Καιρός: Κρύο, συννεφιά και βροχές σήμερα - Πού θα σημειωθούν χιονοπτώσεις

Καιρός: Κρύο, συννεφιά και βροχές σήμερα - Πού θα σημειωθούν χιονοπτώσεις

Καιρός: Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού της Δευτέρας - Δείτε χάρτες

anemoi_anemoi
Χειμωνιάτικες θερμοκρασίες χωρίς κάποια αξιόλογη μεταβολή συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για σήμερα, Δευτέρα, με ασθενείς τοπικές βροχές, παροδικές χιονοπτώσεις και βόρειους ανέμους που θα φτάσουν τα οκτώ μποφόρ, να συνθέτουν το σκηνικό του καιρού.

Σϋμφωνα με την πρόγνωση καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά, με ασθενείς τοπικές βροχές στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Καιρός: Αντικυκλώνας φέρνει χαμηλές θερμοκρασίες - Σύννεφα στην Αθήνα και κρύο - Δείτε βίντεο ΕΔΩ

Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται λίγες νεφώσεις, ενώ παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά ορεινά.

Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά, τις πρωινές και τις βραδινές ώρες, ενώ η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις, στο Αιγαίο 6 με 7 και από το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα

Αττική
Κλείσιμο
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα ανατολικά και βόρεια.
Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, τις πρωινές ώρες παροδικά αυξημένες. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλη τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 08 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου και στην Ήπειρο τοπικά 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα 6 με 7 μποφόρ και από το βράδυ στα νότια τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές, κυρίως στην Κρήτη. Λίγα χιόνια στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: Βόρειοι 6 με 7 μποφόρ και από το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βόρεια όπου υπάρχει πιθανότητα ασθενών βροχών τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ και από το βράδυ στα Δωδεκάνησα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.


Ένας ισχυρός αντικυκλώνας ξεκίνησε να σχηματίζεται στη Βορειοδυτική Ευρώπη την Κυριακή 19/01 και η ατμοσφαιρική πίεση στο ύψος της μέσης στάθμης της θάλασσας προβλέπεται να φτάσει σε τιμές ρεκόρ στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Το προηγούμενο ρεκόρ για την Βρετανία καταγράφηκε το 1902 και ήταν 1053.6 hPa, ενώ στην Ιρλανδία το αντίστοιχο ρεκόρ ήταν 1051.9 hPa το 1905. Μόλις 9 φορές έχουν καταγραφεί τιμές άνω των 1050 hPa στη Βορειοδυτική Ευρώπη από το 1808.

Αυτή η ατμοσφαιρική διάταξη "Rex Block" στην Ευρώπη (ονομάστηκε έτσι από τον μετεωρολόγο Daniel Rex που τη μελέτησε το 1950) θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ιβηρικής Χερσονήσου μετά από μια μακρά περίοδο ξηρασίας. Στο παρακάτω βίντεο εκτός από την πρόβλεψη της ατμοσφαιρικής πίεσης θα παρακολουθήσετε και την πρόγνωση του υετού μέχρι την Παρασκευή 24/01.

Τι πρέπει να ξέρεις για τον καιρό

-Ενισχυμένοι βοριάδες στο Αιγαίο 6 με 7 και προς το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ

-Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε επίπεδα λίγο κάτω από τα κανονικά –Τοπικά στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά παγετός 

-Περιορισμένη ορατότητα και ομίχλες

Ισχυρός αντικυκλώνας στην Ευρώπη 19-24/01/2020


Οι αντικυκλώνες ευνοούν το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, δηλαδή την παρουσία ψυχρών αερίων μαζών κοντά στο έδαφος και θερμότερων μαζών ψηλότερα, και έτσι ένα μεγάλο μέρος της ηπείρου θα επηρεαστεί από χαμηλές θερμοκρασίες, ομίχλη και απουσία άλλων φαινομένων. Η ισχυρή θερμοκρασιακή αναστροφή σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία αναμένεται να επηρεάσει τα σήματα που χρησιμοποιούνται σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, καθώς η διάδοσής τους επηρεάζεται άμεσα από τη θερμοκρασία. Ήδη έχουν εκδοθεί δελτία στην αγγλική τηλεόραση για πιθανή απώλεια του σήματος στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα τη Δευτέρα 20/01 και την Τρίτη 21/01.

Στη χώρα μας θα επικρατήσουν οι ξηροί βοριάδες με λίγα ασθενή φαινόμενα κυρίως στα ορεινά, με τη θερμοκρασία να παραμένει κοντά ή λίγο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Δελτίο καιρού για Δευτέρα 20/1

Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά και στην Κρήτη, αναμένονται τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 8 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, αναμένονται αραιές νεφώσεις που στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι πυκνότερες. Τοπικές βροχές αναμένονται κυρίως στην Ανατολική Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της Ανατολικής Θεσσαλίας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -4 έως 4 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από -2 έως 7, στη Θεσσαλία από 2 έως 9, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 3 έως 11, στα νησιά του Ιονίου από 9 έως 12, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 4 έως 8, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη από 7 έως 14 και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 7 έως 11.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και στον Πατραϊκό έως 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά κύριο λόγο έως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ με ενίσχυση κατά τη διάρκεια της ημέρας κατά 1 έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 5 έως 8 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 και τοπικά έως 3 μποφόρ. Η ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 1 έως 7 βαθμούς.
greece_adikiklonas

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης