LIVE

Κορωνοϊός

Πειραιάς: Ο «Πύργος» από πληγή γίνεται στολίδι

pyrgos00

Δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για  να αξιοποιηθεί ο «πύργος- φάντασμα» με επενδύσεις τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων και να γίνει  εμπορο-ναυτιλιακό κέντρο του Πειραιά

Το βλέμμα του ταξιδιώτη που εισέρχεται με πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά αναπόφευκτα εστιάζει από μακριά στο πιο υψηλό αλλά και πιο απαξιωμένο κτίριο της πόλης. «Πύργος-φάντασμα», «κοιμισμένος γίγαντας», «το υψηλότερο γιαπί» είναι τα πιο συνηθισμένα «παρατσούκλια» που δόθηκαν στο ογδόντα τεσσάρων μέτρων και 22 ορόφων οικοδόμημα που αποτέλεσε την μεγαλύτερη ίσως αισθητική παρέμβαση αλλά και «πληγή» στην μεταπολιτευτική ιστορία του Πειραιά. Η κατασκευή του ξεκίνησε επί χούντας το 1972 (αφού άλλαξε ο νόμος το 1968 που αύξησε το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος οικοδόμησης μέχρι 28 αλλά παρά τα εκάστοτε φιλόδοξα σχέδια δεν ολοκληρώθηκε ποτέ). Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο της Ελλάδας μετά τον Πύργο των Αθηνών. Σήμερα μετά από 47 χρόνια και σύγχυση δεκαετιών από όλες τις δημοτικές αρχές ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες για να κλείσει «η πληγή» και να αξιοποιηθεί ο πύργος με επενδύσεις (τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων) επιτρέποντας πολλές χρήσεις στο εμπορο-ναυτιλιακό κέντρο του Πειραιά και εξασφαλίζοντας πόρους για το Δήμο το λιγότερο 900 χιλιάδων ευρώ ετησίως.

Αυτοψία του ΑΠΕ-ΜΠΕ: Έτσι θα αναγεννηθεί ο Πύργος του Πειραιά


Με την ευκαιρία αυτή το Πρακτορείο πέρα από την αποκαλυπτική συνέντευξη του δημάρχου, πραγματοποίησε και δίνει στη δημοσιότητα σήμερα μια τηλεοπτική αυτοψία του πύργου με ένα video ντοκουμέντο, που περιλαμβάνει εικόνα από drone αλλά και καταγραφή με κάμερα της κατάστασης που επικρατεί μέσα στους ορόφους του ερειπωμένου πύργου του Πειραιά. Το ρεπορτάζ και την σκηνοθεσία υπογράφει ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς.

«Θέλαμε αρχικά να το κατεδαφίσουμε»

Τις τελευταίες δεκαετίες ήταν αναπτυγμένη έντονη φημολογία περί έλλειψης στατικότητας του κτιρίου. «Για να πω κάτι οξύμωρο, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μώραλης, την προεκλογική περίοδο του 2014, είχαμε πει ότι θα τον γκρεμίσουμε τον πύργο εάν εκλεγούμε. Γιατί πιστεύαμε πραγματικά ότι ο πύργος αυτός για να μην έχει αξιοποιηθεί 45 χρόνια, θα υπήρχε κάποιο στατικό πρόβλημα. Υπήρχε ένας αστικός μύθος ότι ο πύργος του Πειραιά γέρνει, ότι έχει ένα πρόβλημα στατικό. Διαπιστώσαμε, από την πρώτη περίοδο ότι ο πύργος είναι μια χαρά ως κτίριο. Και έτσι μπήκαμε στη διαδικασία να κυνηγήσουμε την αξιοποίηση του.»

Η αλήθεια είναι ότι η πολύ έντονη εικόνα της εγκατάλειψης του κτιρίου ιδιαίτερα σε ένα χώρο μεγάλης κινητικότητας καθώς εκεί βρίσκεται η παλιά παραδοσιακή αγορά του Πειραιά και ακριβώς απέναντι από την προβλήτα όπου αγκυροβολούν μεγάλα πλοία στο λιμάνι και συνεπώς συγκεντρώνονται μεγάλες μάζες ταξιδιωτών, δίνει αρνητικές εντυπώσεις.

«Είναι κακή η εικόνα και γι αυτούς που μπαίνουν στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και για εκείνους που καθημερινά κυκλοφορούν στην πόλη του Πειραιά», τονίζει ο κ. Μώραλης και προσθέτει με έμφαση:

«Και είναι το υπ αριθμόν ένα περιουσιακό στοιχείο του Πειραιά που παρέμενε αναξιοποίητο».

Ένα ερειπωμένο γιαπί αποκτά ανάδοχο

Σήμερα στον πύργο του Πειραιά χρησιμοποιούνται μόνο το ισόγειο και οι δύο πρώτοι όροφοι. Χωρίς ασανσέρ και με πολύ παλιές υποδομές ακόμη και εκεί η εγκατάλειψη είναι έντονη. Στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες, είδαμε ένα γραφείο της ομάδας του Εθνικού, μια αίθουσα πυγμαχίας.

Ανεβήκαμε με την κάμερα όμως σε υψηλότερο όροφο και αμέσως η εικόνα γίνεται αποκαρδιωτική. Σκόνη, σπασμένα παράθυρα, τσιμέντα εγκαταλελειμμένα ελάσματα. Βγαίνουμε σε μια ταράτσα με εκπληκτική θέα μεν προς το λιμάνι αλλά τρομακτική προς την πλευρά του κτιρίου.

«Βρισκόμαστε σε ένα τελικό στάδιο. Κάναμε μελέτες στατικές, κάναμε μελέτες οικονομοτεχνικές, τι θα μπορούσε δηλαδή να αποδώσει στο Δήμο Πειραιά αυτό που μπορεί να γίνει, κάναμε ένα διεθνή διαγωνισμό την περασμένη άνοιξη, και υπήρξε ενδιαφέρον», μας λέει ο δήμαρχος Πειραιά.

«Έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση που την εξετάζει η επιτροπή του Δήμου, και πιστεύω ότι μέχρι 10 Οκτωβρίου θα έχουμε προσωρινά ανάδοχο», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μώραλης και διευκρινίζει ότι θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο φέρνοντας οριστικό αποτέλεσμα για την αξιοποίηση του πύργου.

Ο κ.Μώραλης πάντως χωρίς να αναφερθεί σε ονόματα εταιρειών δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σε κάθε περίπτωση, εφόσον προκριθεί κάποια κοινοπραξία, στόχος θα είναι η ανακατασκευή του ακινήτου των 32.000 τ.μ., με πολλαπλές χρήσεις.

«Θα αλλάξει μια περιοχή ολόκληρη, με πολλές παθογένειες λόγω της εγκατάλειψης του πύργου, και με την παρέμβαση του ιδιώτη θα αλλάξει η κατάσταση. Θα έχουμε θέσεις εργασίας, εφόσον ευοδωθεί βέβαια, θα γίνει παραχώρηση για 99 χρόνια, σας λέω τους όρους του διαγωνισμού που είναι δημοσιεύσιμα στοιχεία, το γεγονός προέβλεπε το μίνιμουμ 900 χιλιάδες ετησίως μίσθωμα, και προβλέπεται τουλάχιστον 30 εκατομμύρια επένδυση για την ανακατασκευή του πύργου.»

21649223
21649228


Ξενοδοχεία γραφεία και κατοικίες

Ο κ. Μώραλης σημείωσε ότι ο Πειραιάς είναι ένα ναυτιλιακό κέντρο όχι όμως όπως το City του Λονδίνου μας λέει χαρακτηριστικά. «Όμως η βάση της ελληνικής ναυτιλίας είναι εδώ, το αρμόδιο υπουργείο είναι εδώ, και έτσι κάθε κτίριο που ανακατασκευάζεται εδώ έχει μια αναφορά σε αυτό που λέγεται γαλάζια οικονομία , γαλάζια ανάπτυξη ναυτιλία. Και νομίζω ότι και αυτό το κτίριο θα χρησιμοποιηθεί και γι αυτό το λόγο. Όμως δεν είναι το μόνο. Αυτή την στιγμή υπάρχει πληθώρα επενδύσεων στον Πειραιά.

Σε αυτό το κτίριο θα μπορούσαν να είναι γραφεία, ξενοδοχείο, θα μπορούσε στους δυο πρώτους ορόφους να έχει καταστήματα».

«Σε διάφορες εταιρείες που το δείξαμε και στο εξωτερικό στην Ευρώπη και στην Κίνα και σε ελληνικές εταιρείες. Αυτό που οι ενδιαφερόμενοι έδειχναν, είναι σχήμα γραφείων,ξενοδοχείων και εμπορικών καταστημάτων...» διευκρινίζει ο κ. Μώραλης ο οποίος σημειώνει ακόμη ότι στον Πύργο θα μπορούσε όταν αξιοποιηθεί να έχει και κατοικίες καθώς αυτό επιτρέπεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες αν και δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις, ο πιθανότερος ανάδοχος φαίνεται να είναι το σχήμα της εταιρείας Dimand Real Estate - EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης), που έχει υποβάλει κοινή πρόταση με την Prodea Investments (πρώην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ). Πάντως, η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί και επίσημα, αφήνοντας την εντύπωση ότι ίσως να υπάρξει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής. Χαρακτηριστικά ο κ. Μώραλης αφού αναφέρθηκε στα ανταλλάγματα και στο ελάχιστο ύψος της επένδυσης δήλωσε: «Όταν ανοίξουν οι φάκελοι θα γνωρίζουμε ακριβώς τα πραγματικά ποσά».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (72)

Ελληνας Δημοκρατικός Πολίτης

Προς φιλαλήθεις Συνέλληνες : Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ, με μακρύ της χέρι τον ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟ δήμαρχο, τον αδελφό ΣΚΥΛΙΤΣΗ, ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΥΟ (2) ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ: 1. Γκρέμισε ΣΕ ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ το ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΙΑΟΥΛΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ, στην ομώνυμη Ακτή, διότι ΟΙ ΧΟΥΝΤΟΠΑΠΑΔΕΣ ήθελαν να έχει φάτσα και θέα η εκκλησία του ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ, λες και ο ναός είναι κανένα ΜΑΓΑΖΙ. 2. Γκρέμισε ΣΕ ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ το ΡΟΛΟΪ, ένα εξαιρετικής αισθητικής ΚΤΗΡΙΟ - τοπόσημο του Πειραιά, διότι και πάλι οι ΧΟΥΝΤΟΠΑΠΑΔΕΣ ήθελαν να έχει άπλετη θέα η εκκλησία της Αγιας ΤΡΙΑΔΑΣ, λες και ο ναός είναι κανένα ΜΑΓΑΖΙ !!!!!! Αλλά είπαμε, ΤΟΤΕ ανθούσε το εμπόριο των εδώδιμων-νεοαποικιακών "Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια". ΥΓ: Παρακαλώ το ΠΘ να δημοσιεύσει το παρόν, εάν ευαρεστείται φυσικά.

ΑΤΜΑΖΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΟΥΝΤΙΚΗ ΑΗΔΙΑ . ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΙ ΟΥΤΕ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΚΑ .ΤΟ ΕΞΑΜΒΛΩΜΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ .ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΜΕΛΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ . ΗΜΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΩ . Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ .ΦΑΓΑΝΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΟ 30% ΤΗΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ .ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΑΣΚΗΜΟ .ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΤΗ ΠΑΡΑΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ . ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΕΣ . ΚΑΝΤΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ . Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ . ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΩΡΑ

.

Τι λες βρε; Αν δεν εχει αντοχες δεν θα επεφτε τοσα χρονια χωρις συντηρηση και με τοσους σεισμους; Εσυ μαλλον στο κυλικειο και στις τουαλετες ησουν, παντογνωστη της φαπας.

λολ

"Δεν στεκει αισθητικα" χαχαχαχα για ποια αισθητικη μιλας? Θα επρεπε να υπαρχουν αλλα 10 τετοια με υπογειο παρκινγκ μπας και αδειαζε λιγο η αθηνα απο σκορπια γραφεια και αυτοκινητα και εμεναν και χωροι για πρασινο. Αλλα εσεις οι βλαχοι κολλημενοι στις πολυκατοικιες που απλωνονται σαν καρκινος και δεν αφηνουν χωρο να ανασανει ο κοσμος.

Χρίστος 2

Το έστησε η Χούντα γιαυτό ήταν ανεπιθύμητο στους ( Δημοκράτες). Το ίδιο συμβαίνει και με το άλλο γιαπί δίπλα στο Δημ. Θέατρο του Πειραιά.

Constantinos

Πολλες φτωχογειτονιες στον Πειραια ...... γι αυτο και παρεμεινε ετσι .... δυσκολα να επενδυσεις σε μια περιοχη που δεν εχει κανενας φραγκο στην τσεπη .... γι αυτο και ειναι κουμουνιστες και φασιστες ....

χ

...και γάβροι

Κόναν

Να έχεις κτήριο 45 χρόνια έτοιμο , να το αφήνεις να γκρεμίσει για οικονομικά συμφέροντα τρίτων , χωρίς επέμβαση Κράτους και Εισαγγελέα (μπανανία) Να έρχεται καινούργιος Δήμαρχος μέσα στην κρίση - να υποδεικνύει την αλήθεια και να προσπαθεί να αξιοποιήσει το κτήριο ! Ο Εισαγγελέας να μην επεμβένει ακόμα για τους προηγούμενους κλέφτες που ζημίωσαν κατάφορα το Δημόσιο και υπάρχουν ακόμα Ηλίθιοι πολίτες Αριστεροί αλλά και Δεξιοί που «περί άλλων έκραζαν» Πάρτε τα χάπια σας !!!

tipotas

η μεγαλύτερη επικείμενη (μιάς και μόνο για δήθεν μελλοντικές επενδύσεις αναφέρεται το ΠΘ), είναι η επένδυση του σανού.

Tο 2014 είπαμε θα το γκρεμίσουμε

Αυτό τράβαγε ψήφους προεκλογικά τότε. Κάργα δημοκράτες δημότες και περαστικοί μου έδειχναν πως ο πύργος γέρνει δεξιά. Μα το θεό ναι το είδα. Αλλά τώρα που το βλέπουμε καλύτερα φαίνεται ίσιο, και μη πω ωραίο. Θα το αξιοποιήσουμε για τη γαλάζια οικονομία. Να καταρίψουμε επιτέλους τον αστικό μύθο που τροφοδήτησε πολιτικές καριέρες για 45 χρόνια.

νεοελληνική νοοτροπία

Να έχεις στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας τη βασική υποδομή ενός κτηρίου έτοιμη και να το αφήνεις γιαπί για 45 χρόνια. Έπρεπε να έρθει οικονομική κρίση και να πηδάει ο κόσμος από τα μπαλκόνια λόγω απελπισίας για να σκεφτείς πως ίσως κάτι θα έπρεπε να κάνεις. Αν δεν είχαμε κρίση θα έμενε εκεί άλλα 45 χρόνια μέχρι να πέσει μόνο του. Άχρηστος λαός ότι και να λέμε

Navajo

Κάπως έτσι ή μάλλον ακριβώς έτσι!

ARIS3

ΚΑΝΤΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΜΟΙΑΣΟΥΜΕ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΜΑΚΑΡΙ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥ ΨΗΛΑ ΚΤΗΡΙΑ

προφήτης

το βράδυ στην πρόσοψη του πύργου σχηματίζεται από κατάλληλα τοποθετημένα φώτα η φράση ΥΓΡΗ ΨΥΧΗ. Μακάρι να έφτασε η ωρα της αξιοποίησης του έστω και αργά. Αν λυθεί και το σοβαρό πρόβλημα της στάθμευσης ο πύργος μπορεί και θα φέρει έσοδα. μπράβο στον Δήμαρχο Πειραιά.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης