Προσφυγικό: Στη βόρεια Ελλάδα μεταφέρονται οι 1400 μετανάστες από τη Λέσβο

Προσφυγικό: Στη βόρεια Ελλάδα μεταφέρονται οι 1400 μετανάστες από τη Λέσβο

Στις 18:30 θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη το πρώτο πλοίο, που αναχώρησε με 635 άτομα από τη Λέσβο - Στη συνέχεια θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε χώρο φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα Κιλκίς - Στις 6 το πρωί της Τρίτης θα φτάσει Θεσσαλονίκη το δεύτερο πλοίο - Συνολικά, οι 1.000 θα πάνε σε χώρο φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα Κιλκίς και οι υπόλοιποι σε άλλες δομές της βόρειας Ελλάδας

prosfiges_main
Σήμερα το απόγευμα, στις 18:30, αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το πρώτο πλοίο, «Καλντέρα Βίστα», που μεταφέρει 635 αιτούντες άσυλο από τη Λέσβο, με στόχο την αποσυμφόρηση του νησιού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο ΑΠΕ πηγές από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο οποίος έχει αναλάβει τη μεταφορά των αιτούντων άσυλο σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα περιμένουν 21 λεωφορεία, σε κάθε ένα από τα οποία θα βρίσκεται συνοδός του οργανισμού. Επίσης, στο λιμάνι θα υπάρχουν και διερμηνείς για την υποστήριξη της διαδικασίας.

Όλοι οι αιτούντες που έχουν επιβιβαστεί στο πρώτο πλοίο (σύμφωνα με τον ΔΟΜ ο αριθμός τους ανέρχεται σε 642 άτομα) θα μεταφερθούν στο κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας.

4887093


Συνεχίζεται η επιβίβαση στο δεύτερο πλοίο

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η επιχείρηση αποσυμφόρησης του καταυλισμού της Μόριας, με στόχο την επιβίβαση στο πλοίο «Άκουα Μπλου» περισσότερων των 800 προσφύγων και μεταναστών με προορισμό δομές φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα. 

Κλείσιμο
Μέχρι στιγμής στο πλοίο έχουν επιβιβασθεί περί τα 500 άτομα, ενώ γίνονται προσπάθειες να εντοπισθούν όσοι περιέχονται στις λίστες ευαλωτότητας που έχουν σταλεί από την Αθήνα με τις οποίες και επιτρέπεται η μετακίνηση.

Αύριο, γύρω στις 6 π.μ., έχει προγραμματιστεί η άφιξη του δεύτερου πλοίου στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του ΔΟΜ, οι 343 αιτούντες (από το σύνολο των 1400) θα κατανεμηθούν σε διάφορες δομές της Βόρειας Ελλάδας (κέντρα φιλοξενίας και ξενοδοχεία) και οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν στη Νέα Καβάλα.

Ας σημειωθεί εδώ ότι, τις τελευταίες ώρες, από αγνώστους, κυκλοφορεί έντονα μεταξύ των αιτούντων άσυλο στον καταυλισμό της Μόριας φήμη για κακές συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό όπου υποτίθεται ότι θα προωθηθούν, με αποτέλεσμα κάποιοι να κρύβονται για να αποφύγουν τη μετακίνηση.


me02
me01
me06


Ολοκληρώθηκε το πρωί το πρώτο μέρος επιβίβασης 

Νωρίτερα, στις 10:30, είχε ολοκλήρωθεί με επιτυχία  το πρώτο μέρος της μεταφοράς 1.400 αιτούντων άσυλο από τους καταυλισμούς της Μυτιλήνης σε δομές φιλοξενίας της βόρειας Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, με το πλοίο «Καλντέρα Βίστα» αναχώρησαν 635 άτομα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Τόσο αυτοί όσο και οι υπόλοιποι, που θα μετακινηθούν με το πλοίο «Άκουα Μπλου» από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι 1.000 θα πάνε σε χώρο φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα Κιλκίς και οι υπόλοιποι σε άλλες δομές της βόρειας Ελλάδας.

Όπως τονίζεται, η εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στη δομή της Νέας Καβάλας είναι προσωρινή και πριν από το τέλος του μήνα θα μεταφερθούν σε νέα δομή, της οποίας η κατασκευή ολοκληρώνεται.

Για το διάστημα της παραμονής τους στη Νέα Καβάλα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τονίζει πως οι όποιες επιβαρύνσεις στην τοπική κοινωνία σε θέματα καθαριότητας, παροχής υπηρεσιών υγείας και νερού θα αντιμετωπιστούν άμεσα.

Η όλη διαδικασία ξεκίνησε στις 4:00 από την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, ενώ ενεπλάκησαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις με φορτηγά προκειμένου να μεταφερθούν τα προσωπικά είδη των μετακινουμένων.

Ήδη, έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση των υπολοίπων, προκειμένου να μετακινηθούν από τη Μόρια στο λιμάνι της Μυτιλήνης και να ξεκινήσει, η επιβίβαση στο δεύτερο πλοίο.

me05
me04
me09


Και άλλες αφίξεις

Σημειώνεται, ότι χθες το βράδυ, Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου προς Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, άλλοι 125 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στη Λέσβο. Στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Τουρκική Ακτοφυλακή κάνουν λόγο για περίπου 700 συλλήψεις ατόμων που περνούσαν στο νησί από την περασμένη Πέμπτη μέχρι σήμερα. Στο ίδιο διάστημα ξεπερνάνε τους 1.000 οι αφιχθέντες στη Λέσβο που υπέβαλαν αίτημα ασύλου.

Στο συγκεκριμένο νησί, μόνο τον Αύγουστο, έφτασαν πάνω από 6.500 άτομα, ενώ ροές υπάρχουν και προς άλλα νησιά, τόσο του βορειοανατολικού Αιγαίου όσο και των Δωδεκανήσων. Οι αριθμοί αυτοί, όπως είναι φυσικό, αποτυπώνονται και στις εγκαταστάσεις που δεν μπορούν να φιλοξενήσουν επαρκώς ούτε τους μισούς.

me08
me07
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης