Αλλαγή στον ποινικό κώδικα διευκολύνει την άδεια στον Κουφοντίνα

Σε βάρος του Δημήτρη Κουφοντίνα έχει ασκηθεί δίωξη για εξεγέρση στις φυλακές Κορυδαλλού το Φεβρουάριο του 2018  - Το αδίκημα αυτό ήταν κακουργηματικού χαρακτήρα και δεν θα του επέτρεπε να πάρει άδεια - Με τον νέο Ποινικό Κώδικά η στάση κρατουμένων έγινε πλημμέλλημα

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες η εισαγγελική έρευνα για την εξέγερση στις φυλακές Κορυδαλλού που είχε γίνει το Φεβρουάριο του 2018 μετά την επιχείρηση μεταφοράς – από την Αστυνομία – του αναρχικού Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου στις φυλακές Λάρισας. Για εκείνα τα επεισόδια ασκήθηκε ποινική δίωξη μεταξύ άλλων και στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος τότε μαζί με άλλους κρατούμενους είχαν εκδώσει ανακοίνωση συμπαράστασης.

Σύμφωνα με νομικούς η άσκηση δίωξης αν και αφορά απλή συνέργεια έχει κακουργηματικό χαρακτήρα που σημαίνει ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν μπορεί μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάκριση να πάρει καμία απολύτως άδεια. Ωστόσο, ο νέος ποινικός κώδικας μετέτρεψε το άρθρο 174 που αφορά τη στάση κρατουμένων από κακούργημα που ήταν πριν σε πλημμέλημα, πράγμα που ευνοεί όχι μόνο τον Κουφοντίνα αλλά και άλλους ποινικούς. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία γνώριζε για την εισαγγελική έρευνα που διεξαγόταν από τον Ιούνιο του 2018 μέχρι και πριν από λίγο καιρό σχετικά με εκείνα τα επεισόδια, φρόντισε να υποβιβάσει την ποινή της στάσης κρατουμένων από κακούργημα σε πλημμέλημα έτσι ώστε να μην απειλούνται ακόμη κι αν θέλουν να πάρουν τακτική άδεια.

Μόνο με τη δικογραφία η οποία έχει περάσει στα χέρια ανακριτή ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν θα μπορούσε να λάβει καμία τακτική άδεια ακόμη κι αν το βούλευμα του συμβουλίου του Βόλου βγει θετικό γιατί σύμφωνα με τον νόμο για τις τακτικές άδειες κανείς κρατούμενος δεν μπορεί να πάρει εφόσον υπάρχει εκκρεμής διαδικασία σε βαθμό κακουργήματος. Συνεπώς μέχρι να τον καλέσει ο Ανακριτής δεν θα μπορούσε να πάρει άδεια. Τώρα όμως μετά τις αλλαγές ο Δημήτρης Κουφοντίνας μπορεί να πάρει κανονικά την άδειά του.

Ιστορικό

Στις 24 Φεβρουαρίου 2018 κατά την μεταγωγή του κρατουμένου Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου από τις φυλακές Κορυδαλλού ο οποίος πραγματοποιούσε απεργία πείνας για να μην μεταφερθεί σε άλλες φυλακές, ξεκίνησε κινητοποίηση των συγκρατουμένων του.

Κατά την κινητοποίηση η οποία διήρκησε περίπου έξι ώρες ο Δημήτρης Κουφοντίνας, μαζί με άλλους συγκρατούμενους του συνυπέγραψαν ανακοίνωση συμπαράστασης στην κινητοποίηση των κρατούμενων. Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες η ένταση σημειώθηκε στην Α πτέρυγα που είναι έγκλειστα τα μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» αλλά και στη Δ πτέρυγα.

Στην ανακοίνωση συμπαράστασης που υπέγραψε τότε ο Δημήτρης Κουφοντίνας και η οποία αναρτήθηκε σε αντιεξουσιαστική ιστοσελίδα αναφερόταν: «Ως μια πρώτη αντίδραση στην πρωτοφανή απαγωγή του συγκρατούμενου και απεργού πείνας Ντίνου Γιαγτζογλου από τα εκαμ, σήμερα το πρωί, κρατάμε το προαύλιο ανοιχτό τις μεσημεριανές ώρες. Συμπαραστεκόμαστε στη διαμαρτυρία των κρατουμένων στις ανδρικές φυλακές. Ο αυταρχισμός του υπουργείου δικαιοσύνης δε θα περάσει».

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Που

πάμε ρεεε ;;;

sg26

Κριμα ρε γμτ, ισα που δεν προλαβαινει να φτιαξει κομμα και να κατεβει υποψηφιος.... Τι; εχει κομμα; ποιο κομμα ρε παιδια; τον ΤΣΥΡΙΖΑ; αντε να χαθειτε παλιοπαιδα!!!!

ΟΥΣΤ

ΡΕΜΑΛΙ

Μαριον

Δες ρε, που ζουμε τις μερες που αποκτησαν και δικαιωματα οι δολοφονοι!

Τώρα

Πού θα βγει Η ΝΔ ΜΕ ΆΔΩΝΗ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ Δημόσιας τάξης θα φας καλά λαμόγιο ΤΟΥ κέρατά

Μαρια

Κουφοντινας για προθυπουργος ρε λαμογια να παει η χωρα μπροστα!!!!

ΓΚ

Άρε Κουφοντίνα! Για τα μάτια σου το γελαστό παιδί μετέφερε τις εκλογές κατά μια εβδομάδα για να ψηφίσει άρον άρον τον νέο ποινικό φιλοεγκληματικό νόμο. Να δεις που στο τέλος όχι μόνο θα βγεις αλλά θα παίρνεις και σύνταξη αναπηρίας.

αλ6

γρήγορα εξω , για να προλάβει να ...μάς ψηφίσει αλλά να κάνει κ μπανάκια στη θάλασσα - ηλιοθεραπεία - ψάρεμα - ψαροντούφεκο κλπ... 11 σκότωσε ? οπότε να δικαιούται 11 φορές να ψηφίσει - δημοκρατικά πάντα

...

Κι εσύ αν χρωστάς στο Δημόσιο, όχι μόνο θα σε κλείσουν μέσα αλλά δεν θα δεις τον γαλανό ουρανό μέχρι να σου πάρουν και το τελευταίο cent...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης