Μόρια: Πάνω από 1.000 ασυνόδευτα σε «οριακά ανεκτές συνθήκες λόγω του χάους»

asynodeyta

Επιστολή στον πρωθυπουργό από την κατάσταση των ασυνόδευτων παιδιών στη Μόρια – Το Σωματείο κάνει έκκληση για άμεση αποσυμφόρηση των νησιών

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια και τα προβλήματα που αφορούν κυρίως στα ασυνόδευτα ανήλικα επισημαίνει με επιστολή της στον πρωθυπουργό η «Κίνηση Πολιτών Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο».

Η οργάνωση επισημαίνει ότι περίπου 1.070 παιδιά βρίσκονται στο κέντρο της Μόριας, εκ των οποίων 400 σε συνθήκες «οριακά ανεκτές μέσα στο ΚΥΤ».

«Τα υπόλοιπα 700 περίπου είναι διεσπαρμένα, κυριολεκτικά χαμένα ανάμεσα στους 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή μέσα στην αυτοσχέδια παραγκούπολη που περιβάλλει το ΚΥΤ και που επεκτείνεται συνεχώς μέρα με τη μέρα», αναφέρουν στην επιστολή.

Σύμφωνα με την Κίνηση Πολιτών, το αποδεκατισμένο προσωπικό του ΚΥΤ έχει χάσει κάθε επαφή με αυτά τα παιδιά. Ο εισαγγελέας είναι προφανές ότι αδυνατεί να ασκήσει τα καθήκοντά του, ενώ ακόμη και τα μέλη της οργάνωσης αδυνατούν να τα εντοπίσουν «μέσα στο χάος που επικρατεί για να τους προσφέρουμε τα στοιχειώδη».

Η οργάνωση υπενθυμίζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δημόσια δήλωση είχε αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για τη φροντίδα των ασυνόδευτων, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος. Παράλληλα, κάνει έκκληση για άμεση αποσυμφόρηση των νησιών».

Αναλυτικά, η επιστολή αναφέρει:

Προς το Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη

Θέμα: Ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά στο ΚΥΤ Μόριας

Σας γνωρίζουμε ότι το σωματείο μας τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει διάφορες δράσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος στη Λέσβο και ειδικότερα προσπαθεί να συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ασυνόδευτων παιδιών. Τώρα στη Μόρια «φιλοξενούνται» 1070 παιδιά, από τα οποία 400 σε συνθήκες οριακά ανεκτές μέσα στο ΚΥΤ. Τα υπόλοιπα 700 περίπου είναι διεσπαρμένα, κυριολεκτικά χαμένα ανάμεσα στους 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή μέσα στην αυτοσχέδια παραγκούπολη που περιβάλλει το ΚΥΤ και που επεκτείνεται συνεχώς μέρα με τη μέρα. Το αποδεκατισμένο προσωπικό του ΚΥΤ έχει χάσει κάθε επαφή με αυτά τα παιδιά. Ο εισαγγελικός λειτουργός που οφείλει να εποπτεύει τα ανήλικα ασυνόδευτα είναι προφανές ότι αδυνατεί να ασκήσει τα καθήκοντα του.Ακόμα και εμείς δυσκολευόμαστε, σχεδόν αδυνατούμε να τα εντοπίσουμε μέσα στο χάος που επικρατεί για να τους προσφέρουμε τα στοιχειώδη.

Πρόσφατα ο κ. Πρωθυπουργός με δημόσια δήλωση ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για τη φροντίδα των ασυνόδευτων. Έκτοτε εκτός από δηλώσεις και επισκέψεις της κυρίας Συντονίστριας που διόρισε, δεν έχουμε δει καμιά πράξη, καμιά εφαρμογή οποιουδήποτε προγράμματος για τα ασυνόδευτα. Όλα κινούνται με τον αυτόματο πιλότο του χάους προς τη μαύρη τρύπα της ανθρωπιστικής καταστροφής. Δυστυχώς η μόνη δημόσια συζήτηση που γίνεται είναι το που θα κατασκευαστούν τα νέα κλειστά κέντρα κράτησης και όχι ο παγετός και οι απάνθρωπες συνθήκες μέσα στις οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν οι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά και ειδικότερα τα ασυνόδευτα παιδιά. Βιώνουμε πλέον τον εθνικό μας εξευτελισμό ως κυβέρνηση,ως τοπικές αρχές, ως πολιτικό σύστημα, ως κοινωνία, ως πολίτες. Απορούμε πώς μέχρι στιγμής είναι τόσο λίγα τα δράματα, οι θάνατοι,οι αυτοκτονίες.

Αξιότιμοι κύριοι, ενημερώστε τον πρωθυπουργό για την εκτός έλεγχου κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το προσφυγικό. Αποσυμφορήστε τα νησιά. Ειδικότερα για τα ασυνόδευτα, νοικιάστε άμεσα, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, στεγασμένους χώρους, στην ενδοχώρα και στα νησιά. Απομακρυνετέ τα από τον σωματικό και ψυχικό πόνο και τους προφανείς κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Ο νέος νόμος που παρέχει υπερεξουσίες στον Συντονιστή για το προσφυγικό σας προσφέρει αυτή την δυνατότητα. Από την δική μας πλευρά, εκτός από την κραυγή αγωνίας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σε κάθε πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της παραγωγικής αντιμετώπισης του προβλήματος των ασυνόδευτων. Το παρόν και το μέλλον τους συνυφαίνονται με το παρόν και το μέλλον όλων των παιδιών μας.

Κοιν.: Βουλευτές Λέσβου
Δήμος Μυτιλήνης
Περιφέρεια Β. Αιγαίου

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Αλι Λε Γκιι

ΠΘ Που να δεις ποσα Ελληνοπουλα μεγαλωνουν χαμενα επειδη κατσικωσατε τα λαθρορκ μεσα στη χωρα

ζωόφιλη

Τι κάνουν εκεί τα προσφυγόπουλα με το γατάκι;

Ωραία φωτο ρε ΠΘ,

συγκινήθηκα... Όπως τα κάναμε, θα τα φάμε. Αν τους απωθούσαν εξ αρχής και σφραγίζαν τα σύνορα, τίποτα από αυτές τις π@παρολογίες δε θα λέγαμε. Αυτό το τραγικό που συμβαίνει στην Ελλάδα, είναι παγκόσμιο φαινόμενο.

Κοιτάμε μπροστά

Η μόνιμη παρουσία χιλιάδων μεταναστών στη Λέσβο είναι πια κάτι το συνηθισμένο για τους κατοίκους του νησιού. Οι Λέσβιοι είτε για ανθρωπιστικούς είτε για θρησκευτικούς είτε ακόμη και για οικονομικούς λόγους, έχουν αποδεχτεί τη νέα πολυπολιτισμική πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται μέρα με τη μέρα στο νησί της Σαπφούς, του Μυριβήλη και του Ελύτη. Οι καθημερινές μάλιστα αφίξεις νέων μεταναστών, ιδιαίτερα αν πρόκειται για ασυνόδευτα από 15 έως 35 ετών, είναι κάτι που προδιαγράφει ακόμη πιο αισιόδοξο το μέλλον του νησιού, ο Ελληνικός πληθυσμός του οποίου έχει υποστεί σημαντική μείωση τα τελευταία 10 χρόνια εξαιτίας της γήρανσης του, των μειωμένων γεννήσεων, αλλά και της μετανάστευσης των νέων λόγω της κρίσης. Μυτιληνιοί, Αφγανοί, Πακιστανοί, Μπαγκλαντεσιανοί, Σομαλοί, Αλγερινοί και οι υπόλοιποι, ασυνόδευτοι και μη, καινούριοι συμπολίτες μας από τις 75 χώρες του πλανήτη που βρίσκουν ασφάλεια και θαλπωρή στο φιλόξενο νησί μας, όλοι μαζί, βλέπουμε γεμάτοι όνειρα και ελπίδα ένα λαμπρό μέλλον να ξημερώνει για το νησί μας. Μα πάνω απ' όλα νοιώθουμε και εμείς όπως και ο πρωθυπουργός μας περήφανοι για το νησί που παραδίνουμε στα παιδιά μας. Και αν κάποιοι ανόητοι (για να μην πω εθνικιστές και φασίστες) μάς ειρωνεύονται επειδή το 2016 χάσαμε για λίγους ψήφους το Νόμπελ, δεν μας πειράζει. Εμείς με την πανανθρώπινη συνύπαρξη μας το κερδίζουμε κάθε μέρα.

Σύμφωνα

με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου,τα ασυνόδευτα λαθρομουσλίμια σε ποσοστό 91% ειναι τριαντάχρονα τζιχάντια,15-17 ετών. Γιατί ΠΘ στη φωτογραφία εχεις μικρά παιδια;

Δ

Κατά δήλωση των δικηγορίσκων των ΜΚΟ καθώς έχουν καταστρέψει όλα τα επίσημα έγραφα που τους αφορούν...άρα λένε ασύστολα ψέμματα

Νταξ ναούμε

Καλά αν δεν τους θέλουν οι άλλοι είναι ρατσισμός αν δεν τους θέλουν οι αριστεροί είναι αποσυμφόρηση. Αποσυμφόρηση με το να απελαθούν είναι λύση, τι λένε οι κύριοι;

Για

τα λιγδομουσάτα τζιχάντια, πρωτίστως είναι υπεύθυνοι οι γονείς τους και το κράτος τους. Η ανεγκέφαλη υπεργεννητικότητα του μοχθηρού Ισλάμ ορέγεται αραλίκι κι επιδοματάρες,αυτή ειναι η αλήθεια ,τα υπόλοιπα είναι για ηλιθίους και για αλληλέγγυους της τσέπης τους και του κ.λ.. τους.

Κυνικός

Ακριβώς, δεν θα πληρώσει ο Ευρωπαίος την υπεργεννητικοτητα Ισλάμ και Αφρικής. Ας μαθουν την προφύλαξη, όπως έμαθαν τα smartphones...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης