Με τροπολογία θα καταργηθούν οι «κόκκινες» και «πράσινες» σχολές

n__kerameos_2962019

Για το Λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το σύστημα εισαγωγής παραμένει στους βασικούς του άξονες: Οι εξετάσεις θα γίνουν σε τέσσερα μαθήματα - Οι μαθητές θα εξεταστούν στα ίδια ακριβώς μαθήματα τόσο για το απολυτήριο, όσο και για τις πανελλαδικές

Προς κατάργηση βαίνουν «οι κόκκινες και πράσινες « σχολές, αυτές δηλαδή που θα εισέρχονταν οι υποψήφιοι χωρίς Πανελλαδικές εξετάσεις. Συγκεκριμένα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με τροπολογία, που θα φέρει σύντομα θα καταργήσει τη διάταξη «Γαβρόγλου» για τις «πράσινες» και «κόκκινες» σχολές.

Η υπουργός Παιδείας καταργεί αυτή τη διάταξη γιατί διαφωνεί με τον διαχωρισμό ανάμεσα σε αυτούς που θα έμπαιναν σε κάποιες σχολές χωρίς Πανελλαδικές και σε κάποιες με Πανελλαδικές. Η κ. Κεραμέως διαφωνεί επίσης με την κατηγοριοποίηση των σχολών σε υψηλού και χαμηλού κύρους αλλά και με το γεγονός ότι τα παιδιά καλούνται να μαντέψουν τον Οκτώβριο ποιες είναι οι δέκα σχολές στις οποίες μπορεί ενδεχομένως να μπει κανείς ελεύθερα και δεν θεωρεί ότι αυτό είναι μια σωστή διαδικασία.

Επίσης στην ίδια τροπολογία θα γίνεται αναφορά και στους συμμετέχοντες στις φετινές Πανελλαδικές η οποία θα προβλέπει «εφόσον επιλέξουν να επανεξεταστούν στο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη εκπαίδευση το 2020, θα εξετασθούν με το ίδιο σύστημα με το οποίο εξετάσθηκαν φέτος».

Για το Λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το σύστημα εισαγωγής παραμένει στους βασικούς του άξονες: Οι εξετάσεις θα γίνουν σε τέσσερα μαθήματα. Οι μαθητές θα εξεταστούν στα ίδια ακριβώς μαθήματα τόσο για το απολυτήριο, όσο και για τις πανελλαδικές. Αντί των Λατινικών, οι μαθητές θα εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας και οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων θα είναι 6 την εβδομάδαΟι Ομάδες Προσανατολισμού θα είναι τέσσερις, όσα και τα επιστημονικά πεδία.

Οι αλλαγές που θα δουν από εφέτος οι μαθητές εκτός από την κατάργηση της κατηγοριοποίησης των τμημάτων σε «ελεύθερης πρόσβασης» και «κατόπιν εξετάσεων»,μείωση της εξεταστέας ύλης στα μαθήματα: Βιολογία, Χημεία, Κοινωνιολογία, Οικονομία, Ιστορία και Αρχαία και μείωση του συντελεστή της λογοτεχνίας στη συνεξέταση με την Έκθεση, στο 15% του συνολικού βαθμού.

Ως προς τα μαθήματα και τον τρόπο εξετάσεων για το νέο σχολικό έτος 2019-20 , για τους μαθητές της Β και Γ Λυκείου, θα ισχύσουν τα εξής:Β ΛυκείουΤα μαθήματα της Β ́ τάξης Ημερήσιου και Εσπερινού Γενικού Λυκείου κατανέμονται σε δύο ομάδες: Η ομάδα Α ́ περιλαμβάνει τα μαθήματα που εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις και είναι τα εξής: προαγωγικές εξετάσεις.

Τα μαθήματα της Β ́ τάξης Ημερήσιου και Εσπερινού Γενικού Λυκείου κατανέμονται σε δύο ομάδες. Η ομάδα Α' περιλαμβάνει τα μαθήματα που εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις και είναι τα εξής:Γενικής Παιδείας:

Ελληνική Γλώσσα (μόνο οι κλάδοι Νέα Ελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική Λογοτεχνία σε τρίωρη συνεξέταση),Ιστορία,Φυσικές Επιστήμες (μόνο ο κλάδος Βιολογία), Μαθηματικά (μόνο ο κλάδος Άλγεβρα για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών),Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία (μόνο για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών),και τα μαθήματα Ομάδων Προσανατολισμού. Η ομάδα Β ́ περιλαμβάνει τα υπόλοιπα μαθήματα Γενικής Παιδείας, τα οποία δεν εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις.

Τα μαθήματα της Γ ́ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου κατανέμονται σε δύο (2) ομάδες:α) Η ομάδα Α ́ περιλαμβάνει το μάθημα Γενικής Παιδείας «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» και όλα τα μαθήματα Ομάδων Προσανατολισμού, τα οποία εξετάζονται γραπτώς στις απολυτήριες εξετάσεις. Η ομάδα Β ́ περιλαμβάνει τα υπόλοιπα μαθήματα Γενικής Παιδείας και τα μαθήματα Επιλογής, τα οποία δεν εξετάζονται γραπτώς στις απολυτήριες εξετάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Πάνος Παππάς

Θα πρέπει οπωσδήποτε να διευκρινιστεί ο τρόπος που θα συμμετέχουν οι φετινοί απόφοιτοι στις εξετάσεις του 2020. Μέχρι σήμερα το πρωί (11/9) οι αρμόδιοι του υπουργείου επιμένουν ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Πριν μια εβδομάδα έλεγαν ότι θα δώσουν με το καινούργιο. Η δευτεροβάθμια διεύθυνση και η διεύθυνση του λυκείου δηλώνουν παντελή παντελή άγνοια του θέματος. Δεδομένου οτι αρχίζει η σχολική χρονιά θα ήταν λογικό να διευκρινιστεί αυτή η εκκρεμότητα.

περιεργος

Η δήλωση οι απόφοιτοι του 2019 εφόσον επιλέξουν να επανεξεταστούν στο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη εκπαίδευση το 2020, θα εξετασθούν με το ίδιο σύστημα με το οποίο εξετάσθηκαν φέτος σημαίνει ότι δεν θα έχουν την δυνατότητα επιλογής μεταξύ των δύο συστημάτων όπως στο παρελθόν σε αντίσtοιχες περιπτώσεις; Ποιό θα είναι το ποσοστό των θέσεων που θα διεκδικήσουν όσοι εξεταστούν με το σύστημα του 2019; Πότε θα δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις στα ανωτέρω δύο ερωτήματα; Πότε οι δημοσιογράφοι θα μάθουν να θέτουν τα σωστά ερωτήματα;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης