Στο ΣτΕ η Θάνου κατά της έκπτωσης από τη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού

thanou-fot

Προσφυγή κατέθεσε και η αντιπρόεδρος της Άννα Νάκου

Αίτηση ακύρωσης αλλά και αναστολής κατά της έκπτωσης της από τη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατέθεσε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η κυρία Βασιλική Θάνου. Αντίστοιχη αίτηση (ακύρωσης και αναστολής) κατέθεσε στο ΣτΕ και η αντιπρόεδρος της Επιτροπής κυρία Άννα Νάκου η οποία επίσης παύθηκε από τη θέση της αντιπροέδρου της Επιτροπής.

Στις αιτήσεις τους, τις οποίες υπογράφει ο καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πάνος Λαζαράτος, οι κυρίες Θάνου και Νάκου επικαλούνται σειρά παραβάσεων της σχετικής νομοθεσίας, ενώ κάνουν λόγο και για φωτογραφική ρύθμιση της κυβέρνησης με στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις της προέδρου και της αντιπροέδρου της Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, οι παραβάσεις που συνεπάγεται, κατά τις δυο προσφεύγουσες στο ΣτΕ, η θέσπιση του επίμαχου ασυμβιβάστου με το Ν. 4623/2019 είναι, σύμφωνα με την αίτησή τους, οι εξής:

1. Παράβαση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018, γιατί ο νομοθέτης δεν όριζε τέτοιο ασυμβίβαστο κατά τον χρόνο διορισμού των αιτουσών.

2. Παράβαση της υποχρέωσης σεβασμού της θητείας των μελών της εθνικής αρχής ανταγωνισμού μέχρι της λήξεώς της και μη πρόωρου τερματισμού της, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί επί αντίστοιχων υποθέσεων από το Δικαστήριο της Ε.Ε.

3. Παράβαση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας τους συνεπεία της πρόωρης λήξεως της προστατευόμενης θητείας τους ως μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κατ’ ανεπίτρεπτη αναδρομικότητα του νόμου, καθώς και της αρχής της συνέχειας της λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών και της ορθολογικής οργάνωσής τους που επιτυγχάνεται με τη διασφάλιση του ενιαίου της θητείας των μελών της ανεξάρτητης αρχής.

4. Παράβαση της αρχής προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και της αρχής της αναλογικότητας, καθώς και των αρχών της ασφάλειας δικαίου και της καλής νομοθετήσεως, διότι ο νομοθέτης παρέλειψε να θεσπίσει ειδική μεταβατική διάταξη για τα ήδη υπηρετούντα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου αυτά να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη θητεία τους.

5. Έλλειψη γενικού, αφηρημένου και απρόσωπου χαρακτήρα της ρυθμίσεως.

6. Φωτογραφικός χαρακτήρας του θεσπισθέντος ασυμβιβάστου, με σκοπό την απομάκρυνση συγκεκριμένων, δυνάμενων ευχερώς να προσδιοριστούν ατομικώς, μελών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

7. Αντίθεση της ρυθμίσεως προς την αρχή της αναλογικότητας και προς την αρχή της ισότητας.

8. Μη τήρηση των διατάξεων του νόμου 3959/2011, γιατί δεν ζητήθηκε, αναφορικά με την επίμαχη τροποποίηση του ν. 3959/2011, η γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σε δήλωσή του ο κ. Λαζαράτος, αναφέρει τα εξής:

«Τα νομικά δεν είναι αντιπαράθεση στην πολιτική κονίστρα. Τα νομικά δεν είναι συμπάθειες ή αντιπάθειες. Τα νομικά δεν είναι φήμες. Δεν είναι αρένα. Δεν είναι υποκειμενική ηθική ή πολιτική φιλοσοφία. Δεν είναι ούτε δημοσιογραφία ούτε σκανδαλολογία. Ούτε εκδίκηση! Πολιτική ή άλλη. Είναι ευδιάκριτη, ακριβής επιστήμη, με το ήθος που απορρέει από αυτή την ακρίβεια. Και ο πολιτισμός της επιστήμης αυτής, είδος εκλεκτό. Οι πράξεις άμεσης αποπομπής της Προέδρου, της Αντιπροέδρου και δύο Μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με νόμο «φωτογραφικό», ατομικό και αναδρομικό, δίχως μεταβατική διάταξη, προσβάλλουν κατάφωρα την αναγκαία ανεξαρτησία της Αρχής έναντι της πολιτικής εξουσίας. Το άρθρο 101 παρ. 1 περ. α΄ του Ν. 4623/2019 και οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις αντιτίθενται προδήλως στο ενωσιακό και εσωτερικό δίκαιο κατά τρόπο πρωτοφανή και θίγουν άμεσα την ουσία του κράτους δικαίου και τον εκπορευόμενο από αυτή νομικό μας πολιτισμό».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (73)

Δεξιά

Νομίζει ο Κουλης ότι η Ελλάδα είναι τσιφλίκι του και θα διώχνει όποιον-α θέλει. Σε αλλη νορμάλ ευρωπαϊκή χώρα τι κράξιμο θα είχε φάει ο Μητσοτάκης. Ξινά τα γέλια σε δεξιούς και ακροδεξιούς.

Μήπως;

Μήπως δεν είχε κ έχει καν προσωπική ζωή; Μήπως αν δεν φέρει κάποια ιδιότητα κ θέση η ζωή της θα είναι άδεια; Κρίμα η ζωή κυλάει κ είναι λίγη...

Μαρινα Καβάλα

Εχουν και άποψη τα ανυπαντρα 48 plus γεροντοπαλικαρα μπατίρηδες ούτε το λύκεια δε έχουν τελειώσει ακροδεξιοί

το καλο με την δημοκρατια

ειναι οτι ΟΛΟΙ εχουν αποψη και την εκφραζουν ελευθερα. το κακο με την δημοκρατια ειναι οταν κυριαρχουν φασιστερες αποψεις σαν και την δικια σου. μεχρι να κυριαρχησει η αποψη σου, οτι μονο ΕΣΥ η μεγαλη ΑΥΘΕΝΤΙΑ πρεπει να χεις αποψη, θα υποστεις την δημοκρατια. Ξερω, δυσκολο για αριστερη αλλα συνηθισε το, υπομονη. ΥΓ: καβαλα η πολη (οπως λεμε portugal. the country) ή καβαλα σε κανα ντιλντο??? (αν θες απαντας)

Ο.Ε

Εσύ να πας πρώτα στην Καλαμίτσα να ξεπλυθείς και μετά να σχολιάσεις. Οι άπλυτες είναι ανεπιθύμητες...

Δεξιός

Στο δικαστήριο πρέπει να της γίνουν δύο και μόνο ερωτήσεις: για ποιο λόγο ζητήσατε να γίνετε πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού; και γιατί δεχτήκατε να πάρετε την θέση με τις ψήφους της ΧΑ που δικάζεται και κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι εκβιάζεται

υπεροχα νεα

επιτελους θα χασει ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΟΦΕΛΟΣ σε δικηγορους λιγα -εστω- απ τα εκατομυρια που βγαλε απο τους φορους μας αυτη η δημοσιοαναθρεμενη υπαλληλακος της αριστερας. Η μιση ευχη μου γι αυτην επιασε ("σε δικηγορους" ..... τωρα μενει να πιασει και η αλλη μιση ....."σε γιατρους")

GK

Η μούμια δεν την αφήμει την καρέκλα με τίποτα. Γνήσια συριζαία.

Τελικά

Όντως είναι ξεφτίλα! Τόσο όσο κ όλοι οι ΣΎΡΙΖΑΙΟΙ, άλλωστε! Ρε όλοι μα όλοι, είναι ίδιοι μεταξύ τους! Γραμματιζουμενοι κ μη, copy - paste, Τα καλα κ συμφέροντα για όλη την νομεκλατουρα!!

Αριστερός

Η χούντα του Μητσοτάκη επιβλήθηκε με το καλημέρα... Όχι ότι οι προηγούμενοι ήταν καλύτεροι. Όλοι τα ίδια είναι, ενεργούν για το συμφέρον τους ως κλασικοί ιμπεριαλιστές. Ενώ αν ψηφίζατε ΚΚΕ, όλα θα ήταν διαφορετικά. Ένα ισχυρό ΚΚΕ ενεργεί μόνο υπέρ του λαού και η λαϊκή κυριαρχία είναι η δύναμή μας. Διαχρονικά δώσαμε τόσους και τόσους αγώνες υπέρ της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των κοινωνικών δικαιωμάτων, της αναδιανομής του πλούτου.

Μαλιστα

Περιφανα που θα είναι τα παιδια της αν εχει

Κοζυτορσς

Εχει τρια που ειναι πολυ καλοι επιστημονες και πετυχημενοι

M.Γ.

Μωρε , μπας και νομιζει οτι την εξελεξε δια βιου Μητροπολιτη η Ιερα Συνοδος??...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης