Προσφυγικό: Ξεκίνησε η μεταφορά 1.500 αιτούντων άσυλο από τη Λέσβο

5346334

Στις 8 αναχώρησαν οι πρώτοι 640 για τη Θεσσαλονίκη - Στις 12 το μεσημέρι αναχωρούν οι υπόλοιποι -  Κοινός προορισμός ο καταυλισμός στη Νέα Καβάλα Κιλκίς - Τα μέτρα που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ

Η κυβέρνηση κληρονόμησε μία «καυτή πατάτα» στο μέτωπο του μεταναστευτικού. Είναι μία ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί εκ νέου, καθώς η Αθήνα είναι αντιμέτωπη με έξαρση των εισροών, οι οποίες θυμίζουν ημέρες του 2015-16. Εκατοντάδες είναι τα άτομα που καταφθάνουν καθημερινά στα νησιά του Αιγαίου. Την προηγούμενη εβδομάδα, στη Λέσβο και συγκεκριμένα στη Σκάλα Συκαμιά 13 ασφυκτικά γεμάτες βάρκες έκαναν συγχρόνως την εμφάνισή τους.

Στο συγκεκριμένο νησί, μόνο τον Αύγουστο, έφτασαν πάνω από 6.500 άτομα, ενώ ροές υπάρχουν και προς άλλα νησιά, τόσο του βορειοανατολικού Αιγαίου όσο και των Δωδεκανήσων. Οι αριθμοί αυτοί, όπως είναι φυσικό, αποτυπώνονται και στις εγκαταστάσεις που δεν μπορούν να φιλοξενήσουν επαρκώς ούτε τους μισούς.

Η Μόρια χωράει μετά βίας 3.000 άτομα, ενώ εκεί πλέον βρίσκονται 11.000, χωρίς την επαρκή κάλυψη σε γιατρούς και αστυνομικούς. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στη Χίο, στη Σάμο, στην Κω και στη Λέρο. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο περίπλοκη, αν αναλογιστεί κανείς ότι τον επόμενο μήνα αναλαμβάνουν οι νέοι δήμαρχοι.

Ακόμα και οι πλέον καλοπροαίρετοι παραδέχονται ότι οι αυξημένες ροές δεν είναι αποτέλεσμα μόνο του καλοκαιρινού καιρού που ευνοεί το ταξίδι από τα τουρκικά παράλια. Η Άγκυρα φαίνεται να έχει ανοίξει ξανά τη στρόφιγγα, χρησιμοποιώντας τους πρόσφυγες-μετανάστες σαν μέσο πίεσης. Ο αριθμός αυτών που διασχίζουν παράνομα την Τουρκία προς την Ελλάδα και την Ευρώπη έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τον αριθμό των αφίξεων στην Ελλάδα να αυξάνεται στα 278 άτομα από τα 60 την ημέρα, με σταθερή κλιμάκωση.

Διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν το ότι ο Ερντογάν έχοντας πολλά ανοιχτά μέτωπα, αλλά και περίπου 3.000.000 πρόσφυγες-μετανάστες στο εσωτερικό της Τουρκίας απαιτεί περισσότερα χρήματα από την ΕΕ, αλλά και μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, για την ακρίβεια ανοχή, στις παράνομες ενέργειές του στην Ανατολική Μεσόγειο. Το τάιμινγκ δεν είναι τυχαίο. Η άνοδος της Ακροδεξιάς στη Γερμανία μετατρέπει την έξαρση της μεταναστευτικής κρίσης σε πολιτικό εφιάλτη για την Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν την πολυτέλεια να αφήνουν να κλιμακώνεται η κατάσταση. Να υπενθυμίσουμε ότι το ζήτημα είχε καταλαγιάσει μετά την ευρωτουρκική συμφωνία στις αρχές του 2016. Η Άγκυρα δεν χάνει ευκαιρία να κατηγορεί την ΕΕ για αθέτηση των συμφωνηθέντων και να διεκδικεί περισσότερα χρήματα. Με το διάβημα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια την προηγούμενη Παρασκευή προς τον Τούρκο πρέσβη, η Αθήνα έστειλε το μήνυμα προς την Άγκυρα ότι την θεωρεί υπεύθυνη για τη διόγκωση των πρόσφατων μεταναστευτικών ροών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διόγκωση των ροών συνδέεται και με την επιχείρηση-σκούπα των τουρκικών υπηρεσιών στην Κωνσταντινούπολη. Μεγάλος αριθμός μεταναστών που είχε καταφύγει στην Κωνσταντινούπολη υποχρεώθηκε να κινηθεί κατά μήκος των ακτών της Τουρκίας για να περάσει στα ελληνικά νησιά.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό. Εκεί αποφασίστηκαν επτά μέτρα, με στόχο την αποφόρτιση της ήδη υπάρχουσας κατάστασης και την αποτροπή της περαιτέρω επιβάρυνσής της. Ως προς το πρώτο σκέλος και την εξέταση των χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων για άσυλο, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, καταργώντας την δευτεροβάθμια εξέταση των προσφύγων, δηλαδή το δικαίωμα στην έφεση.

Μέχρι σήμερα, ήταν σύνηθες φαινόμενο λίγο πριν την επαναπροώθησή τους πολλά άτομα να καταθέτουν έφεση κατά της απόρριψης ασύλου, καθώς ο νόμος δεν προβλέπει συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια για τέτοιες κινήσεις. Εξάλλου, αυτή δεν είναι η μόνη πηγή κωλυσιεργίας. Κοινό μυστικό αποτελεί, άλλωστε, το γεγονός ότι η διαδικασία του ασύλου καθυστερεί δραματικά τις επαναπροωθήσεις. Ακόμα και άτομα παραβατικά παραμένουν στη χώρα, καθώς η διαδικασία επιστροφής δεν ξεκινάει αν δεν υπάρξει η τελική απορριπτική απόφαση.

Στο μέτωπο της αποσυμφόρησης, αποφασίστηκε άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της ΕΕ. Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσει μετακίνηση ακόμα 250 ασυνόδευτων ανηλίκων σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας. Επιπλέον, την απομάκρυνση 1.500 αιτούντων άσυλο από τη Λέσβο με δυο ναυλωμένα πλοία τύπου καταμαράν θα υλοποιήσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η επιχείρηση ξεκίνησε τα χαράματα της Δευτέρας. Οι πρώτοι 640 επιβιβάστηκαν στις 8 το πρωί στο πλοίο "Καλντέρα Βιστα" με προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι υπόλοιποι έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν με το πλοίο "Άκουα Μπλου" στις 12 το μεσημέρι κι αυτοί για τη Θεσσαλονίκη. Κοινός προορισμός τους ο καταυλισμός στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς. 

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει δώσει μια λίστα με περίπου 15 ανενεργά στρατόπεδα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Εξ αυτών αναμένεται να χρησιμοποιηθούν περί τα έξι, προκειμένου να στεγάσουν ανθρώπους από τα νησιά, ενώ κάποιοι θα κατευθυνθούν και σε υπάρχουσες δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα.

Θα επιχειρηθεί, επίσης, να εντοπιστούν όλοι εκείνοι που μετά την απόρριψη ασύλου εξαφανίστηκαν, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η επαναπροώθησή τους εκτός Ελλάδος. Η Αστυνομία ενημερώνεται μετά τον ενδιαφερόμενο για την απορριπτική απόφαση. Όταν οι Αρχές επιχειρήσουν να τον αναζητήσουν, δεν μπορούν να τον εντοπίσουν.

Σε ό,τι αφορά την μείωση των αφίξεων, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης, το οποίο θα διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω χρήσης καμερών, drones και άλλων τεχνολογιών. Το μέτρο έχει προϋπολογισμό 50.000.000 ευρώ. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε, επίσης, τη στενότερη επιτήρηση των συνόρων σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex και το NATO.

Η όξυνση του προβλήματος προκάλεσε οξεία αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικά μετά την ανακοίνωση της δέσμης των μέτρων. Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, η Κουμουνδούρου έκανε λόγο χθες για «προσγείωση της ΝΔ στην πραγματικότητα του Μεταναστευτικού», ενώ κατηγόρησε το Μαξίμου ότι «έδειξε ιδιαίτερη βιασύνη να καταργήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τις Γραμματείες του» και ότι «καθυστέρησε απελπιστικά να αντιληφθεί τους “γεωπολιτικούς λόγους” που δημιουργούν τις ροές, και να προχωρήσει σε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από τις ευάλωτες ομάδες και τη στέγασή τους στην ενδοχώρα».

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με ανακοίνωσή του κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «ανακρίβειες, θράσος και παχιά λόγια», αντιτείνοντας ότι επί της κυβέρνησης Τσίπρα η Ελλάδα έγινε «hot spot για μετανάστες και δίκτυα διακινητών». Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως η ΝΔ θα τον βρει απέναντι σε κάθε πολιτική που θα φέρει εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο θέμα παρενέβη και η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, κάνοντας λόγο για «ανούσιο καβγά» μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και ζητώντας να δοθούν «λύσεις τώρα».

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος προέτρεψε τις χώρες της ΕΕ να δεχτούν τους πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από τη Λιβύη και να επανεγκαταστήσουν τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες από καταυλισμούς σε τρίτες χώρες. «Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επανεγκατάσταση και την εφαρμογή των δεσμεύσεών τους να δεχτούν πρόσφυγες το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε προσθέτοντας: «Είναι απαραίτητο να διεξαχθούν περισσότερες επείγουσες επιχειρήσεις απομάκρυνσης από τη Λιβύη».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (80)

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΞΕΡΟΥΝ

ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ !! ΤΟ ΛΕΩ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΓΝΩΣΗ ΟΤΙ ΝΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΥΣ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΔΟΤΑ !! ΔΕΝ ΣΑΣ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ? ΑΝ ΟΧΙ, ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

GEORGIOS

Ζητείται έλληνας Σαλβίνι επειγόντως ο Μήτσοτάκης φαίνεται να είναι πολύ λίγος

Τζόρας

Αν μούλεγες ότι οι 1.500 πήραν τον δρόμο της επιστροφής για τις χώρες τους θα σούλεγα "Κούλη μπράβο"... Αλλά να τους πάρεις "από δω" και να τους πας "λίγο παραπέρα" δεν λέει τίποτα. Κι ο Σόρος αυτό θέλει. Με "πόρτα εισόδου τα νησιά" να γεμίσει η Ελλάδα... "με open society" και "μωρομάνες" που θα τραγουδάνε "μωροαμανέδες"...

ο εποικισμός δεν ειναι απαντηση στο προβλημα

τι εγινε με την ιστορία της γρηγορης εξετασης των αιτήσεων ασύλου; τι κανουν οι πρεσβειες ολων αυτων των χωρών πχ πακιστάν στο να συνεργαστουν για τον επαναπατρισμό; Να δημοσιεύονται καθε εβδομαδα ποσοι επαναπατρισμοι εχουν γινει. Διαφανεια και παλι διαφανεια. Μπορει καποιος να μου εξηγήσει γιατι ολοι αυτοι δεν πανε στη βουλγαρία η οποια εχει κοινά συνορα με την τουρκία και μαλιστα μεγαλύτερα απο τα δικά μας σε εκταση και δεν θα κινδυνεύουν ζωες; θα αφήσουμε τον ερντογάν να αλωνίζει; τι τον εχουμε το στρατό; οσοι παντως μενουν θα πρεπει να τους απαγορευτει να κανουν πανω απο ενα παιδι. Δεν φθανει που ειναι μεταναστες κανουν και ενα σωρό παιδιά απο πανω τα οποια θα πρεπει να συντηρει ο Ελληνας που δεν κανει παιδιά λόγω οικονομικής κρίσης. Απ` οτι φαινεται ο Μητσοτάκης θα ειναι οντως μια παρενθεση παμε ολοταχως για ακρα δεξιά σύντομα γιατι κανεις δεν θα ανεχθει αλλο την αλλοτριωση του εθνους για το οποιο τοσοι ανθρωποι εχουν πολεμησει και πεθάνει απο κατι αχρηστους που τρεμουν να παρουν αποφάσεις.

Αλβανισταν

Καλως τα παιδια..

ΩΡΑΙΑ

ΠΑΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΩ 10 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ.... ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΡΙΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΜΠΡΑΤΣΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ..... ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΑΛΛΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΒΓΑΔΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ.... ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΟΥΤΕ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ...... ΚΡΙΜΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΩΣ ΤΩΡΑ

ZZ

Όλοι όσοι είναι υπέρ αυτών των ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ είναι άπατρις, προδότες , κοινός γιο γιο .

Χ.Π.

Μητσοτάκη ξύπνα..!!! Διέταξε τα κοθώνια του ΛΣ που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να σταματούν τα βαρκάκια των μπαρμάδων έξω απο την Σαλαμίνα και να το παίζουν βαρύμαγκες στα γερόντια, να φυλάξουν τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας και να σταματήσουν ακόμη και με αίμα κάθε βάρκα με λαθροεισβολείς που στέλνει βάση σχεδίου ο βρωμότουρκος ερντογάν. Ταυτόχρονα, αύξησε άμεσα την στρατιωτική θητεία, αγόρασε όπλα από παντού και εξόπλισε τα νησιά. Ο πόλεμος είναι πρό των πυλών. Εξήγησε με διάγγελμα στον λαό ότι η πιθανότητα αυτή δεν μπορεί να αγνοηθεί. Φέρε με δημόσιο λόγο , και όχι στα μουλωχτά με την συχαμερή Μέρκελ, την ΕΕ πρό των ευθυνών της και ζήτησε επίσημα από τα λαμόγια των Βρυξελλών υλική στρατιωτική βοήθεια για την αντιμετώπιση της Τουρκίας.. Πέσε στον προδότη Παυλόπουλο που υπέγραψε την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών, να βγάλει τον σκασμό και να μην αναφέρει ξανά τα σύνορα της πατρίδας, ως σύνορα της δήθεν ευρώπης... Ποιάς ευρώπης??? Μπορεί να μας το εξηγήσει αυτό ο προδότης δοσίλογος Πάκης..??? Μητσοτάκη, διώξε αμέσως την Frontex από την πατρίδα μας, γιατί δρά απλώς ως καταμετρητής των λαθροεισβολέων και τίποτα παραπάνω.. Απαγόρευσε άμεσα την δράση όλων των ΜΚΟ των δήθεν φιλέσπλαχνων...!! Κλείσε μέσα όσους αντιδρούν.. Να σταμάτησει άμεσα κάθε κρατική επιχορήγηση, δηλαδή από τα δικά μας λεφτά στους βρωμερούς λαθρομουσουλμάνους εγκληματίες την στιγμή που ελληνικές οικογέννειες πεινούν.. Οι βρωμεροί λαθροεισβολείς να πληρώνουν τα πάντα όπως τα πηρώνουν όλοι οι Έλληνες που καθημερικά δίνουν την μάχη την επιβίωσης.. Η κυβέρνηση όλη να στηρίξει τον αγώνα του Χρυσοχοίδη για την πάταξη των απόβλητων της κοινωνίας. Μητσοτάκη για αυτά σε βγάλαμε και θα σε πάρει ο διάολος αν δεν τα κάνεις...!!

@Χ.Π

Χ.Π, και ο Μητσοτάκης στο κόλπο είναι. Δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Όλες οι προδοτικές κυβερνήσεις υπέγραψαν σχετικές συμφωνίες για να γεμίσουμε από λάθρο. Δουβλίνο 1, Δουβλίνο 2, Δουβλίνο 3, Μαρακές. Τα αφεντικά μας θέλουν την Ελλάδα αποθήκη κάθε μετανάστη από όπου γης. Για να ξεφύγει η χώρα μας από την καταστροφή χρειάζεται πατριωτική κυβέρνηση (αυτό πουν οι αριστεροί, αλλά και οι δεξιοί λένε φασιστική!!!), δηλαδή ξέχνα το. Συνεπώς αν μπορείς φύγε για έξω γιατί χαθήκαμε φίλε.

Γιώργης, Magyarország

Μπορεί να εξαφανίστηκε η χρυσή αυγή παιδιά, η αριστερά όμως παραμένει και κατατρώει μέρα με τη μέρα την Ελλάδα μας. Στην αριστερή ή στην δεξιά της μορφή. Βρίσκομαι σε μια χώρα που η αριστερά έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της και δεν λένε να σβήσουν ακόμη, όπως και αυτά του ναζισμού. Ειλικρινά χαίρομαι που ναι μεν οι συμπατριώτες μου Έλληνες τιμώρησαν τους φιλοναζιστές στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, θλίβομαι όμως που η αριστερά στην Ελλάδα, το alter ego δηλαδή του ναζισμού, ζει και βασιλεύει. Κατηγόρησαν τον Ορμπάν για φιλοναζιστή επειδή δεν επιθυμεί η να γίνει η Ουγγαρία του το Νέο Πακιστάν! Μακάρι η έναν είχαμε και εμείς έναν Ορμπάν, αλλά με τους προδότες έχουμε πια τελειώσει.

Κυνικός

Ναι, αλλά ο Κυριάκος, για να αρέσει στη Μέρκελ, πρωτοστάτησε στην εκδίωξη του ¨κακού" Ορμπάν από το ΕΛΚ.... Τώρα φάε Κυριάκο Πάκια και λοιπούς καννιβαλο-πρόσφυγες....

ορε μαννουλα μου ,

θα μας φαν τα γιαχαμπιμπια !!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης