Η Βασιλική Θάνου προσέφυγε στο ΣτΕ για τέταρτη φορά

Η Βασιλική Θάνου προσέφυγε στο ΣτΕ για τέταρτη φορά

Η τέως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού στρέφεται κατά των διαδόχων της – Ζητά να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στο ενωσιακό δίκαιο, αλλά και ως φωτογραφική η πράξη διορισμού της νέας διοίκησης

thanou
Επιμένει η τέως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου να επιτρέψει μέσω της δικαστικής οδού, στην θέση την οποία κατείχε μέχρι πρόσφατα και για το λόγο αυτό προσέφυγε εκ νέου (τέταρτη κατά σειρά φορά) στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αυτή τη φορά η Βασιλική Θάνου, με σημερινή αίτησή της στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στο ενωσιακό δίκαιο, αλλά και ως φωτογραφική, η πράξη διορισμού της νέας διοίκησης της Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τι υποστηρίζουν οι κυρίες Θάνου και Νάκου

Παράλληλα, ανάλογη αίτηση ακύρωσης υπέβαλλε και η πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άννα Νάκου.

Και οι δύο προσφεύγουσες δια του συνηγόρου τους Πανεπιστημιακού καθηγητή Πάνου Λαζαράτου, στρέφονται κατά των υπ΄ αριθμ. 86330/29-8-2019 και 86332/29-8-2019 αποφάσεων του υπουργού Ανάπτυξης με τις οποίες αφενός διορίστηκε πρόεδρος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ο Ιωάννης Λιανός και αντιπρόεδρος η Καλλιόπη Μπενετάτου.

Τόσο η Βασιλική Θάνου όσο και Καλλιόπη Μπενετάτου, υποστηρίζουν ότι οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις «είναι παράνομες, στερούμενες νομίμου ερείσματος, και πάσχουν από πλημμελή και μη νόμιμη αιτιολογία». Κατά συνεπεία, οι προσβαλλόμενες αποφάσεις, «στερούνται νομίμου ερείσματος και είναι για τον λόγο αυτό παράνομες, καθώς και πλημμελώς και μη νομίμως αιτιολογημένες».

Επισημαίνουν ότι οι επίμαχες αποφάσεις του υπουργού Ανάπτυξης «ερείδονται επί των παράνομων, δικαστικώς προσβληθεισών, διαπιστωτικών πράξεων με τις οποίες επήλθε η αυτοδίκαιη έκπτωση των αιτουσών από τη θέση τους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού» και για το λόγο αυτό «πρέπει να ακυρωθούν ως παράνομες, στερούμενες νομίμου ερείσματος, πλημμελώς και μη νομίμως αιτιολογημένες».

Κλείσιμο
Σε άλλο σημείο, αναφέρουν ότι η «αποκαθήλωση τους» προκαλεί «απότομη και δραματική μείωση του χρόνου της (αρχικής πενταετούς) θητείας τους, οι οποίες υποχρεούνται, να αποχωρήσουν από την κατεχόμενες από αυτές θέση λίγους μόνο μήνες μετά από τον διορισμό τους μόλις 7 μήνες μετά από τον διορισμό της Βασιλικής Θάνου και 28 μήνες μετά από τον διορισμό της Άννα Νάκου, χωρίς να προβλέπεται οποιοδήποτε μεταβατικό μέτρο για την προστασία της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης της ομαλούς ολοκληρώσεως της θητείας τους μετά πάροδο πέντε ετών από τον διορισμό τους».

Φωτογραφική διάταξη

Δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι «η επίμαχη νομοθετική διάταξη εισάγει μεν εκ πρώτης όψεως γενική και αφηρημένη ρύθμιση για τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά έχει στην πραγματικότητα φωτογραφικό χαρακτήρα. Με την επίμαχη νομοθετική διάταξη ορίζεται πράγματι ποια μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τα οποία δύνανται ευχερώς να προσδιοριστούν ατομικώς εν όψει του μικρού αριθμού των μελών της Επιτροπής, παύουν εφεξής να υπηρετούν στην ανεξάρτητη αυτή αρχή, στην οποία μέχρι σήμερα θητεύουν.

Η χρήση του δήθεν αντικειμενικού και αφηρημένου κριτηρίου του ασυμβιβάστου της ιδιότητας του μέλους της Επιτροπής Ανταγωνισμού με οποιασδήποτε μορφής κατοχή θέσης ή ανάθεση καθηκόντων ή απόσπαση ή άλλως απασχόληση στο γραφείο Πρωθυπουργού ή σε γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού ή σε γραφείο μέλους της Κυβέρνησης ή σε πολιτικό γραφείο μέλους της Κυβέρνησης ή στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης ή σε γραφείο γενικού ή ειδικού Γραμματέα υπουργείου, για μία πενταετία μετά τη λήξη της εν λόγω κατοχής θέσης ή της ανάθεσης ή της απόσπασης ή της απασχόλησης αντιστοίχως, δεν αίρει τον φωτογραφικό χαρακτήρα της διατάξεως, εφ’ όσον δι’ αυτής επέρχεται πράγματι άμεσος ανακαθορισμός της συνθέσεως της εν λόγω ανεξάρτητης αρχής από τον νομοθέτη».

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ήδη στο ΣτΕ εκκρεμεί η αίτηση ακύρωσης κατά των πράξεων που υπουργού Ανάπτυξης με την οποία παύθηκαν από τα καθήκοντα τους τα μέλη της τέως διοίκησης της εν λόγω επιτροπής, η οποία θα συζητηθεί στις 6 Δεκεμβρίου 2019.

Ακόμη, αρνητική ήταν η απάντηση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου τόσο στην αίτηση προσωρινής διαταγής όσο και στην αίτηση αναστολής που είχαν υποβάλλει τόσο η Βασιλική Θάνου όσο και τα άλλα πρώην μέλη της Επιτροπής για την λήξη της θητείας τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης