Πολεμικό Ναυτικό: Έπεσαν οι πρώτες υπογραφές για τις δύο stealth φρεγάτες

4630-dcns-181016-belharra-photo2

H προσφερόμενη τιμή -δηλαδή για την πλατφόρμα με τα βασικά συστήματα, χωρίς ILS και χωρίς ανταλλακτικά- ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ για την κάθε μία - Ο τελικός λογαριασμός θα προσεγγίσει τα 2-2,4 δισ. ευρώ

Προσύμφωνο για την προμήθεια δύο γαλλικών φρεγατών τύπου Belh@rra υπέγραψαν την περασμένη Πέμπτη στο Παρίσι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του Φλοράνς Παρλί.

«Εχει πολλή δουλειά ακόμα στο ζήτημα των φρεγατών», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος εξηγώντας ότι με την υπογραφή της λεγόμενης επιστολής προθέσεως (LOI) η Ελλάδα εξέφρασε την πρόθεσή της να προχωρήσει στην αγορά δύο πολεμικών πλοίων τύπου Belh@rra από τη Γαλλία. Στην επιστολή προθέσεως για απόκτηση των φρεγατών, που συνυπογράφτηκε από τον κ. Παναγιωτόπουλο και την κυρία Παρλί, αναφέρεται η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προμηθευτεί δύο πολεμικά πλοία τύπου Belh@rra από τη Naval, ναυπηγική βιομηχανία που ανήκει κατά πλειοψηφία στο γαλλικό κράτος.

Στη LOI αναφέρεται ότι η Αθήνα θεωρεί την Γαλλία αποκλειστικό συνομιλητή για την προμήθεια φρεγατών και γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στις Belh@rra που έχει ήδη παραγγείλει το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό. Στο ακροτελεύτιο άρθρο της επιστολής προθέσεως αναφέρεται ότι η LOI δεν αποτελεί οικονομική, ούτε νομική δέσμευση για την Ελλάδα και τη Γαλλία, άλλωστε η αγορά των φρεγατών δεν έχει εγκριθεί τυπικώς από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας.

«Αν βρούμε χρήματα θα τις αγοράσουμε»

Οι Γάλλοι επέμειναν στην υπογραφή του προσύμφωνου για την πώληση των δύο Belh@rra στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, επιχειρηματολογώντας ότι χρειάζονται ένα διακρατικό κείμενο ώστε να αναζητήσουν χρηματοδότηση. Από τη γαλλική DGA (Διεύθυνση Εξοπλισμών) δίνουν προφορικές εγγυήσεις ότι το Παρίσι θα μπει εγγυητής για να διασφαλιστούν οι υποψήφιοι πιστωτές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ζημιωθούν δανείζοντας την Ελλάδα για την αγορά των φρεγατών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσφερόμενη τιμή για καθεμία από τις δύο φρεγάτες -δηλαδή για την πλατφόρμα με τα βασικά συστήματα, χωρίς ILS και χωρίς ανταλλακτικά- ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα πρέπει να δαπανηθούν σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ για δύο «γυμνά» πολεμικά πλοία. Με την προσθήκη οπλικών συστημάτων, κυρίως των πυραύλων Scalp Naval, το κόστος για τις δύο Belh@rra εκτοξεύεται περίπου στα 2 δισ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται ο τελικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι Ελληνες φορολογούμενοι να προσεγγίσει τα 2-2,4 δισ. ευρώ. Στη δαπάνη θα πρέπει να συμπεριληφθεί το κονδύλι για τις υποδομές συντήρησης και υποστήριξης των Belh@rra στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

«Αν βρούμε χρήματα θα τις αγοράσουμε», λέει στο «ΘΕΜΑ» πρόσωπο με γνώση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το γαλλικό Δημόσιο αναδεικνύοντας την κομβική σημασία που έχει η εξασφάλιση της χρηματοδότησης.

Αγώνας 100 ημερών

Από τη γαλλική DGA ασκούν πιέσεις η τελική συμφωνία για την προμήθεια των δύο φρεγατών Belh@rra να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2020. Ζητούν δηλαδή στο διάστημα των επόμενων 100 ημερών να έχει συμβασιοποιηθεί η αγορά των γαλλικών φρεγατών. Το χρονικό διάστημα είναι μικρό και το φιλόδοξο σχέδιο επισημοποίησης της συμφωνίας για προμήθεια των δύο Belh@rra μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2020 προϋποθέτει την επίσπευση των διαδικασιών, ενδεχόμενο που αυξάνει την πιθανότητα λαθών. Οι Γάλλοι υπόσχονται ότι αν το deal κλείσει μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει, τότε η Ελλάδα θα μπορέσει να πάρει τη δεύτερη Belh@rra που θα ναυπηγηθεί από την κρατική Naval Group, κάτι που προσδιορίζεται για τα τέλη του 2023 με αρχές του 2024.
«Υπογράψαμε τη δήλωση πρόθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Eχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρις ότου να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού μας», επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Το επόμενο 15ημερο αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο ανάληψης -έστω και μικρού- υποκατασκευαστικού έργου από ελληνικές ναυπηγικές βιομηχανίες.

Τα χαρακτηριστικά της φρεγάτας

Η έναρξη ναυπήγησης της φρεγάτας Belh@rra θα γίνει την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στο ναυπηγείο της Naval στη Λοριάν. Στην ελεγχόμενη από το γαλλικό Δημόσιο εταιρεία σχεδίασαν την Belh@rra σαν μια μικρότερη και πιο συμπαγή φρεγάτα Fremm αλλά με τις ίδιες επιχειρησιακές δυνατότητες που θα μπορεί να υλοποιεί αποστολές μεγάλου βεληνεκούς σε ανοιχτή θάλασσα, σε αβαθή ύδατα ή σε επιχειρησιακό περιβάλλον με έντονη κινητικότητα και περιορισμένο χώρο για ελιγμούς, κατά μόνας ή ως μέρος task force.

Η Belh@rra θα είναι χτισμένη σε μια πλατφόρμα με ανθεκτικά συστήματα και χαρακτηριστικά που θα επιτρέπουν στο πλοίο να διατηρεί την επιχειρησιακή του ικανότητα μετά από ζημιά. Θα διαθέτει υψηλού επιπέδου δυνατότητες πολέμου επιφανείας καθώς και αντιαεροπορικού, ανθυποβρυχιακού και ασύμμετρου πολέμου, ενώ θα έχει δυνατότητα κρούσης σε μεγάλο βεληνεκές και χαρακτηριστικά stealth. Ολα τα συστήματα που θα ενσωματωθούν στη νέα φρεγάτα είναι πιστοποιημένα από το NATO και έχουν δοκιμαστεί σε συνθήκες μάχης.

Για την προστασία της από αέρος η φρεγάτα Belh@rra θα είναι εξοπλισμένη με έως και 32 κυψέλες κάθετης εκτόξευσης αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών πυραύλων Aster 30 της MBDA. Θα διαθέτει ένα ραντάρ AESA, δύο σόναρ, μια εξελιγμένη έκδοση του CAPTAS-4 της Thales και ένα πρωραίο σόναρ Kingklip Mk2, καθώς επίσης και τορπίλες MU90 της Naval Group, με βεληνεκές πάνω από 12 χιλιόμετρα. Επίσης θα φέρει πυραύλους Exocet.

Στη Naval Group τονίζουν ότι το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της νέας φρεγάτας προέρχεται από την ικανότητας προβολής ισχύος στην ξηρά, χάρη στο Scalp Naval, το πυραυλικό σύστημα Naval Cruise Missile (NCM) με βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων. Η φρεγάτα θα μπορεί να φέρει ελικόπτερα τύπου NH90, καθώς και UAV βάρους 700 κιλών.

ΣΧΟΛΙΑ (32)

nectar

Μέχρι να τις αποκτήσουμε μπορεί να χουμε καεί. Χρειαζόταν κάτι πιο ετοιμοπαράδοτο και ετοιμοπόλεμο από ένα σκαρί που ακόμη είναι στα σχέδια.

δημοκρατης

Θελω να θεσω ενα ερωτημα... Γιατι να παρουμε τωρα 2 φρεγατες και να μην παρουμε τα στελθ F-35? Απο τη στιγμη που οι Τουρκοι προμηθευτηκαν απο τους Ρωσους τους S-400, ειμαι της αποψης οτι τα F-35 θα ηταν πολυ πιο χρησιμα, απο τις 2 γαλλικες φρεγατες. Οχι πως δεν ειναι χρησιμες και δεν θα ενισχυσουν το Π.Ν, αλλα ως προτεραιοτητα, πιστευω οτι στη προκειμενη φαση, τα αμερικανικα μαχητικα θα ηταν πολυ πιο αποτελεσματικα, απο πολλες πλευρες! Ως γνωστον, την δυναμη την εχει αυτος, που εχει την καλυτερη αεροπορικη ισχυ.

Τι ακούω

Τα s-400 έχουν δημιουργηθεί για να καταρρίπτουν Stealth μαχητικά και η Ρωσία τα έφτιαξε κυρίως για τα F35 της Αμερικής κατά πόσο είναι αξιόπιστα όμως θα δούμε στο μέλλον διότι μιλάμε για ρωσική κατασκευή

Μόγγολος

To μητσοταριό πήγε για μαλλί στο παρίσι για ελάφρυνση χρέους πριν απο κανένα μήνα και ο λαός βγήκε κουρεμένος.....Οι κουτόφραγγοι που λέγαμε........μας παίζουν σαν μπεγλέρι στα δάχτυλα.......τι να γίνει.......

ΤΥΧΑΙΟ;;;

ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ακριβως ΑΝΕΣΤΡΑΜΕΝΗ ΠΡΥΜΝΗ ΜΕ ΤΟ ΑΒΕΡΩΦ....ΗΔΗ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΕΞΑΛΟΙ ΚΑΙ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΑΙΤ ΤΟΥΣ...μιλανε για κισμετ

Ilias pagt

Να πάρουμε 4, όμως σαν αντιστάθμισμα να ανοίξει και η Renault-Nissan κάνα εργοστάσιο στην Ελλάδα, με την μόδα των QASHQAI στην Ελλάδα θα είναι σίγουρες οι πωλήσεις

Εχουμε πτωχευση

Δεν φτανουνε τα λεφτα για να παρουμε 4 ρε φιλε ηδη μας πιεζουν οι Γαλλοι να πληρωσουμε για αυτες τις 2 μεσα στις επομενες 100 μερες και η Ελληνικη κυβερνηση δυσκολευετε και θελει να της δωθει μεγαλυτερο περιθωριο για πληρωμη...

Kostas

Άστο φίλε..αυτά τα εργοστάσια δυστυχώς πρώτα εμείς δεν τα θέλουμε μόνο για το που θα γίνει θέλουμε 3 χρονακια τουλαχιστον

Bobos

Ρε παιδιά να ρωτήσω κάτι: Γίνεται μπραφ με τους γειτόνους, μας την πέφτουν & αρχίζουν να ρίχνουν πυραύλους εδάφους εδάφους τουρκικής κατασκευής οι οποίοι έχουν στο βεληνεκές τους το ναύσταθμο. Καταστρέφουν πλοία ή εγκλωβίζουν πλοία μέσα ώστε να μην μπορούν να βγουν. Υπάρχει τρόπος να αποτραπεί αυτό; Σημείωση: Οι φρεγάτες αυτές είναι καταπληκτικά βαπόρια. Ένα ή δύο ram θέλουν σαν προσθήκη & τέλος.

Hellier70gr

Όταν η κατάσταση είναι σε επιφυλακή κανένα πλοίο δεν βρίσκεται στον ναύσταθμο. Επίσης όλα τα στρατόπεδα αδειάζουν από προσωπικό και εξοπλισμό ο οποίος πάει στους χώρους διασποράς.

6 τετοια, 4 μπουρκ μεταχειρισμένα

Και αναβαθμιση των μεκο και εχουμε ναυτικο για 20 χρονια.

Τσοχατζόπουλος

Χε χε χε σας γράφω έξω από την φυλακή. Δεν είναι φοβερή αυτή η χώρα;

Κουβέλης

Λαδιάρηδες...ξελαδιάρηδες τουλάχιστον ερχόνταν κανένα οπλικό σύστημα που τόσο ανάγκη το έχει η χώρα! Αυτές τις 2 φρεγάτες αφού βιάστηκε να τις είχε αναγγείλει ο Κουβέλης, φάγαμε τελικά πόρτα και γίναμε διεθνώς ρεζίλι. Έπρεπε να ξρκουμπιστούν οι άχρηστοι για να προχωρήσει τελικά το πράγμα.....σε όλα τους ανίκανοι και μόνο λόγια!

αφηστε τον ... μποναμα

και δωστε το 1 δις για τις φρεγάτες. πριν να είναι αργα

Ganian

Έχουμε Ελληνικότατα Θωρηκτά, Καταδρομικά, Αντιτορπιλικά και Φρεγάτες ΑΟΡΑΤΑ, όλα φτιαγμένα στην Ελλάδα, με μεράκι και Ελληνική STEALTH τεχνολογία απο τα εγχώρια STEALTH Πανεπιστήμια. Αν πάτε στο Ναύσταθμο που είναι αγκυροβολημένα ΔΕΝ θα τα δείτε γιατί είναι ΑΟΡΑΤΑ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης