«Καμπανάκι» από Μπαμπινιώτη: Συσσωρεύονται επικίνδυνα ψέματα γύρω από τη λεγόμενη «μακεδονική γλώσσα»

«Καμπανάκι» από Μπαμπινιώτη: Συσσωρεύονται επικίνδυνα ψέματα γύρω από τη λεγόμενη «μακεδονική γλώσσα»

«Δεν είναι δυνατόν σε ελληνικό επίπεδο να διδαχθεί μια γλώσσα που ψευδώνυμα φέρει το όνομα Μακεδονική» είπε ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών - Ο Γαβρόγλου διαφωνεί με τον Πρύτανη του ΠΑΜΑΚ για το «Ουράνιο Τόξο»- Πάρτι αλυτρωτισμού σε ΜΜΕ των Σκοπίων

Καταγραφη1234
Συσσωρεύονται επικίνδυνα ψέμματα γύρω από τη λεγόμενη «Μακεδονική γλώσσα» που αναγνωρίσαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε απόψε στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής γλωσσολογίας και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Μπαμπινίωτης.

Αναφερόμενος στο αίτημα του «Ουράνιου Τόξου» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στις δηλώσεις Γαβρόγλου με τις οποίες άφησε να ανοικτό το ενδεχόμενο διδασκαλίας της λεγόμενης Μακεδονικής γλώσσας και στην Ελλάδα, ο κ. Μπαμπινιώτης είπε ότι αυτό «θα ήταν ένα φοβερό, καίριο λάθος» από την ελληνική πολιτεία.

«Δεν είναι δυνατόν να διδαχθεί μια γλώσσα που ψευδώνυμα ονομάστηκε Μακεδονική... Η γλώσσα που μιλάνε στα Σκόπια είναι Βουλγαροσέρβικη που γράφεται με το κυριλλικό αλφάβητο» είπε μεταξύ άλλων ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του εξέφρασε φόβους ότι ορισμένοι επιτήδειοι θα χρησιμοποιήσουν αυτό το θέμα για να δημιουργήσουν μια συζήτηση για την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Δείτε την συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων:

Γ. Μπαμπινιώτης για την λεγόμενη μακεδονική γλώσσα
Κλείσιμο

Διαφωνία Γαβρόγλου με τον Πρύτανη του ΠΑΜΑΚ για το «Ουράνιο Τόξο»

Οι δηλώσεις Μπαμπινιώτη έγιναν λίγες ώρες μετά τις... αποστάσεις που πήρε ο Υπουργός Παιδείας από την αντίδρασή του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο αίτημα του «Ουράνιου Τόξου» για διδασκαλία «μακεδονικής» γλώσσας.

Ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, επιχείρησε ουσιαστικά να αδειάσει τον Πρύτανη Στέλιο Κατρανίδη, ο οποίος έκρινε αντιδεοντολογικό να ανοίξει κουβέντα με ένα πολιτικό κόμμα επί του αιτήματος του να μπει η «μακεδονική» γλώσσα στο Πανεπιστήμιο.

«Εμείς διαφωνούμε. Οι πολιτικοί φορείς είναι μέρος της Δημοκρατίας μας. Αυτά είναι επιστημονικά ζητήματα. Θα τα λύσει η επιστημονική κοινότητα. Θα μου επιτρέψετε να το συζητήσει η επιστημονική κοινότητα και με βάση τις συζητήσεις θα δούμε εμείς πώς θα κινηθούμε. Αλλά, επιστημονικά ζητήματα πρώτα τα συζητά η επιστημονική κοινότητα», δήλωσε για το θέμα ο Υπουργός Παιδείας.

«Πάρτι» αλυτρωτισμού σε ΜΜΕ στα Σκόπια

Στο μεταξύ όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, η συζήτηση για την «μακεδονική γλώσσα» και την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα φουντώνει στη γειτονική χώρα καθώς τηλεοπτικά δίκτυα των Σκοπίων επικρίνουν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μίλε Μποσνιακόφσκι, γιατί δίστασε να κατονομάσει τα “μακεδονικά” ως την γλώσσα των Αιγαιατών Μακεδόνων.

«Η άρνηση της “μακεδονικής μειονότητας” στην Ελλάδα αποδεικνύεται καθημερινά, παρά τους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης, ειδικά κατά την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα, ότι ποτέ δεν θα σήκωναν τα χέρια ψηλά. Σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιακόφσκι, δεν ήθελε να πει την πραγματική κατάσταση, δηλαδή να ονομάσει τη γλώσσα που μιλούν οι Αιγαιάτες, οι συγγενείς των “Μακεδόνων” πολιτών στην Ελλάδα», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ALFA TV.

Άλλο κανάλι ζήτησε να μάθει ποιά γλώσσα μιλούν οι εκπρόσωποι του «Ουράνιου Τόξου» και επικοινώνησε μαζί τους.

«Μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα και διάφορες μακεδονικές διαλέκτους, καθώς τα μακεδονικά στην Ελλάδα ποτέ δεν κωδικοποιήθηκαν», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος των “Μακεδόνων στην Ελλάδα”, Παύλος Βοσκόπουλος στο τηλεοπτικό δίκτυο KANAL 5.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης