Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Σήμερα ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον αγαπημένο τραγουδοποιό

maxairitsas-kidia-0

Στις 15:30 η κηδεία από το νεκροταφείο ΖωγράφουΗ οικογένεια έκανε έκκληση αντί στεφάνων να ενισχυθεί η πρωτοβουλία Ένωση «Μαζί για το παιδί»

Όλοι οι φίλοι του, γνωστοί και άγνωστοι, αυτοί που τον αγάπησαν, μεγάλωσαν και έκλαψαν με τα τραγούδια του θα βρεθούν σήμερα στο κοιμητήριο Ζωγράφου στις 15:30 το μεσημέρι για να αποχαιρετίσουν τον αγαπημένο τους Λαυρέντη-Γεια σου ρε Λαυρέντη! έγραφε ο Σαββόπουλος-που φεύγει αφήνοντας πίσω μουσικό υλικό και ιστορίες για να γεμίσουν μια ολόκληρη ζωή. “Παίξαμε πολλές νύχτες μαζί, εσύ και εσύ και εγώ. Εσύ άλλοτε σαν μουτρωμένο παιδί και άλλοτε σαν καλόκαρδος καπετάνιος με πλούσιο γέλιο» ήταν ο χαρακτηριστικός χαιρετισμός του Διονύση Σαββόπουλου.

«Οι χαρισματικοί και ευαίσθητοι άνθρωποι σαν και εσένα είναι κατά βάθος ντροπαλοί και όταν τολμήσουν πια, να βγουν έξω και να τα πουν – αισθήματα, σκέψεις, γρατσουνιές - είναι σαν να χάνουν το έδαφος κάτω απ΄τα πόδια τους και τότε πάνε να ακουμπήσουν σε κάτι που μοιάζει με θυμό και άλλοτε με ξεγνοιασιά” έγραφε ο τραγουδοποιός, ως μέλος μιας κάστας των ανθρώπων που λάτρεψαν τις μπαλάντες και τίμησαν τους σπουδαίους δημιουργούς τους όπως ο Μαχαιρίτσας.

Αλλά έτσι τον λάτρεψαν όλοι οι γνωστοί και άγνωστοι, άνθρωποι καθημερινοί, διάσημοι, ανένταχτοι, ροκάδες, λαϊκοί. Αυτό το χάρισμα είχε ο Μαχαιρίτσας να ενώνει τις πιο ετερόκλητες ομάδες ανθρώπων: αρκεί να μπει κανείς, μια από αυτές τις μέρες σε ένα ταξί, για να ακούσει στα ιντερμέδια και στις διαφημίσεις κάποιος κάτι να λέει για τον Λαυρέντη. Σε κάποιον σταθμό, σε ένα χαρακτηριστικό μπρέικ, ακούγεται η ίδια η φωνή του Μαχαιρίτσα να αφηγείται για ποιον λόγο νιώθει χαρούμενος με τη ζωή του: “γιατί χάρισα στην οικογένειά μου μια αξιοπρεπή ζωή και έγραψα πέντε τραγούδια που ακούγονται. Αυτό είναι όλο”. Δίχως τυμπανοκρουσίες και χωρίς πολλά λόγια για έναν πραγματικό καλλιτέχνη που έζησε τη ζωή του μέχρι κεραίας και ερμήνευσε ακριβώς τα τραγούδια που ονειρευόταν: αυτά που αγαπούσε ο κόσμος και που δεν σταμάτησε ποτέ να σκέφτεται στο τέλος ενός έρωτα και στην αρχή ενός καινούργιου βίου. Ίσως και αυτός να μην ήθελε ποτέ τίποτα καρμίρικο φροντίζοντας ακόμα και τα πολύ δύσκολα να τα αντιμετωπίζει με χιούμορ. Ίσως αυτό να ήθελε και στην ίδια του την κηδεία.

Γι αυτό και όλοι του οι φίλοι έχουν έναν παρηγορητικό λόγο να πουν και για την οικογένεια τη γυναίκα του την Ελένη ή την κόρη του τη Μαρία-Κλάρα, όπως η Τάνια Τσανακλίδου που έστειλε το δικό της μεγάλο φιλί σε όλους και ειδικά στον Λάρυ της λέγοντας πως “εκεί στον Άδη που ανέτειλες αξημέρωτα Δευτέρας σε περιμένουν αγαπημένοι από καιρό φευγάτοι να στήσετε γιορτή με μουσικές εξαίσιες”. Το ίδιο και η Ελευθερία Αρβανιτάκη που στο δικό της αποχαιρετιστήριο θυμήθηκε τη συνεργασία τους το 2002, μια από τις πιο πετυχημένες και γνωστές στην καριέρα του. Συντετριμμένος, επίσης, ο άνθρωπος που τον αγάπησε και τον ανέδειξε ο Γιώργος Νταλάρας, δεν κατάφερε να βρει λόγια για το τελευταίο κατευόδιο-που μοιάζουν σε τέτοιες στιγμές περιττά-προτιμώντας απλώς να βάλει στο προφίλ του το μαύρο. «Βαρύ το νέο αμείλικτο” έγραψε ο Σταμάτης Κραουνάκης. Πώς φτάνει απόκοσμος ο ήχος του κουβά».

Εξοντωτική η τελευταία περιοδεία-τα έδινε όλα στη σκηνή

Όλοι πάντως μιλούν για ένα εξοντωτικό πρόγραμμα που ακολουθούσε τελευταία ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας περιοδεύοντας σε όλη την Ελλάδα και τραβώντας το πρόγραμμα στις συναυλίες πέραν του επιτρεπτού. Ταξίδια στα νησιά, στην επαρχία, σε λίγες μέρες στο Ηρώδειο. Ο Μαχαιρίτσας κρατούσε με συνέπεια και παραπάνω το πρόγραμμα χαρίζοντας στο κοινό όλα τα αγαπημένα του τα τραγούδια ξεκινώντας με το "Διδυμότειχο μπλουζ", το "Δεν είναι αγάπη, είναι σου λέω πανικός…" προχωρώντας χωρίς σταματημό στο “Αγάπη που χάθηκε στη σκόνη” αλλά και το πιο πρόσφατο “Πεθαίνω για σένα”. Οριακός, απόλυτος, γαργαντουικός, πολιτικός, μια ζωή Πανάθας, ο άνθρωπος που ρούφηξε και έζησε τα πάντα μέχρι το μεδούλι: το κατάλαβαν αυτό οι άνθρωποι που τους ενέπνευσε οι φίλοι του και συνοδοιπόροι που θα τον συνοδεύσουν σήμερα στην τελευταία του κατοικία όπως οι Κατσιμιχαίοι, ο Πορτοκάλογλου, ο Πορτοκάλογλου,οι τροβαδούροι που έγραψαν ιστορία.

“Ψέματα, ψέματα, πες μου ότι είναι ψέμα” με τους στίχους αυτούς τον χαιρέτισε ο Πορτοκάλογλου, ο πιο στενός, τελευταία, συνεργάτης του με τον οποίο θα έδινα θα έδιναν μια μεγάλη φιλανθρωπική συναυλία στο Ηρώδειο για τους σκοπούς της οργάνωσης «Μαζί για το παιδί». Γι αυτό η οικογένεια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ζητά αντί στεφάνων να υπάρξει χρηματική δωρεά στην πρωτοβουλία «Μαζί για το παιδί» καθώς ο Μαχαιρίτσας είχε προγραμματίσει αύριο συναυλία στο Ηρώδειο, μαζί με τον Νίκο Πορτοκάλογλου με τα έσοδα της να δίνονταν για τους σκοπούς της φιλανθρωπικής πρωτοβουλίας. Επιπλέον η οικογένειά του επιθυμεί να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι και η κηδεία του να γίνει όπως θα το ήθελε-σαν κάτι που πέρασε και θα μείνει στη μνήμη όλων όσοι το θελήσουν. Με απλότητα και σεμνότητα. Ωστόσο κανείς δεν σταματά να τον αναφέρει σε κάθε του ανάρτηση ενώ έχουν κάνει και ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Πολιτισμού και καλλιτέχνες από όλους τους χώρους.

«Η οικογένεια παρακαλεί, αντί στεφάνων, να ενισχυθεί η πρωτοβουλία Ένωση «Μαζί για το παιδί». Τα στοιχεία για όποιους θα θέλουν να κάνουν δωρεά αντί στεφάνου: EUROBANK Αρ. Λογ. 0026.0102.16.0200303078 IBAN: GR 8302 601020000 160200303078 ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Αρ. Λογ. 6017 0400 56698 ΙΒΑΝ: GR210 171 0170 0060 1704 0056 698 *Παρακαλούμε σημειώστε στην αιτιολογία: Εις μνήμην Μαχαιρίτσα Ή τηλεφωνικά στο 210 74 82 690».

ΣΧΟΛΙΑ (5)

ΧΕΣΤΗΚΕ Η ΦΟΡΑΔΑ ΣΤ ΑΛΩΝΙ

Ένας μπολσεβίκος λιγότερος

Άντε γειά

Παχύσαρκος καπνιστής, η συνταγή του πρόωρου θανάτου. Αν τρώς και καπνίζεις δεν υπάρχει σωτηρία

βαλε

και τις ουσίες παλιότερα ...

Μαριάνα

Θα σε θυμόμαστε πάντα. Μέσα από τα τραγούδια σου τα αξέχαστα.

Δυό στο χαλαρό

Η σκέψη μας μαζί σου, ταξιδευτή τροβαδούρε.

Βασιλης

Οταν "χτυπα" καποτε στην ζωη μας το καμπανακι για ν αλλαξουμε τροπο ζωης για να συνεχισουμε να ζουμε,υπαρχουν δυο επιλογες,το να κανουμε οτι μπορουμε γι αυτο και το να μην μπορουμε να διαχειριστουμε τις αλλαγες αυτες γιατι απλα δεν μπορουμε να ζουμε μ αλλον τροπο.Ο Λαρυ ,οπως και πολλοι αλλοι ανθρωποι,δεν μπορεσε να εναρμονιστει σ αυτες τις αλλαγες,γιατι ηταν αυτος που ηταν,ηθελε να ζει οπως αυτος ηθελε κι οχι οπως θα επρεπε.Επιλογες στην ζωη μας και πρωτεραιοτητες μας καθοριζουν στα παντα.Δεν ξερω ποιο ειναι το σωστο και δεν υπαρχει σωστο.Εγω θα τον θυμαμαι παντα μ εκεινα τα μαυρα ρουχα ,εκει σ ενα μπαρακι στο Φτελιο να παιζουμε μπουρλοτο και να "σκοτωνομαστε".Ηταν ωραια χρονια αυτα κι οποιος γνωστος το διαβασει αυτο θα καταλαβει τι λεω.Γεια σου ρε Λαρυ.

ΤΟΤΕ

ΗΤΑΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. ΟΛΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 60, ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΝΕΟΣ ΔΕΝ ΤΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ. ΟΧΙ ΟΛΟΙ ΒΕΒΑΙΑ, ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ Κ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ! ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΟ ΣΕΒΕΣΑΙ Κ ΑΓΑΠΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΑΛΛΑ Κ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΣΟΥ ΟΤΑΝ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

zak0

Επιχειρούν 171 πυροσβέστες με 52 οχήματα, δύο μηχανοκίνητες και εννέα πεζοπόρες ομάδες, ενώ συνδράμουν και 13 υδροφόρες και πέντε μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και του ΟΤΑ - Στο νησί και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς - Εκκενώθηκε η περιοχή από το Κερί ως τον Αγαλά - Η φωτιά ξεκίνησε από την Λιθάκια, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων εξαπλώθηκε

72
zak__1_

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, προτείνεται η παραπομπή σε δίκη για το αδίκημα της πρόκλησης θανατηφόρου σωματικής βλάβης για δύο φυσικούς αυτουργούς (καταστηματάρχης και μεσίτης) και τέσσερις αστυνομικούς

7