Χουλιάρας: «Το νου σας στην πρόληψη - Τα κτίρια σκοτώνουν, όχι οι σεισμοί»

Χουλιάρας: «Το νου σας στην πρόληψη - Τα κτίρια σκοτώνουν, όχι οι σεισμοί»

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών σε ανάρτησή του στο Facebook με αφορμή τον σεισμό της Κεφαλονιάς συνιστά ψυχραιμία και όχι πανικό

xouliaras
Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας σχετικά με την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά. Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο κ. Χουλιάρας επισημαίνει ότι δεν χρειάζεται πανικός κάθε φορά που γίνεται κάποια σεισμική δόνηση, ενώ τονίζει ότι οι προσεισμοί είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, καθώς μόνο το 5% των προσεισμών οδηγούν σε έναν μεγαλύτερο σεισμό.

Αυτό στο οποίο επιμένει ο κ. Χουλιάρας είναι ότι πρέπει οι πολίτες να δείχνουν ψυχραιμία και να έχουν το μυαλό τους στην πρόληψη και όχι στην πρόγνωση, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να ελέγχονται οι κατασκευές κτιρίων γιατί «αυτά σκοτώνουν και όχι οι σεισμοί», όπως έγραψε χαρακτηριστικά.

Η ανάρτησή του στο facebook έχει ως εξής:

«Καλημέρα σας. Δεν χρειάζεται «πανικός» κάθε φορά που αισθανόμαστε κάποια σεισμική δόνηση. Οι προσεισμοί είναι σπάνιο φαινόμενο. Σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο το 5% των σεισμών οδηγούν σε κάτι μεγαλύτερο. Στην Ελλάδα το ίδιο συμβαίνει και στο χάρτη φαίνονται οι δεκάδες σεισμικές δονήσεις της περασμένης χρονιάς. Καμία από αυτές τις δονήσεις δεν οδήγησε σε κάποιον μεγαλύτερο σεισμό. Με τον κόκκινο κύκλο είναι ο μεγαλύτερος σεισμός των τελευταίων 12 μηνών βορειοδυτικά της Κρήτης με μέγεθος 6,1 Ρίχτερ που έγινε πέρσι στις 27 Νοεμβρίου χωρίς καμία προσεισμική ακολουθία και με κίτρινους κύκλους είναι οι πιο πρόσφατες ασθενείς δονήσεις σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο. Ψυχραιμία λοιπόν και το νου εσείς όχι στην πρόγνωση αλλά στην πρόληψη, στις κατασκευές και τα κτήρια γιατί αυτά σκοτώνουν όχι οι σεισμοί!».

chouliaras_facebook
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης