Πανελλαδικές 2019: Πολιτικές σκοπιμότητες στην επιλογή των θεμάτων «βλέπει» η Εταιρεία Φυσικής

4822563

«Αναρωτιόμαστε αν η επιλογή των θεμάτων εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, που επαληθεύουν τις επιλογές  του Υπουργού για το νέο εξεταστικό σύστημα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της Ελληνική Εταιρεία Φυσικής - Τα πλέον απαιτητικά των τελευταίων τριών ετών τα θέματα στη Φυσική, σχολιάζει η Ενωση Ελλήνων Φυσικών 

Για ενδεχόμενη εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων μέσω της επιλογής των θεμάτων στα οποία εξετάσθηκαν σήμερα στη Φυσική Προσανατολισμού οι υποψήφιοι των πανελλαδικών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της με την οποία σχολιάζει τα θέματα, η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση.

Ειδικότερα, αφού διατυπώνει το ερώτημα αν επρόκειτο για εξετάσεις ή για τεστ αντοχής, σημειώνει σε ανακοίνωσή της:
Το προεδρικό διάταγμα για τις πανελλαδικές εξετάσεις, καθορίζει ότι τα θέματα Β, ελέγχουν την κατανόηση της θεωρίας, ενώ τα θέματα Β2 και Β3 ήταν ασκήσεις (θέματα Γ). Τα θέματα Α2, Α4 απαιτούσαν πράξεις (θέματα Β). Το Α5ε είναι επιστημονικά ελλιπές γιατί δεν καθορίζει αν υπάρχει τριβή.

Τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων απευθύνονται σε πολύ υψηλού επιπέδου υποψηφίους, ενώ το Υπουργείο ανακοίνωσε νέα ύλη Φυσικής Γ Λυκείου η οποία είναι πρόχειρα επιλεγμένη και υποβαθμισμένη ποιοτικά σε σχέση με την ύλη που αντικαθιστά.

Τέλος αναρωτιόμαστε αν η επιλογή των θεμάτων εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, που επαληθεύουν τις επιλογές (!) του Υπουργού για το νέο εξεταστικό σύστημα.

Σημειώνεται πάντως, ότι η Ενωση Ελλήνων Φυσικών χαρακτηρίζει τα θέματα σαφέστατα στη διατύπωση, αλλά είναι τα απαιτητικότερα των τελευταίων τριών ετών.

Ειδικότερα, η Ενωση Ελλήνων Φυσικών σχολιάζει τα θέματα των πανελλαδικών στη Φυσική, ως εξής:

Τα θέματα είναι σαφέστατα διατυπωμένα, καλύπτουν μεγάλο φάσμα της ύλης και ανταποκρίνονται στο περιεχόμενο και τη φιλοσοφία του σχολικού βιβλίου. Χαρακτηρίζονται, ωστόσο, ως τα απαιτητικότερα των τελευταίων τριών ετών.
Επιπλέον, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ο χρόνος των τριών ωρών δεν επαρκεί για την επίλυση τους. Τα ερωτήματα Α2 και Α4 απαιτούν υπολογισμούς και ξεφεύγουν από την ενδεδειγμένη μορφή του Α θέματος. Ομοίως, τα ερωτήματα Β2 και Β3, τα οποία αποτελούν ασκήσεις επιπέδου θέματος Γ. Στο δε Β3 θέμα έπρεπε οπωσδήποτε να αναφερθεί ότι πρόκειται για κάτοψη, γιατί το σχήμα που δόθηκε ήταν παραπλανητικό.
Η δομή σε συνδυασμό με το εύρος των θεμάτων, ως επιλογή είναι μη δόκιμη και αντιπαιδαγωγική. Όπως επανειλημμένως έχει τονιστεί, πρόκειται για διαγωνισμό και όχι για εξετάσεις και επομένως θέματα εξαντλητικά, στα οποία η πλειοψηφία δεν μπορεί να ανταποκριθεί, δεν εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο οι μαθητές διαγωνίζονται.
Η δυσκολία των θεμάτων δεν πρέπει να έγκειται στο πλήθος αριθμητικών πράξεων αλλά στην εμβάθυνση και ανάλυση των φυσικών διεργασιών. Να επιλέγονται θέματα που αναδεικνύουν την ομορφιά της Φυσικής!

ΣΧΟΛΙΑ (7)

γελάει ο κόσμος

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών δεν είναι η εταιρία που ξεμπροστιάστηκε από τα ελληνικά hoaxes για ψευδοεπιστημονικές έρευνες?? Αυτοί δεν είναι που αφού "απάντησαν" με εξώδικα δεν δέχτηκαν να αποδείξουν στην πράξη τα λεγόμενά τους?? Τι σόι "φυσικοί" είναι αυτοί??

Δημήτρης Υψηλαντοπουλος

Παίδες, το σύστημα ειναι το μόνο αξιοκρατικο στην Ελλάδα... Ναι, ο δυνατός μαθητής φαίνεται στα δύσκολα θέματα... Το 1995, που πέρασα στο πανεπιστήμιο πάλι δύσκολα ήταν... Ήταν, είναι και θα είναι... Ομως, κανείς δεν αμφισβητεί τον επιτυχοντα σε ελληνικό πανεπιστήμιο... +ο επισκοπος Βλαχομπογδανιας και έξαρχος Ρότερνταμ Δημήτριος Υψηλαντοπουλος κατά κόσμον Χρήστος Γατος

J

ΣΦΑΓΗ Ε?? ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΙΝΣΤΑΙΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΛΥΝΕΙΣ.

Ολά έχουν ένα όριο..εμείς το έχουμε τερματίσει εδώ και χρόνια

Λίγες μέρες έμειναν για τον τζεπέτο και την παρέα του. Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και στο χώρα μας για να ξεφουσκώσει επιτέλους αυτό το παράλογο εξεταστικό σύστημα που καταπονεί οικονομικά και ψυχολογικά γονείς και παιδιά. Κυπρoς, Βουλαρία, Ρουμανία, και λοιπές χώρες τα κονομάνε γερά από τους χιλιάδες Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν εκεί. Αλλά, εδώ το λόμπι των πανεπιστημιακών προφεσόρων είναι πανίσχυρο και δεν τα επιτρέπει αυτά.

μην ανησυχείς

και τμήματα Φυσικής δεν πρόκειται να ανοίξουν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Πολυτεχνικές σπουδές που έχουν άριστα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, οικονομικές σχολές, ιατρικές σχολές και γενικώς μόνο τα τμήματα που έχουν σήμερα ζήτηση. Ετοιμαστείτε στο μέλλον να επιμορφωθείτε για να κάνετε οποιαδήποτε δήλωση στην εφορία, όλοι αυτοί οι απόφοιτοι θα πρέπει να απασχοληθούν. Το πιθανότερο θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω λογιστή. Επίσης θα σκάτε υποχρεωτικά χρήματα κάθε χρόνο στους μηχανικούς που θα κάνουν χρειαζούμενους ή αχρείαστους ελέγχους. Έτσι, να μαθαίνουμε τα πραγματικά αφεντικά στη χώρα.

δυστυχώς, αγαπητέ μου συμπολίτη

οι μαθητές που δεν έχουν μάθει να διαβάζουν και αποτυγχάνουν στίς πανελλήνιες, δυστυχώς δεν τα καταφέρνουν ούτε στα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΑΙΣΧΟΣ. Και τεσσερις ωρες να ειχαν παλι δεν θα εφταναν για να επιλυθουν. Στο Β3 το σχημα ειναι παραπλανητικο και τα κυμματα απουσιαζαν εντελως απο την υλη την στιγμη μαλιστα που το 1/3 της υλης καλυπτοταν απο τα κυμματα......Α Π Α Ρ Α Δ Ε Κ Τ Ο Ι......

Mickle

Σήμερα στη Φυσική έγινε σφαγή..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

larissa_kak

Η κακοκαιρία προκάλεσε έντονα προβλήματα στον Αγιόκαμπο, στην Κάτω Σωτηρίτσα και στη Βελίτσα – Ζημιές σε αρκετά σπίτια, ενώ οι δρόμοι θυμίζουν ποτάμια – Διαβάστε αναλυτικά την πρόβλεψη για τις επόμενες ώρες 

1