Νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν την απόσυρση της εγκυκλίου Χουλιαράκη

Νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν την απόσυρση της εγκυκλίου Χουλιαράκη

Σύμφωνα με την εγκύκλιο Χουλιαράκη, οι γιατροί των δημοσίων νοσοκομείων θα καλούνται να καταβάλουν στο δημόσιο οι ίδιοι την επιδικασθείσα αστική αποζημίωση, σε περίπτωση ιατρικού σφάλματος

nosokomeio_0278
Την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου Χουλιαράκη ζητούν οι εκπρόσωποι των γιατρών στη χώρα μας, μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης εις βάρος γιατρού του νοσοκομείου Λάρισας ο οποίος καλείται να καταβάλλει 850.000 ευρώ στο δημόσιο, ποσό που είχε επιδικαστεί και καταβληθεί για ιατρική αμέλεια.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) καλεί τα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) ζητεί συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το φλέγον αυτό ζήτημα για τους γιατρούς του ΕΣΥ.

«Η απόφαση να πληρωθούν 850.000 ευρώ αποζημίωση για ιατρική αμέλεια, από γιατρό του ΕΣΥ, είναι άδικη και με τραγικές συνέπειες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο προέδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και εξηγεί πως «είναι άδικη διότι πρώτον, στη χώρα δεν υπάρχει σύστημα ιατρικής άμυνας. Δεύτερον, η απόφαση επιδικάστηκε σύμφωνα με τις ιατρικές δυνατότητες του ελληνικού Δημοσίου και το αρχικό ποσό ανέρχεται στις 500.000 ευρώ, ενώ λόγω καθυστερήσεων πληρωμής του ελληνικού Δημοσίου έφτασε με προσαυξήσεις τις 850.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προφανώς ξεπερνά την οικονομική δυνατότητα οποιουδήποτε γιατρού του ΕΣΥ».

Ο εκπρόσωπος του ΠΙΣ χαρακτηρίζει την εγκύκλιο Χουλιαράκη με βάση την οποία καλείται ο γιατρός να πληρώσει το ποσό αυτό, απαράδεκτη.«Οι συνέπειες αυτής της πρακτικής θα είναι τραγικές καθώς θα εκτοξεύσουν το κόστος των ιατρικών πράξεων και θα οδηγήσουν στην άσκηση αμυντικής ιατρικής, τα αποτελέσματα της οποίας θα επιβαρύνουν τη συνολική ποιότητα υγείας των ασθενών. Το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το έλλειμμα δεκαετιών που υπάρχει στη χώρα μας σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα ιατρικά σφάλματα από τη Δικαιοσύνη. Έχουμε ήδη ζητήσει συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς. Η απόσυρση όμως της εγκυκλίου αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα» καταλήγει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Διαμαρτυρία ΙΣΑ για την ποινή 850.000 ευρώ στον γιατρό του Νοσοκομείου Λάρισας

Τις άμεσες ενέργειες των αρμοδίων υπουργών Υγείας και Οικονομικών, κκ Βασίλη Κικίλια και Χρήστου Σταϊκούρα σε ό,τι αφορά την περίφημη εγκύκλιο Χουλιαράκη ζητεί και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ).

Κλείσιμο
Ειδικότερα, με επιστολή του στους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας ο ΙΣΑ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τον καταλογισμό ποσού 850.000 ευρώ σε γιατρό του Νοσοκομείου Λάρισας για υπόθεση ιατρικής αμέλειας.

«Πέραν του ότι τέτοιος καταλογισμός χωρεί, σύμφωνα με το νόμο, μόνο σε περίπτωση βαριάς αμέλειας, ρύθμιση που βεβαίως δεν μπορεί να τροποποιηθεί με εγκύκλιο, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θεωρεί την ενέργεια αυτή, εφόσον πράγματι έχουν έτσι τα πράγματα, αδιανόητη, μοναδική και σίγουρα καταστροφική για το ΕΣΥ και τους ασθενείς» υπογραμμίζεται στην επιστολή.


Δηλώνει επίσης το προεδρείο ότι είναι ευθέως αντίθετο σε τέτοιες ενέργειες «που στρέφονται κατά των ιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι ευρισκόμενοι στα όρια της αντοχής τους εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, της έλλειψης πιστοποιημένων δομών, διαδικασιών και εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, αλλά συχνά και της έλλειψης υποδομών και ιατρικών μηχανημάτων, πασχίζουν καθημερινά για τους ασθενείς τους. Τέτοιες ενέργειες θα οδηγήσουν αφενός μεν ακόμη περισσότερους Έλληνες γιατρούς στο Εξωτερικό, όπου είναι ήδη πολλοί και περιζήτητοι, αφετέρου στην άσκηση αμυντικής ιατρικής σε βάρος των ασθενών και της εθνικής οικονομίας» εκτιμά ο ΙΣΑ.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι όλα αυτά οφείλονται σε εσφαλμένες επιλογές και πρακτικές προκατόχων σας, αλλά παρακαλούμε για τις άμεσες εκ μέρους σας ενέργειες και την παροχή των αναγκαίων διευκρινίσεων προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς τους γιατρούς του ΕΣΥ» καταλήγει η επιστολή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης