Επέτειος Πολυτεχνείου: Ξεκινά ο τριήμερος εορτασμός - Τι ισχύει για τα σχολεία

stefani

Ποιες ώρες θα παραμείνει ανοικτό το συγκρότημα Πατησίων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου 

Ξεκινά σήμερα ο τριήμερος εορτασμός για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου. Το συγκρότημα Πατησίων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα είναι ανοικτό από τις 09:30 έως τις 21:00, ενώ Κυριακή 17 Νοεμβρίου ο εορτασμός κορυφώνεται με τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Την Κυριακή, το Συγκρότημα Πατησίων θα είναι ανοικτό από τις 09:30 και θα κλείσει στις 13:00, αφού προηγουμένως εκκενωθεί από όλους τους επισκέπτες. Η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 16:00.

Υπέρ του ανοιχτού Πανεπιστημίου τάσσεται με δήλωση του σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν θέλει το πανεπιστήμιο να κλείνει, μερικώς ή ολικώς. Όταν αυτό συμβαίνει, ο αντίκτυπος στην κοινωνία είναι αρνητικός και οι φοιτητές ζημιώνονται».

Ο πρύτανης υπογραμμίζει ότι η προάσπιση του ασύλου θα κριθεί στην πράξη, υπογραμμίζοντας οτι η βία είναι ασύμβατη με τη λειτουργία του δημόσιου Πανεπιστημίου. Ο πρύτανης τονίζει οτι «η πανεπιστημιακή κοινότητα, και ειδικότερα η πολυτεχνειακή, οφείλει να συνεισφέρει όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται στη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών για τον απρόσκοπτο εορτασμό της φετινής 46ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου». Η προάσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου θα κριθεί στην πράξη και απαιτεί εγρήγορση, ψυχραιμία και αποτελεσματική συνεργασία όλων των υπευθύνων, από πλευράς πολιτείας και πανεπιστημίου. Η πρόσφατη έκρυθμη κατάσταση στο ΟΠΑ προκαλεί δικαιολογημένα φόρτιση και συνεπώς μεγάλη ανησυχία και αναδεικνύει τη σημασία των καλά υπολογισμένων αποφάσεων και κινήσεων όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Και υπογραμμίζει: «Κανείς δεν θέλει το πανεπιστήμιο να κλείνει, μερικώς ή ολικώς. Όταν αυτό συμβαίνει, ο αντίκτυπος στην κοινωνία είναι αρνητικός και οι φοιτητές ζημιώνονται. Εμείς, πρυτάνεις και δάσκαλοι, οφείλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να κάνουμε τη δουλειά μας, ανταποκρινόμενοι στην αποστολή μας και σεβόμενοι τους δημοκρατικούς κανόνες και την ακαδημαϊκή δεοντολογία, ιδιαίτερα όταν οι καταστάσεις γίνονται δύσκολες ή κρίσιμες όπως αυτή την περίοδο. Αγκυλώσεις, αυθαιρεσία, βία, είναι ασύμβατα με τη λειτουργία του δημόσιου Πανεπιστημίου και με την κορυφαία προτεραιότητα της ανάπτυξής του και πρέπει να εκλείψουν. Το οφείλουμε στους φοιτητές μας, στις οικογένειες τους, στις μελλοντικές γενιές. Το Ελληνικό πανεπιστήμιο οφείλει και μπορεί να τρέξει. Το ΕΜΠ έχει δυναμικό για να καλπάσει και να κατακτήσει κορυφαία θέση στον ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό χάρτη. Ας το ακούσει η Πολιτεία για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ας το ακούσει η κοινωνία για να μπορεί να αισιοδοξεί».

Τι ισχύει για τα σχολεία

Σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις στα σχολεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.

Για τα νηπιαγωγεία και δημοτικά η εγκύκλιος ορίζει ότι: Σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης γίνονται εκδηλώσεις, για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση. Οι μαθητές που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και αποχωρούν με τους άλλους μαθητές. Η χρονική διάρκεια και το περιεχόμενο του εορτασμού των εκδηλώσεων καθορίζονται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων. Με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών από το σχολείο 2 μέρες πριν.

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Για τις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ορίζεται πως «κατά την της επετείου της 17ης Νοεμβρίου πραγματοποιούνται στα Γυμνάσια, στα Γενικά Λύκεια, στα Επαγγελματικά Λύκεια, στα Γυμνάσια ΕΑΕ, στα Λύκεια ΕΑΕ, στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια και στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις και δρώμενα στον χώρο εκδηλώσεων των σχολείων ή σε άλλο κατάλληλο χώρο με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων».

Μήνυμα της υπουργού Παιδείας για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου

Μήνυμα για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου, με το οποίο καλεί τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων να αναγνώσουν σήμερα Παρασκευή στην σχολική εορτή στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές εξέδωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Το μήνυμα έχει ως εξής:

«"Όσοι έπεσαν στον χώρο ετούτο, εγείρονται και προχωρούν στην ιστορία, κι ο λαός μαζί τους, εκεί που σμίγουν φως και χώμα κι όνειρο, εκεί που λευτεριά κι Ελλάδα είν’ ένα." Γιάννης Ρίτσος

Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές και εκπαιδευτικοί, Σήμερα είναι ημέρα απόδοσης τιμής σε εκείνους που αγωνίστηκαν για όνειρα και αξίες, όραμα και ελπίδα. Ημέρα μνήμης για όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για τη Δημοκρατία. Όλους εκείνους που προχώρησαν την Ιστορία, σηκώνοντας στους ώμους τους έναν ολόκληρο λαό. Τρεις απλές λέξεις - «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» - κατάφεραν να συμπυκνώσουν ό,τι, διαχρονικά, έχει ανάγκη μια κοινωνία για να μπορεί να προοδεύει. Γι’ αυτό και το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι διαχρονικό, συνεχίζει να μας διδάσκει και να μας εμπνέει.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας παραμένει, 46 χρόνια μετά, κορυφαίο σύμβολο αντίστασης και αγώνα. Και διαρκής υπενθύμιση ότι τίποτα από όσα έχουν κερδηθεί, με κόπο και θυσίες, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.Με τη μνήμη και την κληρονομιά του χθες, αλλά και το βλέμμα στραμμένο στο αύριο, είναι χρέος και ευθύνη μας, ενωμένοι, να δουλέψουμε συλλογικά για την προαγωγή της Παιδείας στη χώρα μας. Γιατί η Παιδεία είναι ακρογωνιαίος λίθος της Δημοκρατίας και της Προόδου. Και η καλύτερη επένδυση για το μέλλον των παιδιών και της πατρίδας μας.»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (14)

Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΟΥ 74...

..κατέστρεψε την Ελλάδα. Θα έπρεπε να γραφτεί στην ιστορία ως η αρχή του τέλους για τον Ελληνισμό, και να ξεχαστεί μια για πάντα

καλά

Η άνοδος του Ιωαννίδη.

αυτη η κεφαλα

τι ρολο βαραει στο Πολυτεχνειο;

Άγγελος

Για την επέτειο, της δολοφονίας των εργαζομένων της Μαρφίν, προγραμματίζουν οι αριστερόστροφοι φασιστοτραμπούκοι καμιά εκδήλωση;;. Για την επέτειο των θυμάτων της Μάντρας;;. Για την επέτειο των θυμάτων στο Μάτι;;;. Για την επέτειο της δολόφονίας του Αξαρλιάν;;.

έτσι ακριβώς

άντε πάλι οι φανφαρόνοι πουθενάδες της παραποίησης και του καπελώματος... η αριστερά ήταν ανύπαρκτη στο πολυτεχνείο

Rom

Γιατί λες Μ@Λ@ΚΙΕΣ ρε φιλαράκι;! Οκ, δεν γουστάρεις τα κομμούνια, δεκτόν. Γιατί πρέπει να λες και Π@Π@ΡΙΕΣ από πάνω;! 'Ησουν εκεί;! Ο θείος μου ήταν εκεί (εργάτης της Κοκακόλας), πήγαμε με την μάνα μου (εγώ στο καρότσι 4 ετών) και του πετάξαμε τσιγάρα στο κάγκελο. Οι αριστερές φοιτητικές οργανώσεις ξεκίνησαν το πολυτεχνείο, που γιγαντώθηκε από τον απλό λαό που πήγε κι αυτός και ενώθηκε εκεί στη σχολή. Ήταν παιδάκια Γυμνασίου, απλοί εργαζόμενοι, εργάτες, δεν ήταν μόνο φοιτητές ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ φοιτητές - και μάλιστα οι αριστεροί πρωτοστατούσαν. Γιατί να ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ επειδή δεν γουστάρουμε μια μερίδα ατόμων;

ass

Η γιορτή των παραμυθατζήδων και των αναρχοκομμουνιών της μεταπολίτευσης που καταστρέψανε την Ελλάδα.

Rom

Δεν μας εξηγείς τί εννοείς με τον όρο "παραμύθι"; Γιατί παίζει να 'σαι ΤΟ ΠΟΛΥ 25-35 ετών, άρα ΑΓΕΝΝΗΤΟΣ τότε - εγώ ήμουν γεννημένος και έτυχε να ζω στο κέντρο τότε ως παιδάκι και άκουα κι έβλεπα και μου στιγμάτησαν το παιδικό μου μυαλουδάκι.

Στέφανος

Αντε πάλι δόξες γιά τήν κεφάλα τού Σβορώνου ! .....καί τήν Ηλένια, τήν βρήκατε τήν Ηλένια ή ακόμη ?

24

boring

αφιλότιμος

''Όσοι έπεσαν στον χώρο τούτο...'' Τοιούτε, ''give us names'' που λέει και ο Δανίκας.

Rom

Ν' ανοίξεις τα στραβά σου να διαβάσεις τα ονόματά τους. Καμιά εικοσαριά είναι οι επίσημοι νεκροί την νύχτα της Παρασκευής-ξημερώματα Σαββάτου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης