To Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου ανοίγει το δρόμο για τη διεκδίκηση δώρων σε νομικά πρόσωπα

ee36f351ac3bdcc7539c24043c2460ff_XL

Απόφαση- βόμβα δικαιώνει 13 υπαλλήλους απασχολούμενους με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου -  Η απόφαση αφορά αποκλειστικά τους 13 που προσέφυγαν, αλλά μπορεί να αποτελέσει «όχημα» για τυχόν νέες προσφυγές

Το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου, με μια απόφαση βόμβα, δικαίωσε 13 υπαλλήλους, καθώς έκρινε ότι η πλήρης κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, αλλά και του επιδόματος θερινής αδείας, σε υπαλλήλους απασχολούμενους με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε νομικά πρόσωπα όπου ισχύει το Ενιαίο Μισθολόγιο είναι αντισυνταγματική και αντίθετη σε υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις.

Έτσι, το εναχθέν νομικό πρόσωπο υποχρεώθηκε να καταβάλει αναδρομικά τον 13ο και 14ο μισθό της τελευταίας πενταετίας.

Ειδικότερα, 13 υπάλληλοι απασχολούμενοι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου προσέφυγαν, με δικηγόρο τον Γεώργιο Μελισσάρη, στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου κατά της Αθλητικής Ομοσπονδίας όπου εργάζονταν, διεκδικώντας αναδρομικά την καταβολή των επίμαχων δώρων της τελευταίας πενταετίας.

Η Ομοσπονδία, η οποία επιχορηγείται τακτικά από το κράτος σε ποσοστό που υπερβαίνει το ήμισυ του ετήσιου προϋπολογισμού της, είχε παύσει να καταβάλλει τα επιδόματα εορτών, Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα θερινής αδείας, εφαρμόζοντας, ουσιαστικά, την υποπαράγραφο Γ.1. του ν. 4093/2012.

Η Ειρηνοδίκης Αγγελική Σακελλαρίου κατ’ αρχάς επισημαίνει ότι η επίμαχη κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας δεν θεσπίσθηκε νομίμως, για τους αυτούς ακριβώς λόγους για τους οποίους και οι λοιπές περικοπές μισθών και συντάξεων που θέσπισε ο ν. 4093/2012 έχουν κριθεί αντισυνταγματικές με σειρά αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Έτσι έκρινε ότι η περικοπή των εν λόγω δώρων είναι αντίθετη σε πλειάδα συνταγματικών άρθρων (άρθρα 2, 4, 21, 22, 25 και 93), ενώ προσκρούει και στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.) και στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Κατά συνέπεια, επισημαίνει η δικαστική απόφαση, «η μισθολογική κατάσταση των επίμαχων υπαλλήλων ρυθμίζονταν από τους Ν. 4024/2011 και Ν. 4093/2012, συμμορφούμενη δε προς τον τελευταίο, η εναγομένη Ομοσπονδία προέβη στην εξ ολοκλήρου κατάργηση των επιδομάτων εορτών Πάσχα, Χριστουγέννων και αδείας, η οποία και συνεχίσθηκε μετά τη θέση σε ισχύ από 1.1.2016 του ν. 4354/2015 (άρθρο 34), ελλείψει αντιθέτου προβλέψεως».

Όμως, συνεχίζει το Ειρηνοδικείο, «οι επίμαχες διατάξεις τυγχάνουν ανεφάρμοστες ως αντικείμενες στο Σύνταγμα και στις έχουσες υπερνομοθετική ισχύ διατάξεις των διεθνών συνθηκών, εφόσον στερούν από τους ενάγοντες το δικαιούμενο ικανοποιητικό και αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης».

Έτσι, καταλήγει το Ειρηνοδικείο, ο ισχυρισμός των 13 «περί μη εφαρμογής των διατάξεων των ν. 4093/2012 και 4354/2015, ως αντισυνταγματικών, πρέπει να γίνει δεκτός ως ουσία βάσιμος».

Ο δικηγόρος Γεώργιος Μελισσάρης, που χειρίστηκε την υπόθεση των 13 εργαζομένων, δήλωσε:

«Πρόκειται για μια απόφαση-σταθμό, διότι το Δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη αρνητική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, έκρινε παρά ταύτα ότι η πλήρης κατάργηση των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας σε νομικό πρόσωπο του ιδιωτικού τομέα είναι αντισυνταγματική και ανεφάρμοστη, οφείλει επομένως το νομικό πρόσωπο την αναδρομική καταβολή τους. Ανοίγει, με άλλα λόγια, ο δρόμος για τη διεκδίκηση των καταργηθέντων δώρων και επιδόματος αδείας από εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με βάση το ενιαίο μισθολόγιο, οι οποίοι και έχουν σηκώσει, χωρίς καμία αμφιβολία, το μεγαλύτερο βάρος της υπερδεκαετούς κρίσης στη χώρα μας».

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Λαθρο-υπάλληλος ερωτικός πρόσφυγας

Δικαιουμε το επίδομα των 400ευρό και το πλούσιο σισιτιο?

Άθεος

Όσοι κράζουν, απορώ εάν θα έλεγαν τα ίδια σε περικοπές ιδιωτικών υπαλλήλων.. Αλλα ναι, η κατσίκα του γείτονα.. όταν πλέον ο δ.υ είναι πιο χαμηλόμισθος από πολλούς ιδιωτικούς.. αλλα το παραμύθι καλά κρατεί. Όταν δεν ψωνίζουν από το μαγαζί σας, μην γκρινιάζετε όμως.. απόδειξη κόψατε αλήθεια; Ε λοιπόν μη χάνετε το δάσος βλέποντας το δέντρο..

Εχει

Κριθει οριστικα στο ΣτΕ το θεμα επιστροφης δωρων στο δημοσιο τομεα . Καληνυχτα .

Bp

Και κλαμα ο σταικουγας!

τροχανας

μπουρδες του καθε τυχαρπαστου Ειρηνοδικη....θα καθορισουν την οικονομικη πορεια της χωρας και οι Ειρηνοδικες τωρα, όλοι Ναπολέοντες-Δικαστες

Αγύριγο κεφάλι

ΟΡΘΗ η Δικαστική Απόφαση!______Τα ΔΩΡΑ υπαλλήλων και συνταξιούχων ΠΡΕΠΕΙ να ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝΕ!_______Τελείωσε η ΚΡΙΣΗ!________Τέρμα οι κακομοιριές του Κράτους!________Έφυγε η Οικονομική ΚΡΙΣΗ!____"Ψόφησε το ΒΟΔΙ μας, πάει η ...ΣΕΜΠΡΙΑ μας"!.._______"Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του" πλέον!..

ΛοΛ

πείτε μας, μόνον, τι ώρα θα τα πάρουν ! λολ καμία σωτηρία, για τη βενεζουέλα των βαλκανίων...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης