Λάρισα: Το δημόσιο ζητά από νοσοκομειακό γιατρό τα €850.000 που κατέβαλε για αποζημίωση

nosokomeio

Γιατρός του Νοσοκομείου Λάρισας καταδικάστηκε για ιατρικό λάθος, το νοσοκομείο αποζημίωσε την οικογένεια του θύματος και τώρα το δημόσιο ζητεί από τον γιατρό το ποσό των 850.000 ευρώ της αποζημίωσης

Τις έντονες αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου προκαλεί η «ενεργοποίηση» της περίφημης εγκυκλίου Χουλιαράκη σύμφωνα με την οποία οι γιατροί των δημοσίων νοσοκομείων θα καλούνται να καταβάλουν στο δημόσιο οι ίδιοι την επιδικασθείσα αστική αποζημίωση, σε περίπτωση ιατρικού σφάλματος. Όπως γνωστοποιήθηκε στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), το Ελεγκτικό Συνέδριο επιδίκασε το ποσό των 850.000 ευρώ σε γιατρό του νοσοκομείου Λάρισας για υπόθεση μοιραίου ιατρικού λάθους που απασχόλησε τη δικαιοσύνη πριν από 15 και πλέον χρόνια. Στο ποινικό δικαστήριο ο γιατρός είχε καταδικαστεί για απλή (υπάρχει και βαριά) αμέλεια για τον θάνατο ασθενούς λόγω επιπλοκών. Το νοσοκομείο είχε καταβάλλει την αποζημίωση ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην οικογένεια του θύματος. Πλέον, το δημόσιο βασιζόμενο στην εγκύκλιο του πρώην υπουργού Οικονομίας κ. Γιώργου Χουλιαράκη ζητεί από τον γιατρό τα χρήματα. 

Η εγκύκλιος, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2018, άλλαξε δραστικά το πεδίο της ιατρικής ευθύνης στους νοσοκομειακούς γιατρούς, ανοίγοντας τον δρόμο στο ελληνικό δημόσιο να απαιτεί από τους γιατρούς του ΕΣΥ τα χρήματα των αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν σε πολίτες για ιατρικά λάθη. Μέχρι τότε τις αποζημιώσεις κατέβαλε το δημόσιο νοσοκομείο και δεν στρεφόταν κατά του γιατρού. Για ιατρικά λάθη εντός του ΕΣΥ προϋπόθεση για τη διεκδίκηση της αστικής αποζημίωσης από το νοσοκομείο είναι η ποινική καταδίκη του νοσοκομειακού γιατρού. Σημειωτέον ότι, όταν πρόκειται για ιδιώτες γιατρούς, προβλέπεται απευθείας ποινική και αστική διαδικασία σε βάρος των γιατρών από τους πολίτες. 

Σύμφωνα με τις αρχές Ιατρικού Δικαίου, η ιατρική ευθύνη πολλές φορές είναι συνώνυμη με την ιατρική αμέλεια ή το ιατρικό σφάλμα. Ωστόσο, σε πολλές επιπλοκές είναι πολύ δύσκολο να διακριθεί εάν ο γιατρός ενήργησε σύμφωνα δηλαδή με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και τέχνης ή υπέπεσε σε σφάλμα.

ΟΕΝΓΕ: Ξανθός-Πολάκης μας έλεγαν ψέματα, ζητούμε άμεση κατάργηση από τον Κικίλια 

Η απόφαση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι θεωρούν πως η ισχύουσα νομοθεσία τους υποχρεώνει ουσιαστικά σε ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια με υψηλά ασφάλιστρα προκειμένου να καλύπτονται σε περιπτώσεις πιθανής βλάβης στον άρρωστο. Και πως η άλλη εναλλακτική, εφόσον δεν μπορούν να υπογράψουν τέτοια συμβόλαια, είναι να παραιτηθούν από το ΕΣΥ, υπό τον φόβο της ενεργοποίησης των καταλογισμών για υποθέσεις του παρελθόντος. Θέτουν δε το μείζον ζήτημα της υποστελέχωσης των ελληνικών νοσοκομείων, η οποία τροφοδοτεί το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης και αυξάνει τον κίνδυνο για λάθη.

Ο αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κ. Ηλίας Σιώρας, μιλώντας στο protothema.gr, χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για την εγκύκλιο, την χαρακτηρίζει «πρόστυχη» και ζητεί την άμεση κατάργηση του περιεχομένου της. «Είχαμε δει τι θα φέρει στους νοσοκομειακούς γιατρούς και γι' αυτό ζητούσαμε από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου να την αλλάξουν. Οι κκ. Ξανθός και Πολάκης δεν άλλαξαν τη νομοθεσία και έλεγαν κατ' επανάληψη, ότι μόνο αν υπάρχει δόλος ή βαριά αμέλεια θα καταλογίζεται το ποσό στον γιατρό. Αυτό όμως όπως μας έλεγαν οι νομικοί μας σύμβουλοι ερμηνεύεται κατά το δοκούν από τους δικαστές. Είναι άδικο, είναι παράλογο. Ο γιατρός του ΕΣΥ δεν επιλέγει περιστατικά, περιθάλπει χωρίς διακρίσεις, εκτίθεται περισσότερο σε κίνδυνο για λάθη. Ποιος γιατρός του ΕΣΥ μπορεί να σηκώσει τέτοιες αποζημιώσεις, με μισθούς 1.600 ευρώ τον μήνα; Καλούμε τον υπουργό Υγείας να ρυθμίσει άμεσα το θέμα» καταλήγει ο κ. Σιώρας. 

Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ κ. Πάνος Παπανικολάου είναι καταπέλτης κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, τόσο για την έκδοση της εγκυκλίου Χουλιαράκη όσο και για τη στάση που κράτησε στη συνέχεια το δίδυμο της Αριστοτέλους, οι κκ Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης, οι οποίοι ήταν καθησυχαστικοί και διαβεβαίωναν τους γιατρούς ότι το δημόσιο δεν θα στραφεί κατά των νοσοκομειακών γιατρών για αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί για ιατρικά λάθη. «Μόλις ενημερωθήκαμε για την εγκύκλιο, αμέσως τονίσαμε αρμοδίως και  επισήμως ότι αυτή προβλέπει τον απευθείας καταλογισμό σε γιατρούς του ΕΣΥ αστικών αποζημιώσεων που έχουν επιδικαστεί τα προηγούμενα χρόνια σε βάρος δημόσιων νοσοκομείων. Είχαμε τονίσει τα δυσθεώρητα ύψη των αστικών αποζημιώσεων και ότι θα είναι απαγορευτικά για νοσοκομειακούς γιατρούς» λέει ο κ. Παπανικολάου και προσθέτει ότι το ποσό της συγκεκριμένης αποζημίωσης των 850.000 ευρώ προφανώς είναι μεγαλύτερο από τις αποδοχές ενός γιατρού τα τριάντα χρόνια μέσα στο ΕΣΥ. 

Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ καταλογίζει στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι τους έλεγε ψέματα και τους εξαπατούσε. «Επί έναν χρόνο ο Ξανθός μας έλεγε πως δήθεν η εγκύκλιος δεν αφορά αποζημιώσεις για ιατρικές επιπλοκές αλλά για άλλους είδους αδικήματα και στα οποία έχει ή θα καταλογιστεί δόλος. Οι δικοί μας νομικοί σύμβουλοι μάς έλεγαν το αντίθετο. Η εξέλιξη απέδειξε ποιος έλεγε αλήθεια» λέει ο κ. Παπανικολάου και εξηγεί πως «ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου εισηγείται τώρα να πληρώσει ο γιατρός του νοσοκομείου Λάρισας το ποσό της αποζημίωσης που δόθηκε συν τους τόκους που σημειωτέον ήταν πολλά χρήματα γιατί τα νοσοκομεία δεν πληρώνουν, εξαντλώντας κάθε νομικό μέσο, και η τελεσίδικη απόφαση συνήθως συνεπάγεται και πολλούς τόκους.  Η Ολομέλεια καλείται τώρα να αποφασίσει αν θα δεχθεί ή όχι αυτόν τον καταλογισμό» επισημαίνει. 

Το επόμενο βήμα της ΟΕΝΓΕ είναι οι γενικές συνελεύσεις ανά νοσοκομείο και η δυναμική στάση έναντι της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. «Ζητούμε από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου να μην καταλογίσει την αποζημίωση στον γιατρό. Αλλά και από τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια να προβεί σε νέα νομοθετική ρύθμιση, ειδάλλως θα είναι συνένοχος στη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης με τους προκατόχους τους, τους κκ. Ξανθό και Πολάκη. Από αυτούς ζητούμε να πουν συγγνώμη για ό,τι έκαναν και μας είπαν» καταλήγει ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ.

ΣΧΟΛΙΑ (40)

Adonis

Σε λίγο καιρό θα ψαχνουμαι και γιατρούς ότι να ναι

Τζίμης

Μπράβο έκανε και κάτι σωστό ο ΣΥΡΙΖΑ. Και γιατί όχι ο Κούλης που είναι της ελεύθερης αγοράς μπορεί να κάνει το εξής, να βάλει υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση σε περίπτωση ιατρικού λάθους σε ιατρούς. Έτσι οι Ιδιωτικές ασφαλιστικές που είναι γάτοι θα χτυπάνε χαμηλά ασφάλιστρα σε ιατρούς από καλές ιατρικές σχολές αλλά θα ξετινάζουν ιατρούς από ιατρικές σχολές αμφιβόλου ποιότητας. Έτσι θα οδηγήσει στην έξοδο πολλούς κομπογιαννίτες.

ΕΠΕΙΔΗ ΛΟΙΠΟΝ

έχετε μαζευτεί ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΕΞΗΣ: ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΝΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ 100.000 ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.....ΕΚΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ (ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ,ΓΙΑΤΡΟΙ κλπ) ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ......ΑΠΛΑ ΕΚΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ....ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ.....ΕΔΩ-ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΡΙ ΣΩΣΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ-ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΘΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΡΑΝΤΖΑ

ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΓΕΙΑ

Ας καλυψουν τις αναγκες τους τα νοσοκομεια κι ας μην προσπαθουν να κανουν ομελετα με τον αερα!Με εξουθενωμενους γιατρους οσο υπευθυνοι κι αν ειναι ,τετοια θα γινονται!Κριμα το κοριτσακι ,εννοειται!Επισης αυτοι που τους βαζουν ολους στο ιδιο τσουβαλι ,οταν αρρωστησουν ή να τα ακουμπησουν στα ιδιωτικα ή να πανε σε χαρτοριχτρα να τους γιατρεψει!

Γιάννης Π

Σέ όλη την Ευρώπη, όλοι οι Γιατροί, αλλά καί άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες, έχουν υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης. Τί κλαίγονται? Γι αυτό τό λόγο υφίστανται οι ασφαλιστικές εταιρείες

Πολύ σωστός νόμος!

Έτσι πρέπει ! Να αναλαμβάνουν τις ευθύνες των πράξεων τους οι γιατροί του δημοσίου. Για να νιώθουμε ασφάλεια εμείς!

ΠΛΗΡΩΣΤΕ

Οι δημοσιοι κηφηνες που τα ξυνουν πρεπει να πληρωνουν τις μακακιες τους. ΣΕ αυτη τη περιπτωση και ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ Ξεφραγο αμπελι ειναι το σαπιο δημοσιο

Nτοκτορεσκου from Romania

Δηλαδή αν παραιτηθούν (που ΔΕΝ πρόκειται με τιποτα να αφήσουν το πόστο στον μπουφέ) απο το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα θα είναι άνευ ευθυνών?

Ελλην

Με την ιδια λογικη αν σε συμπλοκη με πυρρα τραυματιστει ή πεθανει κακοποιος ή και περαστικος και παρει αποζημιωση η οικογενεια θα την πληρωσει ο αστυνομικος;

σοφιστης

Τι πατατες γραφονται.. Τα νοσοκομεια ας ασφαλιστούν εναντι κινδυνων απο αμελεια των υπαλλήλων τους. Οι μεγαλες ιδιωτικες εταιρειες το κανουν απαρέγκλιτα! Δεν ειναι αυτες εξυπνες, απλα οι δημοσιες υπηρεσιες ειναι ανικανες να διοικήσουν με συγχρονο τροπο... (κι αν δεν υπαρχουν κονδυλια για ασφαλιστικα συμβολαια, ας προσφερει την καλυψη το κρατος)

alxkin

Για να ξέρεις οι " μεγάλες ιδιωτικές κλινικές" στην Ελλάδα δεν πληρώνουν τις ασφάλειες αστικής ευθύνης των ιατρών τους τη υποχρεώνουν να τα καλύπτουν οι ίδιοι για να τους δώσουν το δικαίωμα να εκτελούν ιατρικές πράξεις στις κλινικές τους

...

Διαβάζοντας εδώ τις απαράδεκτες αναλύσεις κάποιων ανεγκεφάλων και κάποιων αλητηρίων, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι αυτό το κρατίδιο μπουρδέλο δεν έχει άλλη ιστορική επιλογή από την κατάκτηση. όχι μόνο από τους τούρκους αλλά και τους μαμελούκους ακόμη. Που ακούστηκε ρε ανόητοι να τιμωρείται το ιατρικό σφάλμα (σύμφητο με την ιατρική πράξη) και να περνάνε στο ντούκου χρηματισμοί ιατρών,ιατρικές παρεμβάσεις και επεμβάσεις(πχ τοποθέτηση βηματοδοτών που συχνά δεν απαιτούνταν και χρεώνονταν 8 και 10 φορές παραπάνω), και άλλες κατάφορες παρανομίες.Η άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος ενέχει την πιθανότητα απώλειας ζωής και με κανένα τρόπο δεν μπορεί η πιθανότητα αυτή να μηδενιστεί. Το μόνο που θα κατορθώσουν τα έμμισθα αυτά παπαγαλάκια των ιδιωτικών ασφαλειών είναι να μοιράζεται μεταξύ των ειδικοτήτων η πίτα της ευθύνης και στο τέλος να τη βγάζουν καθαρή ακόμη και αυτοί που δεν θα έπρεπε. Σε όλο το κόσμο τα συστήματα υγείας ενθαρρύνουν τον ιατρό να λαμβάνει πρωτοβουλίες για τη ζωή των ασθενών (time counts) και όχι να μη τολμά να αγγίξει τον ασθενή για τον φόβο αντιποίνων. 40 χρόνια στο κουρμπέτι μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η παραπάνω αρχή (minimal involvement) ισχύει κατά 100% στα ιδιωτικά θεραπευτήρια όπου ο συνάδελφος δεν πλησιάζει αν δεν λάβει την αμοιβή του. Και κάτι τελευταίο προς τους ανόητους σχολιαστές, αν πιστεύετε ότι με τη διάλυση της υγείας θα ωφεληθείτε ατομικώς είστε τα μάλα γελασμένοι. Οι διάσημοι στην ελλάδα έχουν πολύ μεγαλύτερη θνητότητα επιπλοκών από τους lay people, γιατί όταν επισυμβεί επιπλόκή κανείς δεν επεμβαίνει ουσιαστικά... Πάντως ο κοινωνικός αυτοματισμός καλά κρατεί.

@...

Να σου απαντησώ ο γιατρος εδινε στη μητερα με κολπικη μαρμαρική αντιπηκτικο φθηνο 1 γενειάς φθηνο τον 2 ευρω με αποτελεσμα να παθη ισχαιμικο εγκεφαλικο Αν έδινε 3 γενειάς φαρμακο που κοστίζει 100 ευρω δε θα είχε αυτο το αποτελεσμα ΕΑΝ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΣΕ ΙΔΙΟΤΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΔΕ ΘΑ ΕΜΕΙΝΕ ΑΝΑΠΗΡΗ ΘΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΑΝΕ ΦΑΡΜΑΚΑ 3 ΓΕΝΕΙΑΣ

#_+)-_

Όλοι όλοι όλοι, μα όλοι όμως, παντού στον κόσμο, όποιο επάγγελμα και αν ακολουθούν, ΠΛΗΡΏΝΟΥΝ για τα λάθη και τις παραλείψεις τους. Δεν είναι δυνατόν να κάνεις ότι σου κατέβει στην κεφάλα σου και να περιμένεις από το δημόσιο να αποζημιώσει τον ασθενή. Αν θέλεις να το παίζεις γιατρός τότε θα πληρώσεις... Υ.Γ. και για να χαρούν κάποια άχρηστα γιατρουδακια, ο νόμος θα αλλάξει σίγουρα. Βλέπεις, οι συντεχνίες είναι πιο ισχυρές από τη λογική

Αναστασια

Αγαπητε σε ολον τον κοσμο οι γιατροι πληρωνουν υψηλοτατες ασφαλειες αστικης ευθυνης για να ειναι καλυμενοι για τετοια περιστατικα ιατρικου λαθους.Επιπλεον ειναι υποχρεωμενοι απο τον νομο να εξηγησουν γραπτα και προφορικα τους κινδυνους και τις παρενεργειες των ιατρικων παραξεων και ο ασθενης αφου λαβει γνωση να βαλει την υπογραφη του οχι ετσι αιντε οτι του λαλει του λολοστεφανη και μετα να πληρωνει ο φορολογουμενος

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης