Joker: Νόμος που «υποτίθεται ότι αναθεωρείται από το 2014» προκάλεσε το πρόβλημα με τους ελέγχους

jocker_ar

Το υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη διατάξει ειδική ΕΔΕ Τι ακριβώς έγινε στους δυο κινηματογράφους και τι προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις Οι έλεγχοι προκάλεσαν και πολιτική κόντρα ανάμεσα σε Χρυσοχοΐδη-Τσίπρα

Τη στιγμή που όλοι αναρωτιούνται ποιοι ακριβώς είναι οι υπεύθυνοι για τα ατυχή συμβάντα κατά την προβολή της ταινίας Τζόκερ η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη κάνει λόγο για “υπέρβαση αρμοδιοτήτων” εκ μέρους συγκεκριμένων υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ, ενώ το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δείχνει ξεκάθαρα προς τη Μπουμπουλίνας υποστηρίζοντας πως το υπ. Πολιτισμού είναι καθ' ύλην αρμόδιο αφού δίνει την εντολή για τη διενέργεια ελέγχων.

Χωρίς να αρνείται τη δυνατότητα άσκησης ελέγχου “που ωστόσο δεν έχει ζητηθεί εδώ και 15 χρόνια” όπως είπε η Υπουργός Πολιτισμού με τη σειρά της επισημαίνει πως θα “μπορούσε να ασκηθεί με άλλον τρόπο”. Τα βέλη εξαπολύονται και προς την πλευρά της αντιπολίτευσης με την Υπουργό να δηλώνει πως “είναι τουλάχιστον ατυχής η επιχείρηση από την Αξιωματική Αντιπολίτευση να πολιτικοποιήσει το θέμα και να αναφερθεί σε σκοτεινές εποχές”.

Έντονη ήταν η απάντηση και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον Αλέξη Τσίπρα για το επικριτικό σχόλιο του πρώην πρωθυπουργού με ένα κολάζ που δείχνει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να κυνηγά τον Joker, κάνοντας λόγο για αισθητική και πολιτική ρηχότητα. «Τη δολοφονία χαρακτήρων, ανάμεσα σε άλλα, καταδικάζει η ταινία. Την είδε και πάλι δεν κατάλαβε ο Α.Τσίπρας», σχολίασε.Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Μενδώνη απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού χτες το μεσημέρι: “Ομολογώ ότι με ενοχλεί η εικόνα να δημιουργούνται προβλήματα από δυνάμεις καταστολής, σε ανήλικα παιδιά και στις οικογένειές τους” για να διευκρινίσει πως όντως δυο υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού “υπερέβησαν το όριο των αρμοδιοτήτων τους. Έλεγχος δεν σημαίνει ότι αυτομάτως φωνάζεις δυνάμεις καταστολής. Έχουν δικαίωμα να ελέγξουν, ο έλεγχος μπορεί να είναι σε πάρα πολλά επίπεδα. Μπορούν να ελέγξουν, για παράδειγμα, τον αιθουσάρχη, αν πραγματικά ζητάει ταυτότητες για την είσοδο ανηλίκων μέσα στην αίθουσα. Από τη διαδικασία αυτή, μέχρι τη διαδικασία του καλώ δυνάμεις καταστολής, αυτό απέχει πάρα πολύ”.

Αφήνοντας να εννοηθεί ότι η υπέρβαση καθήκοντος δεν αφορούσε μόνο τις αρμόδιες υπαλλήλους αλλά και τους αστυνομικούς που έδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο ως προς τη διενέργεια των ελέγχων, υποστήριξε ότι επικοινώνησε αργά το βράδυ της Κυριακής με τον Υπουργό κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη ο οποίος όντως της επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για δυο υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού δίνοντας μάλιστα τα ονόματά τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά η Υπουργός: “Πράγματι οι δύο κυρίες ήταν, είναι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες εκτός από υπάλληλοι του Υπουργείου είναι και μέλη Α’ βάθμιας Γνωμοδοτικής Επιτροπής η οποία παρέχει γνώμη για την κατάταξη των κινηματογραφικών έργων. Αυτό σημαίνει ότι το Υπουργείο Πολιτισμού διαθέτει τέσσερις επιτροπές, οι οποίες γνωμοδοτούν για το αν μία ταινία είναι κατάλληλη για όλους, για το αν μία ταινία είναι κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 12 ετών, αν μία ταινία είναι κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 15 ετών και αν είναι ακατάλληλη για ανηλίκους. Οι δύο λοιπόν αυτές υπάλληλοι είναι μέλη της Α’ βάθμιας Γνωμοδοτικής Επιτροπής, η οποία επιτροπή ανάμεσα στα άλλα, έχει δυνατότητα άσκησης, μάλλον έχει δυνατότητα εισόδου ελευθέρως με βάση ένα ειδικό δελτίο εισόδου, σε χώρους δημοσίων θεαμάτων και ακροαμάτων για άσκηση ελέγχου αποκλειστικώς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους”.

Πρόκειται για έναν προβληματικό νόμο που η τελευταία του αναθεώρηση υπόκειται στον μεγάλο νόμο για τον κινηματογράφο του 2010, ο οποίος, όπως υποστηρίζει η Υπουργός Πολιτισμού, είναι προβληματικός και πρέπει να αλλάξει επιμένοντας πως “το συγκεκριμένο εδάφιο υποτίθεται ότι αναθεωρείται από το 2014” και αφορά τον τρόπο διενέργειας των ελέγχων, της έκδοσης δελτίων εισόδων κλπ. Όπως όμως τόνισε: “Έλεγχος δεν σημαίνει ότι αυτομάτως φωνάζεις δυνάμεις καταστολής. Έχουν δικαίωμα να ελέγξουν, ο έλεγχος μπορεί να είναι σε πάρα πολλά επίπεδα. Μπορούν να ελέγξουν, για παράδειγμα, τον αιθουσάρχη, αν πραγματικά ζητάει ταυτότητες για την είσοδο ανηλίκων μέσα στην αίθουσα. Από τη διαδικασία αυτή μέχρι τη διαδικασία του "καλώ δυνάμεις καταστολής", αυτό απέχει πάρα πολύ”.

Τι έγινε στους δυο κινηματογράφους-Γιατί οι υπάλληλοι λειτούργησαν αυθαίρετα

Όλα ξεκίνησαν, τουλάχιστον σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Σάββατο, το απόγευμα στο εμπορικό κέντρο Mall στο Μαρούσι και το ίδιο ή σχεδόν παρόμοιο σκηνικό επαναλήφθηκε την επόμενη μέρα στο “ΑΕΛΛΩ” στην Κυψέλη όταν δυο γυναίκες επικοινώνησαν με την Άμεσο Δράση λέγοντας πως η Αστυνομία πρέπει να παρέμβει για να εφαρμοστούν τα νόμιμα επιμένοντας ότι ενεργούν εκ μέρους του Υπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με την κατάθεση της μιας υπαλλήλου είχε ενημερωθεί ήδη εισαγγελέας ο οποίος έδωσε και την τελική εντολή να διενεργηθούν οι έλεγχοι. Αστυνομικοί μετέβησαν στα σημεία και μπήκαν στην αίθουσα την ώρα της προβολής αναζητώντας ασυνόδευτους ανηλίκους, οι οποίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο τμήμα.

Γονείς καταγγέλλουν ότι τα παιδιά στους κινηματογράφους τρομοκρατήθηκαν και ότι μάλιστα ζητήθηκε κάποια από αυτά -τουλάχιστον σύμφωνα με δήλωσε γονέα σε ραδιοφωνικό σταθμό- να μεταφερθoύν σε κλούβα. Ύστερα από ανακρίσεις οι ανήλικοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Και οι δυο υπάλληλοι στην κατάθεσή τους επέμεναν ότι είχαν εντολή για να διενεργήσουν τους ελέγχους αλλά ότι δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν με κάποιον αρμόδιο στο κινητό. Ωστόσο η μια υπάλληλος κατέθεσε στην Αστυνομία ότι δεν κινήθηκε αυθαίρετα αλλά ότι είχε την έγκριση της διευθύντριας της κ. Μαργαρίτας Αλεξομανωλάκη, χωρίς ωστόσο να διευκρινήσει τον ακριβή τρόπο.

Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής αναφέρεται: «Χθες (Κυριακή, 20-10-2019) και προχθές (Σάββατο, 19-10-2019), μετά από καταγγελίες υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για παρουσία ανηλίκων σε κινηματογραφικές αίθουσες σε Μαρούσι και Κυψέλη, όπου προβαλλόταν ταινία που έχει χαρακτηριστεί ως ακατάλληλη για ανηλίκους, αστυνομικοί από τα Αστυνομικά Τμήματα Αμαρουσίου και Πατησίων αντίστοιχα, μετέβησαν στους κινηματογράφους και επελήφθησαν των καταγγελιών. Αναφορές για παρουσία αστυνομικών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.), δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα».

Ποιοι έδωσαν ή δεν έδωσαν την εντολή - Ποιοι είναι οι καθ'ύλην αρμόδιοι

Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιοι για να δώσουν την εντολή είναι οι καθ'ύλην υπεύθυνοι δηλαδή η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ο Γενικός Γρραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Γενικός Διευθυντής κ. Μάριος Κωστάκης, η Τομεάρχης Παραστατικών Τεχνών κ. Μαργαρίτα Αλεξομανωλάκη, οι οποίοι όλοι με τη σειρά τους δηλώνουν άγνοια του γεγονότος. Η Υπουργός Πολιτισμού επέμεινε ιδιαίτερα στο όνομα της κ. Αλεξομανωλάκη λέγοντας πως “διενεργείται ΕΔΕ για να διαπιστωθεί κατά πόσο ήταν ενήμερη για τις κινήσεις τους” με την οποία συναντήθηκε ο κ. Γιατρομανωλάκης αλλά υποστήριξε ότι η ίδια δήλωσε άγνοια. Η κ. Μενδώνη, με τη σειρά της , θεωρεί αψυχολόγητη την αυθαίρετη κίνηση των υπαλλήλων επιμένοντας πως “μόνο ένας ψυχολόγος μπορεί να την εξηγήσει” και όλοι μένουν να απορούν πώς γίνεται κανείς να προβαίνει σε τέτοια πράξη χωρίς ανάλογη εντολή!

Ανταγωνιστική εταιρεία διανομής έκανε την καταγγελία!

Πάντως στο μεγάλο ερώτημα του ποιος έκανε την αρχική καταγγελία αναγκάζοντας τις δυο υπαλλήλους να προβούν σε ελέγχους ο αρμόδιος διευθυντής κ. Κωστάκης υποστήριξε πως προηγήθηκε τηλεφώνημα από άνθρωπο ανταγωνιστικής εταιρείας διανομής. Μένει να εξεταστεί κατά πόσον το τηλεφώνημα έγινε για να προκληθεί πρόβλημα στην προβολή της ταινίας ή αν υπήρξαν οικονομικά κίνητρα πίσω από την πράξη των υπαλλήλων. Ωστόσο, όποια και αν είναι οι λόγοι της αψυχολόγητης αυτής πράξης, που θα αποκαλυφθούν από την ΕΔΕ, αυτό που προξενεί απορία, σύμφωνα με τα λεχθέντα της κ. Υπουργού είναι προς τι ο υπερβάλλων ζήλος. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά είναι η πρώτη φορά που ασκείται αυτός ο τρόπος ελέγχου και ακολουθείται αυτή η διαδικασία καθώς εδώ και 15 χρόνια κάτι τέτοιο δεν έχει ζητηθεί για καμία άλλη ταινία. Όσο για τα δελτία εισόδου που επιτρέπουν στις υπαλλήλους την είσοδο στις αίθουσες για έλεγχο η κ. Μενδώνη τόνισε πως “δεν είναι στιγμιαία, έχουν συγκεκριμένη διάρκεια και αφορούν όλες τις αίθουσες”. Η συνέχεια, όλα δείχνουν, πως δεν θα παιχτεί στις οθόνες αλλά στα κλειστά γραφεία των αρμόδιων Υπουργείων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (32)

DAF

Όλοι οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Αν οι νόμοι δεν είναι σωστοί πρέπει να αλλάζουν. Όσο για την Αστυνομία, δεν υπάρχει θέμα τι να πρωτοκάνουμε... Οι αστυνομικοί κυκλοφορούν και εφαρμόζουν το νόμο. Όχι επιλεκτικά, όχι δεν έπιασα το μηχανάκι στο πεζοδρόμιο δίπλα μου, γιατί πήγαινα να παραδώσω μια κλήση σε μάρτυρα. Τότε μόνο δεν θα χρειάζονται χιλιάδες νέοι αστυνομικοί, όταν όλοι τους δουλεύουν σε όλη τη διάρκεια της β'αρδιάς τους.

Lakamades syrizaioi

Βγήκε ο λαϊκιστής Αλ6ς να μας πει ότι αυτά δεν γίνονταν ούτε στη δεκαετία του '50... Ποιος???? Ο πρωθυπουργός που έκανε προληπτικές προσαγωγές σε πολίτες μαζί με τα παιδιά τους για να μην τους κράζουν... 😂😂😂😂 Α ρε Ελλαδαρα! Καλά έλεγε κάποιος ηθοποιός ότι "στην Ελλάδα κάθε θέμα κράτα όσο θέλουν οι ειδήσεις των 8"!

είναι λάθος αυτό που έγινε.

Σήμανση 18+ η ταινία και βάζουν ανήλικους μέσα (δεν είναι η πρώτη φορά και συνέχεια το κάνουν) και γι'αυτό φταίνε αυτοί που κόβουν τα εισιτήρια χωρίς να ζητήσουν ταυτότητες και να κάνουν έλεγχο και να απαγορέψουν τους ανήλικους την είσοδο. Ένα πρόστιμο στο γκισέ θέλει επειδή επέτρεψε να μπουν ανήλικοι μέσα. Πέρα από όλο αυτόν τον ντόρο που γίνεται οι ανήλικοι βλέπουν μέσω ίντερνετ θρίλερ/τρόμου ταινίες όταν βγαίνουν μετά τις αίθουσες. Λύσεις βρίσκουν και οπότε ότι και να γίνει χαμένο πάει. Καταγγελία έπρεπε να γίνει στο γκισέ η στον ταξιθέτη και να πάει να βγάλει τα ανήλικα με ήρεμο τρόπο και όχι να καλείς αστυνομία σαν το 30 η δεν ξέρω εγώ πότε ήταν. Οι υπάλληλοι απλά έτσι τους την κάρφωσε με που είδαν τα ανήλικα και έδρασαν όπως έδρασαν.

ΚΟΠΡΙΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Πανε και πληρωνουν εισητηριο για να δουν εναν κινηματογραφικο ψυχοπαθη οταν μπορουν εντελως δωρεαν να δουν στο youtube την Ζωη στην επιτροπη της Βουλης για το "επαχθες και επονειδιστο χρεος" και τον Γιανη με τη δημιουργικη ασαφεια, τα perpetuals bonds και τα iou's ...

Η τέχνη

Η τέχνη δεν είναι ποτέ επικίνδυνη. Επικίνδυνοι είναι αυτοί που την χρησιμοποιούν φορώντας τον νομοθετικό ή εκτελεστικό μανδύα. Ντρέπομαι για τη χώρα μου, σκέφτομαι τα παιδιά της και με πιάνει ένας κόμπος στο λαιμό

@@

η ηλικία του θεατή προσδιορίζει το νοητικό υπόβαθρο κατανόησης των μηνυμάτων της τέχνης και ισχύει σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Τέτοια αφοριστικά σχόλια δηλώνουν ημιμάθεια το λιγότερο.

ξυστο

αλλη δουλεια δεν εχουμε, το joker μας μαρανε. Βρε βρειτε τιποτα αλλο να γραψετε απο τετοιες παπαριες.

Κοράκι

Το ΥΠΠΟ είναι βιλαέτι Κουμμουνιστικό , που εμποδίζει κάθε ανάπτυξη και οι περισσότεροι εκεί μέσα το βλέπουν τσιφλίκι του μπαμπά !!! Εξηγούμαι : Σκεφτείτε τι έχουν κάνει και πόσες καθυστερήσεις έχουν προκαλέσει στα project Ελληνικού , Πειραιά και δείτε σε τι κατάσταση βρίσκονται το φιλέτο της Αττικής Ριβιέρας κ’ ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της ΕΕ κ’ κόμβος για τα ομορφότερα νησιά του κόσμου !!!!! Μια λοιπόν τέτοια θείτσα έκανε την καταγγελία στον εν διαστάσει σύζυγο που πήγε το ανήλικο στον Joker χωρίς την έγκριση της !!!! «Κόφτε τους ρε τον τσαμπουκά ! Αυτοί είναι χειρότεροι αντι-ήρωες ! Αυτοί κρατάνε την Χώρα στον Μεσαίωνα! Αλλάξτε επιτέλους νόμους . Οι ενδείξεις όπως στην TV ενδεικτικές , οποίος θέλει τα βλέπει , όπως στην TV κ’ διαδίκτυο ! Και επιτέλους κόψτε αρμοδιότητες στο ΥΠΠΟ , ακόμα κ’ σε θέματα αρχαιοτήτων να έχουν γνωμοδοτική δυνατότητα κ’οχι να μπορούν να διακόπτουν μια επένδυση ή τη αξιοποίηση της πόλης επ’ άπειρο ! Στην Πειραϊκή ακτή έχουν κλείσει μεγάλο μέρος της παραλίας με Συρματόπλεγμα από το 2008 , ενώ το Ελληνικό είναι σε άθλια κατάσταση και φοβάσαι να κυκλοφορήσεις από τότε που ήμουν κοράκι !

ΜΔ

Ως πατέρας πολύτεκνης οικογένειας,σχετικά συντηρητικών απόψεων,ψηφοφόρος της ΝΔ έχω να πω τα εξής: 1) κατάργηση των νόμων και επιτροπών για την σήμανση των κινηματογραφικών έργων. Γιατί; διότι δεν έχει νόημα. Μεγαλύτερη ζημιά κάνουν τα βιντεοπαιχνίδια. Όλοι μπορούν να βρουν ακατάλληλες ταινίες, τραγούδια κτλ. Αλλά και βιβλία και περιοδικά κτλ. 2)Τι πρέπει να γίνει; Δυστυχώς, κανείς δεν μπορεί να κάνει την δουλειά των γονέων. Εμείς οι γονείς είμαστε υπεύθυνοι για την παιδεία,τις αρχές,τους τρόπους και τις συνήθειες των τέκνων μας. Και μια συμβουλή (όποιος θέλει να ακούσει ας ακούσει): κανείς δεν έχασε από την αυστηρή διαπαιδαγώγηση των τέκνων του, (παρμένο από την θεωρία,την εμπειρία και τα βιβλία). Είναι ένα άθλημα δύσκολο, συνεχές και ψυχοφθόρο•αλλά το μόνο που έχει αγαθά (sic) αποτελέσματα.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ, ΜΙΧΑΛΗ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΥΛΛΑΒΟΥΝ ΤΟΝ ΓΙΟ ΣΟΥ?

Κόναν

Τι τρελή διαφήμιση πέφτει στον Τζόκερ ; Ένα δευτεροκλασάτο αντιήρωα της Μάρβελ κόμικς , από τον Μπάτμαν !!! Έχει παιχτεί από τόσους μεγάλους ηθοποιούς και τώρα πάνε να μας τον κάνουν κλύσμα με ένα επίσης αμφιλεγόμενο ηθοποιό του Χόλυγουντ ! Ποιάνουν τα κόμικ της Μάρβελ και πληρώνουν μέχρι για Όσκαρ !!! Στα δικά μας, σε νόμο ανενεργό «Ακατάλληλο δι ανήλικους» στηρίχθηκε υπάλληλος του ΥΠΠΟ , για να πλήξει τον εν διαστάσει σύζυγο που είχε πάει τον ανήλικο γιό και έγινε της παλαβής και «το χρησιμοποίησε και η σοβαρή αντιπολίτευση» Τσίπρα ! Ρε αφού είστε τόσο δημοκράτες 5χρονια γιατί δεν αλλάξατε τον νόμο ;;; Τον πλούτο της χώρας 99 χρόνια ξεπουλήσατε ! CAPITAL CONTROL κάνατε και μας είχατε στις ουρές για 20κ’30€ στα ΑΤΜ ! Λαθρομετανάστες κ’ εγκληματίες μας γεμίσατε και δεν τολμάει να βγεί γέρος από το σπίτι μετά τη Δύση του Ηλίου ! Τη Μακεδονία την ξεπουλήσατε ! Και Θεός ξέρει τι συμφωνίες κάνατε για Αιγαίο κ’ Κύπρο κάτω από το τραπέζι κ’ μας πάει @αμ@ντας ο Ερντογάν !!! Και βγαίνεις Τσίπρα λαμόγιο κ’ κανείς Αντιπολίτευση για τον JOKER , @α@ώ τον Joker και σου δίνουν κ’ βήμα αντί για τομάτες κ’ έχεις κ’ακροατήριο τύπου ΠΟΕ - ΟΤΑ , που μας έχει γεμίσει Σκουπίδια επειδή βγήκε Κυβέρνηση που δεν θέλει Προσλήψεις ημετέρων (βλέπε Νοτοπούλου Θεσσαλονίκη), αλλά εργαζόμενων που θα σέβονται το χρήμα των δημοτών !!!

Κόναν ο βάρβαρος

Της DC είναι οι Batman και Joker, όχι της Marvel.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης