Οικουμενικό Πατριαρχείο: Το Σάββατο η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής

vartholomaios_dimitrios_2

Δεν έγινε δεκτό το αίτημα παραμονής του κ.Δημητρίου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο έως το τέλος του μήνα- Προβληματισμός για σκοπιμότητες

Στην εκλογή νέου αρχιεπισκόπου Αμερικής προχωρά το Σάββατο η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς έγινε δεκτή και τυπικά νωρίτερα σήμερα μετά από εισήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου η παραίτηση του κ.Δημητρίου.

Με τον τρόπο αυτό, απορρίπτεται de facto το αίτημα που είχε υποβάλει ο κ.Δημήτριος στη συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, προκειμένου η παραίτησή του να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου. Ωστόσο, σε μια εντυπωσιακή επίδειξη φαναριώτικων ελιγμών, η Σύνοδος του Πατριαρχείου δίνει χρόνο για την εκλογή έως το Σάββατο, προκειμένου να ζητηθεί και η γνώμη της Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Αμερικής, αλλά και του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου για το πρόσωπο του διαδόχου του κ.Δημητρίου.

Η απόφαση αυτή ωστόσο, δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς στο Σύνταγμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη- να ζητείται, δηλαδή, η γνώμη των δύο οργάνων. Σύμφωνα με το Σύνταγμα τα δύο όργανα μπορούν να εκφράσουν από μόνα τους τη γνώμη τους, εφόσον το επιθθυμούν. Σύμφωνα με τα ισχύοντα -που είχαν ακολουθηθεί βεβαίως τόσο κατά την εκλογή του κ.Δημητρίου, όσο και του προκατόχου του κ.Σπυρίδωνος, η εκλογή είχε γίνει με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου κατόπιν εισήγησης του Πατριάρχη, πράγμα που βεβαίως θα γίνει και τώρα. Ωστόσο, η σημερινή απόφαση ενδεχομένως δημιουργεί προηγούμενο, στη βάση ότι θα πρέπει και στο μέλλον να ζητείται η γνώμη. Πάντως, στην όποια περίπτωση, η έκφραση γνώμης δεν μπορεί να λειτουργήσει δεσμευτικά για το σώμα της Ιεράς Συνόδου που θα λάβει κατόπιν ψηφοφορίας την απόφαση για τον διάδοχο του κ.Δημητρίου. Άλλωστε, δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι τα δύο σώματα (Επαρχιακή Σύνοδος και Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο) θα γνωμοδοτήσουν υπέρ του ίδιου προσώπου, ενώ δεσμευτική για την Ιερά Σύνοδο δεν είναι καν η εισήγηση του Πατριάρχη, πολλώ δε μάλλον οι γνώμες που θα διατυπώσουν τα δύο εκκλησιαστικά όργανα.

Πάντως, με πρόσχημα την έλλειψη επαρκούς χρόνου για τη διατύπωση αιτιολογημένης γνώμης ενδέχεται να επιδιωχθεί να γίνει παιχνίδι καθυστερήσεων που επιχειρήθηκε αρχικά με το αίτημα να τεθεί σε ισχύ η παραίτηση του κ.Δημητρίου από 1ης Ιουνίου, στη βάση της μετάθεσης της εκλογής διαδόχου στη συνεδρίαση της Συνόδου τον Ιούνιο. Μια τέτοια μεθόδευση, ωστόσο, όπως τονίζεται, αφενός υποκρύπτει σκοπιμότητες, αφετέτου θα αποτελεί ουσιαστικά έλλειψη σεβασμού και θεσμικό ατόπημα, τόσο στο πρόσωπο του Πατριάρχη, όσο και προς το σώμα της Ιεράς Συνόδου.


Ακολουθεί η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

Ἀνακοινοῦται ὅτι ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος κατά τήν συνεδρίαν αὐτῆς τῆς σήμερον, 9ης Μαΐου 2019, ἐπελήφθη τῶν θεμάτων τῶν Ἀρχιεπισκοπῶν Ἀμερικῆς καί Αὐστραλίας καί διά μέν τήν πρώτην ἀπεδέχθη τήν ὑποβληθεῖσαν παραίτησιν τοῦ Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου Γέροντος Ἀμερικῆς κ. Δημητρίου, μέλλουσαν νά ἰσχύσῃ ἀπό τοῦ Σαββάτου, 11ης τ. μ., ἐκφράσασα τήν εὐαρέσκειαν καί τόν ἔπαινον τῆς Μητρός Ἐκκλησίας διά τήν πολυετῆ καί εὔορκον διακονίαν αὐτοῦ, διά δέ τήν περίπτωσιν τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Αὐστραλίας, εἰς πρῶτον στάδιον, μετά τάς σχετικάς προκαταρκτικάς ἐπί Συνόδου συνομιλίας, ἐδέχθη εἰς ἐνημερωτικήν συνεργασίαν τόν παρεπιδημοῦντα Βοηθόν ἐκεῖσε Ἐπίσκοπον Θεοφ. Δορυλαίου κ. Νίκανδρον καί Ἀντιπροσωπείαν ἐπιφανῶν λαϊκῶν παραγόντων, ἐπιφυλασσομένη νά συνεχίσῃ τάς διαβουλεύσεις καί προβῇ εἰς τάς τελικάς αὐτῆς ἀποφάσεις.

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας
τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Αντί τράγος

Η Σωτηρουλα, από την Danforth, θα αναλάβει αρχιτσοπανος στο ορθόδοξο μαντρί τής Αμερικής. είναι έμπειρος απατεώνας και νεώτερος

ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΠΟ ΗΠΑ

Δεν μας ενδιαφέρει το θέμα. Σε Εκκλησία που μνημονεύει τον Βαρθολομαίο εμείς δεν πάμε! Και ακόμη πιο σημαντικό, δεν την υποστηρίζουμε ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ!!!

ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΑΠΟ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ

Τι έγινε ρε Μήτρουμ, βάλατε και Ίντερνετ στο μαντρί εκεί στην κάτω ραχούλα;;;;;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης