Επιχείρηση «Αστραπή» για τους 8 Τούρκους: Υπήρξε πολιτική απόφαση λέει ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε το «παζάρι»

tourkoi8

«Θεωρώ αδιανόητο οι τουρκικές υπηρεσίες να σχεδιάζουν ένα πλάνο δράσης για τη σύλληψη των "8" χωρίς να υπάρχει το "ΟΚ" από την Ελλάδα» δηλώνει στο protothema.gr o Αμπντουλάχ Μποζκούρτ

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για το καθεστώς Ερντογάν και ζει εξόριστος στην Σουηδία, επιμένει στους ισχυρισμούς του πως το καλοκαίρι του 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν έτοιμη να παραδώσει στην Άγκυρα τους «8» Τούρκους αξιωματικούς, που είχαν καταφύγει στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Οι αποκαλύψεις Μποζκούρτ συνοδεύτηκαν και με δημοσιοποίηση απόρρητων τουρκικών εγγράφων στο δίκτυο ενημέρωσης και αναλύσεων «Nordic Monitor» που λειτουργεί ο ίδιος στην Στοκχόλμη.

Με tweet στον προσωπικό του λογαριασμό, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, επιχείρησε να απαξιώσει τις αποκαλύψεις του «Νordic Μonitor», χαρακτηρίζοντάς την «τριτοκλασάτη ιστοσελίδα», ενώ άφησε αιχμές πως πίσω από τον φυγά δημοσιογράφο κρύβονται οι … τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Μιλώντας αποκλειστικά στο protothema.gr ο Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, απαντάει στους ισχυρισμούς του κ.Κοτζιά, εμμένοντας στις αποκαλύψεις του.

«Δεν ξέρω σε τι αναφέρεται ή τι προσπαθεί να εξηγήσει o πρώην υπουργός Εξωτερικών κ.Νίκος Κοτζιάς. Δεν μπορώ να φανταστώ τα κίνητρα του και είναι ελεύθερος να εκφράζει όσα σκέφτεται. Αλλά μπορώ να μιλήσω για τη δουλειά μου. Ασκώ συνειδητά εδώ και χρόνια ερευνητική δημοσιογραφία, που αποσκοπεί αποκλειστικά στη διαφάνεια και φερεγγυότητα. Υπενθυμίζω πως έχω υπάρξει στόχος επιθέσεων από τις Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες, κάτι που απορρίπτει ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του κ.Κοτζιά» λέει.

Για το τι τελικά συνέβη με τους «8» Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, ο κ. Μποζκούρτ, επισημαίνει με νόημα πως από τα απόρρητα τουρκικά έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν, προκύπτει πως η Αθήνα είχε δώσει αρχικά το «ΟΚ» για την παράδοση των «8» στην Άγκυρα, μετά από απαίτηση του Ερντογάν.

«Τα απόρρητα τουρκικά έγγραφα που δημοσιοποίησε το «Nordic Monitor» μιλούν ευθέως για συνεργασία με την ελληνική πλευρά. Υπάρχει και το tweet του Τούρκου υπουργού Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που φαίνεται να το επιβεβαιώνει. Θεωρώ αδιανόητο οι τουρκικές υπηρεσίες να σχεδιάζουν ένα πλάνο δράσης για τη σύλληψη των «8» χωρίς να υπάρχει το «ΟΚ» από την Ελλάδα» λέει ο Τούρκος δημοσιογράφος, κάνοντας λόγο για μία επιχείρηση με δύο σκέλη, από την οποία η δεύτερη δεν προχώρησε λόγω της παρέμβασης της ελληνικής δικαιοσύνης, που απέτρεψε την έκδοση των «8», θεωρώντας πως με την επιστροφή τους στην Τουρκία κινδυνεύει η ζωή τους.

twit-cav


«Πιστεύω πως αρχικά πάρθηκε πολιτική απόφαση και έπειτα, ως μέρος της συμφωνίας, ξεκίνησαν οι ετοιμασίες για την επιχείρηση. Το πρώτο μέρος της αφορούσε την έλευση στην Ελλάδα 10μελούς στρατιωτικής ομάδας προκειμένου να οδηγήσουν στην Τουρκία το ελικόπτερο με το οποίο είχαν καταφύγει στην Ελλάδα οι «8». Αυτό συνέβη και το γνωρίζουμε. Αυτό που τελικά δεν προχώρησε είναι το 2ο μέρος. Πρόκειται για την αποστολή μελών των Ειδικών Δυνάμεων, με σκοπό την παραλαβή των «8» στρατιωτικών. Το έγγραφο μιλάει ξεκάθαρα για «αξιωματικούς που αναζητούσαν άσυλο στην Ελλάδα». Το ίδιο έγγραφο επίσης, αναφέρει ρητά πως υπήρξε επικοινωνία και ένα είδος συμφωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα για τους αξιωματικούς αυτούς» λέει, επισημαίνοντας πως : «Το γεγονός πως το απόρρητο έγγραφο απεστάλη στον στρατιωτικό ακόλουθο της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα, ενισχύει το σενάριο συνεργασίας με την Ελλάδα. Διαφορετικά δεν είχε νόημα να υπάρξει πληροφόρηση, αφού θα υπήρχε κίνδυνος διαρροής και κατ' επέκταση αποκάλυψη της επιχείρησης».

Έγγραφα «φωτιά»

Σύμφωνα με τα εμπιστευτικά έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας διαβίβασε εντολές στις Διοικήσεις των Χερσαίων Δυνάμεων και στις αεροπορικές μονάδες στις 16 Ιουλίου 2016 στις 16:15, δίνοντάς τους εντολή να εκτελέσουν ένα σχέδιο για να φέρουν το ελικόπτερο και τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς πίσω, από Ελλάδα.

nordic-2
nordic-1


Από τα τουρκικά απόρρητα έγγραφα προκύπτει πως οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να επιστρέψουν όχι μόνο το ελικόπτερο αλλά και τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έφυγαν για να αποφύγουν τα βασανιστήρια, την κακή μεταχείριση και τον πιθανό θάνατο στα χέρια του τουρκικού στρατού και της αστυνομίας.

«Θα ήταν ενδιαφέρον εάν ο κ.Κοτζιάς έριχνε περισσότερο φως για το τι πραγματικά συνέβη εκείνη την περίοδο, με δημοσιοποίηση σχετικών εγγράφων που θα συνέβαλαν σημαντικά στην δημόσια συζήτηση και θα έβαζαν τα πράγματά στη θέση τους» λέει ο κ. Μποζκούρτ, ζητώντας από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών ν’ αποκαλύψει όσα πραγματικά συνέβησαν το καλοκαίρι του 2016.

Φυγάς και καταζητούμενος από τον Ερντογάν
Ο Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, εργάστηκε για χρόνια στην εφημερίδα Ζαμάν, είναι αντικαθεστωτικός, φυγαδεύτηκε στο εξωτερικό και καταζητείται από τις τουρκικές Αρχές. Σήμερα ζει στην Στοχόλμη όπου έχει λάβει πολιτικό άσυλο διευθύνοντας το δίκτυο Nordic Research and Monitoring, καλύπτοντας -και ενίοτε αποκαλύπτοντας- θέματα για θρησκευτικά, ιδεολογικά και εθνοτικά κινήματα και ριζοσπαστικές ομάδες, με ιδιαίτερη έμφαση στην σημερινή Τουρκία.

Το «Nordic Monitor» και ο διαχειριστής του, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, αποτελούν «κόκκινο» πανί για τον Ερντογάν, λόγω σοβαρών αποκαλύψεων που προβαίνει δημοσιοποιώντας απόρρητα τουρκικά έγγραφα. Ουσιαστικά το δίκτυο Nordic Research and Monitoring λειτουργεί με την ίδια λογική του WikiLeaks, δημοσιοποιώντας εγγραφα από ανώνυμες πηγές και διαρροές, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, που αφορούν κυρίως τη σημερινή Τουρκία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Fake ιστορια

Σίγουρα καθοδηγούμενος από την ΜΙΤ και η ιστορία είναι γραμμένη για να δείξει την «απόλυτη δύναμη» της αφιονισμένης τουρκιας! Ανάξια λόγου όλα, τετοιοι «δημοσιογράφοι» πράκτορες είναι οι ποιο επικίνδυνοι Έχει ο καιρός γυρίσματα, και τα οικονομικά θα κάνουν την δουλειά τους όπως πρέπει! Ειδικα τώρα που οι αλαζόνες άρχισαν να βγάζουν γλώσσα και στο καταρ που τους βάζει πλάτες και κρατάει την τουρκική οικονομία από τα μαλλιά... για να δούμε μέχρι ποτε

loverboy

Σχετικά με την πρώτη φωτογραφία του άρθρου σας,θα παρακαλούσα εάν έχετε φωτογραφία με μαγιώ speedo του χοντρού αστυνομικού παίδαρου που φαίνεται σε πρώτο πλάνο,να την δημοσιεύσετε άμεσα !!

Ok

Ωραία με τι στοιχεία ακριβώς τα λέει αυτά; Απλώς λέει τη γνώμη του. Ας υποθέσουμε ότι είχαν προειδοποιήσει την Ελλάδα και τον Τσίπρα και τον Κοτζια..τι σημαίνει; Απλώς τους κράτησαν ενήμερους ως συνήθως γίνεται αλλά ο Τσίπρας άλλαξε γνώμη η δεν συμφώνησε. Πάντως είμαι της άποψης ότι πρέπει να τους παραδωσουμε στην Τουρκία.

eagle

Φυσικά φίλε, όλοι οι προδότες και οι δοσίλογοι σαν τον Τσίπρα την ίδια γνώμη έχετε. Την κουκούλα μην ξεχάσεις να φορέσεις μόνο.

Απελπισμένος

Μπράβο στο ΠΘ που τους ξεβράκωσε για να μαθαίνουμε εμείς οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ τι πραγματικά έγινε στα τελευταία χρόνια που μας κυβέρνησε το ΤΣΙΡΚΟ-ΤΣΙΠΡΑ Είμαι σίγουρος ότι κάτι τέτοιο έγινε και με το Μακεδονικό. Παράκληση προς ΠΘ και Κυριάκο Μητσοτάκη. Αποκαλύψετε επιτέλους τι έγινε πραγματικά στις Πρέσπες και δώστε την κλωτσιά που αξίζει στους βρωμοσκοπιανούς για να καταλάβουν τι σημαίνει ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, να καταλάβουν ότι τώρα κυβερνά η ΝΔ και όχι τα κουμούνια. Όλοι οι συγγενείς μου καταψήφισαν τη ΧΑ γιατί όλοι πιστεύουμε στις υποσχέσεις του κυρίου Μητσοτάκη για λύση και στο Μακεδονικό. Σας παρακαλώ μην μας απογοητεύσετε και εσείς όπως οι προδότες Τσίπρας Μιχαλολιάκος. Ζήτω η ΕΛΛΑΣ Ζήτω η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ζήτω η ελεύθερη ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ

kyriakos

Είναι δυνατόν να τα έχει βρει ένας αλβανοτσαμης με τους Τούρκους;

mnimoniolatris

Κοίτα αν είχε μάσα η φάση, δηλαδή πουλούσαν καμιά μερίδα φαί οι ΠασοκοΣυριζαίοι θα τους κρατάγαμε. Ο Αμπντουλάχ και ο Χασάν π.χ. που έρχονται εδώ για ένα καλύτερο μέλλον έχουν παραδάκι, στέλνει και κανά κονδύλι η ΕΕ και το μασάμε εκ περιτροπής. Οι ικέτες εκ Τουρκίας είναι πονοκέφαλος και ποιός τα χαλάει τώρα με τον Έρντο. Αριστεροί είμαστε, δεν είμαστε μαλάκες.

νικ

είναι γεγόνος οτι ο Τσίπρας είχε δώσει το ΟΚ, μαζί με την παραχώρηση 5 βραχονησίδων, αλλά διέρευσε, ο Κούλης το έμαθε και ανέκραξε ''πάνω απο το πτώμα μου''. Και εκεί οι Τούρκοι έκαναν πίσω

@

Ειδες τουρκο τελευταια ? μετα τη δηλ. του Κουλη ! ακομα τρεχουν .

Κοράκι

Μας τα πρήξατε με την Τουρκική προπαγάνδα ! Και τους 8 και τους 1.000.008 που μας έχουν στείλει τα τελευταία χρόνια έπρεπε να τους έχουμε στείλει πίσω ! Η Ελλάδα έχει σύνορα !

Άλαλος

Ένα ρεπορτάζ που μάλλον πρέπει να δοθεί στην βουλή για άμεσες απαντήσεις...κάποιος βουλευτής δεν πρέπει να το δει;;;ευτυχώς η δικαιοσύνη απέτρεψε μια ακόμα σφαλιάρα της Ελλάδας απο την τουρκία...αυτός ο κοτζιάς ποιόν ρόλο έχει τελικά;;;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης