Απίστευτη «γκάφα» του ΕΚΠΑ στέρησε το «πάσο» από χιλιάδες φοιτητές

4573499

Το θέμα αφορά φοιτητές του ΕΚΠΑ που έχουν προέλθει από κατατακτήριες και βάσει νόμου δικαιούνται φοιτητικό πάσο, ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες τους το αρνήθηκαν

Σε μία μεγαλοπρεπή «γκάφα» φαίνεται πως έχουν υποπέσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) καθώς η λάθος ανάγνωση των σχετικών νόμων έχει στερήσει το περίφημο φοιτητικό πάσο από εκατοντάδες δικαιούχους.

Το θέμα αφορά φοιτητές του ΕΚΠΑ που έχουν προέλθει από κατατακτήριες (σ.σ. πτυχιούχοι ΤΕΙ ή υπερδιετούς κύκλου φοίτησης) οι οποίοι βάσει νόμου δικαιούνται φοιτητικό πάσο, ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες τους το αρνήθηκαν. Η συγκεκριμένη πρακτική είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες νέοι να στερηθούν τα προνόμια που παρέχει η συγκεκριμένη «ταυτότητα», όπως έκπτωση εισιτηρίων σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θέατρα, μουσεία κ.α. με αποτέλεσμα αρκετοί εξ αυτών να σκέφτονται ακόμα και την αποζημίωση μέσω της δικαστικής οδού.

Να σημειωθεί ότι η εμπλοκή προέκυψε από την λάθος ανάγνωση του σχετικού νόμου από το ΕΚΠΑ. Ειδικότερα, ο νόμος αναφέρει ότι «δικαιούχοι δελτίου ειδικού εισιτηρίου είναι ανεξαρτήτως του χρονικού σημείου εισαγωγής τους αποκλειστικά και μόνο: α(οι φοιτητές πλήρους φοίτησης του πρώτου κύκλου σπουδών που δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ για όσα έτη απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών προσαυξημένα κατά δύο έτη». Το σκεπτικό του νομοθέτη είναι πως οι προπτυχιακοί δικαιούνται τα προνόμια του φοιτητικού πάσο ενώ για εκείνους τους φοιτητές που ήδη έχουν ένα πτυχίο ΑΕΙ και επιθυμούν να αποκτήσουν δεύτερο το κράτος έχει ήδη εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Ωστόσο η αρμόδια υπηρεσία του ΕΚΠΑ αντιγράφοντας την συγκεκριμένη διάταξη κατά την σύνταξη της σχετικής εσωτερικής εγκυκλίου, «ξέχασε» να γράψει την λέξη «ΑΕΙ» και απέρριψε από την παροχή πάσο όλους τους φοιτητές που έχουν ήδη πτυχίο ακόμα και αν είναι από ΤΕΙ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα ετέθη στο αρμόδιο γραφείο του ΕΚΠΑ και μετά από χρονοβόρες διαδικασίες, οι υπάλληλοι παραδέχθηκαν ότι «στο κείμενο των Όρων και των Προϋποθέσεων Συμμετοχής στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία Απόκτησης Ακαδημαϊκής Ταυτότητας είχε παραληφθεί ο προσδιορισμός «ΑΕΙ», ο οποίος και θα προστεθεί από την Υπηρεσία Απόκτησης Ακαδημαϊκής Ταυτότητας». Όμως, είναι χαρακτηριστικό ότι το ζήτημα έγινε αντιληπτό από φοιτητές και όχι από το υπουργείο Παιδείας που υποτίθεται εποπτεύει τα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

GS

Αν καταλαβαίνω καλά... εάν είσαι πτυχιούχος ΑΕΙ και πας για δεύτερο πτυχίο δεν δικαιούσαι πάσο, αλλά εάν είσαι πτυχιούχος ΤΕΙ και πας για δεύτερο πτυχίο σε ΑΕΙ δικαούσαι? και τι γίνεται εάν είσαι πτυχιούχος ΤΕΙ και πας για δεύτερο πτυχίο ΤΕΙ? στον Καιάδα??? ... ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΑΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΑ ???

Το πιο ωραίο είναι άλλο

Οι θέσεις στις κατατακτήριες για αποφοίτους ΤΕΙ είναι συνήθως πολλαπλάσιες από τις θέσεις για αποφοίτιυς ΑΕΙ. Noice?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kos3

Η «European Week of Regions and Cities» είναι μια τετραήμερη εκδήλωση που διεξάγεται κάθε χρόνο στις Βρυξέλλες, κατά την οποία εκπρόσωποι περιφερειακών και τοπικών αρχών, εμπειρογνώμονες και πανεπιστημιακοί έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ορθές πρακτικές και τεχνογνωσία στον τομέα της περιφερειακής και αστικής ανάπτυξης