Το fēnix 8 της Garmin είναι το απόλυτο εργαλείο που θα σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις στην πολυάσχολη και απαιτητική καθημερινότητά σου.
Αλλεργίες…εξωτικής προέλευσης για έναν στους τρεις Αθηναίους
Τετραπλασιασμό των αλλεργιών καταγράφουν οι ειδικοί τις τελευταίες δύο δεκαετίες στη χώρα μας. Μάλιστα, από τις αλλεργίες, την κατεξοχήν «μάστιγα» της εποχής που διανύουμε, πλήττονται περισσότερο οι κάτοικοι των αστικών κέντρων. Ενας στους τρεις κατοίκους της Αττικής και των άλλων μεγάλων (τσιμεντου)πόλεων εκδηλώνει κάποιας μορφής αλλεργία.
Η κατανάλωση εξωτικών τροφίμων, η καλλιέργεια εξωτικών φυτών αλλά και η περιβαλλοντική μόλυνση είναι κατά κύριο λόγο οι τρεις παράγοντες που
Τετραπλασιασμό των αλλεργιών καταγράφουν οι ειδικοί τις τελευταίες δύο δεκαετίες στη χώρα μας. Μάλιστα, από τις αλλεργίες, την κατεξοχήν «μάστιγα» της εποχής που διανύουμε, πλήττονται περισσότερο οι κάτοικοι των αστικών κέντρων. Ενας στους τρεις κατοίκους της Αττικής και των άλλων μεγάλων (τσιμεντου)πόλεων εκδηλώνει κάποιας μορφής αλλεργία.
Η κατανάλωση εξωτικών τροφίμων, η καλλιέργεια εξωτικών φυτών αλλά και η περιβαλλοντική μόλυνση είναι κατά κύριο λόγο οι τρεις παράγοντες που «ευθύνονται» για την έξαρση των αλλεργιών, κατά τους ειδικούς της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας. Οι πιο συχνά εμφανιζόμενες αλλεργίες είναι αναπνευστικές (ρινίτιδα, άσθμα), δερματικές (έκζεμα, κνίδωση, δερματίτιδα εξ επαφής), καθώς και τροφικές.
Οσον αφορά τις προγνώσεις για το μείζον αυτό ζήτημα υγείας, οι επιστήμονες δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την «αποευαισθητοποίηση» της χώρας μας από τις αλλεργικές νόσους που την ταλαιπωρούν. Απεναντίας, διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα απλώς ακολουθεί την πεπατημένη άλλων ανεπτυγμένων χωρών, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Σουηδία, οι οποίες αντιμετώπισαν ανάλογο πρόβλημα πριν από λίγα χρόνια.
«Η αυξημένη κατανάλωση εξωτικών τροφίμων και η εισαγωγή καλλωπιστικών φυτών σε συνδυασμό με την αύξηση της περιβαλλοντικής μόλυνσης (ατμοσφαιρική ρύπανση, έλλειψη μεσογειακού πρασίνου) μας έφεραν ως χώρα σε αυτήν την κατάσταση», αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Καλλιόπη Κόντου-Φίλη, παθολόγος-αλλεργιολόγος, και πρόεδρος της Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας.
Τα αλλεργιογόνα τρόφιμα και φυτά
Τα ακτινίδια, οι μπανάνες και άλλα εξωτικά φρούτα που δεν ευδοκιμούσαν ή καταναλώνονταν μέχρι πρότινος στην Ελλάδα προσδιορίζονται πλέον ως οι νέοι αλλεργιογόνοι παράγοντες που προκαλούν πολύ συχνά τροφικές αλλεργίες.
Αλλά και η εισαγωγή δέντρων και άλλων φυτών για καλλωπιστικούς σκοπούς, όπως οι ξενόφερτες κυπαρισσίδες (που ελάχιστη σχέση έχουν με τα φιλικά προς τον… Ελληνα μεσογειακά κυπαρίσσια) που χρησιμοποιούνται ευρέως την τελευταία δεκαετία για την περίφραξη οικιών ή το γκαζόν υποδεικνύονται ευθέως από τους ειδικούς ως ένοχοι για την έξαρση της αναπνευστικής αλλεργίας.
Περιβαλλοντική απειλή
Οι αλόγιστες ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον συνδέονται άμεσα και με την αλματώδη αύξηση των αλλεργιών. Οι ειδικοί μάλιστα επισημαίνουν το εξής παράδοξο: αφενός καταγράφονται συνεχής δόμηση των ελεύθερων χώρων και παραλλήλως δραματική έλλειψη πρασίνου, που θεωρητικά έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του φορτίου των αλλεργιογόνων ουσιών στην ατμόσφαιρα, αφετέρου ο αριθμός των αλλεργικών κρουσμάτων χτυπά κόκκινο!
Το κάπνισμα, ιδίως στο ενδοοικιακό περιβάλλον, η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες με τα… ταχυμαγειρεία να γνωρίζουν πιένες, αλλά και το άγχος που συνοδεύει μικρούς και μεγάλους στην καθημερινότητά τους θεωρούνται από τους επιστήμονες ως επιβαρυντικοί αλλεργιογόνοι παράγοντες.
Για την αντιμετώπιση των αλλεργιών χορηγείται φαρμακευτική αγωγή και συστήνονται μέτρα πρόληψης και αποφυγής όπου αυτό είναι εφικτό, ενώ στις περιπτώσεις της ρινίτιδας και του άσθματος οι ειδικοί υποδεικνύουν την ανοσοθεραπεία, δηλαδή τη σταδιακή αποευαισθητοποίηση του οργανισμού έναντι αυτών των αλλεργικών ουσιών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr