Στο «κόκκινο» η αγωνία για την Cosco: Το ΣτΕ κρίνει την Παρασκευή την επέκταση του λιμανιού

ΟΛΠ

Θα συζητηθούν οι αιτήσεις ακύρωσης της ΟΛΠ Α.Ε., της ΟΛΘ Α.Ε., του ΤΑΙΠΕΔ και των κατασκευαστικών εταιρειών ΤΕΡΝΑ και ΤΕΚΑΠ για το ζήτημα της επέκτασης του λιμανιού

Στο κόκκινο είναι η κυβερνητική αδρεναλίνη τόσο για τύχη της σύμβασης επέκτασης του επιβατικού λιμένα του Πειραιά που είχε δρομολογηθεί για τον ελλιμενισμό κρουαζερορόπλοιων (Νότια ζώνη) του ΟΛΠ, προϋπολογισμού 136.283.800 ευρώ (συν ΦΠΑ), όσο και για την τύχη της πώλησης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ Α.Ε. στην Cosco Group (Hong Kong) Limited, έναντι 1,5 δισ. ευρώ.

Όλα θα κριθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο τα «φλέγοντα» αυτά θέματα εκκρεμούν προς επίλυση, ενώ τα κυβερνητικά βλέμματα είναι στραμμένα στα μέλη της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου τα οποία έχουν στα χέρια τους την «καυτή πατάτα». Πάντως, όπως όλα δείχνουν, λόγω χρόνου, χάνεται η χρηματοδότηση του έργου που ανέρχεται στα 10 εκ. ευρώ.

Τώρα η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε σχηματισμό Ολομέλειας, με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυρυλλόπουλο, απέρριψε με την υπ΄ αριθμ. 72/2019 απόφασή της την αίτηση του ΟΛΠ, που ζητούσε να ανασταλεί η 2/2019 απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών με την οποία ανακάλεσε την απόφασή της του περασμένου έτους για την πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με τον επίμαχο διαγωνισμό επέκτασης του πρώτου λιμανιού της χώρας.

Η αίτηση αναστολής απορρίφθηκε ως αλυσιτελής, δηλαδή και εάν ακόμη γινόταν δεκτή η αίτηση δεν πρόκειται να οδηγούσε σε ακύρωση της προσβαλλόμενης απόφασης της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και, ως εκ τούτου ο ΟΛΠ δεν αντλούσε ωφέλεια από την αποδοχή της.

Απορρίφθηκε η αίτηση καθώς μέχρι τώρα έχει κριθεί ότι ο ΟΛΠ έχει την ιδιότητα του αναθέτοντα φορέα, ιδιότητα η οποία είναι καθοριστική για την τύχη της σύμβαση της Cosco για την οποία τον τελικό λόγο θα έχει η Ολομέλεια του ΣτΕ μέσα στο επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, η ίδια Επιτροπή Αναστολών κατάργησε την δίκη επί της αίτησης του ΤΑΙΠΕΔ, που σήμερα είναι μέτοχος κατά 23% της ΟΛΠ Α.Ε., το οποίο ζητούσε την αναστολή της ίδιας απόφασης της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών. Απορρίφθηκε η αίτηση του ΤΑΙΠΕΔ μετά την έκδοση της προηγούμενης υπ΄ αριθμ. 72/2019 απόφαση της Επιτροπή Αναστολών για το ίδιο θέμα, ενώ με άλλη τρίτη απόφασή του το ΣτΕ, απέρριψε την αίτηση της ΟΛΘ Α.Ε. κατά της ίδιας απόφασης της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, λόγω ελλείψεως εννόμου συμφέροντος.

Συνεδρίαση της Ολομέλειας ΣτΕ

Το μεγάλο ενδιαφέρον, όμως, είναι μεθαύριο Παρασκευή στην Ολομέλεια του ΣτΕ που κρίνεται ουσιαστικά η τύχη της σύμβασης με την Cosco, καθώς θα συζητηθούν οι αιτήσεις ακύρωσης της ΟΛΠ Α.Ε., της ΟΛΘ Α.Ε., του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και των κατασκευαστικών εταιρειών ΤΕΡΝΑ και ΤΕΚΑΠ για το ζήτημα της επέκτασης του λιμανιού.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που έχουν τεθεί είναι κατά πόσο ο ΟΛΠ όταν προκηρύσσει δημόσιους διαγωνισμούς πρέπει να τηρεί την Ευρωπαϊκή νομοθεσία ή όχι.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έχουν αποφανθεί ήδη (382-383/2019 αποφάσεις της Επιτροπής Αναστολών) ότι δεν υπήρξε επαρκής δημοσιότητα στην πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος η οποία κατέληξε, τον Απρίλιο του 2016, στην υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας με την Cosco.

Παράλληλα, έχει αποφανθεί μέχρι τώρα το ΣτΕ, ότι ο ΟΛΠ θεωρείται δικαιούχος των δικαιωμάτων που τα παραχωρήθηκαν και εξακολουθεί να έχει την ιδιότητα του αναθέτοντα φορέα, δηλαδή μπορεί να προκηρύσσει διαγωνισμούς.

Μεθαύριο το ζήτημα που καλούνται να λύσουν οι σύμβουλοι Επικρατείας είναι εάν η ΟΠΛ Α.Ε. είναι αναθέτων φορέας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία 2014/25/ΕΚ και το Ευρωπαϊκό δίκαιο γενικότερα.

Κατά συνέπεια θα τεθεί το ζήτημα αν η διαδικασία που άρχισε με την από 5.3.2014 πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΠ, η οποία κατέληξε στη σύναψη της σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και της Cosco, έλαβε επαρκή δημοσιότητα, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) περί τήρησης της υποχρεωτική διαφάνειας.

Όπως θα επισημάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισηγητής όλων αυτών των υποθέσεων, Διομήδης Κυριλλόπουλος, το ζήτημα εστιάζεται στο «αν έτυχε δημοσιότητας το στοιχείο ότι το Δημόσιο ήταν διατεθειμένο να προβεί ακόμα και σε πλήρη αναμόρφωση της σύμβασης παραχώρησης του 2002, όσον αφορά τη φύση της παραχώρησης και στα εξ΄ αυτής δικαιώματα του παραχωρησιούχου».

Το στοιχείο αυτό, θα επισημάνει ο εισηγητής των υποθέσεων, είναι «κρίσιμο για την κρίση αν τα παραχωρούμενα δικαιώματα στον ΟΛΠ εξακολουθούν να παραμένουν ειδικά και αποκλειστικά».

Υπενθυμίζεται ότι το 2016 συμφωνήθηκε η πώληση του 67% στην Cosco. Ήδη έχει μεταβιβαστεί το 51% και εκκρεμεί η μεταβίβαση του 16%, ενώ το 23% ανήκει στο (ΤΑΙΠΕΔ). Πάντα κατά την σύμβαση του 2016, η μεταβίβαση του 16% που έχει το ΤΑΙΠΕΔ στην κινέζικη εταιρεία και η είσπραξη του τιμήματος των 88 εκ. ευρώ, εξαρτάται από την ολοκλήρωση των υποχρεωτικών επενδύσεων της Cosco. Εάν δεν γίνουν οι επενδύσεις αυτές, όπως είναι η επέκταση του λιμανιού, τότε το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα μπορεί να εισπράξει τα 88 εκ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

amerikanos

ρε σεις ο δριτσας τριβει τα χερια του γιατι θα δημιουργησει 4000 ανεργους και η εκταση θα παει να γινει περιοχη επανακαταστασης ισλαμοφασιστων αφου το σχιστο ειναι ενα τσιγαρο δρομος και θα δειτε η περιοχη θα γινει ενας δευτερος βοτανικος ... μια ισμαιλια και μια ρακκα διπλα στον περαια ... οσο για τους κινεζους αυτοι θα την κανουν ηδη για ιταλια σιγα να μην παρκαλανε τους καθε μαλακες να μην κανουν απεργιες για να μπορουν τα κοντειρ να παγαινουν ευρωπη αχαχαχαχαχα απο την ιταλια με γρηγορ τραινακι βουρ στους καταναλωτες για εσας ??? ειπαμε ο μισος πειραιας ειναι αρχαια αντε να λιαστητε ... στο λιμανι της αγωνια

Η Ιταλία περιμένει !

Μην τρελαίνεστε ! Καραδοκεί η Ιταλία ! Σκασίλα τους των Κινέζων !

Με το κλίμα της εποχής

Και ο Πειραιάς και το ελληνικό είναι αρχαιολογικοί χώροι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης