Καπερνάρος για Μάτι: Γιατί δεν συγκαλείται η Ολομέλεια Εφετών για να ορίσει ανακριτή;

Καπερνάρος για Μάτι: Γιατί δεν συγκαλείται η Ολομέλεια Εφετών για να ορίσει ανακριτή;

Νέες αιχμές για απόκρυψη στοιχείων άφησε ο Βασίλης Καπερνάρος που εκπροσωπεί τη Βαρβάρα Βουλάκη – Φύτρου – Σημειώνει ότι είναι η πρώτη φορά που ματαιώθηκε σύγκληση της Ολομελείας του Εφετείου Αθηνών για τον ορισμό εφέτη-ανακριτή για την έρευνα για το Μάτι

mati_enas
Ερωτήματα για την ματαίωση της σύγκλησης της Ολομέλειας Εφετών Αθηνών για τον ορισμό εφέτη - ανακριτή στην έρευνα για την πυρκαγιά στο Μάτι θέτει με ανακοίνωσή του ο κ. Βασίλης Καπερνάρος δικηγόρος της Βαρβάρας Βουκάκη – Φύτρου, η οποία έχασε κατά την φονική πυρκαγιά τον σύζυγο και τα δυο της ανήλικά παιδιά.

Ειδικότερα, ο κ. Καπερνάρος στην ανακοίνωσή του σημειώνει πως είναι «η πρώτη φορά που τα τελευταία 30 – 40 έτη ματαιώθηκε σύγκληση της Ολομελείας του Εφετείου, και μάλιστα για τόσο σπουδαία υπόθεση».

Ακόμη, ο γνωστός δικηγόρος αναφέρει πως έχει στα χέρια του αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία, όταν προσκομίσει στη Δικαιοσύνη, «είναι βέβαιον ότι θα διευρυνθούν οι κατηγορίες».

Επιπλέον επισημαίνει ότι «έχουν γίνει πολλές προσπάθειες απόκρυψης σημαντικών στοιχείων, από την εν λόγω δικογραφία»
Κλείσιμο
Στο πνεύμα αυτό, ο κ. Καπερνάρος διερωτάται:

- «Τι συνέβη και ματαιώθηκε η προσδιορισθείσα Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών και πώς εξηγείται η απουσία του απαραιτήτου αριθμού των Δικαστικών Λειτουργών για την σχετική απαρτία (σύμφωνα με το νόμο) και των οποίων η προσέλευση αποτελεί δεσμία υπηρεσιακή υποχρέωση;

- Πότε θα προσδιορισθεί η εκ νέου σύγκλιση της Ολομελείας;

- Ποιοι φοβούνται, να μη «καούν» από την πυρκαγιά στο « Μάτι» και ποιοι κρύβονται πίσω από, ενδεχομένως, έκνομες ενέργειες παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη και της υπονόμευσης του Κράτους Δικαίου;»

Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Καπερνάρου έχει ως εξής:

«Την παρελθούσα Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου, ύστερα από σχετική αίτηση της εντολέως μου κ. Βουκάκη – Φύτρου,η οποία έχασε την 23/07/2018 τον σύζυγο και τα δύο ανήλικα τέκνα της,συνεκλήθη η Ολομέλεια του εφετείου Αθηνών, κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 28 ΚΠΔ, σύμφωνα με το οποίο: « Η ολομέλεια του Εφετείου σε συμβούλιο, συγκαλούμενη ύστερα από αίτηση του εισαγγελέα εφετών η κατά το άρθρο 14 παρ. 2 εδ.α του κώδικα οργανισμού δικαστηρίων και κατάστασης δικαστικών λειτουργών, έχει το δικαίωμα να παραγγέλλει στον Εισαγγελέα Εφετών να κινήσει την ποινική δίωξη για εγκλήματα εξαιρετικής σημασίας. Αν η ποινική δίωξη έχει ήδη ασκηθεί από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, η ολομέλεια έχει το δικαίωμα να διατάξει να υποβληθούν τα έγγραφα στον Εισαγγελέα Εφετών.Σε κάθε περίπτωση κατά την συνεδρίαση της ολομέλειας, παρίσταται και ο εισαγγελέας Εφετών. Και στις δύο περιπτώσεις της παρ. 1 η ολομέλεια ορίζει έναν από τους Εφέτες με τον αναπληρωτή του, που εκπληρώνουν καθήκοντα ανακριτή στην υπόθεση. Ο Εισαγγελέας Εφετών έχει όλα τα δικαιώματα και τα καθήκοντα του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Το Συμβούλιο Εφετών έχει τα δικαιώματα και τα καθήκοντα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών και αποφασίζει για την κατηγορία σε πρώτο και τελευταίο βαθμό.»

Η ολομέλεια συνεκλήθη προκειμένου να αποφασίσει επί του ζητήματος της υποβολής της υποθέσεως «Μάτι» στο Εφετείο, από τον, παρά τω Πρωτοδικείω, ανακριτή του 6ου τμήματος, στον οποίο εκκρεμεί, και να πράξει, σύμφωνα με το ως άνω άρθρο ( 28 ΚΠΔ) καθώς και το άρθρο 14. Παρ.5 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, (περί απαρτίας κ.λ.π), αφού,

ΠΡΩΤΟΝ:

Η δικογραφία η οποία αφορά στη μεγαλύτερη βιολογική καταστροφή στον πλανήτη κατά τον 21ο αιώνα από πυρκαγιά (μετά από εκείνη στην Αυστραλία το έτος 2009), αριθμεί χιλιάδες σελίδες, είναι πολυπαραγοντική, έχουν ανακύψει νομικά ζητήματα, αφορά 102 ταυτοποιημένους νεκρούς, μεγάλο αριθμό εγκαυματιών, άγνωστο αριθμό νοικοκυριών ( κατεστραμμένων, έως υποστάντων μεγάλες ζημίες).

Ταυτοχρόνως, εμπλέκονται κρατικοί λειτουργοί ως κατηγορούμενοι και υπουργοί ως μηνυόμενοι.

Αποτελεί δικογραφία την οποία «χειρίσθηκαν» κατά την προκαταρκτική εξέταση τρις Εισαγγελείς Πρωτοδικών, τρείς υπηρεσίες που λειτούργησαν ως προανακριτικές αρχές ( Λιμενικό, Πυροσβεστική, Αστυνομία) ενώ είχε λάβει γνώση του χειρισμού της δικογραφίας και η τέως Εισαγγελέας του ΑΠ. Πέραν τούτων, τα γεγονότα και οι εγκληματικές ενέργειες που περιγράφονται στη δικογραφία απασχόλησαν την Βουλή των Ελλήνων και έλαβαν εκτενή δημοσιότητα στον εγχώριο και διεθνή τύπο.

Αποτελεί αναμφισβήτητα, ποινική δικογραφία επί της οποίας ερευνώνται εγκληματικές ενέργειες εξαιρετικής σημασίας.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ:

Είναι γνωστό τοις πάσι, ότι έχουμε εν χείρας μας αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία εάν προσκομίσουμε είναι βέβαιον ότι θα διευρυνθούν οι κατηγορίες και οι κατηγορούμενοι, αφού θα αποδειχθεί ότι έχουν γίνει πολλές προσπάθειες απόκρυψης σημαντικών στοιχείων, από την εν λόγω δικογραφία, τα οποία στοιχειοθετούν εγκλήματα Κακουργηματικού χαρακτήρα και όχι Πλημμεληματικού όπως κατηγοριοποιούνται μέχρι τώρα.

Η δικογραφία είναι εις χείρας του ενός ορισθέντος ανακριτού του Πρωτοδικείου (6ος) και παρά τα υποβληθέντα δυο αιτήματα μας να λάβουμε αντίγραφα ( ορισμένα) και συγκεκριμένα, εισπράξαμε αρνητική απάντηση εκ μέρους του κ. ανακριτού. Κατόπιν τούτου, και μέχρι σήμερα : α) δεν έχουμε λάβει ούτε ένα αντίγραφο ( από τα ορισμένα συγκεκριμένα) που επανειλημμένως ζητήσαμε β) δεν έχουμε προσκομίσει νέα σημαντικά και απαραίτητα για την διακρίβωση της αλήθειας, σύμφωνα με το 239 ΚΠΔ. και γ) η εντολέας μου μέχρι σήμερα δεν έχει κλητευθεί να καταθέσει, μολονότι έχουμε εκφράσει εξ’ αρχής την διάθεσή μας αυτή. Τέλος θεωρούμε ότι η χρονική απραγία και κωλυσιεργία μέχρι σήμερα, καθώς έχουν παρέλθει 6 μήνες όσον αφορά την δική μας περίπτωση, οφείλεται σε υπερβολικό φόρτο εργασίας του κ. ανακριτού και μόνον.

Σημειωτέον ότι, εξ’ όσων γνωρίζω, για πρώτη φορά τα τελευταία 30 – 40 έτη, ματαιώθηκε σύγκλιση της Ολομελείας του Εφετείου, και μάλιστα για τόσο σπουδαία υπόθεση, όταν αντιθέτως, σε παρόμοιες περιπτώσεις, όπως στην υπόθεση Siemens–Τσουκάτου, και περίπτωση «ΆΛΕΞ» στην Ημαθία, είχαν ανατεθεί σε Εφέτη – Ανακριτή.

Όμως, παρά τα όσα ανωτέρω προαναφερθέντα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών, ματαιώθηκε ελλείψει απαρτίας.

Δεν εμφανίσθηκε δηλαδή ο απαιτούμενος αριθμός Δικαστών, εκ των υπηρετούντων στο εν λόγω Δικαστήριο. Και ο Έλλην πολίτης διερωτάται:

- Τι συνέβη και ματαιώθηκε η προσδιορισθείσα Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών και πώς εξηγείται η απουσία του απαραιτήτου αριθμού των Δικαστικών Λειτουργών για την σχετική απαρτία ( σύμφωνα με το νόμο) και των οποίων η προσέλευση αποτελεί δεσμία υπηρεσιακή υποχρέωση;

- Πότε θα προσδιορισθεί η εκ νέου σύγκλιση της Ολομελείας;

- Ποιοι φοβούνται, να μη «καούν» από την πυρκαγιά στο « Μάτι» και ποιοι κρύβονται πίσω από, ενδεχομένως, έκνομες ενέργειες παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη και της υπονόμευσης του Κράτους Δικαίου;».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης