Θεομηνία στη Χαλκιδική: Νέα σύσκεψη στο άτυπο συντονιστικό στα Νέα Μουδανιά

xalkidiki_katas

Η σύσκεψη θα γίνει στις 19.30 με αντικείμενο τον καλύτερο δυνατό συντονισμό για την αποκατάσταση του ηλεκτρικού στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία – Πού αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα και πού παραμένουν

Νέα σύσκεψη για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκάλεσε η θεομηνία στη Χαλκιδική θα πραγματοποιηθεί στις 19.30 το απόγευμα στο άτυπο Επιχειρησιακό Κέντρο Διαχείρισης, που λειτουργεί στο δημαρχείο Μουδανιών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη σύσκεψη, υπό τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, θα επιχειρηθεί η εκτίμηση των μέχρι τώρα ενεργειών και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός τις επόμενες ώρες, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να αποκατασταθεί πλήρως ο ηλεκτροφωτισμός των πληγεισών περιοχών.

Στη σύσκεψη θα μετέχουν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί πλήρως (πλην του οδικού άξονα Μουδανιών-Κασσάνδρας , όπου  και κατέρρευσαν οι πυλώνες της ΔΕΗ), ενώ δέκα κάτοικοι που αντιμετώπισαν πρόβλημα στέγασης εξασφάλισαν περίθαλψη και φιλοξενία σε ξενοδοχεία και δωμάτια της περιοχής.

Παράλληλα, διατέθηκε υλικοτεχνική υποδομή για την αποκατάσταση του καταυλισμού και τη φιλοξενία των Ρομά στη Νέα Ποτίδαια.

Στα σημεία της καταστροφής βρίσκονται από τις πρώτες πρωινές ώρες 15 συνεργεία με 30 μηχανικούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συνεχίζουν μέχρι αυτήν την ώρα τις αυτοψίες για τον εντοπισμό ζημιών σε βασικές υποδομές και επιχειρήσεις. Παράλληλα, μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Υποδομών προχωρούν σε αυτοψίες μετά από αιτήσεις των πολιτών.

Κλιμάκιο του ΙΓΜΕ μετέβη προς έλεγχο ευστάθειας επικίνδυνων πρανών και βράχων στην περιοχή Συκιάς του Δήμου Σιθωνίας.

Επίσης, διατέθηκαν γεννήτριες για την λειτουργία των αντλιοστασίων σε Δήμους και σε στρατηγικής σημασίας υποδομές (ΑΤ Κασσανδρείας, ΑΤ Προποντίδος, Πυροσβεστικό Σταθμός Μαρμαρά, Δημαρχείο Μουδανιών κλπ) σε συνεργασία με το 3ο Σώμα Στρατού, όπου τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παραμένουν.

Λόγω των προβλημάτων υδροδότησης, λόγω της έλλειψης ρεύματος, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν τα αντιλιοστάσια, δημιουργήθηκαν χώροι διάθεσης πόσιμου εμφιαλωμένου νερού για τους κατοίκους και στους 3 Δήμους του Νομού, για χωριά. Επίσης, δημιουργήθηκαν σταθμοί διάθεσης νερού για λόγους υγιεινής σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις.

Αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροφωτισμού σε Ιερισσό-Ουρανούπολη- Πολύγυρο-Νικήτη, ενώ συνεχίζεται η σταδιακή αποκατάσταση των βλαβών στον υπόλοιπο Νομό. Στον Μαρμαρά, τη Σάρτη, τη Συκιά και την Τορώνη γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί αργα την νύχτα η αποκατάσταση (σε κάθε περίπτωση έχουν αποσταλεί γεννήτριες για την λειτουργία αντλιοστάσιων και γεωτρήσεων και την εξασφάλιση νερού).

Αύριο, στην περιοχή μεταβαίνει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη πολυπληθές κλιμάκιο μηχανικών από το υπουργείο Υποδομών, με στόχο την καταγραφή των ζημιών σε κτίρια, σχολεία και υποδομές.

Σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα, και την ομάδα του, ολοκληρώθηκε η από αέρος (μέσω Drones) καταγραφή των ζημιών και αναμένονται σήμερα το βράδυ τα αποτελέσματα της μαγνητοσκόπησης για περαιτέρω ανάλυση.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης