Joker: Τι προκάλεσε τους ελέγχους της αστυνομίας σε κινηματογράφους

tzoker_ar

Μενδώνη: Δεν πήραν καμία εντολή οι δύο υπάλληλοι του υπ. Πολιτισμού που έκαναν την καταγγελία, δεν είχαν αρμοδιότητα να ζητήσουν παρέμβαση της αστυνομίας, δεν μπορεί κανείς να δημιουργεί τέτοιο κοινωνικό ζήτημα επικαλούμενος την υπαλληλική του ιδιότητα - ΓΓ Ειδικών Φρουρών στον ΘΕΜΑ 104,6: Ο νόμος που επικαλέστηκαν είναι του 1937

Μεγάλη έκταση, ακόμη και σε επίπεδο πολιτικής εκμετάλλευσης έχει λάβει η υπόθεση των ελέγχων από αστυνομικούς σε κινηματογραφικές αίθουσες που προβάλλεται η ταινία «Τζόκερ». Σύμφωνα με αναφορές, αστυνομικές δυνάμεις έλαβαν εντολή να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε αίθουσες για την παρουσία ανηλίκων, καθώς η συγκεκριμένη -κατά τα άλλα- κινηματογραφική επιτυχία, εμπεριέχει σκηνές που έχουν κριθεί απαγορευτικές για ανήλικους κάτω των 18 ετών.

Στη μία περίπτωση υπήρξε εντολή του εισαγγελέα για έλεγχο, μετά από καταγγελίες άλλων θεατών (και συγκεκριμένα δύο γυναικών υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού) στην κινηματογραφική αίθουσα και στη δεύτερη περίπτωση, σύμφωνα με ανάρτηση στα social media και αναφορές από αυτόπτες μάρτυρες, το θέμα αφορούσε ενδοοικογενειακές διαφορές, καθώς η μητέρα του παιδιού δεν είχε δώσει τη συγκατάθεσή της, προκειμένου το παιδί να παρακολουθήσει με τον πατέρα τη συγκεκριμένη ταινία.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξήγησε ότι η ενέργεια των δύο υπαλλήλων του υπ. Πολιτισμού ήταν «ανοίκεια». «Δεν ρώτησαν ούτε ενημερώσαν την ιεραρχία του υπουργείου. Είναι υπάλληλοι του ΥΠΠΟ που κινήθηκαν αυτοβούλως και προφανώς χωρίς να έχουν πάρει καμία εντολή» είπε η κυρία Μενδώνη.

«Δεν ενημέρωσαν κανένα. Υπερέβησαν τις όποιες αρμοδιότητες είχαν και γι αυτό θα κινηθούν οι διαδικασίες του ποινικού κώδικα. Δεν είναι δυνατόν κανείς να δημιουργεί τέτοιο κοινωνικό πρόβλημα επικαλούμενος υπαλληλική ιδιότητα. Δεν είχαν καμία αρμοδιότητα καταστολής, δεν είχαν καμία αρμοδιότητα να καλέσουν την αστυνομία. Όλη η συμπεριοφρά τους ήταν υπερβάλλουσα των αρμοδιοτήτων τους. Λειτούργησαν αυθαιρέτως. Δεν μπορώ να καταλάβω τι ήταν αυτό που τις οδήγησε να ανεργήσουν έτσι» πρόσθεσε η κυρία Μενδώνη.

Όπως διευκρίνισε «οι δύο κυρίες ανήκουν στο προσωπικό της γενικής διεύθυνσης σύγχρονου πολιτισμού. Είναι μέλη επιτροπής που εξετάζει την καταλληλότητα των ταινιών. Η επιτροπή είναι γνωμοδοτική και αυτό που λέει το θεσμκό πλαίσιο είναι ότι έχουν δικαίωμα ελέγχου αποκλειστικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους δηλαδή στο γνωμοδοτικό τους ρόλο. Ο έλεγχος δεν σημαίνει καλώ την αστυνομία. Έλεγχος σημαίνει ότι ο αιθουσάρχης έχει την α ή β παράβαση ή συμπεριφορά».

«Καταδικάζω απερίφραστα την κίνησή τους» είπε η κυρία Μενδώνη και ανακοίνωσε ότι «θα λάβουμε όλα τα μέτρα για τον πειθαρχικό έλεγχο των συγκεκριμένων».

mendoni ant1


Πού έγιναν οι έλεγχοι

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη έφοδος της Αστυνομίας έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου σε σινεμά στο Mall στο Μαρούσι. Έπειτα από καταγγελία, η αστυνομία πήγε στο σινεμά και εκεί εντόπισε επτά ανηλίκους. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον υπεύθυνο των σινεμά, ο οποίος μεταφέρθηκε στο ΑΤ Αμαρουσίου. Εκεί σχηματίστηκε δικογραφία και κλήθηκαν και οι γονείς των παιδιών για να τα παραλάβουν. Στη συνέχεια, με προφορική εντολή εισαγγελέα, ο υπεύθυνος των σινεμά στο Mall αφεθηκε ελευθερος.

Ανάλογο σκηνικό έγινε και την Κυριακή στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ στην Κυψέλη. Σύμφωνα με ανάρτηση στο Διαδίκτυο:
58440
 

Όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο γενικός γραμματέας του σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, ο νόμος που εφαρμόστηκε είναι του 1937.

«Δεν μας άρεσε η εικόνα, εμείς θέλουμε τα παιδιά να αγαπάνε την αστυνομία» είπε ο κ. Μαυροειδάκος και επικαλούμενος την προσωπική του εμπειρία - καθώς είδε την ταινία μαζί με τον γιό του ηλικίας 15 ετών - σε άλλους κινηματογράφους η ταινία έχει σήμανση ακατάλληλη κάτω των 18 ετών και σε άλλους ακατάλληλη για τους κάτω των 15.

«Εμείς κάνουμε τεράστιο αγώνα για να φέρουμε τα παιδιά δίπλα μας. Εμείς θέλουμε να εξυπηρετούμε τους πολίτες μόνο σε ένα κόμμάτι, αυτό της εγκληματικότητας. Μας φορτώνουν με πάρεργα που είναι στα όρια του νόμου και της παρανομίας. Δεν θέλουμε να είμαστε σε αυτά
θέλουμε να υπηρετούμε τον πολιτη» κατέληξε ο κ. Μαυροειδάκος.

Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., η ενέργεια των αστυνομικών έγινε κατόπιν κλήσεων στην Άμεση Δράση και επώνυμων καταγγελιών από δύο γυναίκες που δήλωσαν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και είπαν ότι υπήρχαν ανήλικοι στους κινηματογράφους. Από την πλευρά του το υπουργείο Πολιτισμού διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει δώσει εντολή για τέτοιους ελέγχους και διέταξε έρευνα για να διευκρινιστεί τι έχει συμβεί.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συγκεκριμένος αξιωματικός, και στις δύο περιπτώσεις τηλεφώνησαν δύο διαφορετικές γυναίκες, προκειμένου να καταγγείλουν την είσοδο ανηλίκων στους κινηματογράφους, οι οποίες παρέμειναν στο σημείο και κατηύθυναν τους αστυνομικούς των τοπικών τμημάτων που πήγαν, ως όφειλαν, για να ελέγξουν την καταγγελία.

Πάντα με την υπόδειξη των δύο γυναικών, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους ανήλικους, τους οποίους, όπως προβλέπεται, παρέδωσαν στους γονείς τους, τους οποίους ειδοποίησαν να πάνε επιτόπου και στη συνέχεια οδήγησαν τους υπευθύνους στα αστυνομικά τμήματα.

Για τις υποθέσεις ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι εισαγγελείς, οι οποίοι θα αποφανθούν αν θα ασκηθούν διώξεις και με ποιες κατηγορίες. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα ο υπεύθυνος του κινηματογράφου στο Mall αφέθηκε ελεύθερος.

Ο ίδιος αξιωματικός τόνισε ότι οι αστυνομικοί που παρενέβησαν στους κινηματογράφους, έχουν κρατήσει τα πλήρη στοιχεία των γυναικών που προέβησαν στις καταγγελίες και τους υπέδειξαν τους ανηλίκους, τα οποία εφόσον ζητηθούν μπορούν να δοθούν στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να λυθεί οποιαδήποτε ζήτημα που έχει δημιουργηθεί.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διέψευσε κατηγορηματικά το βράδυ της Κυριακής την είδηση ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες. Δεδομένου ότι στην είδηση φέρεται ότι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσαν για την παρουσία ανηλίκων στις αίθουσες προβολής, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε εντολή να εξακριβωθεί εάν πράγματι οι φερόμενες πληροφορίες αληθεύουν, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου και σημειώνεται: Σε περίπτωση που εξακριβωθεί ότι οι καταγγέλλοντες είναι πράγματι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες.

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες. Δεδομένου ότι στην είδηση φέρεται ότι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσαν για την παρουσία ανηλίκων στις αίθουσες προβολής, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε εντολή να εξακριβωθεί εάν πράγματι οι φερόμενες πληροφορίες αληθεύουν. Σε περίπτωση που εξακριβωθεί ότι οι καταγγέλλοντες είναι πράγματι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες», σημειώνεται στην ανάρτηση. 

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές...

Δημοσιεύτηκε από Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στις Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019

Στο θέμα αναφέρθηκε και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, με ανάρτησή της στα social media: 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (86)

Δικαιοσυνη

Ο Βαλάντης και ο Ζαφειρης από τον μαχαλά στο ζεφυρι, Στα 15 τους έχουν από 3 παιδιά ο καθένας... ΥΓ.και 1-2 αναστολές,για κάτι ποινικά θεματάκια...

Δημήτρης

Ποιος είναι ο νόμος του 1937 που αναφέρει ο ΕΦ;

ΝΙΚΟΣ

απορω γιατι εγινε τοσο μεγαλο θεμα ενα ασημαντο γεγονος,θεμα επρεπε να γινει πως η αστυνομια που την καλεις για δολοφονια για κλεφτη για κακοποιο δεν ερχεται κ εκανε ελεγχο σε ανηλικους που μεσω ιντερνετ βλεπουν τα παντα ,πιστευω οτι οι φωστηρες της αστυνομιας ηθελαν να δουν τζαμπα το εργο

ΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ. ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΚΑΙ ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ. ΕΓΩ ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΑ ΤΟΤΕ ΣΙΝΕΜΑ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ ΜΟΥ...ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΑΥΤΟ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΟΣΤΗΜΕΝΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ.

Υποκριτές

10 με 20 άτομα είστε εδώ μέσα που γράφεται τα ίδια και τα ίδια συνέχεια . Η μισή υπερασπίζουν ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι ΝΔ δεν περιμένω να δω κάτι καλύτερο και ούτε κάποιο λογικό σχόλιο. Νομίζετε ότι το να δείς μια ταινία στο σινεμά θα σε κάνει εγκληματία , το να βλέπεις ειδήσεις όμως είναι τέλειο, το να βλέπεις σήματα καταλληλότητας και μη είναι τέλειο αλλά το να μιλάτε και να βρίζετε στο σπίτι και να σας ακούνε τα παιδιά εκεί κανένας σας δεν μιλάει ούτε έχει σήμα καταλληλότητας. Κόσμος που νομίζει ότι μια ταινία κάνει τα παιδιά εγκληματίες η λογική του μπρόκολου , το να ψηφίζει όμως σε μικρή ηλικία που δεν ξέρει την σημασία και την βαρύτητα για αυτό που κάνει κανένας δεν το σχολιάζει. Είστε ΤΡΑΓΙΚΉ.

Θα σου απαντούσα

Αλλά με το "ΤΡΑΓΙΚΗ" που είδα, κατάλαβα ότι δεν υπάρχει λόγος να το κάνω.

Αν είναι δυνατόν

Να ξέρατε τι ακαταλληλες ταινίες ερωτικού περιεχομένου βλέπουν τα 15χρονα στο internet... Στην τηλεόραση, δε, προβάλλονται πολύ ακαταλληλότερες ταινίες, με βία, σε ώρες prime time. Μου θύμισε άλλες εποχές αισχίστου είδους. Και τα καημένα τα παιδιά θα αισθάνθηκαν ότι έκαναν κάποιο έγκλημα.

BUTCHER

ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ!!! ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΡΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΟΛΛΗΜΕΝΑ ΜΥΑΛΑ

Δημήτρης

Κατ αρχήν, προσωπικά θεωρώ τον νόμο αυτό τελείως αναχρονιστικό, και πιστεύω ότι είτε θα έπρεπε να καταργηθεί, είτε να αλλάξει. Είμαστε στο 2019 που να πάρει. Από την άλλη όμως, δεν μπορώ να καταλάβω τι "αρμοδιότητα" πρέπει να έχει ο οποιοσδήποτε πολίτης, "δεξιός" ή "ζαίος" για να καλέσει την αστυνομία όταν θεωρεί ότι διαπράτεται μια παρανομία... άμα δεν σου αρέσει ο νόμος τον αλλάζεις, δεν κατηγορείς και διώκεις αυτούς που τον εφαρμόζουν...

Η

Φίλε Δημήτρη τό χεσες

Nai kala....

Το οτι υπαρχουν ΗΛΙΘΙΟΙ γονεις που θελουν να εκθεσουν τα παιδια τους σε κατι που, οι ειδικοι τουλαχιστον κρινουν ως ακαταλληλο, δεν σημαινει οτι δεν υπαρχουν οι διαδικασιες που θα προστατεψουν, οσο γινεται, τα παιδια απο την ηλιθιοτητα των γονιών. Και ειναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του κρατους να υποστηριξει τους Νομους του και τους λειτουργους που προσπαθουν να τους εφαρμοσουν. Ολα τα αλλα ειναι Συριζαιικες ηλιθιοτητες Για την εφαρμογη του νομου ειμαστε υπευθυνοι ΟΛΟΙ ποσω μαλλον αυτοι που εργαζονται στις αρμοδιες υπηρεσιες των Υπουργειων. ΜΠΡΑΒΟ σε αυτους που προσπαθουν να κάνουν τη δουλειά τους και ειναι γελοιοι ολοι οσοι εχουν μια ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΜΕΝΗ αποψη σχετικα με την εφαρμογη των νομων...ή μαλλον με τη συστηματικη παραβιαση τους και την στρατηγικη προστασια των παραβατών! Οταν καποιος καταγγελει εναν παραβατη αντι να του πουν μπραβο, τον κατηγορουν! Μιλαμε ειναι ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΟ αυτο που γινεται. Αντι να γινουν παραδειγμα οι συγκεκριμενοι υπαλληλοι χαρακτηριζονται λιγο-πολυ ως "καρφια". Ρε θα μας τρελανετε? Υποτιθεται βγηκατε για να μην κανετε τις γελοιοτητες των Συριζαιων και κανετε τα ιδια? Υποστηριξτε τους υπαλληλους και βρειτε ενα τροπο, για την "υπουργο", να το βουλωνει οταν σκεφτεται να μιλαει για κατι που ειναι ΚΟΝΤΡΑ στο νομο.

μωρή θείτσα

ποιοι ειδικοί το είπαν αυτό γιατί θα μας τρελάνετε; Τα ΜΜΕ μας αναμεταδίδουν αμάσητα τις βλακείες των social justice warriors της Αμερικής μαζί με το μιντιακό τους κατεστημένο, που σπάστηκαν γιατί ένα λευκό τον έδειχνε ως θύμα..... Ο ρατσισμός στο μεγαλείο του. Η ταινία είναι εξαιρετική. Δεν σου λέει ότι πρέπει να το μιμηθείς αυτό ΑΛΛΑ αιτιολογεί πως ο Joker έφτασε σε αυτό το σημείο κυρίως λόγο των λάθος πτυχών που έχει η σημερινή κοινωνία. ΌΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΒΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟ ΜΙΜΗΘΕΙ ΤΟΤΕ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΘΕΜΑ. Το ίδιο και με τα παιδιά. ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΟ ΘΕΙΤΣΑΡΙΟ ΣΑΣ.

MAJ ELLHN

ενα ρεντικολο συστηματοσ ειναι,, ειρθαν οι λαθρομετ@ν@στες που ξερουν πολλεσ γλωσες... ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΤΟ ΕΙΔΑΝ.

Νίκος

Συμφωνώ μαζί σου. Γονείς προστατέψτε τα παιδιά σας.

eagle

Αυτή είναι η αντιπολίτευση του Σύριζα.... οι άνθρωποι που είχαν κλείσει για μήνες έναν δρόμο με κλούβες και ΜΑΤ μιλάνε για χούντα... Συριζαίοι... πιο ηλίθιοι δεν υπάρχουν

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης