Κορωνοϊός: Αγωνία στη Θεσσαλονίκη για την επόμενη ημέρα μετά το πρώτο κρούσμα

thesalonikh-arthrou

Απολυμάνθηκαν χώροι του δημαρχείου Θεσσαλονίκης - Κλειστό το σχολείο του παιδιού της 38χρονης - Η αντίδραση των κατοίκων της πόλης - Στις  10.30 στο υπουργείο Υγείας συνεδριάζει η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας

Αγωνία για την επόμενη μέρα της «εισβολής» του κορωνοϊού και στην Ελλάδα επικρατεί σε πολίτες, πολιτικούς και επιστήμονες. Η «υποδοχή» της επιδημίας στη Θεσσαλονίκη είναι γεγονός ότι προκάλεσε ανησυχία, που διαδέχτηκε όμως την κινητοποίηση όλου του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ενδεχομένου εξάπλωσης και συστάσεις για ψυχραιμία.

Ενδεικτικό είναι ότι άμεσα εξετάστηκαν όσοι ήρθαν σε επαφή με την 38χρονη διαμερισματική σύμβουλο Θεσσαλονίκης που είναι η πρώτη Ελληνίδα η οποία έχει προσβληθεί από τον ιό στη χώρα μας, ενώ λήφθηκαν πρωτοφανή μέτρα. Στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, το οποίο η γυναίκα επισκέφτηκε τη Δευτέρα, έγινε απολύμανση, ενώ κλειστό θα είναι τουλάχιστον σήμερα το σχολείο του παιδιού της. Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε άμεσα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς που συμμετείχαν σε σύσκεψη για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων προστασίας.

Η 38χρονη ταξίδεψε πρόσφατα στην Ιταλία και μόλις την Τρίτη εμφάνισε κρούσματα του κορονοϊού covid – 19 και γι' αυτό νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ με ήπια συμπτώματα και χωρίς περαιτέρω επιπλοκές, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας. Ωστόσο ήταν αρκετό για να προκαλέσει συναγερμό στις υγειονομικές υπηρεσίες. Όπως έγινε γνωστό από την αρχή και επιβεβαίωσε το βράδυ μετά τη σύσκεψη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο ίδιος ο υπουργός Υγείας μετά την ολοκλήρωση των εργαστηριακών εξετάσεων στην 38χρονη ακολούθησε η διαδικασία ιχνηλάτησης του περιβάλλοντός της, όπως και αυτών που ήρθαν σε άμεση επαφή μαζί της.

Έτσι λήφθηκαν μέτρα και στους συμμετέχοντες στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας όπου ήταν η 38χρονη. Μεταξύ αυτών που εξετάστηκαν ήταν και ο ίδιος ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ συστάσεις σε όλους όσοι ήταν μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου δόθηκαν από τηλεφώνου. Συγκεκριμένα ζητήθηκε να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να αποφύγουν να έρθουν σε επαφή με άτομα που βρίσκονται στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου». Ο κ. Ζέρβας χθες το βράδυ επιβεβαίωσε τα μέτρα που είχαν ληφθεί όπως και την απολύμανση χώρων του δημαρχείου, διαψεύδοντας όμως ότι τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου τέθηκαν σε καραντίνα. Πάντως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν μετακινήθηκε από το δημαρχείο, γι’ αυτό απουσίασε από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Κάλεσε όμως εκεί σύσκεψη. Επίσης ανακοίνωσε ότι ορισμένες δραστηριότητες αναστέλλονται στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης, όπως η προγραμματισμένη δωρεάν διανομή τροφίμων σε απόρους.

Ζέρβας: Προληπτική απολύμανση κτηριου- Δεν είμαστε σε καμια καραντινα


Μέτρα ανακοινώθηκαν ακόμη και για τους επιβάτες του αεροπλάνου με το οποίο ταξίδεψε από την Ιταλία στην Ελλάδα και ειδικά σε αυτούς που βρέθηκαν σε τέτοια απόσταση, μικρότερη του πρωτοκόλλου ασφαλείας που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ακόμη το 105ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης στο οποίο πηγαίνει το παιδί της 38χρονης αποφασίστηκε να μείνει σήμερα κλειστό.

Ο κ. Κικίλιας στην επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη ήθελε να ενημερωθεί ο ίδιος για την κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Πληροφορίες αναφέρουν πως στη σύσκεψη με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, του γενικού γραμματέα πολιτικής προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, παραγόντων της υγείας και της περιφέρειας, έγινε αξιολόγηση όλων των στοιχείων. Αμέσως μετά οι κύριοι Κικίλιας, Τζιτζικώστας και Χαρδαλιάς έκαναν εκκλήσεις για ψυχραιμία και για καλή ενημέρωση των πολιτών, διαβεβαιώνοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος.

Κικίλιας: Κανένας λόγος πανικού


Νωρίτερα πάντως ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ Πέτρος Κετικίδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και σε δηλώσεις τους είπε πως σε περίπτωση έξαρσης του ιού στη Θεσσαλονίκη το μοναδικό κέντρο αναφοράς είναι το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ που διαθέτει μόνον δύο θαλάμους αρνητικής πίεσης. Πρόσθεσε ότι και εκεί δεν πληρούν τα κριτήρια ανεξάρτητων κλινικών καθώς οι θάλαμοι βρίσκονται στο μέσον της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου και όχι σε ανεξάρτητες πτέρυγες. Είπε ακόμη ότι το προσωπικό δεν επαρκεί και σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων θα χρειαστεί να «ονομαστούν» ειδικοί θάλαμοι δωμάτια άλλων κλινικών που θα απομονωθούν.

Πάντως και στο ΑΧΕΠΑ, όταν γνωστοποιήθηκε το πρώτο κρούσμα, ασθενείς και επισκέπτες είδαν ότι δεν υπήρχε καμία ιδιαίτερη κινητοποίηση. «Μας είπαν να φοράμε μάσκες και να αραιώνουμε τις επισκέψεις μας», δήλωσε ο συνοδός ασθενή Ευριπίδης Σπυριδόπουλος. «Δεν μας ενημέρωσαν τι συμβαίνει, αλλά καταλάβαμε», συμπλήρωσε. Πάντως επισκέπτες έλεγαν πως μάσκες δεν φορούσαν ούτε οι γιατροί, ενώ στην είσοδο του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης ελάχιστοι κάλυπταν τα πρόσωπά τους.

Στην αγορά της πόλης ήδη παρατηρείται έλλειψη σε προστατευτικές μάσκες από την περασμένη Δευτέρα, μετά την είδηση εξάπλωσης του ιού στην Ιταλία. «Δεν υπάρχουν μάσκες στα φαρμακεία», δήλωσε ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης. «Δεν ξέρουμε πότε θα έρθουν οι επόμενες παρτίδες, εάν θα έρθουν και σε τι τιμές», ανέφερε, θεωρώντας και αυτός αδικαιολόγητη αυτή τη ζήτηση. Αρκετά φαρμακεία πάντως είχαν ελάχιστα αποθέματα όμως οι τιμές για τις μάσκες που παλιότερα κόστιζαν 10 λεπτά η μία ανέβηκαν στα 50 λεπτά οι φθηνότερες, ενώ τα φαρμακεία είχαν μάσκες που κόστιζαν μέχρι και 7 ευρώ η μία.

Αναφορές έγιναν και για επιδρομές σε σούπερ μάρκετ υπό τον φόβο μαζικής καραντίνας. Πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των σούπερ μάρκετ λειτούργησαν κανονικά και με επάρκεια σε όλα τα αγαθά και χωρίς να παρατηρείται αδικαιολόγητα αυξημένη κίνηση καταναλωτών.

Συνεδριάζει η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας

Δείτε τη σύνθεση της επιτροπής που συνεδριάζει σήμερα στις 10.30 στο υπουργείο Υγείας, μετά τον χθεσινό εντοπισμό του πρώτου κρούσματος του ιού στη χώρα μας

Μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στη χώρας μας και την ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού, συνεδριάζει σήμερα στις 10:30 στο Υπουργείο Υγείας, η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες.

Η Επιτροπή αποτελείται από τους παρακάτω επιστήμονες:

Βατόπουλος Άλκης, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ

Γαργαλιάνος Παναγιώτης, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων

Γιαμαρέλλου Ελένη, Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας

Γώγος Χαράλαμπος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών

Δαΐκος Γεώργιος, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ

Εξαδάκτυλος Αθανάσιος, Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

Ζαούτης Θεοκλής, Καθηγητής Παιδιατρικής & Επιδημιολογίας - University of Pennsylvania - School of Medicine

Καραΐσκου Αγγελική, Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων Γ.Ν.Ε. «ΘΡΙΑΣΙΟ»

Λάγιου Παγώνα, Παθολόγος, Καθηγήτρια Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόσεδρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Harvard, ΗΠΑ

Λαζανάς Μάριος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS

Λουρίδα Αθανασία, Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ – Α’ Παιδιατρική Κλινική Γ.Ν.Π. «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

Μαγιορκίνης Γκίκας, Καθηγητής, Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ - Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο την επισκόπηση των επιστημονικών δεδομένων και των εξελίξεων της επιδημίας του κορονοϊού 2019-nCoV

Μεντής Ανδρέας, Διευθυντής Μικροβιολογικού Εργαστηρίου Ε.Ι. PASTEUR

Παναγιωτόπουλος Παναγιώτης, Καθηγητής Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ (πρώην ΕΣΔΥ)

Παπαευαγγέλου Βασιλική, Καθηγήτρια Γ' Παιδιατρικής, Γ.Ν.Θ. «ΑΤΤΙΚΟΝ»

Παππά - Κονιδάρη Άννα, Καθηγήτρια ΑΠΘ, Διευθύντρια Α' Εργαστηρίου Μικροβιολογίας, Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών & Αιμορραγικών Πυρετών

Σαρόγλου Γεώργιος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Ανωτάτης Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ. τέως Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ

Σύψας Νικόλαος, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ

Τολούμης Γεώργιος, Υποπτέραρχος, Διευθυντής Υγειονομικού ΓΕΕΘΑ

Τσακρής Αθανάσιος, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ

Τσιόδρας Σωτήριος, Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ - ΓΝΑ ΑΤΤΙΚΟΝ, Παθολόγος­-Λοιμωξιολόγος

Τσολιά Μαρία, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ

Χατζηγεωργίου Δημήτριος, Υποπτέραρχος, Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Υγειονομικού Πολιτικής Αεροπορίας

Χατζηχριστοδούλου Χρήστος, Καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Κοτανίδου Αναστασία, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας

Ζακυνθινός Σπυρίδων, Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (61)

ΜΗΔΕΝ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΜΙΚΗΣ

Στη Θεσσαλονίκη την προηγούμενη Δευτέρα έφταναν πτήσεις από Ιταλία. Δεν υπήρχε ένα άτομο να ελέγχει με θερμόμετρο τους ταξιδιώτες όπως κάνουν σε άλλα αεροδρόμια.

ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΚΙΑ ΣΠΕΡΝΩ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ

ΕΚΕΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ ΜΗΝ ΤΑ ΒΑΛΕΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΧΑΤΕ ΜΥΑΛΟ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕΤΕ ΝΑ ΜΕΤΡΑΤΕ ΚΟΡΩΝΕΣ.

User

Πόσο αγαπάμε τον ΚΟΡΩΝΟΙΟ,τα πάρτυ ατελείωτα,έλα να γνωριστούμε,γκούχου γκούχου,αψού αψού!

@

ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΣΟΙ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΑΨΟΥ ΓΚΟΥΧΟΥ ΑΨΟΥ ΓΚΟΥΧΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ? ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ.

Και μη χειρότερα

Ανάξιοι πολιτικοί, επιστρέφει κόσμος από την πηγή το Μιλάνο και δεν γίνεται ούτε καν έλεγχος! Δήμαρχοι συναντούν κόσμο που πήγε στο Μιλάνο να μιλήσουν περί μόδας. Μάσκες ούτε για δείγμα, ενώ ο κορωνοιός εξαπλώνεται εδώ και μήνες.

@

Κανε καταφυγιο βαθεια στη γη , πανω απο 100 μετρα βαθος , δεν ζει ο ιος .

@

Ήταν μέσα στο δημοτικό συμβούλιο αυτή. Για αυτό μπαινόβγαινε εκεί συνεχώς.

@ Και μη χειρότερα

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΠΗΓΕ ΑΥΤΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ, ΕΙΧΑΝ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ TO ΟΠΟΙΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΔΕΙΧΝΕ LIVE H TV100.

Κίτσος

Κούλη άχρηστε πάρε την κυβέρνησή σου και φύγετε,είστε επικίνδυνοι για την χώρα!Παραιτηθείτε άνικανοι!

θεσπρωτος

Ενω οι προηγουμενοι , ηταν ικανοι !!

sotos

ενα στα τρία καταστήματα με ρούχα εχει παει Ιταλια για αγορές , Αισώπου , μοναστηρίου , έχουν παει ΟΛΟΙ

Trendy boy

Σας έχω θωρακίσει!!!

Καραντίνα σήμερα κιόλας

Καραντίνα σήμερα κιόλας στην Θεσσαλονίκη. Δηλαδή, πρέπει να φτάσει και σε άλλα σημεία της χώρας η αρρώστια για να καταλάβουμε το τι έπρεπε να κάνουμε????????????

Παχατουριδης

Στην Πάτρα?

Πείτε την αλήθεια

Πηγή: worldometer.info: Coronavirus Cases: 46.476 Active Cases, 38.007 (82%) in Mild Condition, 8.469 (18%) Serious or Critical - 35.710 Closed Cases, 32.906 (92%) Recovered/Discharged, 2.804 (8%) Deaths. Πηγή: Wikipedia: Πληθυσμός Ελλάδας: 10.724.599 (Εκτίμηση 2018). Μεγάλα παιδιά είστε, κάντε την πράξη μόνοι σας 10.724.599 χ 8%

@Πείτε την αλήθεια

Γιατί ρε μεγάλε θα νοσήσει όλος ο πληθυσμός της Ελλάδας ; Το ποσοστό που αναφέρεις είναι για τους νοσούντες ... Κάνετε καμία βόλτα να πάρει οξυγόνο ο εγκέφαλος Σε λίγες ημέρες όλα αυτά θα είναι παρελθόν

Κόψε τα τρομοκάναλα

Σε επηρεάζουν.

Πείτε την αλήθεια

Είναι όντως το ακραίο σενάριο, το πιο πιθανό είναι να αρρωστήσει το 40-80% αν δεν ελεγθεί η εξάπλωση ή δεν μας προλάβει το καλοκαίρι. Βάλτε και αυτόν το συντελεστή στην εξίσωση. Και πάλι μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, πιθανόν περισσότερα από τα θύματα της κατοχής.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης