδιαίτερα με τον ΕΟΔΥ, προς τον σκοπό της έγκαιρης ενημέρωσης, αξιολόγηση της κατάστασης, καθώς και την τήρηση κατά περίπτωση των μέτρων πρόληψης.

Όλα με ψυχραιμία και ορθολογισμό των ενεργειών, ώστε να μην διασαλευτεί, χωρίς λόγο, η ομαλότητα στην λειτουργία του κλάδου αυτού του θαλάσσιου τουρισμού, με τα γνωστά οφέλη για την τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής των λιμένων προσεγγίσεων των κρουαζιεροπλοίων και την Εθνική μας Οικονομία γενικότερα».

Διαβάστε επίσης: 

Κορωνοϊός: Έφτασε στην Κέρκυρα το κρουαζιερόπλοιο - Αποβιβάστηκαν 300 από τους επιβάτες

Κορωνοϊός: Βρετανικά δημοσιεύματα για καραντίνα σε κρουαζιερόπλοιο στην Ελλάδα- Τι πραγματικά συμβαίνει

Κορωνοϊός: Ανησυχία στο Κατάκολο - Αναμένεται κρουαζιερόπλοιο από την Ιταλία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης