Καιρός: Ισχυρές καταιγίδες σήμερα στην Κρήτη - Προετοιμάζονται οι φορείς

Καιρός: Ισχυρές καταιγίδες σήμερα στην Κρήτη - Προετοιμάζονται οι φορείς

Καιρός: Νέα κακοκαιρία και μεταφορά αφρικάνικης σκόνης - Τι πρέπει να ξέρεις - Σήμερα Πέμπτη στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες - Ισχυρoί βοριάδες στο Αιγαίο - Δείτε αναλυτικούς χάρτες - «Πέφτει» η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο 

kataigida
Σήμερα Πέμπτη στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην Κρήτη με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα, ενώ  στην Αθήνα αναμένονται νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στα βόρεια του νομού. 

Σημαντικές βροχές ήδη σημειώθηκαν από την αρχή του εικοσιτετραώρου έως το πρωί σήμερα στην Κρήτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έχουν καταγραφεί από την αρχή της Πέμπτης σε Ποτάμους και Τζερμιάδο Λασιθίου (45 και 34 χιλιοστά αντίστοιχα), 'Αγιο Νικόλαο (27) και Ιεράπετρα (23 χιλιοστά).

Στο Αιγαίο οι μέγιστες ριπές ανέμου σήμερα έχουν φθάσει τα 100 χιλιόμετρα στην ώρα στην Τήνο (Πόρτο) και τα 98 χλμ/ώρα στην Κάρυστο (Παξιμάδα).

Η επικράτηση χαμηλών πιέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνδυασμό με τις σχετικά υψηλές πιέσεις στα Βαλκάνια θα έχει ως αποτέλεσμα την διατήρηση του ενισχυμένου βορείου ρεύματος στο Αιγαίο έως και το Σάββατο 18/01.

Οι ισχυροί έως θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα συνοδευτούν από τοπικές βροχές στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία.

Τα αναμενόμενα ύψη βροχής αναμένεται να είναι σχετικά υψηλά στην Κρήτη. Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται το πεδίο των ανέμων το μεσημέρι της Παρασκευής 17/01 καθώς και οι περιοχές όπου αναμένουμε αξιόλογες βροχοπτώσεις έως το Σάββατο 18/01.
Κλείσιμο
wind_rain


Τι πρέπει να ξέρεις για τον καιρό

-Ισχυρές βροχές στην περιοχή της Κρήτης που από το απόγευμα θα εξασθενήσουν

-Η πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό 

-Τοπικά φαινόμενα το Σαββατοκύριακο στα ανατολικά και νότια

-Οι βοριάδες την Παρασκευή θα φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ στο Αιγαίο 

Σημαντικές βροχές σημειώθηκαν από την αρχή του εικοσιτετραώρου έως το πρωί της Πέμπτης 16/01, στην Ανατολική Κρήτη. Στο σχετικό πίνακα μπορείτε να δείτε τους 8 σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Παράλληλα, θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι πνέουν στο Αιγαίο. Οι 8 σταθμοί που κατέγραψαν τις ισχυρότερες ριπές ανέμου παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί.
kriti_vroxi

tinos

Προετοιμάζονται οι φορείς

«Το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και άμεσης-βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων, παγετού και άλλων έντονων καιρικών φαινομένων στην ΠΕ Ηρακλείου», βρέθηκε στο επίκεντρο της προγραμματισμένης συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ηρακλείου, που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωνάκης.

Στη συνεδρίαση του οργάνου στη Περιφέρεια, συμμετείχαν Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, η επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης Ελένη Πλουμίδη, εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας, του Στρατού, υπηρεσιών, φορέων, εθελοντικών οργανώσεων, εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Είναι μία προγραμματισμένη συνεδρίαση, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φορείς που πραγματικά τίμησαν με την παρουσία τους τη συνεδρίαση. Σκοπός της συνεδρίασης του οργάνου είναι η ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων, εμπειριών, με σκοπό να θωρακίσουμε όσο γίνεται καλύτερα το νησί μας από τέτοιου είδους φαινόμενα που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, τα οποία είναι απροσδιόριστα, ακραία, και σύντομα. Στόχος όλων μας είναι η προστασία-θωράκιση της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης επισκέφθηκε τις περιοχές Ξηροπόταμος, Γιόφυρος, Χρυσοβαλάντου και Δρακουλιάρη, όπου έχουν γίνει καθαρισμοί-διανοίξεις στα ρέματα και η εικόνα που καταγράφηκε είναι θετική.

Επίσης, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία καλεί μεταξύ άλλων, όλους τους ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών να αποφύγουν τη δραστηριοποίησή τους, για όσο διαρκέσουν τα καιρικά φαινόμενα, αλλά και να λάβουν τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας των σκαφών τους.

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα, προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.


Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού για σήμερα Πέμπτη

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα αναμένονται την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 8 και πρόσκαιρα κατά τόπους τα 9 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά στο Αιγαίο και στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά αναμένονται νεφώσεις, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχει ηλιοφάνεια με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Βροχές που κατά τόπους θα είναι ενδεχομένως ισχυρές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ενώ ασθενείς τοπικές βροχές αναμένονται στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και κυρίως στην Εύβοια. Η ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο θα είναι σχετικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -5 έως 8 βαθούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από -2 έως 12, στη Θεσσαλία από 0 έως 11, στα δυτικά ηπειρωτικά από 4 έως 15, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 3 έως 11, στα νησιά του Ιονίου από 5 έως 14, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 6 έως 11, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη από 9 έως 15 και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 10 έως 13.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ. Ιδιαίτερα στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο το μεσημέρι και απόγευμα οι άνεμοι κατά τόπους θα φτάνουν πρόσκαιρα και τα 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά στον Πατραϊκό έως 6 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και απόγευμα στο Βόρειο Ιόνιο θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 2 έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ. Στο Νότιο Ευβοϊκό το μεσημέρι και απόγευμα οι άνεμοι θα φτάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 8 έως 10 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια με αραιές μόνο νεφώσεις κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 και τοπικά έως 3 μποφόρ. Η ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 3 έως 11 βαθμούς.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 16-01-2020
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές στην Κρήτη με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες στα βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 με 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στη Θράκη. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και στη Μακεδονία πιθανώς να σημειωθούν ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 και από το βράδυ τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Αραιές νεφώσεις στα νότια.
Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στην Ήπειρο τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από -4 (μείον 4) έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα νότια με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στα νότια.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά και νότια 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην Κρήτη πιθανόν θα είναι κατά τόπους ισχυρά και από το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα δυτικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν κατά τόπους ισχυρές στα νότια.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα βόρεια 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και βόρεια.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλη τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -1 (μείον 1) έως 11 βαθμούς Κελσίου.


xartis_k
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης