Εισαγγελέας: Ο Σώρρας είναι ένοχος μόνο για απόπειρα απάτης - Να απαλλαγούν οι άλλοι 22 κατηγορούμενοι

Εισαγγελέας: Ο Σώρρας είναι ένοχος μόνο για απόπειρα απάτης - Να απαλλαγούν οι άλλοι 22 κατηγορούμενοι

«Αποπειράθηκε να εξαπατήσει το ελληνικό Δημόσιο, αλλά το αδίκημα αυτό το τέλεσε μόνος και όχι στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης»

Για συγκρότηση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση διώκεται ο Σώρρας
Στα... μαλακά έριξε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την πρότασή της στο δικαστήριο τους κατηγορούμενους στην περιβόητη υπόθεση Σώρρα. Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του Αρτέμη Σώρρα -που βρίσκεται προφυλακισμένος- μόνο για το αδίκημα της απόπειρας απάτης σε βάρος του δημοσίου, ενώ ζήτησε και την απαλλαγή από όλες τις κατηγορίες και για τους υπόλοιπους 22 κατηγορουμένους της υπόθεσης. Την τελική, ωστόσο, απόφαση αναμένεται να την λάβει το δικαστήριο.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η εισαγγελέας σήμερα στο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος πρόεδρος της «Ελλήνων Συνελεύσις», ναι μεν αποπειράθηκε να εξαπατήσει το ελληνικό Δημόσιο, αλλά το αδίκημα αυτό το τέλεσε μόνος και όχι στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο. Μάλιστα, κατά την εισαγγελέα ο Αρτέμης Σώρρας δεν τέλεσε ούτε το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ενδεικτικά στην αγόρευσή της η εισαγγελέας ανέφερε: «Ο Αρτέμης Σώρρας, κατά μόνας, καθώς μόνος αυτός υπέβαλε την πρόταση για τη δανειοδότηση της χώρας, παρέστησε ψευδή γεγονότα προκειμένου να αποκομίσει περιουσιακό όφελος. Να κριθεί ένοχος για απόπειρα απάτης κατά του Δημοσίου, καθώς δεν ολοκληρώθηκε η πράξη, ανεξάρτητα της βούλησής του, επειδή δηλαδή διαπιστώθηκε το ψευδές των ισχυρισμών του».

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, ο Αρτ. Σώρρας κατέθεσε στην Τράπεζα της Ελλάδος αίτηση δανειοδότησης της χώρας ύψους 600 δισ. δολαρίων, με επιτόκιο 0,5% και αποπληρωμή τα 100 έτη, εφόσον υπήρχε εγγύηση με ομόλογα ελληνικού Δημοσίου. Συνεχίζοντας η εισαγγελέας ανέφερε: «Έγινε έρευνα από τις δημόσιες υπηρεσίες και προέκυψε ότι πρόκειται περί άπατης. Μάλιστα, με έγγραφό του, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι τα χρεωστικά ομόλογα είναι προϊόν απάτης και συνιστούσε σε παραλήπτες να μην απαντούν σε τέτοιου είδους αλληλογραφίας... Έγινε πολυεπίπεδος έλεγχος. Υπήρχε δυσπιστία στην πρόταση από το υπουργείο Οικονομικών. Ο Σωρρας παρουσίαζε ότι διέθετε τον πλούτο των 11 πλουσιότερων ανθρώπων παγκοσμίως».

Σε ό,τι αφορά στους υπόλοιπους 22 κατηγορουμένους της υπόθεσης, η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία. Όπως ανέφερε, δεν προκύπτει η εγκληματική οργάνωση αλλά «μία πολιτική κίνηση, μέσω της οποίας έγινε προσπάθεια να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι».

Αναφορικά με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα η εισαγγελέας ζήτησε την αθώωση και των 23 κατηγορουμένων, αναφέροντας πως «δεν προέκυψε ότι ο υπό διερεύνηση τραπεζικός λογαριασμός χρησιμοποιήθηκε για την τέλεση κακουργήματος».

Κλείσιμο
Επίσης, η εισαγγελέας τόνισε πως δεν προέκυψε οικονομική ζημία, στοιχείο απαραίτητο για την ύπαρξη απάτης, ενώ σε ό,τι αφορά στα εξώδικα που οπαδοί του Αρτέμη Σώρρα κοινοποιούσαν σε δημόσιες υπηρεσίες, η εισαγγελέας επεσήμανε: «Οι οφειλές ήταν ήδη ληξιπρόθεσμες κατά την κατάθεση των εξωδίκων. Οι επίμαχοι οφειλέτες αντιμετωπίστηκαν, όπως και οι υπόλοιποι. Η μόνη συνέπεια ήταν ότι έπρεπε να συγκεντρώσουν τις εξώδικες δηλώσεις. Δεν προκύπτει άμεση ζημία του Δημοσίου, καθώς δεν προέκυψε ότι οι φορολογούμενοι είχαν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν και δεν το έκαναν».

Τέλος, η εισαγγελέας ζήστε την υφ’ όρων παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής και για τη χρήση της περιβόητης δικαστικής απόφασης, που είχε αθωώσει τον Αρτέμη Σώρρα από το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων. «Έχοντας την αθωωτική απόφαση του Η’ Μονομελούς άρχισε να διαδίδει (σ.σ. ο Αρτ. Σώρρας) μέσω των ανθρώπων του, που τον ακολουθούσαν, ότι ήταν ο από μηχανής θεός που θα έσωζε τη χώρα από τα δεινά της» ανέφερε η εισαγγελέας και ζήτησε την απαλλαγή του κατηγορουμένου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης