Υπόθεση Energa: Αθώος ο Μηλιώνης, πέντε χρόνια με τριετή αναστολή στον Φλώρο

Υπόθεση Energa: Αθώος ο Μηλιώνης, πέντε χρόνια με τριετή αναστολή στον Φλώρο

Πώς ευνοήθηκε από την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου ο Αριστείδης Φλώρος

energ_mesa
Αυλαία έπεσε σήμερα στη δίκη σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση της Energa. Έπειτα από μακρά ακροαματική διαδικασία το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας έκρινε αθώο τον Βασίλη Μηλιώνη και επέβαλλε στον Αριστείδη Φλώρο ποινή φυλάκισης πέντε ετών με τριετή αναστολή.

Σε πρώτο βαθμό, ωστόσο, ο Αρ. Φλώρος είχε καταδικασθεί σε 21 χρόνια κάθειρξη. Τα μέλη του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναγνώρισαν στον συγκεκριμένο κατηγορούμενο τρία ελαφρυντικά και ερμηνεύοντας τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα σε συνδυασμό με την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου του επέβαλλαν ποινή φυλάκισης πέντε ετών με τριετή αναστολή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέγιστο της ποινής που θα μπορούσε να επιβάλλει στον συγκεκριμένο κατηγορούμενο το δικαστήριο, μετά την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, είναι τα οκτώ έτη.

Ειδικότερα, ο Αρ. Φλώρος κρίθηκε ένοχος για τρια αδικήματα και συγκεκριμένα για λαθρεμπορία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και υπεξαίρεση. Τα ελαφρυντικά που του αναγνωρίστηκαν είναι αυτά της ειλικρινούς μεταμέλειας του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Μάλιστα δυο εξ ευτών του είχαν αναγνωριστεί και από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Αντίθετα, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο απάλλαξε τον Αρ. Φλώρο από το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βάρος του ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την κρίση του δικαστηρίου, ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος δεν αντιπροσώπευε αυτές τις εταιρίες, με βάση όσα ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είχε μάλιστα στείλει και στις ελληνικές αρχές σχετική επιστολή. Έτσι, το δικαστήριο αναγνώρισε οφειλή της Energa, μόνο προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους δήμους, ύψους 72 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η οφειλή αυτή έχει ήδη ικανοποιηθεί αφού εχουν κατατεθεί εξ αρχής 85 εκατομμύρια στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Τυχόν δε αξίωση οφειλής με τον ΛΑΓΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, αποτελεί αντικείμενο μιας ιδιωτικής διαφοράς μεταξύ των εταιριών.

«Η σημερινή δικαστική απόφαση αποκαθιστά την λογική στην υπόθεση Φλώρου» δήλωσε μετά την έκδοση της απόφασης ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης εκ των συνηγόρων του Αρ. Φλώρου και προσέθεσε: «Μετά από μία εξωπραγματική και εξοντωτική ποινή άνω των 20 ετών που είχε επιβάλει το πρωτόδικο δικαστήριο, καταργώντας κάθε έννοια δίκαιης δίκης, το δευτεροβάθμιο τον καταδίκασε σε πέντε χρόνια φυλάκισης με αναστολή. Επιπλέον τον αθώωσε για την δήθεν υπεξαίρεση σε βάρος του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ. Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου αποδεικνύει τη δυνατότητα της δικαιοσύνης να αποκαθιστά (έστω εν μέρει) αδικίες και να καταργεί την παραλογία».

Για πανυγηρική αθώωση του Βασίλη Μηλιώνη έκανε λόγο ο συνήγορός του Μανώλης Τρούλης. «Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την πανηγυρική αθώωση του Βασίλη Μηλιώνη μετά από ομόφωνη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων» δήλωσε ο κ. Τρούλης και προσέθεσε: «Πάντοτε υποστήριζα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ικανοί, έντιμοι και γενναίοι δικαστές. Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στα δικαστικά χρονικά της χώρας, διότι μετά από επτά ολόκληρα χρόνια διασυρμού στα ΜΜΕ, οι Δικαστές που τον έκριναν, αγνοώντας επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και με μοναδικό κριτήριο το υλικό της δικογραφίας, φώτισαν την αλήθεια».

Τι κρίθηκε για τους υπολοίπους κατηγορουμένους

Με την σημερινή απόφασή του το δικαστήριο έκρινε ενόχους πέντε ακόμη κατηγορουμένους στην υπόθεση για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Κατά περίπτωση, ωστόσο, στους εν λόγω κατηγορουμένους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά (καλή συμπεριφορά μετά την πράξη και σύννομος βίος) και τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης ενός έως δυο έτη με τριετή αναστολή.

Ακόμη, με την απόφαση του δικαστηρίου κρίθηκαν αθώοι εκτός των Β. Μηλιώνη και τέσσερις ακόμη κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο Αχ. Φλώρος στον οποίο σε πρώτο βαθμό είχε επιβληθεί κάθειρξη δέκα ετών.

Να σημειωθεί τέλος πως σε ό,τι αφορά στο ποσό της καταγγελλόμενης υπεξαίρεσης , το αρχικό κατηγορητήριο ανέφερε ότι ανέρχεται σε 236 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό όμως συμπεριελάμβανε δήμους, δημόσιο, ΛΑΓΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ. Τώρα, το Πενταμελές Εφετείο αναγνώρισε μόνο την οφειλή προς τους δήμους και το δημόσιο που φτάνει περίπου τα 72 εκατομμύρια ευρώ.

Στο πλαίσιο των δικαστικών ερευνών για την υπόθεση της Energa έχουν δεσμευθεί από λογαριασμούς των κατηγορουμένων στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού 127 εκατομμύρια.

Τέλος, στο στάδιο της ανάκρισης όπως αναγνώρισε και το δικαστήριο, είχαν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων βάση του σχετικού νόμου περί επιεικούς μεταχείρισης, περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα πάρουν Δημόσιο και Δήμοι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης