Έρευνα: Οι γυναίκες στην Ελλάδα κάνουν όλο και λιγότερα παιδιά

moro

Οι γυναίκες που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1980 κάνουν λίγο λιγότερα από 1,5 παιδιά, έναντι 1,8-1,9 παιδιών που έκαναν οι μητέρες τους

Στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη μας, αναφέρει ο καθηγητής Δημογραφίας κ. Βύρων Κοτζαμάνης, οι συνθήκες που οδηγούν στην ανάδυση ενός νέου κυρίαρχου τύπου οικογένειας (μιας οικογένειας με λιγότερα από δυο παιδιά) έχουν πλέον δημιουργηθεί. Οι αναπαραγωγικές μας συμπεριφορές έχουν αλλάξει και η πρόσφατη κρίση απλώς επιτάχυνε ελαφρώς τις προ-υπάρχουσες τάσεις πτώσης της γονιμότητας. Τα μέτρα στήριξης της οικογένειας και του παιδιού που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι μεν θετικά, αλλά, σύμφωνα με τον κ. Κοτζαμάνη, δεν αναμένεται να οδηγήσουν στην αύξηση -που είναι και το ζητούμενο- του αριθμού των παιδιών που θα κάνουν οι γυναίκες, οι οποίες γεννήθηκαν μετά το 1980.

Ο κ. Κοτζαμάνης τεκμηριώνει με στοιχεία τα προαναφερθέντα στην δημοσιευμένη εργασία του στο 37ο τεύχος των Δημογραφικών Νέων του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: «Τα νέα μέτρα στήριξης της οικογένειας και του παιδιού και η συμβολή τους στις γεννήσεις και τη γονιμότητα» αναφέροντας ότι «στις γενεές που γεννήθηκαν μετά τα τέλη της δεκαετίας του 50 η γονιμότητα μειώνεται γρήγορα καθώς εάν οι γυναίκες που γεννήθηκαν λίγο πριν από τον πόλεμο έκαναν κατά μέσο όρο 2,2 παιδιά, αυτές που γεννήθηκαν μια εικοσαετία αργότερα (το 1955-59) έκαναν 1,9 παιδιά και οι μετά το 1960 κάνουν όλο και λίγο λιγότερα με αποτέλεσμα όσες έχουν γεννηθεί το 1975 να κάνουν μόλις 1,55 παιδιά/γυναίκα. Ταυτόχρονα, η μέση ηλικία στην τεκνογονία αυξάνεται συνεχώς, από : 26,3 έτη στις γενεές 1960-64 στα 30,3 έτη στις γενεές 1975-1979».
1-535

Η πρόσφατη οικονομική κρίση, σύμφωνα με τον κ. Κοτζαμάνη εκδηλώθηκε σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την μείωση του πλήθους των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας (300 χιλ. λιγότερες ανάμεσα στο 2009 και το 2018), την συνεχή αύξηση της ηλικίας στην απόκτηση των παιδιών (αύξηση που έχει ξεκινήσει εδώ και μια τριακονταπενταετία) και τη μείωση του μέσου αριθμού των παιδιών στις διαδοχικές γενεές των γυναικών που γεννήθηκαν μετά το 1960. Η επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος και η ήδη σχετικά υψηλή ηλικία στην τεκνογονία κατά την εκδήλωση της κρίσης, θα επηρεάσουν ακόμη και αυτήν την αναπλήρωση των γεννήσεων από τις νεότερες γενεές, καθώς κάποιες από αυτές που θα θελήσουν να κάνουν ένα παιδί μετά τα 35 τους δεν θα το επιτύχουν, καθώς η βιολογική ικανότητα σύλληψης μειώνεται ταχύτατα μετά την ηλικία αυτή. Έτσι, με βάση τις αναλύσεις μας, σημειώνει, οι γυναίκες που γεννήθηκαν την δεκαετία του 1980 κάνουν στο τέλος της αναπαραγωγικής τους ζωής λίγο λιγότερα από 1,5 παιδιά, έναντι 1,8-1,9 παιδιών που έκαναν οι μητέρες τους.

Στο ερώτημα δε που τίθεται από πολλούς «τι μπορεί να γίνει για να ανακοπεί η φθίνουσα πορεία της γονιμότητας στη χώρα μας;» ο κ. Κοτζαμάνης απαντά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι απαιτείται μια προοδευτική αλλαγή των αναπαραγωγικών μας συμπεριφορών και η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος που θα επιτρέψει την υλοποίηση από τις νεότερες γενεές του επιθυμητού μεγέθους οικογένειας (γύρω στα δύο παιδιά). «Τα όποια μέτρα ληφθούν», δηλώνει «θα πρέπει να είναι επικεντρωμένα στο παιδί και την οικογένειά του, ανεξαρτήτως της μορφής της (συμβίωση με/χωρίς σύμφωνο, γάμος, μονογονεϊκή οικογένεια) και προφανώς να στοχεύουν στην αλλαγή των ειδικών και γενικών συνθηκών που επηρεάζουν την έλευσή των παιδιών». Τονίζει δε ακόμη ότι τα όποια μέτρα ληφθούν «δεν θα ανατρέψουν άμεσα τις υφιστάμενες τάσεις, αλλά σε βάθος χρόνου» και ότι «οι επιδοματικές πολιτικές έχουν άκρως περιορισμένη εμβέλεια και δεν έχουν ιδιαίτερα αποτελέσματα εάν δεν δημιουργηθεί και ένα γενικότερο ευνοϊκό για την τεκνογονία περιβάλλον».

ΣΧΟΛΙΑ (37)

Θα Φταίει που γίναμε

Όλοι Μιγκουταου και κρυπταδελφες στα γυμναστήρια ..

Απλο

Ειναι λογικο να κανουν οι σημερινες Ελληνιδες λιγοτερα παιδια απο τις μητερες τους οπως λεει στο αρθρο γιατι απο το 1986 και μετα νομιμοποιηθηκαν οι εκτρωσεις.

Δεν πειράζει

Δεν πειράζει που δεν γεννούν πια οι Ελληνίδες. Γι' αυτό υπάρχουν και οι Αραβίδες που τα κάνουν 2-2 και δεν τους νοιάζει να ζουν και με ένα ξεροκόμματο. Σύντομα ο πληθυσμός θα αρχίσει και πάλι να έχει θετικό πρόσημο. Στην ανάγκη κάνουμε και τον Χριστό Αλλάχ.

asdf

Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα... Ένα νέο ζευγάρι, που ΔΕ ζει στην επαρχία με γονείς, αλλά στην Αθήνα για παράδειγμα, για να μπορέσει να ανοίξει σπιτικό και να συντηρηθεί πρέπει να κάνει τουλάχιστον 2 δουλειές. Τα λεφτά είναι τόσα λίγα που αν έρθει και ένα παιδί δε θα φτάνουν ούτε για φαγητό. Και ποιος θα το μεγαλώσει? Οι παππούδες που πλέον δουλεύουν μέχρι τα βαθια γεράματα και μένουν σε άλλη πόλη? Ή μήπως θα έχουν τα χρήματα να πληρώσουν παιδικό σταθμό? Δυστυχώς το κράτος δε βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση...

Μαρια

Δεν θεωρώ ότι είναι τα λεφτά, τα μη λεφτά δηλαδή, και η μη δουλειά, ή, η κακή δουλειά, η αιτία υπογεννητικοτητας. Επιχειρηματολογω, όχι με φαντασίας, αλλά με ζωντανά παραδείγματα γνωστών, συγγενών γειτόνων κτλ που βλέπω, ακούω, ξέρω σίγουρα. Λοιπόν, όσοι έχουν τις καλές σταθερές δουλειές, δηλ. Τράπεζες, δημόσιο, ελπε που παρεμπιπτόντως έχουν τρομερες παροχές σε εργαζόμενους, ή ούτε γάμος, ούτε παιδί, απλά καλοπέραση, ή ένα παιδί, με άμεσο διαζύγιο, ή άλλη περίπτωση 1 παιδί με μετακόμιση πεθετικων σε καναπέ, για μόνιμη βοήθεια. 2,3 παιδιά, έχουν ο ένας άνεργος, ο άλλος δουλειά, και με ελάχιστες παροχές, μιλάω πάντα, για περιπτώσεις που ξέρω, δεν γενικευω

Abdal-Fattah Rashaad

Γκι αυτο ηρθα,εγκο και η μαντιλοκουνελα μου τελω επιδοματα εχω 9 πεντια

mnimoniolatris

Γιατί να κάνουν παιδιά όταν: - οι συνθήκες στον ιδιωτικό τομέα είναι απαγορευτικές για να μείνεις έγκυος - αφού γεννήσεις μπορείς να απουσιάσεις μόνο 6 μήνες ή ένα χρόνο αν δεν πάρεις μετά το μειωμένο - αν ξαναπάς στη δουλειά πρέπει να στέλνεις το μωρό σου σε σταθμούς που δεν εξυπηρετεί το ωράριο, το μωρό αρρωσταίνει, εσύ πρέπει να λείπεις από τη δουλειά και φαύλος κύκλος γύρω από ένα μικρό πλασματάκι - άντε και επιζεί του βρεφονηπιακού, νέα ποσά χρειάζονται γιατί συνήθως εσύ δεν το ξύνεις σπίτι σου όπως η λαθρομετανάστρια και πρέπει να πας να δουλέψεις. Ο σταθμός, αν στο πάρουν με ΕΣΠΑ συνήθως δεν καλύπτει το ωράριο που εργάζεσαι. - τα έξοδα τρέχουν, εσύ τρέχεις σαν τον Βέγγο και άντε και λέμε τώρα το μεγαλώνεις. Πάει δημοτικό! ΟΛΕ! ξεκινάμε, σήμερα η κυρία δασκάλα, ψηφίζει, συνδικαλίζεται, αερίζεται, μαμιέται, έβρεξε πολύ ο Θεός, χιόνισε έχει καύσωνα. ΔΕΝ λειτουργεί το γαμοδημοτικό, εσύ είσαι μεταξύ τρέλας και αυτοκτονίας.| - και επιτέλους φθάνουμε Γυμνάσιο και δεν έχεις τινάξει τα πέταλα ούτε εσύ ούτε ο νεοσσός! - Νέος γύρος απ τα ίδια, για μια εκπαίδευση που εξοντώνει παιδιά και γονείς και αξιολογείται ως μία από τις χειρότερες στον κόσμο. - Φθάνεις Λύκειο, φροντιστήρια φροντιστηρια κλπ γιατί οι καθηγητές εκτός απο επαναστατική γυμναστική Κουτσούμπας σέσιονς δεν κάνουν μάθημα αφού το κάνουν στο φροντιστήριο! - Λέμε τώρα, δε σου μπλεξε ο βλαστός και αφού έλιωσε κάτι κονβερς να πηγαίνει στις πορείες για το πολυτεχνείο ήρθε η ώρα να πάει πανεπιστήμιο... αν μπει τον υποδέχεται ο Ρουβίκωνας, ένα βρωμοπανεπιστήμιο συνήθως που ζέχνει απο΄μαύρη και κόκκινη μπογιά.... κλπ κλπ - άντε και τελειώνει!!! Ω! που θα στήσουμε κώλο να προσληφθεί γιατί δουλειές δεν υπάρχουν; ποιον πολιτικό έμπορο ελπίδας θα πρέπει να κατουροφιλήσουμε; Την ίδια ώρα τα παιδάκια της Μπαζιάνας πάνε στο Pierce, της Μαρέβας στα Μπόστον και στα Κέμπριτζ και οι λαθρομετανάστες μπαίνουν χωρίς κόπο στα μπουρδέλα τα δικά μας. ΡΕ ΔΕ ΜΠΑ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙΤΕ ΑΘΛΙΟΙ ΚΩΛΟΕΛΛΗΝΕΣ από το χάρτη; Δεν μας αξίζει η επιβίωση του έθνους!

Εχεις δικιο

Συν οτι ολα.βγαινουν σαλεμενα γτ βιωνουν το ασταθες και μολυσμενο περιβαλλον γυρω τους

Dr.

Έχεις απόλυτο δίκιο, φίλε.

Είσαι ισοπεδωτικός!

Όλους και όλα τα κατηγόρησες εκτός από τον εαυτό ύλη σου! Για πες μας και για τις δικές σου ευθύνες που έμαθες 50 χρόνια να το παίζεις θύμα και να μυξοκλαις δεξιά κι αριστερά! Όποιος θέλει πραγματικά να κάνει παιδιά φέρνει τα πάνω κάτω! Δε τον σταματάει τίποτα, εγώ αυτό ξέρω...

μαεστρος

και τι να τα κανουν τα παιδια?? ειναι τραγικο και θλιβερο να βλεπεις τις αλλοδαπες με 2 και 3 παιδακια και τις σαχλοελληνιδες να τραβολογουν 2 και 3 σκυλακια και δεν αισχυνονται.

FT

Ένα παράδειγμα. Από τη μια λένε οι άντρες δεν φλερτάρουν και από την άλλη όταν το κάνει τον λένε γύπα. Βγάλε άκρη.

γιαννος

εγω παντως δεν βγαζω ακρη με αυτα που γραφεις.

🧕🧕🧕🧕Οι καλεσμένες μουσουλμάνες του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν παιδιά 🧕🧕🧕🧕

οι ελλεηνίδες δεν κάνουν.... προτιμούν νύχια, ποτό, τσιγάρα και εξωσωματικές στα 49.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

atma

Αναλήψεις χρημάτων από ΑΤΜ σε περιοχή της Θεσσαλονίκης με κλεμμένες τραπεζικές κάρτες έκανε 42χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία από το Τμήμα Ασφάλειας Νάουσας.

hackers

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η εξαπάτηση των χρηστών των κοινωνικών δικτύων, στην οποία πέφτουν θύματα χιλιάδες χρήστες. Οι απατεώνες χτυπάνε συνήθως Σαββατοκύριακο, που ο κόσμος μπαίνει περισσότερο στα social media…