Μεταναστευτικό: Στα όριά της η Λέσβος - Έκρυθμη η κατάσταση μεταξύ κατοίκων και μεταναστών

Μεταναστευτικό: Στα όριά της η Λέσβος - Έκρυθμη η κατάσταση μεταξύ κατοίκων και μεταναστών

Ακραίες καταστάσεις στη Μυτιλήνη  και σήμερα στις διαδηλώσεις προσφύγων και μεταναστών - Εντάσεις και στη Χίο, να κηρυχθούν τα προσφυγόπληκτα νησιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου - Παράσταση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Μόριας - Σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για το μεταναστευτικό

metanasteftiko_main
Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση τις τελευταίες ώρες η κατάσταση στη Μυτιλήνη, με αφορμή τις διαδηλώσεις που πραγματοποίησαν Δευτέρα και Τρίτη αιτούντες άσυλο, οι οποίες συνοδεύτηκαν από εκτεταμένα επεισόδια, φωτιές και οδομαχίες, τόσο στη Μόρια όσο και σε άλλα σημεία του νησιού. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, έχει φέρει τους κατοίκους στα όριά τους, με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη να ζητάει, μέσω του ΘΕΜΑτος 104,6 να κηρυχθούν τα προσφυγόπληκτα νησιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ενδεικτική των ακραίων καταστάσεων που μπορεί να δημιουργηθούν από τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι η εικόνα που κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός με μια γυναίκα να προσπαθεί να πάρει το όπλο ενός αστυνομικού, ο οποίος αντιλήφθηκε την κίνησή της και την απώθησε.

Γυναίκα επιχειρεί να πάρει όπλο αστυνομικού


Στο μεταξύ, το πρωί της Τρίτης, τεταμένη ήταν η κατάσταση στο λιμάνι της Μυτιλήνης, στην πλατεία, μπροστά στο δημοτικό θέατρο της πόλης, όπου διαδήλωσαν περίπου 300 Αφγανοί με πανό. Από τις 11.30, οι αιτούντες άσυλο, Αφγανικής καταγωγής είχαν περιοριστεί στο παρτέρι με αστυνομικό κλοιό, φωνάζοντας, μεταξύ άλλων... «Lesvos people, we want sorry». Την ίδια ώρα ομάδες Αφγανών από το ΚΥΤ της Μόριας συνέχιζαν να προσέρχονται στο κέντρο της πόλης.

Διαμαρτυρία μεταναστων στην Μυτιληνη για 2η ημέρα

Δημοσιεύτηκε από LesvosPost.com στις Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2020
Κλείσιμο


Λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι, όμως, δυνάμεις της Αστυνομίας και του Λιμενικού, ΜΑΤ και ΟΠΚΕ, διέλυσαν τη συγκέντρωση, αφού οδήγησαν τη διαδήλωση από το παρτέρι του Δημοτικού Θεάτρου, σε κλοιό στον δρόμο, πιέζοντας και σπρώχνοντας από όλες τις κατευθύνσεις.



Σε φυγή τράπηκαν αιτούντες άσυλο προσπαθώντας να αποφύγουν τις προσαγωγές μέσα στα σοκάκια, ενώ ασθενοφόρο παρέλαβε μία γυναίκα.



Παράσταση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Μόριας

Υλοποιώντας την χθεσινή απόφαση της λαϊκής τους συνέλευσης, οι κάτοικοι της Μόριας πραγματοποίησαν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, διεκδικώντας επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί στο χωριό τους η γειτνίαση με τον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Οι κάτοικοι της Μόριας ζητούν τη μόνιμη αστυνόμευση του χωριού με τους 1.200 κατοίκους, που ζουν δίπλα σε μια πόλη σχεδόν 20.0000 κατοίκων -αιτούντων άσυλο. Επίσης, ζητούν από τις τοπικές αρχές να υπάρξουν άμεσα πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της εκρηκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Ας σημειωθεί ότι χθες, στη διάρκεια της συνέλευσης, κάηκε ένας καλαμιώνας στη γειτονική Κοινότητα Παναγιούδας και την ίδια ώρα καταστράφηκαν και προσευχητάρια στον κεντρικό δρόμο προς την Παναγιούδα. Ενώ υπήρξαν και ζημιές σε αυτοκίνητο τύπου ΒΑΝ μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. Το τελευταίο, από άγνωστους διαμαρτυρόμενους που είχαν έρθει στο χωριό με πορεία διαμαρτυρίας με τα δίκυκλά τους. Αργά το βράδυ φωτιά κατέκαψε και ένα παλιό σπίτι μέσα στη Μόρια. Οι αστυνομικές αρχές διερευνούν την όλη υπόθεση.


Συλλήψεις για κλοπές και πρόκληση σωματικών βλαβών σε Χίο και Λέσβο

Στον απόηχο των επεισοδίων της Δευτέρας στη Μόρια, αποκαλύπτεται ότι δεν έχουν τελειωμό τα επεισόδια μεταξύ των μεταναστών οι οποίοι φιλοξενούνται στη Χίο και την Λέσβο.

Οι αστυνομικοί του τοπικού τμήματος επενέβησαν στο hot spot της ΒΙΑΛ στην Χίο, όταν ένας ανήλικος μετανάστης κατήγγειλε ότι πέντε άλλοι αλλοδαποί τον εξύβρισαν, τον τραυμάτισαν με ξύλινο ρόπαλο και του άρπαξαν το κινητό του και 100 ευρώ. Στο πλαίσιο της προανάκρισης συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι που κατηγορούνται για κλοπή, εξύβριση, πρόκληση σωματικών βλαβών και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, ενώ αναζητούνται οι άλλοι δυο αγνώστων στοιχείων.


Στο ίδιο hot spot της ΒΙΑΛ, συνελήφθησαν από αστυνομικούς του τμήματος Χίου άλλοι δύο αλλοδαποί ηλικίας 37 και 18 χρόνων καθώς εντοπίστηκαν να διαθέτουν προς πώληση είδη διατροφής, ένδυσης και υπόδησης χωρίς την απαιτούμενη άδεια. Τα παράνομα εμπορεύματα κατασχέθηκαν και σε βάρος των δυο αλλοδαπών σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη άσκηση εμπορικής δραστηριότητας.


Στη Μυτιλήνη, αστυνομικοί του τοπικού τμήματος πέρασαν χειροπέδες σε έναν 19χρονο αλλοδαπό, ο οποίος προκάλεσε φθορές στο όχημα μιας 46χρονης Ελληνίδας και σχημάτισαν σε βάρος του δικογραφία με την οποία οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Μυτιλήνης.

Αλλά και στη Μόρια, συνελήφθη άλλος ένας 19χρονος αλλοδαπός ο οποίος εξύβρισε αστυνομικούς του τμήματος Μυτιλήνης και αντιστάθηκε κατά τη σύλληψη. Στην κατοχή του κατασχέθηκε ένα ξύλινο ρόπαλο και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα που του άσκησε δίωξη για βία κατά υπαλλήλων, αντίσταση, εξύβριση και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια

Το τεταμένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί τόσο στη Μυτιλήνη, όσο και στα υπόλοιπα νησιά (επεισόδια υπήρξαν τη Δευτέρα και στη Χίο, ενώ στη Λέρο σημειώθηκε «επιδρομή» στο νοσοκομείο), αποτέλεσε σημείο τριβής ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, στη διάρκεια της συζήτησης της τροπολογίας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που επιχειρεί να θέσει πλαίσιο ελέγχου της δράσης των ΜΚΟ

Ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης υποστήριξε ότι βασικές προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η ουσιαστική φύλαξη των συνόρων και οι επιστροφές των παράνομων μεταναστών. Ανέφερε ότι τον περασμένο Ιανουάριο υπήρξαν 84 επιστροφές στην Τουρκία ενώ σημείωσε ότι στόχος είναι να φθάσουν τις 200 ανά εβδομάδα. “Το πρόβλημα συμφόρησης των νησιών ξεκίνησε από τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Είχε πολλά θετικά αλλά ήρθε όταν είχατε χάσει τον έλεγχο” υπογράμμισε σε άλλο σημείο απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει: “Το 2015 στη Χίο μπήκαν 120.000 το 2019 μπήκαν 8000. Η δήλωση όπως την ερμηνεύσατε εσείς εγκλωβίζει στα νησιά όσους περιμένουν άσυλο. Έγιναν αποσυμφορήσεις επί των ημερών σας αλλά έγιναν με στρατηγική δική σας επιλογή όλοι, ανεξαρτήτως αν δικαιούνται ή όχι άσυλο να μείνουν στην Ελλάδα”.

Πάντως, ο κ. Μηταράκης παραδέχθηκε ότι προς ώρας δεν έχει επιτευχθεί η απαραίτητη ταχύτητα στη διαδικασία ασύλου και επιστροφών. “Κάνουμε αποσυμφορήσεις ενώ παράλληλα κάνουμε επιστροφές. Και αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση. Αν μου λέτε ότι δεν έχουμε κάνει αρκετές, το δέχομαι, αλλά θα κάνουμε περισσότερες. Να στηρίξετε την υπηρεσία ασύλου όταν δεν δίνει άσυλο σε όσους δεν το δικαιούνται. Να μας στηρίξετε όταν αποβάλλουμε ΜΚΟ που δεν επιτελούν το έργο τους. Απαράδεκτη η κατάσταση στη Μόρια. Θέλουμε να γίνουν τα νέα κέντρα στα νησιά” είπε.

Απο την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ οι κ.κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νίκος Βούτσης υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις συνέπειες του κλίματος που καλλιέργησε ως αντιπολίτευση. Πρόσθεσαν δε ότι αιτία των επεισοδίων στα κέντρα φιλοξενίας είναι οι απάνθρωπες συνθήκες. “Είναι απάνθρωπη στρατηγική αποτροπής νέων ροών οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Αυτό το μήνυμα στέλνετε. Υπήρχε υποκίνηση χθες στη Μόρια αλλά δεν ήταν άλλη από την εξαθλίωση” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης