ΣτΕ: Τι θα κριθεί στην πιλοτική δίκη για τα αναδρομικά του 2015

720_225542_e26065ea3a-99803a6f53b42c22

Θα διεξαχθεί την επόμενη Παρασκευή 10 Ιανουαρίου στην Ολομέλεια του ΣτΕ

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων θέμα επιστροφής παλαιών αναδρομικών» έχει δηλώσει ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης αναφερόμενος στις επιστροφές του 2015 για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους τις οποίες η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει η τουλάχιστον να μεταθέσει για το μέλλον εξαιτίας των ανατροπών που θα προκαλέσουν στον προϋπολογισμό.

Το ζήτημα επανέρχεται με αφορμή τη λεγόμενη πιλοτική δίκη που θα διεξαχθεί την επόμενη Παρασκευή 10 Ιανουαρίου στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Η δίκη που θα αποτελέσει πιλότο για τις διεκδικήσεις των αναδρομικών στηρίζεται στην ομαδική αγωγή 46 συνταξιούχων του ΟΤΕ, η οποία κατατέθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και εγείρει αξιώσεις για επιστροφή των ποσών για όλη την λεγόμενη μεταβατική περίοδο, δηλαδή από το 2013 έως και το 2019. Οι 46 συνταξιούχοι του ΟΤΕ ζητούν από 5.600 έως 62.394 ευρώ ανάλογα με την απώλεια που είχε ο καθένας για 80 μήνες από τις περικοπές του 2012, οι οποίες κρίθηκαν το 2015 αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.

Η νομική βάση της αγωγής, σύμφωνα με το δικηγόρο Λουκά Αποστολίδη, στηρίζεται στο επιχείρημα πως οι περικοπές του 2012 συνιστούν παράβαση του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (σεβασμός της περιουσίας) ενώ παραβιάζουν και μια σειρά από συνταγματικές διατάξεις, όπως η αρχή της αναλογικότητας, η αρχή της ισότητας στα δημόσια βάρη, το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης κ.α. Ο κορμός βασίζεται στις αποφάσεις ΣτΕ του 2015 που ακύρωσαν ως αντισυνταγματικές τις μειώσεις του 2012.

«Η σύνθεση της Ολομέλειας της 10ης Ιανουαρίου θα αποτελείται από 31 Συμβούλους», επισημαίνει ο κ. Αποστολίδης. «Η πρότασή μας προς την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, για ευρύτερη σύνθεση της Ολομέλειας κατά την εκδίκαση της αγωγής, όπως είχε πράξει και ο πρώην Πρόεδρος του ΣτΕ και νυν Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβερνήσεως κ. Παναγιώτης Πικραμμένος κατά την εκδίκαση των διατάξεων του 1ου Μνημονίου (βλ. αποφάσεις 668/12 , 1285-1286/2012, Ολομ. ΣτΕ), φαίνεται ότι δεν έγινε δεκτή, ενώ στη δίκη του 1ου Μνημονίου η Ολομέλεια απαρτίζονταν συνολικά από 54 μέλη. Το αίτημά μας, για εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον της ευρύτατης δυνατής σύνθεσης της Ολομέλειας του ΣτΕ , έχει σημαντικό, συμβολικό και ουσιαστικό βάρος για μια δίκαιη δίκη που έχει να επιλύσει αφενός σοβαρά νομικά ζητήματα και αφετέρου η έκβασή της αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους – συμπολίτες μας».

Μετά την εκδίκαση της 10ης Ιανουαρίου θα ακολουθήσουν Διασκέψεις των Συμβούλων ενώ η απόφαση αναμένεται 2-3 μήνες αργότερα.

Μερίδα νομικών θεωρεί πιο πιθανή τη δικαίωση για το 10μηνο που μεσολαβεί από 10/6/2015 έως 11/5/2016, δηλαδή μετά τη δημοσίευση των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Όμως ακόμα και γι αυτό το 10μηνο το κόστος των επιστροφών αγγίζει τα 4 δισ.

Οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων κυμαίνονται από 660 έως 7.218 ευρώ. Τα λιγότερα διεκδικούν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που έχασαν μόνο την 13η και 14η συνταξη ενώ τα περισσότερα διεκδικούν οι διπλοσυνταξούχοι, όπως για παράδειγμα γιατροί του ΕΣΥ, μηχανικοί του Δημοσίου κ.λπ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Νίκος

Οι συνταξιούχοι του ΟΤΕ προσφύγανε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ισχυριζόμενοι ότι μεταξύ του 2010 -2014 υπέστησαν , λόγω της δημοσιονομικής και μακροοικονομικής προσαρμογής , δραματικές περικοπές , που υπερέβησαν το 40% επί του συνολικού ποσού των συντάξεων ( μόνον οι επικουρικές έχουν μειωθεί κατά 70%) . Κατά τους ενάγοντες ,με τις περικοπές πού έγιναν, παραβιάζεται το δικαίωμα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, το δικαίωμα στην αξιοπρεπή και ανεξάρτητη ζωή , και το δικαίωμα πρόσβασης στις κοινωνικές υπηρεσίες ,όπως αυτά κατοχυρώνονται στα άρθρα 21, 25 και 34 του χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ .Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δημοσιεύθηκε στις 03/05/2017 ,δεν υφίσταται εκ μέρους του Συμβουλίου της ΕΕ κατάφωρη παράβαση κανόνων δικαίου που απονέμουν δικαιώματα στους ιδιώτες. Πιό συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό δικαστήριο αντιπαραθέτει ότι και αν ακόμη γινόταν δεκτό ότι οι επίμαχες αποφάσεις ήταν όντως ικανές να προξενήσουν την προβαλλόμενη από τους ενάγοντες ζημία , εν τούτοις τα δικαιώματα πρόσβασης στις παροχές κοινωνικής ασφάλισης και στις κοινωνικές υπηρεσίες ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΟΎΝ ΑΠΌΛΥΤΑ ΠΡΟΝΌΜΙΑ. Η άσκηση τους μπορεί να περιοριστεί , όπως προβλέπει το άρθρο 52&1 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων , εφόσον τούτο δικαιολογείται από σκοπούς γενικότερου συμφέροντος που επιδιώκει η ΕΕ. Μέτρα με σκοπό την μείωση των συντάξεων ανταποκρίνονται εν προκειμένω σε σκοπούς γενικότερου συμφέροντος ,ήτοι στην διασφάλιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης,στη μείωση των δημοσίων δαπανών και στη στήριξη του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας. Επομένως τα μέτρα πού πάρθηκαν συνάδουν με τη δημοσιονομική πειθαρχεία των κρατών -μελών , που έχουν ως νόμισμα το ευρώ και με τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητος της ζώνης του ευρώ και κατά συνέπεια δεν θίγεται η ουσία των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων. Επί πλέον το δικαστήριο ισχυρίζεται ότι δεν θίγεται η αρχή της επικουρικότητας και η αρχή της δοτής αρμοδιότητας , δεδομένου ότι οι αποφάσεις της ΕΕ εκδόθηκαν ώστε να ενισχυθεί η δημοσιονομική εποπτεία και να μειωθούν τα σοβαρά υπερβολικά ελλείμματα . Ο νόμος Κατρούγκαλου λύνει το πρόβλημα δίδοντας ανάσες ζωής στο σύστημα , δεδομένου ότι στηρίζεται στην αρχή της ανταποδοτικότητας, με εξορθολογισμό των ποσοστών αναπλήρωσης , Όλα τα άλλα που λέγονται περί αναδρομικών και αυξήσεων είναι λόγια πτερόεντα. Αυτά για τους μη γνωρίζοντες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης