Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Φαβορί θεωρείται ο Μητροπολίτης Προύσσης Ελπιδοφόρος - Τι θα γίνει με την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και Μεγάλης Βρετανίας

oikoumenikos-patriarxis-ena
«Νέα σελίδα», λένε στην ομογένεια της Αμερικής, ανοίγει με την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου.

Για το λόγο αυτό βλέπουν πολύ θετικά την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να αλλάξει , όπως όλα δείχνουν άμεσα σελίδα στην Ισχυρή Αρχιεπισκοπή του Οικουμενικού Θρόνου προκειμένου να αναθερμάνει τις σχέσεις της Μητέρας Εκκλησίας με την Ομογένεια και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των Ελληνοαμερικανών που επλήγει τα τελευταία χρόνια λόγω «της ουσιαστικής χρεοκοπίας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και της διακοπής έργων ανοικοδόμησης του Ι.Ναού του Αγίου Νικολάου στο "σημείο 0" με τον προϋπολογισμό του έργου να υπερδιπλασιάζεται και να συσπειρώσει όλες τις κοινότητες και όλες τις Μητροπόλεις γύρω από το πρόσωπο του διαδόχου του ήδη παραιτηθέντός αρχιεπισκόπου Δημητρίου» όπως λένε.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα φέρει την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου ενώπιον των μελών της αγίας και Μεγάλης Ιεράς Συνόδου την Πέμπτη, πρώτη ημέρα της συνεδρίασης προκειμένου αυτή να γίνει τυπικά δεκτή και να τεθεί σε ισχύ αμέσως και μετά, όπως όλα δείχνουν θα κάνει τις εισηγήσεις του προς τα μέλη της Συνόδου σχετικά με την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου.

Ο Πατριάρχης θέλει να επουλώσει το ταχύτερο τις πληγές που έχουν ανοίξει στο σώμα της Εκκλησίας της Αμερικής.

Φαβορί θεωρείται ο Μητροπολίτης Προύσσης Ελπιδοφόρος, καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, επισκέπτης καθηγητής στην περίφημη Σχολή Τιμίου Σταυρού στην Βοστώνη και καθηγούμενος στην Αγία Τριάδα στην Χάλκη, ενώ φερόμενοι ως υποψήφιοι στην ομάδα διεκδικητών είναι ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ ο οποίος ούτε έχει επιβεβαιώσει ούτε έχει διαψεύσει τις όποιες πληροφορίες δημοσιοποιούνται, ο Μητροπολίτης Δαρδανελλίων και πρώην Χογκ Κογκ Νικήτας που κατάγεται από την Φλόριντα, ο Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας που κατάγεται από την Βοστώνη και ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος.

Εχει ακουστεί επίσης και το όνομα του εκλεγμένου πέρυσι στην Μητρόπολη Σικάγο Ναθαναήλ και του κορυφαίου Ιεράρχη, όπως θεωρείται στην Εκκλησία της Αμερικής στην Μητρόπολη Βοστώνης Ιγνάτιου, ο οποίος ευγενικά είχε αρνηθεί.

Κλείσιμο
Κατά τη συνάντηση το προηγούμενο Σάββατο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ζήτησε να παραμείνει για 20 ημέρες στη θέση του προκειμένου να διευθετήσει κάποιες εκκρεμότητες και η παραίτησή του να τεθεί σε ισχύ από την 1η ιουνίου, κάτι που θα μετέθετε την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής στην συνεδρίαση του Ιουνίου.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι χαρακτήριζαν ακατανόητο το αίτημα του Δημητρίου γιατί όπως έλεγαν είχε όλο τον χρόνο να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες που υπήρχαν από τον προηγούμενο Νοέμβριο όταν και είχε συναντηθεί με τον Πατριάρχη στην Γενεύη και θα υπέβαλλε την παραίτησή του μετά το Πάσχα, όπως και έπραξε. Σημείωναν μάλιστα ότι «το αίτημα αυτό υποκρύπτει προφανώς άλλες σκοπιμότητες».

Πάντως ο Οκουμενικός Πατριάρχης θέλοντας να τιμήσει τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για την συνολική προσφορά του στην Εκκλησία σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να τον αναβιβάσει σε Μητροπολίτη Ηρακλείας, πρώτο τη τάξη Μητροπολίτη.

Στην ίδια συνεδρίαση ο Οικουμενικό Πατριάρχης αναμένεται να ανοίξει το θέμα της διαδοχής στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας μετά την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού.

Στα επόμενα βήματα του Πατριάρχη, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται είτε η διατήρηση της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας όπως είναι, οπότε ως πιθανός διάδοχος του Στυλιανού ακούγεται ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, είτε η κατάτμηση σε Αρχιεπισκοπή Σίδνεϋ, όπου και πάλι ακούγεται το όνομα του Γαλλίας ως το επικρατέστερο, σε Μητρόπολη Μελβούρνης - Βικτώριας και σε Μητρόπολη Αδελαΐδας με την προώθηση Αρχιμανδίτη και Επισκόπων της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Ως επικρατέστεροι εμφανίζονται οι Μητροπολίτες Δαρδανελλίων Νικήτας, Επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος και ο Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Οικουμενικός Πατριάρχης φέρεται ότι έχει στα χέρια του την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγορίου, που θα την θέσει υπόψιν της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Επίσης ακούγονται σενάρια για κατάτμηση σε Αρχιεπισκοπή Μ. Βρετανίας, Σκωτίας, Ουαλίας και Ιρλανδίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης