Θεσσαλονίκη: Αυξάνονται τα κρούσματα HIV και ηπατίτιδας C σε χρήστες ναρκωτικών

Θεσσαλονίκη: Αυξάνονται τα κρούσματα HIV και ηπατίτιδας C σε χρήστες ναρκωτικών

Αρχόμενη επιδημία HIV και μεγάλη διασπορά ηπατίτιδας C σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών στην πόλη «δείχνει» το πρόγραμμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

narkwtika-0310-1200x675
Αρχόμενη επιδημία HIV και μεγάλη διασπορά ηπατίτιδας C σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών στη Θεσσαλονίκη δείχνουν στοιχεία του προγράμματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ».

Συγκεκριμένα, παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων HIV λοίμωξης ανάμεσα σε χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών στη Θεσσαλονίκη. Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το εν λόγω πρόγραμμα, από το σύνολο των 442 χρηστών που εξετάστηκαν το διάστημα Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2019, 17 άτομα βρέθηκαν θετικά στον HIV, με τον επιπολασμό της νόσου (4%) να είναι αρκετά υψηλότερος του αναμενόμενου (1%). Μέσα από σύγκριση στοιχείων από το αντίστοιχο πρόγραμμα που υλοποιείται στην Αθήνα («ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ HCV-HIV»), το ποσοστό των νέων διαγνώσεων μεταξύ των ατόμων με HIV λοίμωξη ήταν πολύ μικρότερο στην Αθήνα (20%), σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη (65%).

Τους τελευταίους 12 μήνες, η καθημερινή ενδοφλέβια χρήση που κατέγραψε το πρόγραμμα «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» στην Αθήνα, ανέρχεται σε ποσοστό της τάξεως του 31%, την ίδια στιγμή που στον «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ» κυμαίνεται σε 43%. Η κοινή χρήση σύριγγας τους τελευταίους 12 μήνες στην Αθήνα ανέρχεται στο 25%, όταν στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο 32%. Επίσης, στη Θεσσαλονίκη τους τελευταίους 12 μήνες μόλις το 1% των χρηστών ανέφερε ότι έλαβε δωρεάν σύριγγες, όταν στην Αθήνα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 37%.

Ο επιπολασμός της Ηπατίτιδας C στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε Αθήνα (77%) και Θεσσαλονίκη (72%). Μέσα από τα προγράμματα αυτά, επιδιώκεται η έγκαιρη διάγνωση και η διασύνδεση των ασθενών σε θεραπεία, τόσο για τον περιορισμό των σοβαρών συνεπειών στην υγεία τους, όσο και για τον περιορισμό της περαιτέρω μετάδοσης σε άλλα άτομα.

O Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας σχολιάζοντας τα στοιχεία τόνισε τη σημασία του νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα λειτουργίας χώρων εποπτευόμενης χρήσης από την τοπική αυτοδιοίκηση αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οφείλουμε να υπηρετήσουμε πλέον τη δημόσια υγεία και ασφάλεια μέσα από την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων μίας από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και να διασφαλίσουμε για την κοινότητα των χρηστών ένα ανθεκτικό δίχτυ αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, απρόσκοπτης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και επιλογές απεξάρτησης, υποκατάστασης, μείωσης βλάβης και βέβαια κοινωνικής επανένταξης».

Τα στοιχεία του προγράμματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας «Αντιμετώπιση Ανισοτήτων στην Υγεία 2020: Ηπατίτιδα C και χρήση ναρκωτικών στη Βόρεια Ελλάδα», που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Δ' Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης