Κικίλιας: Τέλος στον πολυετή αποκλεισμό των γιατρών από το υπουργείο

Κικίλιας: Τέλος στον πολυετή αποκλεισμό των γιατρών από το υπουργείο

Ο υπουργός Υγείας συναντήθηκε σήμερα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ και ξεκίνησε μαζί τους τη διαβούλευση για το νέο πλαίσιο λειτουργίας της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - Τα κρίσιμα αιτήματα της Ένωσης 

4862665
Για ουσιαστική και διεξοδική διαβούλευση επί του νέου πλαισίου λειτουργίας της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) δεσμεύτηκαν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) κατά τη συνάντησή τους.

Μία συνάντηση η οποία κατά την ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ δεν ήταν εθιμοτυπική, αλλά έδωσε τέλος στον πολυετή αποκλεισμό των γιατρών από την Αριστοτέλους και σήμανε παράλληλα την έναρξη διαλόγου για τα φλέγοντα ζητήματα των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών αλλά και της ΠΦΥ την οποία υπηρετούν.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, κυρία Άννα Μαστοράκου επισημάνθηκε στον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια ότι λήγει μέσα στον Αύγουστο η παράταση της υπουργικής απόφασης που επέτρεπε την αποζημίωση των οικογενειακών γιατρών με πάγια αντιμισθία. «Επειδή οι περισσότεροι οικογενειακοί ιατροί δεν έχουν αγγίξει ακόμη την εγγραφή του ανώτατου πληθυσμού ευθύνης ( 2.250 εγγεγραμμένοι πολίτες) ζητήθηκε προσωρινή παράταση της υφιστάμενης αποζημίωσης, μέχρις ότου εκκινήσει η συνολική διαπραγμάτευση επί των συμβάσεων αυτών» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ.

Τα τρία κρίσιμα αιτήματα της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ

Το προεδρείο της Ένωσης των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ έθεσε το ζήτημα των συμβάσεων των 200 επισκέψεων για τους 2.000 Παθολόγους, Γενικούς Ιατρούς και Παιδιάτρους των οποίων οι συμβάσεις με τον Οργανισμό είχαν διακοπεί τον περασμένο Ιούλιο, με το σκεπτικό ότι δρομολογείται η ΠΦΥ με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και τους οικογενειακούς γιατρούς, που όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. «Θα είναι μία πρώτη κίνηση εξομάλυνσης της λειτουργίας της ΠΦΥ με άμεσο κοινωνικό αποτέλεσμα» τόνισε η κυρία Μαστοράκου.

Σε ό,τι αφορά τους λοιπούς, πλην παθολόγων, παιδιάτρων και γενικών γιατρών, ειδικευμένους γιατρούς ζητήθηκε να παραμείνουν οι συμβάσεις κατά πράξη και περίπτωση ως έχουν, με δυνατότητα αναπλήρωσης των συμβάσεων που έχουν καταστεί ανενεργές από νέους ιατρούς, αναλόγως του ενδιαφέροντος και των αναγκών ανά περιοχή και ειδικότητα.

Ζητήθηκε ακόμη η κατάργηση του clawback, με άμεση ρύθμιση των δόσεων της μεγάλης «υφαρπαγής» του 2018 σε συνάρτηση με την παρακράτηση επί των μελλοντικών αποζημιώσεων του ΕΟΠΥΥ. «Αυτό το μέτρο κρίνεται απόλυτα αναγκαίο ώστε να δοθεί ανάσα βιωσιμότητας και ρευστότητας στο διαγνωστικό τομέα, μέχρις ότου αναζητούν οριστικές διαρθρωτικές λύσεις» αναφέρει η κυρία Μαστοράκου.

Σημαντική η συμβολή των 6.650 ιατρείων και εργαστηρίων στην ΠΦΥ

Κλείσιμο
Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ επισήμανε επίσης στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας πως «η ΠΦΥ δεν μπορεί να συνεχίζει να λειτουργεί με καθεστώς επιστράτευσης υπηρεσιών υγείας χωρίς χρηματοδότηση» και ότι «η γόνιμη αξιοποίηση του μεγαλύτερου δημόσιου δικτύου ΠΦΥ, το οποίο παρέχει άρτια τεχνολογική υποδομή, ταχύτητα εξυπηρέτησης και ποιότητα υπηρεσιών υγείας, είναι απόλυτα συνυφασμένη με τις καταγεγραμμένες προτιμήσεις των ασφαλισμένων».

Έκανε λόγο μάλιστα για «έλλειμμα στη χρηματοδότηση του πανελλαδικού δικτύου των 6.650 ιδιωτικών ιατρείων και εργαστηρίων που συμβάλλουν στη δημόσια ΠΦΥ». Όπως εξήγησαν οι εκπρόσωποι των γιατρών, «το πανελλαδικό αυτό δίκτυο ΠΦΥ απορροφά μόλις το 7,5% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Με σκοπό την ανατροπή του braindrain η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει αξιοπρεπή αποζημίωση, αντάξια της Ευρωπαϊκής προοπτικής και προσανατολισμού της χώρας» καταλήγει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ.

Υπόμνημα από την ΠΟΕΔΗΝ

Την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), δέχτηκε σήμερα στο γραφείο του, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Στη συνάντηση κατατέθηκε από πλευράς ΠΟΕΔΗΝ υπόμνημα με τις προτάσεις της Ομοσπονδίας, για τα κυριότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.

Ο κ. Κικίλιας παρέλαβε το υπόμνημα και ζήτησε από την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ να συμβάλλει από πλευράς της, μέσω της συστηματικής επικοινωνίας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των Δημοσίων Νοσοκομείων της χώρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης