«Ιερό εμπόδιο» πριν τις κάλπες - Οι Ιεράρχες συγκλίνουν στην «κόκκινη γραμμή» του μισθολογικού κλήρου

«Ιερό εμπόδιο» πριν τις κάλπες - Οι Ιεράρχες συγκλίνουν στην «κόκκινη γραμμή» του μισθολογικού κλήρου

Κάλπες για την ανάδειξη τριών νέων μητροπολιτών  στη Μονή Πετράκη για τις τρεις Μητροπόλεις Περιστερίου, Γλυφάδας και Σισανίου Σιατίστης - Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και ψήφισμα ακόμα και ομόφωνο,  που θα περιγράφει τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος

ieronimosi__1_
Δεύτερο «όχι» από τους Ιεράρχες, δεύτερο «Βατερλό» για την κυβέρνηση από την χθεσινή, πρώτη μέρα συνεδρίασης της Ιεραρχίας.

Οι Ιεράρχες τονίζουν προς την κυβέρνηση ότι «θα συζητήσουμε ό,τι θελετε εκτός μισθολογικού», ενώ επισημαίνουν προς την κυβέρνηση -και κυρίως προς τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου- ότι δεν τήρησε την υπόσχεσή του και δεν έδωσε νομοσχέδιο, αλλά μόνο κείμενο διαλόγου χωρίς νομική βαρύτητα.

Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί ψήφισμα ακόμα και ομόφωνο,  που θα περιγράφει τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και παρά τις αρχικές εισηγήσεις ακόμα και για μυστική ψηφοφορία, ενδεχομένως να μην χρειαστεί ψηφοφορία.

O Aρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μάλιστα, με τη χθεσινή του ομιλία, παρέπεμψε τη συζήτηση και την ενδεχόμενη συμφωνία Εκκλησίας-Πολιτείας για μετά τις εκλογές.

Ο Αρχιεπίσκοπος με την ομιλία του ουσιαστικά αρνείται να γίνει η Εκκλησία και οι κληρικοί τα εξιλαστήρια θύματα και η εργαλειοθήκη στα χέρια οποιουδήποτε, προς την κατεύθυνση προεκλογικών μικροπολιτικών και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, στο πλαίσιο μάλιστα μίας χρονικά παρατεταμένης εκλογικής περιόδου.Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ζητά ουσιαστικά τη συνέχιση του διαλόγου, παραπέμποντας ουσιαστικά το όλο ζήτημα στην κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές.

Κλείσιμο
Ο Αρχιεπίσκοπος ρητά και επανειλημμένα έχει τονίσει ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την συναίνεση και την συγκατάθεση των κληρικών, οι οποίοι μάλιστα, από τη μία άκρη της Ελλάδας έως την άλλη, στήριξαν και στηρίζουν -και μάλιστα τους πιο αδύναμους- όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Στην πρότασή του προτάσσονται ρητά η διασφάλιση μισθολογικού καθεστώτος κληρικών και η διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος «φωτογραφίζει» και τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο, και «υπαρχηγούς» του, ο οποίος μάλιστα ασκούσε όψιμη αντικυβερνητική κριτική, την ώρα που ήταν υποστηρικτής της Συμφωνίας των Πρεσπών, απαξιώνοντας τα συλλαλητήρια και τους εκατοντάδες πολίτες που συμμετείχαν σε αυτά, όπως χαρακτηριστικά λένε ιεράρχες.

Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Ιερόθεος, ανέπτυξε την εισήγησή του «Διάλογος Εκκλησίας και Πολιτείας επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος συμφώνως προς την από 16ης Νοεμβρίου απόφασιν της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδειξε με την ομιλία του οτι αυτό που τον ενδιαφέρει πέρα από όλα είναι η ευρεία συναίνεση της κοινωνίας, η ενίσχυση του αυτοδιοίκητου της Εκκλησίας και η ενότητα και η συνοχή της Ιεραρχίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κατά την εισήγησή του, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι μονομερείς παρεμβάσεις της Πολιτείας σε θέματα της Εκκλησίας και ιδιαίτερα στα περιουσιακά-οικονομικά, ήταν πάντοτε επιζήμιες. Γι' αυτό και ο διάλογος με την Πολιτεία πρέπει να συνεχιστεί» τόνισε.

Για το μισθολογικό των κληρικών ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε ότι «παραπέμπεται στο σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας, με σκοπό να εγκριθεί, να διορθωθεί ή να απορριφθεί. Η συναίνεση και συγκατάθεση των κληρικών στην αλλαγή του καθεστώτος της μισθοδοσίας είναι προϋποθέσεις για την πορεία του όλου θέματος».

«Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει συναίνεση και συγκατάθεση των κληρικών για την αλλαγή του καθεστώτος της μισθοδοσίας» είπε. «Πολλά ζητήματα έχουν ωριμάσει» τόνισε, παρά τα λάθη που έχουν γίνει «και από εμένα τον ίδιο» σε διαδικαστικό και επικοινωνιακό επίπεδο, όμως, υπάρχει η ρεαλιστική δυνατότητα να φτάσουμε σε μία συμφωνία, που θα διασφαλίζει τους κληρικούς και τα στελέχη της Εκκλησίας και θα ενισχύει το αυτοδιοίκητό της.

Κάλπες για την ανάδειξη τριών νέων μητροπολιτών - Όλο το παρασκήνιο

Οι κάλπες για την ανάδειξη τριών νέων μητροπολιτών αναμένεται να στηθούν σήμερα στη Μονή Πετράκη για τις τρεις Μητροπόλεις Περιστερίου, Γλυφάδας και Σισανίου Σιατίστης.

Για τη Μητρόπολη Σιατίστης, η οποία ανοίγει και τη διαδικασία, επικρατέστερος είναι ο πρωτοσύγγελος της Μητρόπολης Καστοριάς, Αθανάσιος. Είναι στενός συνεργάτης του μητροπολίτη Καστορίας, Σεραφείμ, ο οποίος έχει οριστεί και τοποτηρητής της Μητρόπολης Σισανίου. Και αυτός αποτελεί επιθυμία του Αρχιεπισκόπου.

Ισχυρή υποψηφιότητα για τη Μητρόπολη Περιστερίου, ο οποίος κλείνει και τη διαδικασία ψηφοφορίας, θεωρείται ο Επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης, o οποίος βρίσκεται στη θέση αυτή από το 2014 και είναι επιλογή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Για τη Μητρόπολη Γλυφάδας ως ισχυρή υποψηφιότητα προβάλλει ο επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος, Γενικός Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Υπηρεσίας Οικονομικών και βαθύς γνώστης των περιουσιακών στοιχείων της Εκκλησίας.

Η Μητρόπολη Γλυφάδας αποτελεί για τον μητροπολίτη Μεσσηνίας επίδειξη αντιπολιτευτικού μένους απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο και, εξαντλώντας το αντιπολιτευτικό του μένος, φθάνει στο σημείο «να ενδυθεί το μανδύα του Κανονολόγου, συγγράφοντας σχετικό γνωμοδοτικό σημείωμα κατά της νομιμότητας της εκλογής του Τιτολάριου Επισκόπου Σαλώνων σε Μητρόπολη της Εκκλησίας της Ελλάδος», όπως έλεγαν εκκλησιαστικές πηγές.

Στο γνωμοδοτικό σημείωμα απάντησαν με αντίθετα γνωμοδοτικά σημειώματα οι καθ' ύλην αρμόδιοι, δηλαδή ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βλάσσης Φειδάς, ο οποίος ήταν και ο συντάκτης του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο πλέον αρμόδιος για να το ερμηνεύσει, ο κανονολόγος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Δαδούσκος και ο νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας της Ελλάδος Θ. Παπαγεωργίου -και φυσικά ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, με εξαιρετικά τεκμηριωμένο και δομημένο τρόπο.

Ταυτόχρονα, προκάλεσε πολύ αρνητική εντύπωση, στους εκκλησιαστικούς κύκλους, η στάση των δημάρχων της περιοχής, οι οποίοι για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, όπως έλεγαν εν όψει δημοτικών εκλογών, αποφάσισαν να εκφράσουν την στήριξή τους στον πρωτοσύγγελο της Μητρόπλης Γλυφάδας, Αλέξιο Ψωινό, ο οποίος, όπως λένε τοπικοί παράγοντες, «έχει βάλει λυτούς και δεμένους για την επανεκλογή του».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης