Προανακριτική για Novartis: Θρίλερ διαρκείας με «Σαράφη» και «Κελέση»

areios_pagos3

Με εντάλματα βίαιης προσαγωγής από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής αναζητά τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες η αστυνομία - Τι ισχύει για την άρση της ανωνυμίας μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος - Η άρνησή τους να καταθέσουν ενισχύουν τις ενδείξεις για τα εγκλήματα που ερευνούμε λένε μέλη της επιτροπής της Βουλής

Σε θρίλερ με πολιτικές, δικαστικές και αστυνομικές προεκτάσεις έχει εξελιχθεί η υπόθεση της κατάθεσης ενώπιον κλιμακίου της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τη Novartis, των δύο προστατευόμενων μαρτύρων «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση». Τα δύο κομβικά πρόσωπα της δικογραφίας που είχε συνταχθεί σε βάρος πολιτικών προσώπων από την εισαγγελία Διαφθοράς -και εξ αυτού του λόγου έχουν τεθεί σε καθεστώς προστασίας ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος- επέλεξαν διαδοχικά να μην καταθέσουν ενώπιον των βουλευτών. Το αποτέλεσμα ήταν η προανακριτική επιτροπή να εκδόσει σε βάρος του εντάλματα βίαιης προσαγωγής, ως έχει εκ του νόμου το δικαίωμα.

Ωστόσο, αυτό προκάλεσε αντιδράσεις τόσο σε πολιτικό επίπεδο με πρώτο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να σπεύδει να μιλήσει για παραβίαση των δικαιωμάτων των προστατευόμενων μαρτύρων, μετά την έκδοση του εντάλματος για τη βίαιη προσαγωγή του «Σαράφη». Παράλληλα, αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα επέδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και Σπύρος Λάππας ζητώντας να μην εκτελεστεί το ένταλμα για τον Σαράφη (σ.σ. εκείνη την ώρα δεν είχε εκδοθεί ακόμη αντίστοιχο ένταλμα για την Κελέση), αφού σύμφωνα με την Κουμουνδούρου αυτό θα οδηγούσε στην άρση της ανωνυμίας του.

Μάλιστα, αμφισβητήθηκε η δικαιοδοσία της προανακριτικής επιτροπής να εκδώσει εντάλματα βίαιης προσαγωγής. Πάντως, μέλη της προανακριτικής με πρώτο τον πρόεδρό της Γιάννη Μπούγα επισήμαναν ότι η προσέλευση των δύο μαρτύρων στη ΓΑΔΑ όπου θα εξετάζονταν, «ενισχύει τις ενδείξεις για τα εγκλήματα που διερευνούμε». Είπε ειδικότερα: «Όσοι επιχειρούν να υπονομεύσουν ή να παρεμποδίσουν το έργο της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την αναζήτηση της αλήθειας, θα αποτύχουν. Η μη εμφάνιση των μαρτύρων ενισχύει τις ενδείξεις για τα εγκλήματα που διερευνούμε».

Νόμιμα τα εντάλματα - «Τους ψάχνουμε» λέει η ΕΛΑΣ 

Εισαγγελικές πηγές πάντως ξεκαθάρισαν ότι τα εντάλματα, παρά τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι νόμιμα, ενώ το απόγευμα της Τετάρτης με επίσημη ανακοίνωσή του, το Αρχηγείο της Αστυνομίας ξεκαθάρισε ότι οι «Σαράφης» και «Κελέση» αναζητούνται δυνάμει αυτών των ενταλμάτων. Ειδικότερα, το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ ανακοίνωσε:
«Από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, αναζητούνται, με βάση εντάλματα βίαιης προσαγωγής της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η Αστυνομία, αφορούν μόνο στη χρήση των παραπάνω κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους.

Κατά συνέπεια στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων.

Η Αστυνομία παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές των οποίων τις εντολές εφαρμόζει».

Ποιος έχει την ευθύνη για την άρση της ιδιότητας του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος

Ωστόσο, στο θρίλερ μπαίνει και η δικαστική παράμετρος, αφού σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης δεν έχουν ποινικές ευθύνες, ενώ η μη προσέλευσή τους δεν συνιστά λόγο για την άρση της προστασίας, εφόσον πρόκειται για προστατευόμενους μάρτυρες όπως στην περίπτωση του «Μάξιμου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση».


Οι ίδιες πηγές όμως, σημείωναν ότι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος χρίστηκαν από την Ελένη Τουλουπάκη και η απόφασή της επικυρώθηκε από τον Δημήτριο Παπαγεωργίου, πρώην εποπτεύοντα την εισαγγελίαν Διαφθοράς.

Την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα την απέδωσε ο εισαγγελέας Χρήστος Ντζούρας.

Αρμόδιος για να δώσει εντολή για να βγουν οι κουκούλες είναι ο σημερινός εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

Για να αρθεί η ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος πρέπει να συναινέσει η Ελένη Τουλουπάκη και ο εποπτεύων αυτήν, εισαγγελέας Μπρακουμάτσος.

Σε κάθε περίπτωση, επομένως, για να υπάρξει η εξέλιξη αυτή θα πρέπει τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής να υποβάλουν σχετικό αίτημα στους παραπάνω εισαγγελείς και βεβαίως δεν αρκεί το ένταλμα για τη βίαιη προσαγωγή τους για να αρθεί η ανωνυμία τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (14)

ΟΞΑΠΟΔΩ

Πολλάκης: Τους πιάσαμε με την γίδα στην πλάτη και τραγούδησαν. (Δηλαδή δώστε ονόματα για να μην σας χώσουμε μέσα). Μανιαδάκης: Τους συνάντησα στο γραφείο του εισαγγελέα. Είναι ο τάδε και η τάδε. Τέλος.

Της σκευωρίας το ανάγνωσμα

Η Επιτροπή της Βουλής εκτελεί χρέη εισαγγελέα! Τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί οι μάρτυρες που εξαφανίζονται έτσι άνετα όταν τους καλεί ο εισαγγελέας??? Ποιά η αξιοπιστία τους ως μάρτυρες??? Τι συμφωνία έχουν κάνει με τους προηγούμενους και με ποιά ακριβώς ανταλλάγματα??? Ο ΣΥΡΙΖΑΣ γιατί δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για να μην καταθέσουν??? Στο τέλος τέλος είναι σίγουρα πρόσωπα υπαρκτά?? Το μόνο σίγουρο είναι ότι τέτοια μεθοδολογία δεν ακολουθούν όσοι θέλουν να αποκαλυφθεί η αλήθεια, αλλά όσοι θέλουν να την αποκρύψουν....

χαζός

Πώς τον Μανιαδάκη (άν θυμάμαι καλά) τον συνέλαβαν στο αεροδρόμιο επειδή θα έφευγε από την Ελλάδα; Πως γνώριζαν οι αρχές ότι έφευγε αφού δεν γνωριζουν που βρίσκονται οι προστατευόμενοι μάρτυρες; Μήπως οι μάρτυρες που ψάχνουν είχαν μάθει καλά το μάθημά τους και δεν ξέρουμε ούτε πως λέγονται, ούτε που βρίσκονται; Μήπως τους έστειλαν διακοπές με γεμάτη την τσέπη για να μην μαρτυρήσουν τους δασκάλους τους;

ΚΙΤΣΟΣ

Παίζουμε την κολοκυθιά άκου εκεί να μη βγουν οι (ποιες) κουκούλες αφού τα ζόμπι της αρπαχτής κάνουν και δηλώσεις μέσα από τις τρύπες τους πού κρύβονται.

ΑΙΑΣ

ΑΠΟΡΙΑ ΠΩΣ Η ΕΛ.ΑΣ. ΨΑΧΝΕΙ ΤΟΝ <<.ΣΑΡΑΦΗ.>> ΚΑΙ ΤΗΝ <<.ΚΕΛΕΣΗ.>> ,ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ , ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ..ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΤΟΥΣ ,ΣΕ ΕΞΩΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ..

Κοκοβιός

Βάλτε τους μέσα να τελειώνουμε στο ίδιο το κελί με το τσίπρα και το παπαγγελόπουλο

Φίλος Φιλίστωρ

ο Φιλίστωρ φοβάται τον Άδωνι.

@21:45

Tov μπoυμπoύκo εvvoείς; Χτες πήγα στο youtube να βρω ένα videο του Πάκη, και τελικά έπεσα στο videο του μπoυμπούκου που χλεύαζε τον Πάκη, τον Σαμαρά και τον Κούλη κι ένα άλλο που έλεγε ότι όποιος ψηφίζει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψηφίζει κλέφτες και ψεύτες!

Τι άλλο θα ακούσω

Δηλαδή όλο αυτό το κατεβατό για βίαιες προσαγωγές για αναζητήσεις των λαγωνικων της αστυνομίας ήταν για να φτάσουμε στην τελευταία παράγραφο ότι μόνο η Τουλουπακη μπορεί να το κάνει και δεν είναι μόνο αυτό. Κανεις δεν μπορεί να τους αγγίξει γιατί προστατεύονται καλύτερα και από πρωθυπουργο. Γατάκια

tx

Μάλλον δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις και τι ακούς. Η Τουλουπάκη πρέπει να συμφωνήσει με τον Αντιεισαγγελέα του ΑΠ που την εποπτεύει στην ΑΡΣΗ της ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ αλλά δεν χρειάζεται σε τίποτε για να εξετασθούν οι κουκουλοφόροι μετά τη βίαιη προσαγωγή τους (αν γίνει). Και αυτά τα δύο έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους , αν μπορείς να το καταλάβεις.

D.M.

Δεν καταλαβαίνω ένα απλό πράγμα: αφού οι μάρτυρες από την αρχή δέχτηκαν να καταθέσουν χωρίς να αποκαλυφτούν, πώς τους ζητείται σήμερα να αποκαλυφτούν; Γιατί είναι ηλίου φαεινότερο ότι από τη στιγμή που θα παρουσιαστούν στους βουλευτές θα τους μάθει όλος ο κόσμος. Αφού μπορούν να καταθέσουν και να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις που θα τους γίνουν, με παρουσία εισαγγελέα δίπλα τους, γιατί θα πρέπει να τους εκθέσουμε; Με όσα γράφω δεν υποστηρίζω ότι σίγουρα λένε την αλήθεια, αλλά αυτό μπορεί να διακριβωθεί και χωρίς φυσική παρουσία. Αν αποδειχτεί ότι λένε ψέματα, τότε ναι να αποκαλυφτούν και να γίνουν όσα πρέπει.

dm

Δεν κατάλαβες, όλοι ξέρουν βουλευτές , υπουργοί , δημοσιογράφοι τα ονόματα των μαρτύρων κουκουλοφόρων. Απλά δεν μπορούν να τα πουν γιατί υποτίθεται είναι προστατευόμενοι. Αλλά υπάρχει φήμη , αυτοί οι μάρτυρες να το παίζουν σε διπλό ταμπλό, και κανονικοί και κουκουλοφόροι και θέλουν να τους ξεσκεπάσουν. Για αυτό θέλουν φυσική παρουσία χωρίς κουκούλα, και αυτοί δεν πάνε γιατί θα πάνε φυλακή, που δεν θα την γλιτώσουν, αλλά αν έτσι είναι τότε ούτε ψήλος στον κόρφο από τον Αλέξη μέχρι τον Βαξεβάνη κλπ. Τους ξέρουν έχουν ήδη καταθέσει ήδη στην επιτροπή σαν κανονικοί , τώρα θα πάνε να καταθέσουν και ως προστατευόμενοι.

οπ

Εδώ και έναν χρόνο τα ονόματά τους έχουν γίνει γνωστά. Γνωρίζουν ποιοι είναι.Είναι κωμωδία όλα η κατάσταση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης