Μάτι, ένας χρόνος μετά την τραγωδία: Μνημόσυνο των θυμάτων παρουσία του πρωθυπουργού

mitso-mati_main01

Το Μάτι ένα χρόνο μετά την εθνική τραγωδία θυμάται και τιμά  τους 102 νεκρούς της πύρινης λαίλαπας - Πέντε άμεσα μέτρα για να  κλείσουν οι ανοιχτές πληγές στην περιοχή

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τη φονική πυρκαγιά που χτύπησε την Ανατολική Αττική και κατέκαψε το Μάτι.

Ήταν στις 23 του περασμένου Ιούλη όταν οι φλόγες κατέστρεψαν τα πάντα στο πέρασμα τους αφήνοντας πίσω 102 νεκρούς.
Περίπου στις δέκα το πρωί ολοκληρώθηκε  το μνημόσυνο των θυμάτων, στον Ιερό Ναο Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Κόκκινο Λιμανάκι, λίγα μέτρα μακριά από το οικόπεδο όπου βρέθηκαν αγκαλιασμένοι 26 νεκροί.

Το παρών έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης που χθες κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού ανακοίνωσε πέντε άμεσα μέτρα για να κλείσουν οι ανοιχτές πληγές στις πληγείσες περιοχές. Παρόντες στο ετήσιο μνημόσυνο των θυμάτων του Ματιού ήταν μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας που εκείνη την ημέρα ως υπεύθυνος, τότε, για τις κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων είχε φροντίσει για την έγκαιρη και ασφαλή εκκένωσή τους και ο εκλεγμένος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. 

Κυριάκος Μητσοτάκης - Μάτι

Λίγο μετά τον πρωθυπουργό, έφτασε στην εκκλησία και η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
Μαριάννα Βαρδινογιάννη - Μάτι

Το απόγευμα,  σε κάθε πληγείσα περιοχή θα συγκεντρωθούν όσοι το επιθυμούν και περπατώντας τους δρόμους της φωτιάς θα καταλήξουν σιωπηλά στο λιμανάκι του Ματιού, στις 20:00 όπου θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση και εκφώνηση των ονομάτων των νεκρών.

Στο Νέο Βουτζά, θα συγκεντρωθούν στις 18:00 στο πέταλο της οδού Ισμήνης, της β' Εισόδου, εκεί που εντοπίστηκαν τα περισσότερα θύματα, προκειμένου να τελεστεί τρισάγιο στη μνήμη τους. Στη συνέχεια, περπατώντας προς το Μάτι με προορισμό το ΝΑ.Ο.ΜΑ. θα φυτευτούν κατά μήκος του δρόμου, 15 κυπαρισσάκια, αφιερωμένα στους ανθρώπους που χάθηκαν.
mitso-mati01

Πέντε άμεσα μέτρα για το Μάτι

Χθες, πάντως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το βήμα της βουλής πέντε άμεσα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ μέσα στον Αύγουστο σε μια προσπάθεια να κλείσουν οι ανοιχτές πληγές στο Μάτι .

Πρώτο μέτρο το άμεσο ξεμπλοκάρισμα χρημάτων που «λιμνάζουν» στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ποσό αυτό που μένει αναξιοποίητο για πάνω από έναν χρόνο ανέρχεται στο ποσό των 31 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα καθαρίζεται το οικόπεδο στο Νέο Βουτζά στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

Οι βαριά εγκαυματίες που ανέρχονται σε 58 στον αριθμό, θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.
mitso-mati02

Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.

Ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο Μάτι έναν χρόνο μετά την εθνική τραγωδία με τους 102 νεκρούς ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τα στοιχειά που ακολουθούν:

1. Στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων έχουν κατατεθεί 37,8 εκατ. ευρώ από 2.770 φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Έναν χρόνο μετά, τα 31 εκατ. από αυτά, λιμνάζουν. Οι πρώτες εκταμιεύσεις έγιναν μόλις πρόσφατα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

2. Από τα 475 κτίρια προς κατεδάφιση, κατεδαφίστηκαν μόνο 61. Πολλοί από τους πληγέντες θέλουν να αγοράσουν άλλο ακίνητο, αλλά δεν μπορούν, γιατί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση, ώστε να εισπράξουν την ενίσχυση.

3. Εκκρεμεί η αποψίλωση του αμιάντου, ο καθαρισμός του οικοπέδου στον Ν. Βουτζά και τα έργα της Περιφέρειας πλην των αντιδιαβρωτικών.

4. Σε εκκρεμότητα είναι και πολλά άλλα έργα της κεντρικής διοίκησης: Από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 440. Επί 270 αιτήσεων ανακατασκευής χρηματοδοτήθηκαν μόνο οι 146. Ενώ από τις 885 περιπτώσεις επισκευών, δόθηκαν άδειες για 342.
mitso-mati03

Με ποιον τρόπο θα υλοποιηθούν άμεσα οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός:

1. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αμέσως μετά την αποψινή ψηφοφορία, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

2. Στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού και λέει «ναι» σε ένα διαφορετικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης.

3. Ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία 5ετία και τώρα ο πρωθυπουργός έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι.


Έσπασα ένα τζάμι, μπήκα στο σπίτι και σώθηκα, λέει ο μοναδικός επιζών του οικοπέδου του θανάτου

Παρών στο μνημόσυνο και ο μοναδικός άνθρωπος που κατάφερε να βγει ζωντανός από το οικόπεδο του θανάτου, εκεί όπου απανθρακώνθηκαν ζωντανοί και αγκαλιασμένοι δεκάδες άνθρωποι. 

Όπως είπε, δεν θα ξεχάσει ποτέ όσα έζησε, το πόσο ανήμπορος ήταν να βοηθήσει και πώς ο ίδιος γλίτωσε την τελευταία στιγμή από τον θάνατο. Κατόρθωσε να σπάσει με το γυμνό του χέρι ένα από τα τζάμια του σπιτιού και να μπει μέσα. Περίμενε 5-6 λεπτά, «να περάσουν οι μεγάλες φλόγες», όπως λέει χαρακτηριστικά και τότε μπόρεσε να βγει και να τρέξει για να γλιτώσει. 

αυτός είναι ο μοναδικός που σώθηκε από το οικόπεδο στο κόκκινο λιμανάκι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (69)

no name

Ρε παίδες του ΠΘ να πάψω να στέλνω μηνύματα είτε να αρχίσω να βρίζω τον Σύριζα μπας και τα αναρτήσετε;;αυτό λέγετε δημοσιογραφία;;εντάξει τον βγάλατε τον Κούλη αλλά αφήστε να ακουστεί και μια άλλη άποψη τι κακό είναι αυτό.....και επειδή είμαι πολύ μεγάλος ξέρετε θυμάμαι ότι λογοκρισία είχαμε και στην χούντα.....καληνύχτα σας

ουστ απο δω

συριζοτρόλ ψεκασμένε, μιλάς και για χούντα, όταν οι αριστερόστροφοι φασίστες του τσιπρα ξεπερασαν και την χουντα, αντε απο δω ρε

Ερωτήση

Η γαϊΔουρου που ήθελε να ξαναγίνει περιφεριαρχης πηγε στο μνημόσυνο;Ο λιμοκοντορος ο Σπιρτζης πήγε;Ο Ψινάκης πήγε ή είναι κλασσικα στην Μύκονο να παριστάνει την Κλεοπάτρα στις ξαπλώστρες;

Παναγιώτης

Συριζοτρολ προσέξτε τι γράφετε και με τι ψευδώνυμο. Δεν έχετε πλέον την ασυλία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που ελέγχατε.

καλα να παθουμε.

απλα το ιδιο θεατρο ,,,

Το έγκλημα του Συριζα στο Ματι...

... θα ειναι ο εφιάλτης του απατεώνα Τσιπρα για παντα. Δεν φθανει που μας κατέστρεψε οικονομικά, ειχαμε και τις τεραστιες τραγωδίες του Τσίπρα στο Ματι και στην Μανδρα. Συν την προδοσία της Μακεδονίας... 4,5 χρόνια εγκλημάτων Τσίπρα δεν θα μεινουν ατιμώρητα! Εδω και τωρα Ειδικα Δικαστηρια! Ειναι απαίτηση του λαού να μπουν οι συριζαίοι φυλακή! Οι αριστεροί κατασπλιάδες θα πληρώσουν!

@?

Τι λες βρε σουργελο;;; Ο Τσιπρας εφταιγε για τη πολεοδομια και για τα εντονα καιρικα φαινομενα?? Σουργελα

Τσουχτρα

Ο Αλεκσης πηγε στο μνημοσυνο;;;;;;;

@Τσουχτρα

Που να εμφανιστεί; Θα τον λιντσάρουν! Και δίκιο θα έχουν

Κάψιμο στο Σύνταγμα

Τόσο μεγάλα @@ έχει το γελοίο υποκείμενο. Μόνο να τραμπουκίζει, να μπουρδολογεί, να καταστρέφει ξέρει το απόβρασμα της διαπλοκής.

Σιγα μην πάει

Ο Τσίπρας ειναι ο κύριος υπεύθυνος της τραγωδίας, που να τολμήσει να παει εκεί. Εφαγε και ένα σωρό σφαλιάρες χθες απο τον Μητσοτακη στην Βουλή, τον κρατανε με ψυχοφάρμακα τον Τσίπρα. Ολοι προβλέπουν ότι σύντομα να καταλήξει στο Δαφνι ο Τσιπρας, ανίκανος, απατεώνας, παθολογικα ψευτης και συμμορίτης. Ηταν ενα τίποτα που δυστυχως καποιοι ηλίθιοι τον έκαναν Π/Θ για να καταστρέψει την χωρα μας. Τσιπρας τελος.

@

κουραστηκε απο την χασουρα των εκλογων κ τώρα θα ειναι μουσαφιρης σε κανα κότερο διαπλεκόμενου επιχειρηματία και θα τρώει τσάμπα σαν τον γύφτο

Τον Τσουβαλα τον πηρε

ο κουλης ωστε να ξαναπει και απο κοντα στους ανθρωπους οτι θα εκανε παλι τα ιδια την ωρα που καιγονταν 102 ψυχες;

@Τον Τσουβαλα τον πηρε

Ναι από «Τς» ξεκινάει το όνομα του υπεύθυνου για τις αδικοχαμένες ψυχές στο Μάτι και την καταστροφή του τόπου, αλλά μπερδεύτηκες. ΤΣΙΠΡΑΣ λέγεται.

Γιωργος

Βγήκαν πάλι βόλτα τα ξεφτιλισμενα συριζοτρολ και τολμάνε και μιλάνε για το Μάτι! Αυτοί οι ξεφτιλισμένοι που έβριζαν εδώ μέσα στο ΠΘ τους νεκρους και έλεγαν ότι, "τα ήθελαν και τα έπαθαν"!!! Στα ΤΣΑΚΙΔΙΑ κι ακόμα παραπέρα, ανθέλληνες λεχριτες.

@γιωργος

Ποιος τα λεει αυτα ρε?? Παλι ψεμματα??

Τάκης λαυριο

Καλά εμείς τι φταίμε να την πατήσουμε επειδή ο δήμαρχος δεν κάνει την δουλειά του στο λαυριο

Λεων

Μετα την κωλοτουμπα για το μακεδονικο στην πρωτη μεγαλη φυσικη καταστροφη που ειναι στατιστικα δεδομενη θα μιλαει για τον στρατηγο ανεμο και αυτος.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης