Μεταναστευτικό: «Στο κόκκινο» Λέσβος και Σάμος - Εκτός ελέγχου οι καταυλισμοί

4917795

Σε αναλογία που φτάνει τον έναν προς έναν κάτοικοι και μετανάστες στη Σάμο και προσθεσμία 48 ωρών από τον δήμαρχο για να αρχίσει «δυναμική προσπάθεια αποσυμφόρησης» - Πάνω από 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται στον καταυλισμό της Μόριας

Πέρα από κάθε έλεγχο είναι πλέον η κατάσταση στη Λέσβο και τη Σάμο, αφού στον μεν καταυλισμό της Μόριας βρίσκονται πλέον 15.255 πρόσφυγες και μετανάστες από 13.070 την περασμένη εβδομάδα, ενώ στη Σάμο, όλοι πλέον φοβούνται τα χειρότερα μετά τα επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα να καεί μεγάλο μέρος του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, το οποίο από 648 ανθώπους που είναι η χωρητικότητά του φιλοξενεί περίπου 6.500 πρόσφυγες και μετανάστες.


Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος περιγράφει την εκρηκτική κατάσταση που ζουν οι κάτοικοι του νησιού, με δεδομένο μάλιστα, ότι το ΚΥΤ είναι ουσιαστικά μέσα στην πόλη. «Μιλάμε για φαβέλες. Προσπαθώντας να φτιάξουν σκηνές και πρόχειρα παραπήγματα στο χώρο γύρω από το ΚΥΤ έχουν αποψιλώσει τέντες από παλιά ξενοδοχεία, υλικά από σπίτια, η βρωμιά από τα λύματα είναι αδιανόητη. Κινδυνεύουμε όλοι», περιέγραφε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο κ.Στάντζος, ο οποίος σήμερα μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha έθεσε «προθεσμία» 48 ωρών προκειμένου να αρχίσει μαζική αποσυμφόρηση. Όπως πρόσθεσε είναι κατανοητό ότι σ' αυτό το διάστημα δεν μπορεί να αδειάσει πλήρως ο καταυλισμός, αλλά μπορεί να γίνουν κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, τη στιγμή μάλιστα, που πλέον η αναλογία κατοίκων του νησιού -προσφύγων/μεταναστών τείνει προς το ένας προς έναν.

Εντός της ημέρας πάντως, οδηγούνται στον εισαγγελέα οι 12 συλληφθέντες για τα προχθεσινά επεισόδια στη Σάμο.

Ο γερμανικός Τύπος για τα επεισόδια στη Σάμο

Στα νέα πολύ σοβαρά επεισόδια μεταξύ προσφύγων στη Σάμο αναφέρεται με εκτενή του δημοσιεύματα ο γερμανικός Τύπος. Σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα του Spiegel σημειώνεται όσον αφορά την φωτιά που ξέσπασε στον καταυλισμό: «Αρχικά δεν ήταν σαφές πώς ξέσπασε η φωτιά. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel γύρω στις 7 μ.μ. υπήρξε μια πολύ βίαιη συμπλοκή ανάμεσα σε Σύρους και Αφγανούς αιτούντες άσυλο κατά την οποία τραυματίστηκαν τουλάχιστον τρεις Σύροι. Μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο…. Αργότερα διαδόθηκαν φήμες στον καταυλισμό ότι ένας πρόσφυγας πέθανε κατά τη συμπλοκή. Τότε ξέσπασαν νέες συμπλοκές και αυτή τη φορά η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να χωρίσει τους πρόσφυγες».

Και το δημοσίευμα συνεχίζει: «Στο λεγόμενο hotspot της Σάμου, που βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις τουρκικές ακτές, διαβιούν 5.768 αιτούντες άσυλο… ο καταυλισμός κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει 648 άτομα. Από το καλοκαίρι η κατάσταση έχει εμφανώς χειροτερεύσει. Έρχονται ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες στην Ελλάδα από την Τουρκία. Τον Αύγουστο ήρθαν 9.300 πρόσφυγες και τον Σεπτέμβριο 12.000».

Πάνω από 15.000 άνθρωποι στη Μόρια

Την ίδια ώρα, στη Μόρια βρίσκονται σήμερα συνολικά 15.255 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή από 13.070 που φιλοξενούνταν την περασμένη εβδομάδα, με τους αρμόδιους να προβλέπουν ότι τις επόμενες μέρες ο αριθμός θα εκτιναχθεί στους 16.500 ανθρώπους. Η κατάσταση στο συγκεκριμένο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, δυναμικότητας μόλις 3.000 ατόμων, είναι πραγματικά ανεξέλεγκτη, παρά την πρόσφατη μεταφορά στην ενδοχώρα μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων.

Η εντυπωσιακή δυναμική των αριθμών στη Μόρια, που μεταβάλλονται κατά χιλιάδες στη διάρκεια της ίδιας μέρας, αποτυπώνει τις διαστάσεις του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος δυσκολεύοντας επικίνδυνα τη διαχείριση του, λόγω της συνεχούς αύξησης των ροών από την Τουρκία, με την κυβερνητική απόφαση για αποσυμφόρηση των νησιών να εξελίσσεται σε εξίσωση με πολλούς αγνώστους.

Ειδικότερα, το διάστημα 8-14 Οκτωβρίου φιλοξενούνταν στο στρατόπεδο “Παραδέλλη” στη Λέσβο 13.060 μετανάστες και πρόσφυγες. Για το λόγο αυτό η “98η Ανωτέρα Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής Αρχιπελάγους'” υπέγραψε σύμβαση παροχής πλήρους διατροφής με ένωση εταιρειών μαζικής εστίασης "13.060 ατόμων με δυνατότητα επέκτασης των τροφοδοτούμενων ατόμων έως 14.000 εάν απαιτηθεί", διάρκειας 7 ημερών αντί του ποσού των 499.234,50 ευρώ.

Αντίστοιχη σύμβαση υπογράφηκε και την περασμένη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου για τη σίτιση 13.070 ατόμων του καταυλισμού για το διάστημα 14-20 Οκτωβρίου αντί ποσού 499.859,85 ευρώ. Λίγο αργότερα όμως την ίδια μέρα με απόφαση του ο διοικητής της “98ης Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής Αρχιπελάγους'”, υποστράτηγος Χρήστος Πουλιανίτης τροποποίησε τη σύμβαση σίτισης επικαλούμενος την αύξηση των ροών. Η τροποποίηση αφορούσε στον μέγιστο αριθμό μεταναστών και προσφύγων, που σιτίζονται στη Μόρια, και από 13.070 άτομα, που είχαν αρχικά προβλεφθεί, τελικά θα σιτιστούν 15.255 με δυνατότητα επέκτασης της παροχής πλήρους διατροφής σε 16.500 άτομα κατά την τρέχουσα εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ (65)

Άπλυτος

Κουράγιο παιδιά......Πλησιάζει το Νόμπελ......Θα σας το απονείμει αυτοπροσώπως η κυρά Τασία........

γιαννος

αδειαστε τα νησια απο τους βαρβαρους εισβολεις γιατι ο κοσμος θα ξεσηκωθει και ηδη εχει αργησει.

ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ! ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ .

Καλά έχετε λαλήσει ρε;

Ταιζετε τους κανίβαλους που εισέβαλαν με το έτσι θέλω στη χώρα μας,με κονδύλια του στρατού;; Είστε με τα καλά σας; Σας ψεκάζουνε;;;;; Τι πίνετε;;;; Θέλετε να ξεσηκωθεί ο κόσμος να γίνει της ...ανας;;;;

...

Πότε έδειξε ο κόσμος ότι υπάρχει περίπτωση να ξεσηκωθεί, ώστε να τους νοιάξει;

Έχει καταλάβει κανείς σας

από όλους όσους ζουν εκτός του Δήμου Αθηναίων, πως το πρόβλημα υπάρχει από το 2000 και ότι ως τώρα παίζει να έχουμε μαζέψει και 3-4 μύρια υποζώα εδώ μέσα τα τελευταία 20 χρόνια; Στο Κέντρο της Αθήνας κυκλοφορεί κανείς σας; στα Κάτω Πατήσια έχετε πάει; στη Βικτώρια; Κολωνό; Σεπόλια; Πατήσια; Κυψέλη; από πότε έχετε να πάτε; Επισκεφθείτε τα σύντομα γιατί ήδη δεν κυκλοφορούν Έλληνες, πολυ λίγους θα δείτε

Συγκέντρωση υπογραφών

από τις γνωστές πλατφόρμες petition και aavaz που να ζητάει από τον Μητσοτάκη ότι οι Έλληνες απαιτούν να μην εισέρχεται κανείς παράνομα στην χώρα μόνο με νόμιμο τρόπο και να κλείσουν τα σύνορα.Πως δεν σκέφτηκε κανείς μέχρι τώρα ;

Χαχαχα, Avaaz

Ψάξε φίλε μου τους ιδρυτές και χρηματοδότες του Avaaz. Σε προκαλώ να ανεβάσεις τέτοιο petition εκεί αν μπορείς .

ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΡΕΜΑΛΙΑ

ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ ΜΗΝ ΤΥΧΟΝ ΚΑΙ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΚΕΛΕΠΟΥΡΙΑ .ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΜΑΣ ΚΑΘΕ ΞΕΝΟΦΟΒΙΚΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΜΙΣΟΥΣ .ΕΠΟΙΚΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ . ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ ΟΙ ΙΣΛΑΜΕΠΟΙΚΟΙ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΙ ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΑΣ ΕΟΡΤΩΝ .ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΤΕΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ .

16500 θα σιτιζονται στη Λέσβο?

κι ενώ έχουν φράξει τα σύνορα κ κάθε μέρα φεύγουν 1000 για Πειραιά? Σίγουρα θα υπάρχουν ψευτο-πρόσφυγες , ελληνες ρομά που παριστάνουν τους αφγανούς.

Μα πως να μην ερχονται!

Αφου ο πρωθυπουργος Ελλαδας δεν εχει κανει ουτε μια αποτρεπτικη δηλωση προς τους μεταναστες να μην ερχονται στην Ελλαδα. Κοψε επιδοματα, απαγορευσε το Σαρια, δηλωσε οτι δεν δινει ασυλο η Ελλαδα και θα δεις που θα φυγουν ολοι!! Αλλο εχει τα κοτσια και τη διαθεση να προχωρησει σε τετοια βηματα;; Δεν εχει. Γι'αυτο ερχονται συνεχεια γιατι η ελληνικη κυβερνηση τους θελει.

ΚΩΣΤΑΣ

Στα ρεπορτάζ όλο νταβρατισμένους 20χρονους σουνίτες βλέπω. Μητσοτάκη αυτοί είναι πρόσφυγες ή λιποτάκτες και τζιχαντιστές; Σε ερημονήσι όλοι τους μέχρι να φύγουν όλοι τους. Η πολιτική σας νεοδημοκράτες θα φέρει περισσότερες καραβιές λαθρό.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης