Μεταναστευτικό: Σε αναβρασμό τα νησιά -Συγκεντρώσεις και μπλόκα κατά των νέων δομών

Μεταναστευτικό: Σε αναβρασμό τα νησιά -Συγκεντρώσεις και μπλόκα κατά των νέων δομών

Ομάδες περιφρούρησης στη Χίο - Αποκλεισμό της εγκατάστασης ετοιμάζουν στη Σάμο - Συμβολική διαμαρτυρία στη Λέσβο

politis_ch
Εκρηκτική είναι η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου, με τους κατοίκους αλλά και τις δημοτικές αρχές να διαμαρτύρονται για τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το μεταναστευτικό που προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία νέων κλειστών δομών για πρόσφυγες και μετανάστες.

Στη Χίο από χθες Σάββατο, στο 17ο χιλιόμετρο της οδού Χίου - Βολισσού έχουν εγκατασταθεί ομάδες περιφρούρησης σε 24ωρη βάση και έχουν αναλάβει να ειδοποιήσουν τους κατοίκους, εφόσον επιχειρηθεί εγκατάσταση μηχανημάτων με στόχο να γίνουν εργασίες.

Πέραν των πολιτών αντιδρά και η δημοτική αρχή. Οχήματα του δήμου θα εγκατασταθούν το πρωί στην περιοχή για να παρεμποδίσουν τα ίδια μηχανήματα, έπειτα από ομόφωνη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Χίος ξεκινά κινητοποιήσεις κατά της υπερδομής στο Αίπος


Αποκλεισμό της εγκατάστασης ετοιμάζουν στη Σάμο

Την ίδια ώρα, πανσαμιακή κινητοποίηση ετοιμάζουν στη Σάμο, με την απόφαση να αναμένεται ότι θα ληφθεί σε έκτακτα Δημοτικά Συμβούλια που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τετάρτη.

Κλείσιμο
Σε κοινή ανακοίνωση, οι δήμαρχοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, ομόφωνα αναφέρουν ότι «δεν γίνεται αποδεκτός και απορρίπτεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη δημιουργία στο νησί νέας δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων». Επίσης, ζητούν η κατάργηση και της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιτάσσεται περιοχή για τη δημιουργία της νέας δομής στο νησί.

Για τα δημοτικά συμβούλια έχει προταθεί ο αποκλεισμός από κοινού της υπό κατασκευής εγκατάστασης στη θέση Ζερβού με πανσαμιακή κινητοποίηση. Επίσης, προτείνεται η από κοινού κατάθεση προσφυγής και αίτησης αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης για τις επιτάξεις στα νησιά, καθώς και κάθε άλλης συναφούς διοικητικής πράξης που αφορά τις νέες δομές.

Όχι στη νέα δομή και από τον Σύλλογο Γυναικών Μανταμάδου

Αντίδραση υπήρξε και στη Λέσβο, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Γυναικών στο Μανταμάδο. Σε κινητοποίηση που έγινε στη θέση Καράβα-Καβακλή, που έχει επιτάξει η κυβέρνηση για τη δημιουργία δομής.

Γυναίκες με μικρά παιδιά συμμετείχαν στην κινητοποίηση ενώ φύτεψαν συμβολικά και μία ελιά, δηλώνοντας έτσι ότι οι διαμαρτυρίες θα γίνουν ειρηνικά. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Αργά το βράδυ σήμερα, στο Πολύκεντρο Μανταμάδου αλλά και στις γύρω κοινότητες της περιοχής πραγματοποιήθηκαν μαζικές λαϊκές συνελεύσεις κατά τις οποίες συγκροτήθηκαν ομάδες περιφρούρησης, οι οποίες θα βρίσκονται στην επίμαχη περιοχή αλλά και θα μετακινήσουν κόσμο εκεί από όλα τα χωριά σε περίπτωση που εμφανιστούν μηχανήματα που θα πραγματοποιήσουν εργασίες δημιουργίας της δομής.

Το Ν στην Καράβα και το πικ-νικ του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μανταμάδου Τι μας λένε για την επίταξη και τη νέα...

Δημοσιεύτηκε από Στο Νησί στις Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020




Φωτογραφίες και βίντεο: politischios.gr και stonisi.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης