«Ρήγμα» στους σεισμολόγους για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού στην Αθήνα

4857995

Μεγάλο ζήτημα η ασφάλεια των κτιρίων στην Αθήνα - Γιατί οι επιστήμονες ανησυχούν για το ρήγμα των Αλκυονίδων - Τι λέει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και γιατί τον κατηγορεί ο καθηγητής Τσελέντης

Η σεισμική δόνηση των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Μαγούλα, την περασμένη Παρασκευή ανησυχήσε τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, ενώ προκάλεσε ζημιές σε αρκετά παλιά και ιδιαίτερα σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.

Ωστόσο, οι «αναταράξεις» φέρονται να είναι περισσότερες ανάμεσα στους σεισμολόγους, καθώς, όπως αποδείχθηκε απ' όσα ακολούθησαν, το «ρήγμα» μεταξύ τους είναι τεράστιο και «δίνει σεισμούς πολλών Ρίχτερ». Η κόντρα των σεισμολόγων για το αν άντεξε η Αθήνα τα 5,1 Ρίχτερ της Μαγούλας, δεν προκάλεσε πανικό στους απλούς πολίτες. Εντούτοις έστρεψε τη συζήτηση στο μέλλον και στην πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού, στην ή πέριξ της Αττικής. Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων και οι απόψεις που ακούστηκαν, από τη μία  ανησύχησαν τους Αθηναίους και κατά δεύτερο λόγο, προκάλεσαν πολλά εύλογα ερωτήματα.

Πρώτα απ' όλα, είναι πιθανόν να κάνει έναν σεισμό μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ στην Αθήνα; Με τη λογική ότι η Αθήνα περιβάλλεται από ρήγματα που δίνουν μεγάλους σεισμούς, όπως της Πάρνηθας, των Αλκυονίδων, ακόμη και της Αταλάντης που εκτείνεται σε μία τεράστια απόσταση, σαφώς και είναι πιθανό, όπως δηλώνουν και οι σεισμολόγοι. Το δεδομένο που έχουμε, είναι ότι ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην Αθήνα ήταν πριν 20 χρόνια, στην Πάρνηθα. Το δε ρήγμα των Αλκυονίδων έχει να δώσει μεγάλο σεισμό από τη δεκαετία του 1980. Το ίδιο και η Αταλάντη.

Με αφορμή τα 5,1 Ρίχτερ της Μαγούλας, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν και οι σεισμολόγοι απάντησαν. Όσα ακούστηκαν δεν... ήταν αρεστά, ήταν όμως μία επιστημονική εκτίμηση και κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει, πόσω μάλλον αν δεν είναι ειδικός. Μέσα σε αυτές τις ανησυχητικές εκτιμήσεις, προέκυψε και η κόντρα για την αποδοτικότητα του ΟΑΣΠ και για το αν θα αντέξει η πρωτεύουσα έναν σεισμό 6 ή 7 Ρίχτερ.


Μακρόπουλος: Πλησιάζει η ενεργοποιηση του ρήγματος στις Αλκυονίδες

Για τα ρήγματα της Αττικής μίλησε τη Δευτέρα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος.

Ο κ. Μακρόπουλος τόνισε ότι πλησιάζει η περίοδος ενεργοποίησης του ρήγματος των Αλκυονίδων που προκάλεσε τον σεισμό του 1981, καθώς το ρήγμα ενεργοποιείται κάθε 40-45 χρόνια.

Ο Κωνσταντίνος Μακρόπουλος στον ΣΚΑΪ
«Τα δύο σεισμικά κέντρα που ανησυχούν περισσότερο την Αττική είναι η περιοχή των Αλκυονίδων και η περιοχή του ρήγματος της Αταλάντης που το 1894 είχε κάνει τον μεγάλο σεισμό των 7,2 Ρίχτερ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρόπουλος.

«Από τα δύο ρήγματα αυτά, η Αταλάντη κριολεκτικά κοιμάται και η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια, ενώ οι αντίστοιχες μελέτες στην περιοχή των Αλκυονίδων έχει ένα μέσο όρο περίπου 40-45 χρόνια περίοδο επανάληψης. Άρα από τον μεγάλο σεισμό του 1981 θα συμπληρωθούν 40 χρόνια το 2021», πρόσθεσε.

«Γι' αυτό πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα μας γιατί τα 5,1 Ρίχτερ ήταν ο μικρός σεισμός σε σχέση με τον σεισμό των 6,3-6,4 Ρίχτερ που έγινε το 1981».


Τσελέντης: Η Αθήνα δεν άντεξε τα 5,1 Ρίχτερ, τι θα γίνει με 6 Ρίχτερ;

Διόλου καθησυχαστικός δεν ήταν ούτε ο καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης το πρωί της Δευτέρας, μιλώντας για το ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού από το ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό.

«Το θηρίο των Αλκυονίδων θα ξαναουρλιάξει», είπε ο κύριος Τσελέντης δηλώνοντας βέβαιος γι' αυτό, ενώ χαρακτήρισε «αστεία πράγματα» όσα λέγονται για περιοδικότητα του ρήγματος στα 400 χρόνια και ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε για τον Κορινθιακό, επισημαίνοντας ότι την συγκεκριμένη περιοχή μελετούν δεκάδες διεθνή ινστιτούτα.

«Η Αθήνα δεν άντεξε, με το 5,1 Ρίχτερ είδατε τι χάλι είχαμε, φανταστείτε τι θα γίνει με 6 Ρίχτερ, δηλαδή σεισμό 30 φορές μεγαλύτερο» είπε ο σεισμολόγος μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ επέρριψε ευθύνες στον ΟΑΣΠ, λέγοντας πως η κυβέρνηση παρέλαβε έναν διαλυμμένο οργανισμό και πως «αν δεν υπήρχε ο Χρυσοχοΐδης, δεν θα δούλευε τίποτα».

Άκης ΤσελέντηςΕυθύμιος Λέκκας: Η Αθήνα άντεξε, το 80% των κτιρίων αντέχει σε μεγάλο σεισμό


Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την ασφάλεια των κτιρίων στην Αθήνα, εξέφρασε ο καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΙ, το πρωί της Δευτέρας.

Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι οι σεισμολόγοι περιμένουν μέσα στις επόμενες μέρες έναν ισχυρό μετασεισμό, μεγέθους 4 με 4,2 Ρίχτερ, σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι φυσιολογικό και προς τη θετική κατεύθυνση.

«Θέλουμε τέτοιους σεισμούς προκειμένου να επιβεβαιωθεί πλήρως ότι είμαστε σε φάση εκτόνωσης», τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και πρόσθεσε πως ο μετασεισμός αυτός «μπορεί να είναι και σε μια εβδομάδα» και πως «από τους πιο πολλούς δεν θα γίνει αντιληπτός, θα γίνει από όσους βρίσκονται σε ψηλά κτήρια».

Σε ό,τι αφορά στον σεισμό της Παρασκευής, ο κ. Λέκκας είπε ότι ήταν έκπληξη το ρήγμα από το οποίο προήλθε ο σεισμός. «Ήταν έκπληξη το 1999, ήταν και τώρα. Το 1999 δεν το είχαμε αποτυπώσει στην επιφάνεια, ήταν "τυφλό" το ρήγμα. Τότε ενεργοποιήθηκαν τα 3/4 του ρήγματος και έμεινε το 1/4 που δεν ξέραμε ότι έχει ενεργοποιηθεί. Τώρα ξέρουμε ότι το ρήγμα δεν έχει δυνατότητα να δώσει άλλο σεισμό», είπε.

Παράλληλα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός και στο θέμα της ασφάλειας των κτιρίων, καθώς, όπως, είπε η πλειονότητα των κτιρίων στην Αθήνα, αντέχει σε μεγάλους σεισμούς. «Η Αθήνα άντεξε και πάλι. Το 80% των κτιρίων αντέχουν σε μεγάλους σεισμούς. Υπάρχουν βέβαια και τα παραδοσιακά και ιστορικά κτίρια που θέλουν προσοχή» επεσήμανε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Μπλεκ

Εγώ σήμερα το βράδυ δεν κοιμήθηκα καλά σκεφτόμουν μήπως ξανακάνει σεισμό.. Μένω στον πρώτο όροφο και δεν έχω κ τραπέζι στο σπίτι παρά ένα μικρό που δεν χωράω από κάτω..

Ο Θεός να μας φυλάει

Την προηγουμενη εβδομάδα ήμουν στην περιοχη της Κορινθου. Καποια στιγμη το βραδυ εκανε ένα στιγμιαιο (ελαχιστης διαρκειας) σεισμο που ομοιο του δεν εχω ξανανιωσει. Σαν να "εφυγε" ενας οροφος του σπιτιου και επανω του να "εσκασε" ο απο πανω οροφος με ένα δυνατο θορυβο! Καταλάβαινες την απιστευτη δυναμη των τεκτονικων πλακων που η μια κουνηθηκε προς τα κατω και η άλλη επεσε με δυναμη από πανω της. Προσωπικα πιστευω ότι το ρηγμα των αλκυονιδων εχει οντως ξυπνησει.

!!

Ανατριχιαστικο!! νομιζω οτι το καλυτερο για την Ελλαδα ειναι να μην ζει κανεις σε πολυκατοικιες αλλα ισογειες αντισεισμικες μονοκατοικιες ωστε αυτη η ενταση να ελαχιστοποιειται.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης