Αντικαπνιστικός νόμος: Ξεκίνησαν οι έλεγχοι και από αστυνομικούς στην Αθήνα

antikapnistikos_ar

Οι πρώτοι έλεγχοι έγιναν το βράδυ του Σαββάτου και τα ξημερώματα της Κυριακής - Σε πρώτη φάση έγιναν συστάσεις σύμφωνα με τον διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας - Τι προβλέπει ο νέος αντικαπνιστικός νόμος

Από το κέντρο της Αθήνας ξεκίνησαν οι έλεγχοι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης.

Στους ελέγχους, σύμφωνα με τον κ. Μπίνη, συμμετείχαν ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σε συνεργασία με αστυνομικούς.

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έγιναν συστάσεις για την εφαρμογή του νόμου ενώ ο κ. Μπίνης σημειώνει ότι «το επόμενο διάστημα θα εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ελέγχων που θα υλοποιηθεί από μικτά κλιμάκια των συναρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή του νόμου, η προστασία της δημόσιας υγείας και η ισότιμη λειτουργία των επιχειρήσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών διατάξεων».

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή προβλέπει τα εξής:

- Καταργείται η δυνατότητα δημιουργίας χώρων καπνιζόντων οι οποίοι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το ½ του συνολικού εμβαδού του καταστήματος, στα καζίνο και στα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική εμβαδού άνω των 300 τμ καθώς και στα καταστήματα όπου νομίμως διεξάγονται τυχερά παίγνια, με ταυτόχρονη κατάργηση και του προβλεπόμενου ετήσιου τέλους ύψους 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για την δημιουργία των χώρων αυτών

- Επεκτείνεται η απαγόρευση κατανάλωσης προϊόντων καπνού που ισχύει για τους κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων, και στους υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων. Για κάθε παράβαση της τροποποιούμενης ρύθμισης προβλέπεται επιβολή προστίμου ύψους 200 ευρώ στους παρανόμως καπνίζοντες, από 50 ευρώ που ισχύει και 500 ευρώ τους υπεύθυνους διαχείρισης των παραπάνω χώρων

- Μετατίθεται η έναρξη εφαρμογής των υφιστάμενων διατάξεων σχετικά με την κυκλοφορία των ηλεκτρονικών τσιγάρων και περιεκτών επαναπλήρωσης με μη νικοτινούχο υγρό, την απαγόρευση της κυκλοφορίας στην αγορά του καπνού μάσησης, του καπνού που λαμβάνεται από την μύτη και των υποκατάστατων καπνού.

Η ανακοίνωση του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας έχει ως εξής:

«Ο εθνικός στόχος για τη μείωση του καπνίσματος βρίσκει, όπως καταγράφεται σε σχετικές έρευνες, σύμφωνη τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, η οποία αναμένει απτά δείγματα της βούλησης της πολιτείας για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων. Στο πλαίσιο αυτό, κλιμάκιο Επιθεωρητών-Ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σε συνεργασία με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου, 26.10.2019, και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, 27.10.2019, έλεγχους συμμόρφωσης με τις κείμενες διατάξεις περί προστασίας από προϊόντα καπνού, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της Αθήνας, προβαίνοντας σε συστάσεις για την ορθή εφαρμογή των απαιτήσεων του εν λόγω θεσμικού πλαισίου. Το επόμενο διάστημα θα εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ελέγχων που θα υλοποιηθεί από μικτά κλιμάκια των συναρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή του νόμου, η προστασία της δημόσιας υγείας και η ισότιμη λειτουργία των επιχειρήσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών διατάξεων».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (194)

Τι να πεις..

Μα δεν ντρέπεστε μωρέ λίγο να κάνετε τόσο σαματά γιά το κάπνισμα. Τόσο παρθενοπιπίτσες είστε πιά ? Μακάρι να δείχνατε τόσο ζήλο για την ηθική και την αγάπη, την απόλυτη ηθική και αγάπη εννοώ χωρίς εαν και εφόσον. Όλο ιστορία είστε χωρις ουσία. Οσο δικαιούμε να κάτσω εγώ στην καφετέρια και να καπνίσω πίνοντας τον καφέ μου το ίδιο ακριβώς δικαίωμα έχεις και εσυ και μην καπνίσεις. Με τα τεράστια ποσά που εισπράτουν οι κυβερνήσεις απο τα τσιγάρα ας παρέχουν δωρεάν εξοπλισμό εξαερισμού στα καταστήματα ώστε να μην ενοχλήστε και αυτό μέχρι να ανακαλύψετε λίγο ποιό κάτω κάτι άλλο να σας ενοχλεί. Σταματήστε να έχετε τόσο μίζερη σκέψη και υποχονδρίαση.

@

1/ το «παρθενοπίπιτσα» λίγο ασεβές προς τους συνομιλητές σου, δεν νομίζεις;;;; 2/ το «δικαιούμαι» γράφεται με «αι» και όχι «δικαιουμε». Απολυτήριο δημοτικού δύσκολα πήραμε μάλλον... 3/ ο εξαερισμός δεν είναι λύση. Αν ήταν θα το είχαν εφαρμόσει όλες οι άλλες χώρες του κόσμου που έχουν απαγορέψει το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους 4/ οσο και να χτυπιέσαι η Ελλάδα θα γίνει κανονική χώρα και εσυ θα αποκτήσεις κανονικές συμπεριφορές

Αμαν

Έχει και ένα υπερ-μειονεκτημα αυτο ο νομος... ΟΤΑΝ είχε εφαρμοστει για λιγους μηνες επι Γιωργάκη, οι δημοσιοι υπάλληλοι άφηναν το πόστο τους κάθε λίγο να πάνε για τσιγάρο. Οι ουρές σε εφορίες, ΙΚΑ, ΚΕΠ κλπ αυξάνονταν τόσο πολύ που ευχόσουν να καταργηθεί ο νόμος... ΕΛΛΑΣ!

Λυπάμαι

Αυτό που είδα μέσα στα σχόλια είναι την μεγάλη κακία αυτών που αυτοαποκαλούνται αντικαπνιστές. Κύριοι, μπορεί να πιστεύεται ότι έχετε καθαρά πνευμόνια αλλά οι σκέψεις σας είναι πολύ βρώμικες και βλαβερές.

@λυπαμαι

Ίσως να έχεις δίκιο για μερικά σχόλια, αλλά τα περισσότερα απλά θέλουν να πείσουν ορισμένους ότι στη δημοκρατία δεν έχεις δικαίωμα να κανείς κάτι που βλάπτει τον διπλανό σου. Δεν μπορείς να τον ληστέψεις. Δεν μπορείς να τον δείρεις. Δεν μπορείς να βρωμίσεις τον αέρα που αναπνέει με καρκινογόνες ουσίες ούτε καν με βρωμερά αέρια ακόμα και αν δεν ήταν καρκινογόνα. Για αυτό άλλωστε και όλες οι ανεπτυγμένες χώρες αλλά και οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες έχουν απαγορέψει το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, σε χώρους αθλητισμού (ακόμα και ανοιχτούς), ακόμα και σε πάρκα και παραλίες (σε ορισμενες πολιτείες στην Αμερική). Θα σου θυμίσου ότι ακόμα και στην Ελλάδα, το 2004 στους Ολυμπιακούς κανείς δεν άναβε τσιγάρο στο ΟΑΚΑ και κάνα δυο που πήγανε να το κάνουνε τους κραξανε άλλοι Έλληνες θεατές και τα σβήσανε. Το 2004. Και τώρα καθόμαστε το 2019 και συζηταμε τα αυτονόητα. Τι να πει κανείς;;

AT

Εκτός του οτι ειναι τριτοκοσμικό να επιτρεπεται το κάπνισμα πρέπει με κάποιο τρόπο να σταματήσει ο εθισμός όλων μας στην ανομία. Η ανομία δίνει μία προσωρινή ατομική ικανοποίηση αλλά δυστυχώς με αυτό το τρόπο συλλογικά βουλιάζουμε και είμαστε σιγουρα χαμένοι.

Wickford

Διάβασα όλα τα σχόλια. Νεοέλληνες είστε απλώς ηλίθιοι. Εντελώς ηλίθιοι. Ίσως χειρότεροι κι από όλους τους λαούς της Αφρικής. Κι από Πακιστάν, Ινδία. Εννοείται χειρότεροι κι από Τούρκους. Βρε ηλίθιε νεοελληναρα. Σε όλη τη Γη εφαρμόζεται αυτός ο νόμος. Όλη η Γη έχει άδικο, αλλά ο εσύ όχι; Αν θες να πεθάνεις από καρκίνο, που θα πεθάνεις σύντομα, σήκωσε τα χοντρά οπίσθια σου και κάπνισε έξω. Και το επιχείρημα περί τζίρου σε μαγαζιά ή περί δημοκρατίας, δείχνει ότι είσαι απλά, ο ηλιθιοτερος σε όλο το πλανήτη. Απλώς,δεν υπάρχει κράτος. Αλλιώς, θα το είχες βουλώσει ήδη.

Duff McKagan

Ποια γη ρε ανενημέρωτε; Μάθε τι ισχύει σε Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Κύπρο. Σε αυτές τις χώρες έχουν ξεχωριστούς χώρους και ξεχωριστά μαγαζιά για καπνιστές και μη καπνιστές. Ενημερωθείτε λίγο πριν ξεκινήσετε να μας λέτε ότι στο εξωτερικό καπνίζουν μόνο στο δρόμο. Την αντικαπνιστική προπαγάνδα σας εκεί που σας παίρνει και εκεί που χάφτουν αυτά που τους λέτε.

Ολυμπος

Κοιτάξτε να φυλάτε τα σύνορα και να διώξετε τους μουσουλμάνους λαθροεισβολεις και αφήστε τα καραγκιοζλικια με τα, τσιγάρα. Κύριε Μητσοτάκη, αλλά έλεγες. Σύριζα Β, έχεις γίνει.

@

1/ μια κυβέρνηση μπορεί να κάνει πάνω από ένα πράγμα ταυτόχρονα. 2/ το θέμα του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους ήταν στο προγραμμα της ΝΔ. Γιατί λες «αλλά μας έλεγες;» Τα ίδια μας ελεγε. 3/ το θέμα αυτό είναι προτεραιότητα γιατί αφορά την υγεία του λαού. Όπως πχ όταν ανακαλύψαμε ότι οι ζώνες σώζουν ζωές και είχαν βγει όλοι οι τροχονόμοι και κόβανε κλήσεις αν δεν φορούσες (ή αν το αυτοκίνητο σου δεν είχε καν ζώνες ασφαλείας). Τότε μάλιστα θυμάμαι πολλούς που λέγανε ότι η ζώνη είναι κακή γιατί σε περίπτωση φωτιάς ή πτώσης με το αυτοκίνητο στην θάλασσα δεν θα μπορέσεις να βγεις. Όπως γελάμε σήμερα με εκείνα τα επιχειρήματα, έτσι θα έπρεπε να γελάμε με ορισμένα επιχειρήματα εδώ μέσα για το αν κάνει καλά ή όχι η κυβέρνηση σχετικά με το κάπνισμα.

Καθαρίστε

πρώτα το νερό και τον αέρα και τα τρόφιμα από τα καρκινογόνα συντηρητικά

@

1/ μια κυβέρνηση πρέπει να μπορεί να κάνει πάνω από 1 πράγμα ταυτόχρονα. 2/ το θέματα που θέτεις αντιμετωπίζονται. Για σύγκρινε τον αέρα και τις θάλασσες του 1985 με σήμερα. Η Αθήνα δεν έχει πια νέφος και ο κόσμος μπορεί να κάνει μπάνιο στις παραλίες του Σαρωνικου. Ο Θερμαϊκος δεν βρωμάει πια και το νερό δεν είναι πια καφέ. Στα τρόφιμα ακολουθούμε τις προδιαγραφές της ΕΕ. 3/ το θέμα του καπνίσματος είναι η ντροπή της Ελλάδας. Είναι κακό για τον τουρισμό. Είναι κακό για την υγεία.

Ana

Όλοι αυτοί οι ψευτόμαγκες θεριακλήδες, θα είναι οι πρώτοι που θα το σβήνουν στη θέα των αστυνόμων! Ο νόμος θα ισχύσει θέλετε δεν θέλετε! Σπίτι σας κάντε ό,τι θέλετε, σε δημόσιο χώρο όμως, θα συμμορφώνεστε! Και κόψτε τις δικαιολογίες ότι θα κλείσουν τα μαγαζια! Ξέρετε πόσοι μη καπνιστές δεν βγαίνουμε επειδή ξέρουμε ότι θα βρωμαμε σαν τασάκια μετά; Στο μεταξύ όλοι κλαίγονται για τους χαμηλούς μισθούς, ότι δεν τους φτάνουν τα λεφτά και αφήνουν απλήρωτα δάνεια και λογαριασμούς, το τσιγαράκι όμως δεν το κόβουν εε; Μάλλον τα δικά τους πακέτα φυτρώνουν σε αυλές, δεν εξηγείται αλλιώς!

Να κοψετε πρόστιμα

Στους περιπτεράδες που πουλάνε είδη καπνού σε δεκατετράχρονα ενώ ουσιαστικά δεν έχουν κέρδος από τη πώληση καπνού. Ηθελημένο έγκλημα.

Σώτος

Σε Κομοτηνή ο ιδιοκτήτης παρακαλεί κυρία που έσυρε τον χορό της επανάστασης να το πετάξει.Η κυρία ανθίσταται κ σε μισή ώρα είχε ανάψει τρία φυσώντας τα πάνω μας.Σε μια ώρα παίρνοντας το καλό παράδειγμα είχε ντουμανιασει ο τόπος.Αμεσοι έλεγχοι με πρόστιμα κ σε επαρχία αλλιώς θα μείνει κ ο τρίτος νόμος στα χαρτιά κ θα γελοιοποιηθουν ξανά χώρα κ πρωθυπουργοί.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης