Οι αναρτήσεις Χουλιάρα για τη σεισμική δραστηριότητα στην ανατολική Τουρκία και τον φονικό σεισμό του 1981

Οι αναρτήσεις Χουλιάρα για τη σεισμική δραστηριότητα στην ανατολική Τουρκία και τον φονικό σεισμό του 1981

Δείτε τον χάρτη που πόσταρε στον λογαριασμό του στο Facebook ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου με τους πιο μεγάλους σεισμούς των τελευταίων 30 ημερών

xouliaras
Είναι αλήθεια πως τις τελευταίες 30 ημέρες η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου από την Ελλάδα μέχρι την Τουρκία έχει νιώσει για τα καλά την επίσκεψη του εγκέλαδου. Τα σημεία όπου καταγράφηκαν οι ισχυρότεροι σεισμοί αυτό το διάστημα αποτυπώθηκαν σε έναν χάρτη που πόσταρε στον λογαριασμό του στο Facebook ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας ο οποίος εξήγησε όσον αφορά την περιοχή της ανατολικής Τουρκίας, πως οι τελευταίοι σεισμοί δεν μπορούν να επηρεάσουν σε τέτοιο βαθμό ώστε να υπάρξει ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, για την οποία η διεθνής επιστημονική κοινότητα περιμένει εδώ και μερικά χρόνια την εκδήλωση ενός πολύ ισχυρού σεισμού με μέγεθος άνω των 7 Ρίχτερ.

Συγκεκριμένα ο κ. Χουλιάρας έγραψε: «Ο χάρτης περιέχει τους πιο μεγάλους σεισμούς των τελευταίων 30 ημερών στην περιοχή μας. Οπωσδήποτε δεσπόζει η δραστηριότητα στην ανατολική Τουρκία που παρακολουθούμε μόνο από επιστημονικό ενδιαφέρον και σας διαβεβαιώ οτι δεν υπάρχει περίπτωση για μεταφορά των σεισμικών τάσεων από την υπάρχουσα σεισμικότητα στην ανατολική Τουρκία σε 1250 χιλιόμετρα απόσταση όπως άκουσα να εικάζουν, ώστε να περιμένουμε σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Κατά τα άλλα, η συνηθισμένη δραστηριότητα νότια από την Κάρπαθο και αυτή στα δυτικά και σε όλη την Ελλάδα, παρακολουθείται και αναλύεται καταλλήλως σε καθημερινή βάση και δεν δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία προς το παρόν».

chouliarasx_xartis


Ο κ. Χουλιάρας δεν ξέχασε να αναφερθεί και στα 39 χρόνια από την εκδήλωση του φονικού σεισμού των Αλκυονίδων που έγινε στις 22:59 το βράδυ της Τρίτης 24 Φεβρουαρίου του 1981 και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 20 άτομα, εκατοντάδες να τραυματιστούν, χιλιάδες κτίρια να καταρρεύσουν και πολλά να χρειαστούν επισκευές. Ο κ. Χουλιάρας έγραψε στο facebook για το τι είχε πει τότε ο καθηγητής του από το σεισμολογικό ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, ενώ επισήμανε για πολλοστή φορά πως «τα κτίρια σκοτώνουν, όχι οι σεισμοί». Ειδικότερα ανέφερε: «Κάποιοι είναι νέοι και δεν θυμούνται κάποιοι πιο παλιοί τόχουν "βάλει στο ράφι". 39 χρόνια σήμερα από τον πρώτο ισχυρό σεισμό "των Αλκυονίδων" το 1981. Η περιοχή αποτελεί τώρα ένα ζωντανό σεισμολογικό παρατηρητήριο - εργαστήριο σεισμολογίας με πραγματικά πειράματα για την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα και την επιστήμη. Για τους πολίτες; Θυμάμαι τότε τον Καθηγητή μου Ότα Κουλχάνεκ από το Σεισμολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστήμιου της Ουψάλα να σας λέει "πρέπει με μάθετε να ζείτε με τους σεισμούς". Με το "να μάθετε" (Learn) ο Ότα εννοούσε "να διαβάσετε-να ενημερωθείτε" δεν το είπε στα Ελληνικά. Εγώ πάντως σαν μαθητής του κάθε μέρα σας επαναλαμβάνω.. "τα κτήρια σκοτώνουν όχι οι σεισμοί". Μπορούμε να προστατευτούμε να προνοήσουμε!!!».

xouliaras_alkyonides_facebook
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης