Υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις αποκτά η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού

Υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις αποκτά η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού

Παρά το γεγονός ότι οι μελέτες ήταν έτοιμες εδώ και πολλούς μήνες το έργο είχε «κολλήσει» - Τη λύση έδωσε ο νέος υπ. Ανάπτυξης και η αντίστροφη μέτρηση για τη δημοπράτηση ξεκίνησε

mya
Υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις εντός του Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά αποκτά η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος. Εγκαταστάσεις εφάμιλλες ενός σώματος που βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή των γεγονότων επιχειρώντας τις περισσότερες φορές κάτω από επικίνδυνες και άκρως απαιτητικές συνθήκες. Η μονάδα θα διαθέτει μεταξύ άλλων κλειστό σκοπευτήριο, shooting house που είναι ένα τεράστιο κτήριο στο οποίο τα κομάντο θα μπορούν να συμμετέχουν σε μάχες με αληθινά πυρά, ανοικτό γυμναστήριο, κλειστό γυμναστήριο, πύργους αναρρίχησης-καταρρίχησης. Πρόκειται για ένα ολοκαίνουργιο έργο για το Λιμενικό Σώμα.

«Θα δημιουργηθεί μία από τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο που θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και άλλων μονάδων που βρίσκονται εντός του Ναυτικό Οχυρού Σκαραμαγκά» τόνισαν στο protothema.gr στελέχη του Λιμενικού.

Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανέλαβε πρωτοβουλία και με διαδοχικές συσκέψεις έδωσε λύσεις σε όλα τα ζητήματα που είχαν προκύψει και καθυστερούσαν την κατασκευή των εγκαταστάσεων. Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση του έργου.

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης παρουσία εκπροσώπου του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος και του  Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων όπου και συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Όλα άρχισαν το 2012 όταν δρομολογήθηκε η διαδικασία αποκρατικοποίησης του Ελληνικού. «Τότε σκεφτήκαμε ότι το στρατόπεδο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών που βρίσκεται στο χώρο του Ελληνικού θα έπρεπε να μετεγκατασταθεί. Θα πήγαιναν τη ΜΥΑ είτε σε κοντέινερ κοντά στα διόδια της Ελευσίνας είτε Σχολή Λιμενοφυλάκων. Τότε έγινε προσπάθεια να περάσει νόμος που θα διασφάλιζε το μέλλον της μονάδας» επεσήμαναν στο protothema.gr στελέχη του Λιμενικού.

Τελικά ο νόμος του 4081/ 2012 ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της Βουλής. Με το άρθρο 7 διασφαλίστηκε η ΜΥΑ. Πιο συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής: «Το ΤΑΙΠΕ∆ υποχρεούται να εξεύρει και παραχωρήσει στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου παραθαλάσσια έκτα ση ίση τουλάχιστον προς αυτήν που σήμερα κατέχει το Λιμενικό Σώμα, με σκοπό τη μεταφορά σε αυτήν της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου. Το κόστος κατασκευής των νέων εγκαταστάσεων αναλαμβάνεται από το ΤΑΙΠΕ∆ και η ολοκλήρωσή τους προηγείται της αποδέσμευσης του χώρου από το Λιμενικό Σώμα».

Κλείσιμο
Όμως ανέκυψε πρόβλημα στην εύρεση οικοπέδου παραθαλάσσιου, έκτασης 10 στρεμμάτων και μάλιστα κοντά στον Πειραιά. Τη λύση έδωσε ο ναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού και τότε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Ελευσινιώτης, ο οποίος παραχώρησε έκταση στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά.

Αρμόδιες Επιτροπές άρχισαν να συνεδριάζουν για να καταλήξουν στα σχέδια βάσει των αναγκών που υπήρχαν. Είχε γίνει τεράστια προσπάθεια από την ΜΥΑ, τη ΔΙΛΙΚΙΠ του ΥΝΑ που ασχολείται με τα έργα στο Λιμενικό Σώμα, και τη ΜΟΜΚΑ του ΓΕΕΘΑ-Μονάδα Μελετών και Κατασκευών.

Παρά το γεγονός ότι οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης ήταν έτοιμα εδώ και πάρα πολλούς μήνες το έργο για ανεξήγητους λόγους είχε κολλήσει. Τη λύση έδωσε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης ο Άδωνις Γεωργιάδης και η αντίστροφη μέτρηση για τη δημοπράτηση ξεκίνησε αφού είναι ζήτημα ημερών.

*Φωτογραφία αρχείου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης