Φοιτητική στέγη: Έως €750 γκαρσονιέρα στο Κουκάκι!

times535

Το Airbnb έχει απογειώσει τις τιμές των ενοικίων οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες φοιτητές και γονείς που ψάχνουν για στέγη στην Αθήνα-  Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς φέτος τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με την ήδη «τσιμπημένη» περσινή χρονιά - Καλύτερες οι συνθήκες στις άλλες φοιτητουπόλεις

Μπορεί η ίδια η αγορά να αναμένει την επιστροφή από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση χιλιάδων ακινήτων ανά την Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο -κι αυτό πράγματι έχει αρχίσει να συμβαίνει-, οι τιμές ωστόσο των ενοικίων στα λεγόμενα φοιτητικά σπίτια στην Aθήνα είναι φέτος, για μία ακόμη χρονιά, αδικαιολόγητα υψηλές, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις περιοχών ακόμη και σε αυξήσεις της τάξεως του 30% σε σύγκριση με τις -ήδη υψηλές- περυσινές. Οι τιμές για τα ακίνητα που επιστρέφουν σταδιακά στην αγορά από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και διατίθενται φέτος ως φοιτητικά σπίτια -αφού είναι επιπλωμένα και επομένως έτοιμα για χρήση- φτάνουν ακόμη και τα 11 ευρώ ανά τ.μ., χωρίς μάλιστα να συμπεριλαμβάνουν τα επιπλέον κόστη που επωμίζεται ο ιδιοκτήτης από τις μισθώσεις τύπου Airbnb για καθαριότητα, λογαριασμούς κοινής ωφέλειας κ.τ.λ. «Πέρυσι δεν υπήρχε ούτε για δείγμα προσφορά για διαμερίσματα στο Κουκάκι, ενώ φέτος, ναι μεν υπάρχει, αλλά τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά», σχολιάζουν οι μεσίτες.

Πιο συγκρατημένα είναι τα πράγματα στη Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες επαρχιακές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου παρατηρείται πτώση ακόμη και κατά 10% σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, ενώ οι υψηλές προσδοκίες των ιδιοκτητών ακινήτων για μεγαλύτερα έσοδα από τους τουρίστες μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων (Αirbnb, booking.com, Homeaway κ.ά.) έχουν διατηρήσει αντίστοιχα στα υψηλά και τα ενοίκια σε όσους νησιωτικούς προορισμούς διαθέτουν πανεπιστήμια. Το πλέον χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κρήτης, όπου οι τιμές των ενοικίων σε όσα -λίγα- σπίτια μισθώνονται ως φοιτητικές κατοικίες παραμένουν για μία ακόμη χρονιά πολύ υψηλές, ενώ η μεγάλη έκπληξη έρχεται φέτος από τη Ρόδο, όπου οι τιμές των ενοικίων για μικρά σπίτια έχουν κυριολεκτικά εκτοξευτεί και εμφανίζονται αυξημένες ακόμη και κατά 50% σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι τιμές για τα φοιτητικά σπίτια φέτος

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει και η τελευταία έρευνα του γνωστού δικτύου κτηματομεσιτικών υπηρεσιών της E-Real Estates για τα σπίτια που διατίθενται σε φοιτητές αυτή την περίοδο ανά την Ελλάδα, με την Αθήνα και τους νησιωτικούς προορισμούς να παρουσιάζουν άνοδο κυρίως σε περιοχές όπου οι προσδοκίες των ιδιοκτητών είναι υψηλές από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Η εικόνα αυτή τη στιγμή στα τρία μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, που συγκεντρώνουν πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών, σχετίζεται άμεσα με την τουριστική κίνηση αλλά και τον πήχη που θέτουν οι ιδιοκτήτες και ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται ειδικά για την ελληνική πρωτεύουσα, πολύ ψηλά, παρά τις πιέσεις που έχουν αρχίσει να δέχονται οι ιδιοκτήτες όσον αφορά την πληρότητα και τα έσοδα λόγω της αυξημένης προσφοράς στα λεγόμενα εναλλακτικά καταλύματα τύπου Airbnb.

Ετσι, στην Αθήνα, όπως προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε η E-Real Estates, υπάρχει περιορισμένη προσφορά για φοιτητικά σπίτια και άνοδος στα ενοίκια, φτάνοντας κατά περίπτωση ακόμη και το 30% σε σύγκριση με πέρυσι. Η έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την εκτίμηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων και του προέδρου της Σταύρου Παραδιά ότι πολλά από τα σπίτια που ανακαινίστηκαν και επιπλώθηκαν για βραχυχρόνια μίσθωση έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στην αγορά ακριβώς με βάση τα δεδομένα ότι έχει αυξηθεί η προσφορά και έχει στενέψει ο κλοιός γύρω από τα αδήλωτα σπίτια. Ωστόσο, όπως επισημαίνει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Θέμης Μπάκας, πρόεδρος της E-Real Estates, «οι τιμές αυτών των ακινήτων είναι πολύ υψηλές, χωρίς μάλιστα να περιλαμβάνουν τις δαπάνες από τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας από τους οποίους επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες στις βραχυχρόνιες μισθώσεις». Ενδεικτικά η έρευνα του κτηματομεσιτικού δικτύου κατέγραψε τιμές για μια επιπλωμένη φοιτητική γκαρσονιέρα στο Κουκάκι έως 750 ευρώ, ενώ ένα μη επιπλωμένο δυάρι διατίθεται μεταξύ 450 και 720 ευρώ. Στη λίστα των κατοικιών για φοιτητές έχει αυξηθεί η προσφορά σε επιπλωμένα ακίνητα, ακόμη και στην Ομόνοια, όπου οι τιμές για επιπλωμένες γκαρσονιέρες είναι μέχρι τα 350 ευρώ και για δυάρια, επίσης επιπλωμένα, από 350 ευρώ και πάνω - άλλη μία περίπτωση ακινήτων που επιστρέφουν από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση.

ti1
ti2


Μακριά αλλά φθηνά

Η έρευνα του δικτύου της E-Real Estates διαπιστώνει και φέτος ζήτηση από τους γονείς για αγορά μικρών διαμερισμάτων, με τη λογική της επένδυσης και της μελλοντικής εξασφάλισης ενός ενοικίου, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του φοιτητή. Ωστόσο, ειδικά στην Αθήνα και με δεδομένη την αύξηση τιμών το τελευταίο διάστημα, η ζήτηση έχει στραφεί σε περιοχές που μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με εύκολη πρόσβαση σε ΑΕΙ, «διαθέτουν ωστόσο ακίνητα σε πιο χαμηλά επίπεδα όπως στην Κυψέλη ή στα Πατήσια», σχολιάζει ο κ. Μπάκας.

Στη Θεσσαλονίκη, οι τιμές δεν παρουσιάζουν ουσιαστικά αυξήσεις σε σχέση με το 2018 και σε ένα γενικότερο πλαίσιο κυμαίνονται στα περυσινά επίπεδα, ενώ μικρή αύξηση παρατηρείται στις κατώτατες τιμές στις γκαρσονιέρες, της τάξεως περίπου του 5%. Πτωτικά είναι τα ενοίκια των τιμών στην Πάτρα, όπου παρατηρείται μείωση κυρίως σε γκαρσονιέρες και δυάρια ακόμη και κατά 20% σε σχέση με το 2018, ενώ σταθερές είναι οι τιμές στα στούντιο.

Σταθερές ή ακόμη και πτωτικές σε σύγκριση με πέρυσι είναι οι τιμές σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις όπου οι ιδιοκτήτες φέτος, με τη βραχυχρόνια μίσθωση να περνά σταδιακά στη φάση της εξισορρόπησης, έχουν μετριάσει τις απαιτήσεις τους, ενώ σταθερά υψηλές οι τιμές στα νησιά. «Πέραν των υψηλότερων τιμών, ένα χαρακτηριστικό σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς είναι και η μίσθωση για λιγότερους μήνες κατ’ έτος», αναφέρει ο κ. Μπάκας. «Πολύ ψηλά φέτος είναι τα ενοίκια στη Ρόδο, όπου οι τιμές για ένα δυάρι από τον Σεπτέμβριο έως τον Ιούνιο είναι έως τα 500 ευρώ, ενώ και στα Χανιά η μίσθωση για τα φοιτητικά σπίτια είναι σε πολλές περιπτώσεις για 10 μήνες, ανάλογα με τη συμφωνία που θα θελήσει να κλείσει ο ιδιοκτήτης», καταλήγει.

Η σύνδεση του τουρισμού και των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων με τις φοιτητικές μισθώσεις, ειδικά από το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και μετά -οπότε ανεβαίνει και η ζήτηση με τις επίσημες ανακοινώσεις των βάσεων εισαγωγής και των ονομάτων των επιτυχόντων-, φαίνεται ότι καθιστά τώρα πιο ώριμες τις συνθήκες και στην Ελλάδα, στα πρότυπα του εξωτερικού, για την ανάπτυξη της οργανωμένης φοιτητικής κατοικίας. «Μια αγορά η οποία, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο στην Ελλάδα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει και το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο», όπως επισημαίνει ο κ. Τρύφων Αργυρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Hamlet Student Flats, η οποία είναι από τις ελάχιστες και πρωτοπόρες -ήδη από την προηγούμενη δεκαετία- εταιρείες στην Ελλάδα όσον αφορά το μοντέλο της μίσθωσης του «όλα σε ένα» στο κομμάτι της φοιτητικής κατοικίας.

To μοντέλο της «όλα σε ένα» μίσθωσης

Στο εξωτερικό, πάντως, η φοιτητική κατοικία είναι πλέον από τα πιο περιζήτητα επενδυτικά προϊόντα, με αγοραπωλησίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και μεγάλους παίκτες είτε πρόκειται για επενδυτές σε real estate, είτε για συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστικούς οργανισμούς. Με βάση την τελευταία έρευνα της γνωστής εταιρείας συμβούλων ακινήτων Savills, τα κεφάλαια που επενδύθηκαν το 2018 στο προϊόν «φοιτητική κατοικία» παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 15,3 δισ. ευρώ (17,1 δισ. δολάρια) και είναι το τρίτο συνεχόμενο έτος όπου οι επενδύσεις ξεπερνούν σε όγκο τα 14,3 δισ. ευρώ (16 δισ. δολάρια). Σημειωτέον ότι η εν λόγω αγορά έχει κυριολεκτικά εκτοξευτεί από το 2015 και μετά, με τζίρους πέριξ των 14,3 δισ. ευρώ (16 δισ. δολαρίων), αφού στην τριετία 2012 - 2014 τα νούμερα ήταν στο ήμισυ (κοντά στα 7,1 δισ. ευρώ ή 8 δισ. δολάρια) και εν έτει 2007-2008 ήταν μόλις στα 2,7 δισ. ευρώ (3 δισ. δολάρια).

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, παρά το έλλειμμα του θεσμικού πλαισίου, την ίδια τάση ακολουθεί σε… μικρογραφία και η Ελλάδα. «Ακριβώς επειδή οι ξένοι φοιτητές είναι εξοικειωμένοι με την ιδέα της οργανωμένης φοιτητικής κατοικίας, όσοι έρχονται μέσα από τα προγράμματα Erasmus στη χώρα μας -και δεν είναι λίγοι, αφού υπολογίζονται σε περίπου 3.000- είναι βασικοί πελάτες των (λίγων) φοιτητικών πολυκατοικιών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Η συγκεκριμένη κατηγορία φοιτητών μάλιστα ήταν και αυτή που συνέβαλε ώστε να ξεπεραστεί και η δύσκολη περίοδος της κρίσης με την πλήρη κατάρρευση της εγχώριας αγοράς ακινήτων», επισημαίνει ο κ. Αργυρόπουλος. Σημειωτέον ότι ο ίδιος ξεκίνησε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα από το Λονδίνο, παρέχοντας υπηρεσίες «one stop shop» για Ελληνες φοιτητές που αναζητούσαν ακίνητα για σπουδές στη Βρετανία, ενώ στην Ελλάδα η Ηamlet ξεκίνησε με την πρώτη φοιτητική πολυκατοικία στην Κυψέλη την περίοδο 2007-2008, για να ακολουθήσουν η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη σε ακίνητα υψηλής και σύγχρονης αισθητικής (π.χ. στη Θεσσαλονίκη το συγκρότημα βρίσκεται σε ακίνητο κατασκευής του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ).

Το μοντέλο του «όλα σε ένα» στη φοιτητική κατοικία περιλαμβάνει ένα ενιαίο μίσθωμα για μια απολύτως σύγχρονη και επιπλωμένη κατοικία, στούντιο ή δυάρι, δηλαδή ηλεκτρικές συσκευές, κοινόχρηστα, σύνδεση στο Internet και παροχή νερού, ενώ δεν περιλαμβάνονται η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ή φυσικού αερίου (ή μπορεί να περιλαμβάνεται με πολιτική ορθής χρήσης), η καθαριότητα του στούντιο και το πλυντήριο/στεγνωτήριο που λειτουργεί με κέρματα. Στις παροχές ορισμένες πολυκατοικίες διαθέτουν γυμναστήριο, ειδικό χώρο διαβάσματος, πάρκινγκ ποδηλάτων κ.ά. Ως προς τη διάρκεια της μίσθωσης υπάρχουν διάφορες επιλογές: εξάμηνη, ετήσια ή πιο βραχυχρόνια διαστήματα ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται: τήρηση των ωρών κοινής ησυχίας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της εξεταστικής, απαγόρευση του καπνίσματος στους κοινόχρηστους χώρους κ.τ.λ. Στις οργανωμένες φοιτητικές πολυκατοικίες μεγάλη σημασία δίνεται και στο θέμα της ασφάλειας -μείζον για τις οικογένειες των φοιτητών-, με συστήματα πυρασφάλειας, κάμερες ασφαλείας στους κοινόχρηστους χώρους και μαγνητικές κάρτες ασφαλείας κεντρικής εισόδου. Ενδεικτικά, μία τάξη μεγέθους ως προς το κόστος για ένα τέτοιο μοντέλο φοιτητικής κατοικίας ξεκινά από τα 380 ευρώ για στούντιο και τα 500 ευρώ για διαμέρισμα. Κι ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη η συγκεκριμένη αγορά είναι παραπάνω από ανερχόμενη, στην Ελλάδα, με γνωστό το έλλειμμα σε φοιτητικές εστίες, είναι ακόμη πολύ πίσω. Πέραν της Hamlet, από τις πρώτες που δραστηριοποιήθηκαν πιο οργανωμένα στο κομμάτι των φοιτητικών κατοικιών στη Θεσσαλονίκη είναι η Oikotrust, με τέσσερα κτίρια στην καρδιά της φοιτητικής περιοχής της συμπρωτεύουσας, ενώ παρουσία έχουν και μικρότερες εταιρείες (Μy Flat, Smart Στούντιοs, Omega Dom, ΔΙΑΚΑΤ Στούντιοs κ.ά.). Από τους «θεσμικούς» επενδυτές ακινήτων, η εισηγμένη Eθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, σε συνεργασία με την Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου, είναι η πρώτη που επενδύει στη συγκεκριμένη αγορά, μετατρέποντας ένα διατηρητέο στην Πάτρα σε σύγχρονο συγκρότημα 48 φοιτητικών διαμερισμάτων, ενώ στα νέα μεγάλα projects της είναι και η μετατροπή σε κτίριο φοιτητικών κατοικιών του παλιού καπνομάγαζου Σωσσίδη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία 75 διαμερισμάτων. Ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ελληνική αγορά για φοιτητικές κατοικίες έχει εκδηλώσει και ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Ηines, από τους πιο σημαντικούς ξένους παίκτες αυτή τη στιγμή στο εγχώριο real estate, με στόχο κυρίως τουριστικά και επαγγελματικά ακίνητα κυρίως στην Αθήνα αλλά και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, εφόσον πρόκειται για μεγάλα resorts.

Το μοντέλο του εξωτερικού

Εκτός Ελλάδας, στον τομέα της οργανωμένης φοιτητικής κατοικίας, η Ηines από κοινού με την Henderson Park (οι δύο όμιλοι προχώρησαν στην πρώτη τους επένδυση στην Ελλάδα πριν από μία τριετία αποκτώντας αντί 33 εκατ. ευρώ το πρώην «Athens Ledra», νυν «Grand Hyatt» στη Συγγρού) μέσα στον Ιούλιο πραγματοποίησαν μία μεγάλη επένδυση για φοιτητικές κατοικίες στη Βαρκελώνη με την αγορά έκτασης σε ζώνη φοιτητικής κατοικίας, όπου θα κατασκευαστεί ένα φοιτητικό συγκρότημα 350 κλινών πολύ κοντά στο έτερο συγκρότημα των δύο εταίρων, το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει για την ακαδημαϊκή περίοδο 2021-2022 με 750 κλίνες.

«Στην Ελλάδα, πέραν του ελλείμματος ως προς το νομικό πλαίσιο, δεδομένου ότι η φοιτητική κατοικία διαφέρει από την τουριστική μίσθωση και τους ξενώνες νέων, ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη της αγοράς των οργανωμένων φοιτητικών κατοικιών στην Ελλάδα είναι ότι δεν υπάρχει και κρίσιμος όγκος περισσότερων διαμερισμάτων που θα μπορούσαν να διατεθούν γι’ αυτόν τον σκοπό και να αποτελέσουν τελικά και επενδυτικό προϊόν, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», επισημαίνει ο κ. Αργυρόπουλος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (90)

Και φτηνά είναι....!

Τι θέλει στέγη ο φοιτητής στην πιό πολυδιαφημισμένη για airbnb διαμερίσματα....του Αθηνιστάν?? Πολλές απαιτήσεις έχει για φτηνή(!) στέγη κάτω απο Ακρόπολη και δίπλα στο Μουσείο της!!! Ας τραβήξει κατά Περιστέρι...Άγιο Ιερόθεο...Πετρούπολη κι όλο κάποιο υπόγειο θα βρεί!!!

@15:47

Περιγράφεις μια πραγματικότητα!

Ειλικρινής συμβουλή

Ακούστε κάτι πέρα από τη πλάκα. Αυτή τη στιγμή κάποιος που θέλει να σπουδάσει ουσιαστικά(σπουδές παράλληλα με εργασία δεν συμβιβάζονται),το ψάχνει και φευγει για σοβαρές ευρωπαικές χώρες, Γαλλία,Γερμανία, Αυστρία(εξαιρείται η απάτη που αποκαλείται Βρετανία). Εκει θα διαπιστώσετε ότι εκτός Παρισιού, Βιέννης και ενδεχομένως Μονάχου θα διαμένετε σε αρετά καλές, φυλασσόμενες πανεπιστημιακές εστίες, με κόστος λιγότερο από 300 ευρώ το μήνα, ένα ποσό, μέρος του οποίου θα παίρνετε πίσω από το κράτος). Η διατροφή εντος του Πανεπιστημίου ενδεχομένως χαμηλότερη από την Ελλάδα. Το επίπεδο σπουδών, αφήστε καλύτερα.Θα διαπιστώσετε επίσης γιατί πχ η Limoges με περίπου 20000 φοιτητές έχει διαθέσιμες 18000 εστίες, και δεν υπαρχει η αισχροκέρδια, που στην εδώ άθλια μπανανία αποκαλείται ελεύθερη (μη χέσω) οικονομία. Αλλά θα πρέπει να μάθετε, έστω και στοιχειωδώς καλά, μια (άλλη από τα κολλυβοεγγλέζικα) ξένη γλώσσα, να πείσετε τη μαμά τα αγοράκια, και τους πατεράδες τα κοριτσάκια, ότι το παρατεταμένο οιδιπόδειο είναι mutually catastrophic, και να ανοίξετε τα φτερά σας για αλλού. Ξέρω αντιβαίνει και στις επιταγές της εκκλησίας, αλλά είναι η έσχατη ελπίδα επαγγελματικής σωτηρίας. Υ.Γ 1. Τα ποικιλώνυμα Erasmus, Orgasmus κτλ. είναι τουριστικά Airbnb και χρεώνονται αντιστοίχως. 2. Με την ανεργία και την υποαπασχόληση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο κρατίδιο, θα γίνουμε νομοτελειακά Μποτσουάνα με προσφερόμενο υποβαθμισμένο σεξοτουρισμό, σε λίγο που ο άλλος ο κοινός τουρισμός, αναμένεται να κάνει το ηχηρό μπάμ, όπως κάποτε η οικοδομή. Καλή τύχη.

Τόλης

Με το airbnb παίδες κάνω ότι γουστάρω πχ Νοικιάζω ένα διαμέρισμα στην Αλεξανδρούπολη 230 και το νοικιάζω μέσω airbnb 400 φεύγα,αυτά που δίνω στο νοίκι σαν να μην τα έδωσα ποτέ και η ιδιοκτήρια στον κόσμο της μιας που δεν μένει στην πόλη μου. Υπάρχει και αυτή η περίπτωση. Το ότι πληρώνεις σαν μία σουίτα σε ξενοδοχείο το ξέρουμε αλλά το γιατί να πληρώνει ο κάθε φοιτητής 600-700+? Σε πανεπιστήμιο δίπλα μένω και τα καθαρά ενοίκια κυμαίνονται από 120-230 τα άδεια (γκαρσονιέρες-στούντιο-δυάρια) και από 180-350 τα επιπλωμένα τα οποία τα περισσότερα είναι μισοεπιπλωμένα) ας πούμε. Δεν είναι άδικο να πληρώνεις χρυσάφι την διαμονή σου?

Χαμηλά ενοίκια τέλος

Τα ενοίκια θα επανέλθουν σε επίπεδα προ κρίσης, φυσική συνέπεια αφού ΔΕ ΧΤΙΖΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΘΟΛΟΥ. Τα συμβόλαια με τα δυάρια στα 200 ευρώ σε καλες περιοχές να τα κάνετε κορνίζα γιατί δε θα τα ξαναδείτε. ( Όπως έχω κάνει και εγώ το 6 τα εκατό το χρονο επιτόκιο προθεσμιακης που πήρα από ελληνική τράπεζα πριν αρχίσουν οι ανακεφαλαιοποιησεις)

Ag.smith

Δεν ισχύει..Σε μια δεκαετία με την ανοικοδόμηση που αναμένεται να γίνει στην Αθήνα η πλειοψηφία των σπιτιών που είναι χρονολογίας πριν το 1980(περίπου το 50-60% των σημερινών κατοίκων)θα έχει σημαντική πτώση καθώς θα μπουν στην αγορά νέα ακίνητα και οι αγοραστές ενοικιαστές θα στραφούν εκεί.

Airbnb

Όχι. Δεν φταίει το airbnb όπως παρουσιάζετε. Φταίει η "εξυπνάδα" του να πουλάμε ακινήτα σωρηδόν σε Κινέζους. Που τα εκμεταλλευονται ποικιλοτρόπως.

Rashaad Mustafa από Αλγερία

Eiμαι o Rashaad από την εμπόλεμη Αλγερία και θέλω να σας πω ότι εγώ όχι μόνο δεν πληρώνω ενοίκιο στο σπίτι που μας παρέχει το Ελληνικό κράτος, αλλά μας πληρώνει ΔΕΗ και το νερό, μας δίνει και 800 ευρώ τον μήνα (400 εμένα 400 την γυναίκα μου) 175 ευρώ τροφεία για κάθε παιδί μου και οι ΜΚΟ μας έδωσαν δωρεάν κάρτες SΙΜ για τα iPhone μας. Αν τηρήσει την υπόσχεση του ο κύριος Κούλης και δώσει 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα τότε θα κάνω άλλα 4-5 παιδιά και όταν με κάνει Έλληνα η ΝΔ (τι, μόνο τον Γιάννη;) τότε θα δικαιούμαι και δωρεάν ΤΑΧΙ σαν πολύτεκνος!

esot

Ο Βύρωνας δίπλα στην Πανεπιστημιουπολη σας χαλάει; Η Καισαριανή; Η Ανθούπολη; Επειδή βαρέθηκε ο φοιτητής να βλέπει την Τρανηράχη στα 28, είμαστε υποχρεωμένοι να του διαθέσουμε το ιστορικότερο κέντρο του κόσμου και μια πηγή απίστευτης και φορολογημένης εισροής συναλλάγματος στα 200 ευρώ. Στο Λονδίνο δηλαδή το αντίστοιχο Τιρίκαλο και συγγνώμη για τα Τρίκαλα, απαιτεί στέγη στο Big Ben και στο Παρίσι το Γαλλάκι αν δεν βλέπει το Λούβρο ή τον Άιφελ δεν μπορεί να διαβάσει τριγωνομετρία. Μήπως γνωρίζετε το κόστος της στέγης σε όλα τα τουριστικά ευρωπαϊκά κράτη; Συνέλθετε, απογειώθηκαν τα κρατικά έσοδα, σε φροντίσει το κράτος να δημιουργήσει υποδομές, όχι ο κάθε ταλαίπωρος που απαξιώθηκε η περιουσία του τα προηγούμενα χρόνια.

Βαγγέλης

Λοιπόν, όταν εγώ ήμουν φοιτητής στην Πάτρα συγκατοικουσα μαζί με ένα συμφοιτητή μου και μετά το τρίτο έτος αναγκάστηκα να εργαστώ για να τα βγάλω πέρα. Όποιος θέλει να νοικιάζει σπίτι μόνος του ας πληρώνει παραπάνω. Δεύτερον, οι ιδιοκτήτες θα διαθέσουν τα σπίτια τους όπως επιθυμούν. Τρίτον, υπάρχουν άπειρες περιοχές στην Αθήνα με πολύ χαμηλά ενοίκια (Πατήσια, Αιγάλεω, Κολωνός, Περιστέρι). Σοβαρευτείτε

δημητρης

φιλε ξαναδες τις τιμες στο αιγαλεω και μιλαμε παλι. επισης δεν ειναι ευκολο ειδικα ενα κοριτσι που θα κατεβει απο επαρχια να παει να μεινει μονο του στα πατησια.

Dexter

Καπως στραβα τα βλεπεις τα πραγματα. Ο ιδιοκτητης δεν ειναι ξενοδοχος. Θα πρεπει λοιπον να επιλεξει να κανει εναρξη εργασιων και να φορολογηθει ως τετοιος αν θελει να κανει γουστα με το Airbnb. Δεν μπορουν να νοικιαζουν σαπακια σαν χρυσαφι επειδη απλα ο Ελληναρας-λαμογιο θελει να βγαζει φραγκα κυριε. Οι αλες χωρες που εχουν μεγιστες δαρκειες ετησιας μισθωσης σε σχηματα τυπου Airbnb δεν ειναι αφελεις. Το Aibnb δεν ειναι η διεξοδος του καθε Ελληναρα-απατεωνα για ευκολα αφορολογητα φραγκα. Οποιος νοικιαζει μονος του πληρωνει κατα κανονα παραπανω αλλα η αισχροκερδια ειναι απαραδεκτη ανεξαρτητα απο την περιοχη και τα ενοικια της. Σοβαρεψου εσυ πρωτα πριν μοιρασεις νουθεσιες σε αλλους.

1750 στο Καβουρι, 5750 στο Μανχαταν

δηλ δεν υπαρχουν αλλες πιο οικονομικες περιοχες? Ο καθενας ζηταει οτι θελει και παιρνει οτι βρισκει και αντεχει. Ισχυει στα παντα, ρουχα, ποτα, φαγητα, κινητα, αυτοκινητα και ακινητα. Ποιο ειναι το θεμα?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης